”Klimatkrisen berör också ämnen som samhällskunskap”

Staffan Laestadius

Staffan Laestadius, professor emeritus i industriell utveckling och senior rådgivare på den partipolitiskt oberoende tankesmedjan Global utmaning.

Hej Staffan Laestadius, professor emeritus i industriell utveckling och senior rådgivare på den partipolitiskt oberoende tankesmedjan Global utmaning. Du ska föreläsa på Skolportens konferens Fortbildning för gymnasielärare i samhällskunskap.

Vad ska du prata om?

– Jag ska föreläsa om den globala klimatkrisen och redogöra för de senaste forskningsrönen. Jag kommer också att prata om hur synen på naturen utvecklats och om vår syn på välfärd och framsteg. Föreläsningen kommer dessutom att handla om vår livsstil som är intimt förknippad med ett fossilberoende, vilket ju gör det ännu svårare att ta sig ur den kris vi nu är i.

Vad vill du att lärarna får med sig från din föreläsning?

– Man måste som samhällskunskapslärare känna till grunderna i klimatfrågan. Vad gäller hållbar utveckling så ingår det i gymnasiets ämnesplan. Det finns en föreställning om att det här bara handlar om naturvetenskap. Det är inte sant. Klimatkrisen och det hållbara samhället berör också ämnen som samhällskunskap, ja till och med undervisningen i moral och etik. Inom alla områden så kommer klimatförändringarna att påverka och därför är det relevant för alla lärare att ha goda kunskaper om den kris vi hamnat i.

Du kan lyssna till Staffan Laestadius på Skolportens konferens Fortbildning för gymnasielärare i samhällskunskap 4-5 februari 2020 i Stockholm.

Konferensen berör bland annat:

• Nationalismens framfart – översikt och analys av hotet mot demokratin.
• Praktiska lektionsupplägg om mänskliga rättigheter.
• Utforska det omtvistade begreppet ‘rättvisa’ i samhällskunskap.
• Digital och analog återkoppling – hur skiljer de sig åt?
• Omställning till ett hållbart samhälle – rusta eleverna för framtiden!
• Undervisa om källkritik, propaganda och algoritmer via konspirationsteorier.
• EU-kunskap – vad behöver vi veta?
• Strategier och praktiska upplägg för normkritiskt arbete i undervisningen.

Sidan publicerades 2019-12-09 09:41 av Emma Svensson


Relaterat

Fortbildning i biologi, 28 april i Stockholm

Ny konferens! Ta del av föreläsningar om t. ex antibiotikaresistens och evolutionsteorin, epigenetik och hur forskningen ser på samspelet mellan arv och miljö på molekylnivå, inspiration och praktiska verktyg för fungerande fältstudier samt språkutvecklande arbetssätt i biologi – stötta elever att ta till sig vetenskapliga texter. Välkommen!

Gymnasielärare i psykologi, 6 februari

En konferensdag som ger dig både teoretiska och praktiska perspektiv på psykologiämnet! Under dagen berör vi ämnen som vad psykologiämnet är och varför ser det ut som det gör, hur psykologiämnet vara till nytta i framtiden, prokrastinering, formativ undervisning och bedömning i psykologiämnet samt hur vi kan bli kvitt rädslor genom att lära av andra. Superspännande dag, välkommen!

Eva-Lenas son går bara några timmar i skolan

Hade lärarna haft mer kunskap om Eva-Lenas sons neuropsykiatriska diagnos hade hans skolgång sett annorlunda ut.

Søkelys på lærerutdanning i Norden

Har norsk lærerutdanning et PR-problem, og stemmer det at lærerutdanningen i Finland er fremragende?

”Utbildning i hela landet bygger ett starkt samhälle”

Ett starkare samhälle kan bara byggas på jämlik tillgång till utbildning oavsett var du bor och dina föräldrars bakgrund. Därför fortsätter vi utbyggnaden av högskolan i hela landet, skriver Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.

Dalarnas rektorer tjänar sämst i Sverige

​Dalarnas skolledare har den sämsta genomsnittslönen i Sverige. Månadslönen i snitt för en rektor är 50 100. Det är nästan fem tusen kronor mindre än genomsnittet i landet. Men löneökningstakten har ökat lite jämfört med förra året.

Bästa löneökningen i landet för Norrbottens skolledare

Skolledarna i Norrbotten hade den bästa löneutvecklingen 2019 med 6,3 procent av alla skolledare i Sverige. Det visar statistik som Sveriges Skolledarförbund presenterar idag.

Nytt spel ska förebygga grooming – testas på skolor i Västerås

Ett spel med fokus på grooming som utspelar sig på en äventyrs-ö med undangömda skatter. Spelet är en kombination av ett klassiskt brädspel och ett mobilspel med AR-teknik. Det spelet ska nu cirka 30 låg- och mellanstadieskolor i Västerås börja spela.

Malmö vill anställa obehöriga lärare – i sju år

Obehöriga lärare ska bli ”grundskolepedagoger” och kunna anställas på lång sikt för att mota lärarbristen.

Bevægelse i timerne halter på halvdelen af skolerne

Mere efteruddannelse og større fokus fra kommuner er ifølge Dansk Skoleidræt vejen til mere bevægelse i timer.

2000 universitetsstuderende dumper i basal matematik

Førsteårsstuderende på Copenhagen Business School dumper matematisk screening en uge efter studiestart.

”Det går bra för de kristna skolorna men hur går det för de övriga i Sverige?”

Det går bra för de kristna skolorna. I Sverige har de funnits i 935 år. Men hur går det för övriga? Detta borde vara regeringens och en utbildningsministers primära fråga. Det skriver Thomas Wallin, rektor och förskolechef.

Utbildar morgondagens rektorer i HBTQ

Emilia Larsdotter ska föreläsa för rektorsprogrammet på Karlstads Universitet om hur man skapar en HBTQ-inkluderande skola.

”Ska även demokrati förbjudas i skolan?”

Försöket att förbjuda religiösa friskolor utgör en mycket bekymmersam utveckling. Det är ett populistiskt utspel och en radikal tolkning av upplysningens tankegods som kommer förbjuda även sekulära övertygelser, skriver religionsforskarna Johan Eddebo och Anders Gerdmar.

Förskolepersonal i Järva vidareutbildas i svenska

Förskolelärare och barnskötare i Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta som inte behärskar svenska språket tillräckligt bra ska vidareutbildas i svenska.

”Stoppa betygen i årskurs 4”

Stoppa betygen i årskurs 4. Det finns inga forskningsresultat som visar att betyg hjälper andra än redan högpresterande elever, skriver läraren Jens Jörnborn.

Konferenser
Poddagogen
Missa inte Poddagogen!

Missa inte Poddagogen!

Ny podd om forskning inom skolvärlden med Janne Kontio & Sofia Lundmark.

Läs mer
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute nu!

Nytt nr ute nu!

TEMA: Pojkar i skolan. Genom att bryta antiplugg-kulturer och maskulinitetsnormer kan pojkars skolresultat bli bättre.

Läs mer!
Nyhetskategorier
Mest läst senaste veckan

Carolin är 25 år – jobbar som rektor

Carolin Lindström har jobbat som barnskötare och inom förskolan, pluggat till legitimerad förskollärare, varit föräldraledig och fått jobb som biträdande rektor – och är bara 25 år gammal.

Skolsköterska gav elev varmt vaccin – anmäls av kommunen

En skolsköterska i Sörmland har vaccinerat ett barn med vaccin som varit alldeles för varmt, enligt en anmälan från kommunen till Inspektionen för vård och omsorg.

Välfärdsmiljarder: Så mycket får din kommun

Så fördelas regeringens utlovade 3,5 miljarder till kommunerna. Se hela listan – kommun för kommun.

Skolportens expertpanel

Jenny Edvardsson: Pojkars och flickors läsning

Om vi vill att våra elever ska bli läsare måste vi också läsa och vi måste tala om vår egen läsning med eleverna. Det gäller för alla lärare – inte bara de som undervisar i svenska, skriver Jenny Edvardsson, lärare i svenska och historia.

”Statsbidrag hotar skolans organisation”

Skolan är inte betjänt av politiska utspel och hierarkiska system. Vi behöver ett nytt ledarskap som utgår från varje skolas unika organisation, skriver Alf Solander, rektor i Botkyrka, skoldebattör och författare.

Jenny Edvardsson: Klassiker i undervisningen!

Jenny Edvardsson, lärare i svenska och historia, skriver för Skolportens expertpanel om varför man som lärare ska läsa klassiker med eleverna.

Läs fler experttexter
Student
För dig som ska bli lärare

För dig som ska bli lärare

Här samlar vi nyheter, forskning och annan relevant information till dig som studerar och som snart ska ut i yrkeslivet.

Läs mer
Utmärkelser

Maria prisas för sitt arbete med syv

Studie- och yrkesvägledaren Maria Järgenstedt tilldelas Lärarnas Riksförbunds likvärdighetspris för sitt engagemang för likvärdig studie- och yrkesvägledning. ”En bra vägledning kan göra skillnad för väldigt många elever”, säger hon.

”Läraryrket är en konst”

Utnämningen ”Världens bästa lärare” firar ett hantverk, inte en person. Det tycker vinnaren och bildläraren Andria Zafirakou som vill att kreativiteten ska få större tyngd i skolan.

Årets Vikarie 2019 är Erik Börjesson, 19 år, från Enskede i Stockholm

Utmärkelsen Årets Vikarie 2019 tilldelades i veckan Erik Börjesson, som har jobbat som vikarie för Pedagogpoolen sen han tog studenten i våras. Han vikarierar i alla ämnen i grundskolan och även på förskola.

Tre skolor fick ta emot utmärkelser för vinnande kvalitetskultur

Under en ceremoni på Rikskonferensen Bättre Skola i Upplands Väsby fick Framtidskompassens förskolor i Vellinge kommun, Virginska gymnasiet i Örebro och Nya Rydsskolan i Linköping ta emot kvalitetsutmärkelser.

Förskolepersonal filmade sig själva på jobbet – vann jämställdhetspris

Sju pedagoger på Derome förskola filmade sig själva för att upptäcka om de behandlade pojkar och flickor olika. I efterhand är de nöjda med det modiga beslutet att granska sig själva.

Läs fler
Namn och Nytt

Magnus Wallerå ny chef för utbildning, forskning & innovation

Magnus Wallerå är ny chef för Svenskt Näringslivs avdelning för utbildning, forskning och innovation. Han börjar sin tjänst 15 mars.

Ny rektor på Utsäljeskolan i Huddinge

Utsäljeskolans nuvarande rektor Kicki Holmgren-Larsson avslutar sin tjänst på skolan den 31 januari 2020. Hennes efterträdare – Marianne Widercrantz – tillträder sin tjänst den 1 april.

Ny rektor på Hagaskolan i Dals-Eds kommun

Rektorsrekryteringen på Hagaskolan åk 4-9 är nu klar. Maria Engström, 41 år, från Melleruds kommun tillträder tjänsten den 1 augusti. Maria bor tillsammans med sin familj i Mellerud och har de tre senaste åren arbetat som rektor i Åmåls kommun.

Chef för utbildningsförvaltningen är utsedd

Nu är det klart att Linda Lindahl blir förvaltningschef för utbildningsförvaltningen i Enköping från den första januari.

Han blir utbildningschef i Borgholms kommun

Roland Hybelius tillträder som utbildningschef den 1 mars och avslutar då sin tjänst som områdeschef på utbildningsförvaltningen i Växjö.