Karin Berg: Låt oss lära av Rosling

 

KRÖNIKA/KARIN BERG

Karin Berg”Det är inte via medier du lär dig att förstå världen” dundrar Hans Rosling i det berömda Youtube-klippet där han läxar upp en dansk journalist och avslutar kort och gott med: ”Det är inget att diskutera, jag har rätt och du har fel.” Jag har sett det där klippet massor av gånger.

Jag har använt det i undervisningen och jag har fascinerats över det privat. Budskapet från den nyligen bortgångne Hans Rosling är viktigt för oss att förstå i en tid då information med olika sanningsgrad sköljs över oss ständigt och jämt. I en tid då de snabba globala förändringarna som sker i världen på det stora hela förbättrar människors levnadsvillkor, men överskuggas helt av nyheter om flyktingkatastrofer och terrordåd. ”Men förbättringarna sker långsamt utan stora sensationer och kommer därför inte med på nyheterna”, sa Hans Rosling.

Främlingsfientligheten, rasismen och nationalismen är på frammarsch, inte bara i Sverige, utan också i Europa och USA. Kriget i Syrien, IS terrordåd och den illa hanterade flyktingvågen in i Europa som fyller våra medier kan vara förklarliga orsaker. Men också den möjlighet som sociala medier skapat och som gör det lättare för vem som helst att sprida information och budskap. Demokratiskt kan man tycka, men när alla kan sprida budskap blir det svårare att avgöra vad som är sant och vad som är falskt. Dessutom är det ofta de enkla, oreflekterade, populistiska budskapen som blir virala, vilket skapar felaktiga bilder av hur det faktiskt står till i världen. När de etablerade medierna i jakten på läsare och klick dessutom faller för samma förenklingar piskas stämningarna upp.

Den nionde mars i år tog Sveriges regering beslutet att göra förtydliganden och förstärkningar i bland annat läroplaner, kursplaner och ämnesplaner för grundskolan och gymnasieskolan för att stärka elevernas digitala kompetens.

När man tittar närmare och skalar bort de rent tekniska färdigheterna en elev bör kunna, blir källkritiken kvar och det är ingen slump. Källkritik har aldrig varit viktigare. Om ett samhälle fritt ska kunna njuta av alla de fördelar som digitaliseringen för med sig, måste vi också ta ansvar och se till att samhällets medborgare har förmågan att förstå världen – och kan stå emot när människor utnyttjar teknikens möjligheter för att sprida falska nyheter. Annars dröjer det inte länge förrän samhället blir stängt och främlingsfientligt.

Det är inte via medierna du lär dig att förstå världen, utan genom fakta, menade Hans Rosling. Det är med kunskap vi kan granska medierna och vara källkritiska. Hans Roslings livsmission handlade om att undervisa oss om världens verkliga tillstånd. Låt oss hedra hans minne genom att låta källkritiken prägla våra elevers undervisning från första dagen, till den sista.

Fakta/Karin Berg är gymnasielärare på Schillerska gymnasiet i Göteborg, och bloggar och twittrar under pseudonymen Fröken Bagare

Artikeln är tidigare publicerad i Skolportens forskningsmagasin nr 3 2017, prenumerera eller beställ ditt ex här! 

NYHET!

Nu kan du även köpa digitala lösnummer av Skolporten i App Store eller Google Play!

Sidan publicerades 2017-06-19 10:05 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2017-10-24 15:53 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Karin Berg: Läsning för livet

Vi sätter sällan fingret på vad läsningen gör med oss. Litteraturen skapar inte bara ett rikare liv för den enskilde, den skapar ett rikare samhälle för oss allihop. Det skriver Skolportens krönikör Karin Berg.

Kämpar för tjejerna

Varje skola behöver en policy för hur man ska agera mot hedersrelaterat förtryck och våld. Det menar Mariet Ghadimi, verksamhetschef på TRIS – Tjejers rätt i samhället. Läs Skolportens intervju med henne här.

Unga röster 2017 – tema val 2018

För tredje året i rad presenterar Mentor Sverige och Fryshusets verksamhet Ungdomar.se rapporten Unga röster med syftet att ta reda på vad unga i dag tänker och känner kring framtiden. 3 200 ungdomar har svarat på enkätundersökningen, och oroande siffror om unga personers framtidstro sticker ut bland resultaten. I år har rapporten en temadel om valet 2018.

Gymnasieelever strejkar för ensamkommande

Under tisdagen 12 december går gymnasieelever ut i strejk runt om i landet för att visa stöd för de ensamkommande ungdomar som riskerar utvisas till Afghanistan. I Göteborg håller elever på bland annat Schillerska gymnasiet en manifestation.

Skola riskerar 350 000 i vite för dålig arbetsmiljö – lärare fick jobba på toalett

Det finns omfattande brister i arbetsmiljön på Sankt Olofsskolan i Sundsvall. Det konstaterar Arbetsmiljöverket och kräver åtgärder. Annars hotar ett vite på 350 000 kronor.

Lärarens åsikter är oförenliga med skolans värdegrund

En lärare på ett gymnasium i Örebro län som i en pod uttrycker homofoba, rasistiska och kvinnoförnedrande åsikter ska nu utredas av skolan där läraren jobbar.

Var femte gymnasieflicka sexuellt ofredad

En av fem gymnasieflickor och lite mindre än en av tio gymnasiepojkar i länet har varit med om att någon gjort något mot ens kropp som inte var okej.

Løkke missnöjd med inställd julgudstjänst

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen är missnöjd med en skolas beslut att slopa sin årliga julgudstjänst, skriver han på Facebook. Det är en skola i Græsted som enligt danska TV2 ställt in deltagandet i den gudstjänst som traditionellt markerat början på jullovet.

Lektor: Ta kommandot kring praktiknära skolforskning

Hur står det egentligen till med intresset för praktiknära forskning? Det frågar sig lektorn och projektledaren Anette Jahnke, och råder forskare att i väntan på statliga beslut och översyner vända sig till huvudmännen som själva börjat ta kommandot över forskningen.

Öppet brev: Samling för en skola fri från trakasserier och övergrepp

Trots att majoriteten av eleverna trivs bra i skolan har vi den senaste tiden kunnat läsa vittnesmål från grundskolan och gymnasieskolan som beskriver såväl sexuella trakasserier som regelrätta övergrepp. I #MeToo-uppropen #tystiklassen, #räckupphanden och #ickegodkänt beskrivs en oacceptabel verklighet, skriver Jakob Amnér, SVEA,  Lina Hultqvist Sveriges Elevkårer,  Åsa Fahlén, Lärarnas Riksförbund, m.fl.

Barnskötare larmar om dålig bemanning

Över hälften av alla barnskötare i Västra Götaland anser att bemanningen på förskolorna är otillräcklig varje vecka – eller mer. Var tredje barnskötare menar även att bemanningen är så låg att det innebär en risk för barnen. Det visar nya siffror från Kommunals medlemsundersökning.

”Hjälp skolföretagen att exportera mer”

Intresset från utlandet för att lära av Sverige när det fäller skola och utbildning är stort. Låt inte en vinstbegränsning sabotera utvecklingen, skriver Fredrik Torehammar, näringspolitisk expert på Stockholms handelskammare.

Lönelyft för förskollärare i Malmö

I Malmö har många förskollärare valt att jobba i förskoleklass för att få upp lönen. Nu vill kommunen minska lönegapet för att stoppa flykten. 2018 får de 350 lägst betalda förskollärarna ett lönelyft på mellan 400 och 3000 kronor.

Var tredje barnskötare: bemanningen riskfyllt låg för barnen

Allt fler barnskötare anser att bemanningen på förskolan är så låg att det innebär en risk för barnen varje vecka eller mer. Det visar nya siffror från Kommunals medlemsundersökning som släpps i en ny rapport idag.

Gustav Fridolin deltar i seminarium om barnskötarens roll i framtiden

Måndagen den 11 december presenterar Kommunal rapporten Trygga famnar sökes! – Barnskötarnas roll i framtidens förskola vid ett seminarium i Stockholm. Utbildningsminister Gustav Fridolin är på plats för att diskutera förskolans behov i dag och i framtiden.

Stockholmselever screenas för läs- och skrivsvårigheter

Alla lågstadieelever i Stockholm stads skolor ska testas med ett digitalt verktyg som bygger på artificiell intelligens (AI). Förhoppningen är att inget barn med läs- och skrivsvårigheter ska falla mellan stolarna.

Konferenser
Aktuella chefstjänster
Fler platsannonser
Nyhetskategorier
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute 5/12!

Nytt nr ute 5/12!

Tema: Inkludering. Stor intervju med Gloria Ray Karlmark. Prova på-pris: 2 nr/99 kr!

Läs mer
Aktuella arbetsgivare
Mest läst senaste 30 dagarna

Skolan förlängs ett år – obligatorisk redan från sex år

Skolplikten ska gälla från och med det år barnet fyller sex år från den 1 januari 2018, vilket innebär att grundskolan blir tio år, i stället för nio som det är i dag. Det beslutet kommer att tas i riksdagen på onsdagen.

Skolforskningsinstitutets chef avgår i protest

Lena Adamson, chef för Skolforskningsinstitutet, har begärt entledigande från sitt uppdrag från 1 februari 2018. Skälet: bristande stöd från regeringen.

Från forskning till handfasta tips om NPF i klassrummet

Det kan vara svårt att hitta vägen till en mer inkluderande skola.  Beteendevetaren Linda Jensen har omvandlat ny aktuell forskning till hundratals handfasta tips för lärare hur man skapar en lyckad skolgång för elever med ADHD och autism.

Skolinspektionen: Sexuella trakasserier i skolan

Tusentals elever har berättat om sina upplevelser under #tystiklassen och #räckupphanden. Här kan du läsa om vad som gäller i skolan och vad Skolinspektionen gör.

”Som lärare ska man trolla med knäna”

En undersökning om skolans arbete med extra anpassningar och särskilt stöd. Enligt skollagen har elever i årskurs 7–9 som utretts för särskilt stöd, och bedömts vara i behov av det, rätt att få sådant stöd.