”Konflikter kan leda till utveckling”

Ilse Hakvoort. Foto: Göteborgs universitet

Ilse Hakvoort är docent i pedagogik vid Göteborgs universitet och forskar samt undervisar om konflikthantering i förskolan och skolan, ett ämne hon också skrivit böcker om. I höst talar hon på Skolportens konferens Ny som lärare.

Vad ska du tala om under din föreläsning?

– Jag har under lång tid intresserat mig för att många lärarstudenter uttrycker ett behov av mer konflikthantering under sin utbildning. Något av det svåraste att hantera under de första åren som lärare är alla konflikter de dagligen konfronteras med. Efterfrågan på konflikthanteringskunskap och hanteringsredskap kommer också från lärare med många års erfarenhet. Tillsammans med några andra forskare har jag intervjuat grundskollärare om konflikter och konflikthanteringsstrategier, och jag tänkte ta upp resultaten från denna studie i min föreläsning.

– Jag kommer också att ge exempel på några hypotetiska situationer och tillämpa forskningsteorier på dessa för att visa hur teorierna kan ge mer insikt i konfliktsituationen.

Hur kan lärare och skolpersonal tänka kring konflikter i klassrummet?

– Jag tror att det är mycket viktigt för lärare att förstå att konflikter inte bara handlar om något obehagligt eller dåligt, utan att det finns en annan dimension som står för utveckling och lärande. Men lärare behöver verktyg för att snabbt kunna förstå konflikten och hantera den.

Av Moa Duvarci Engman


Ilse Hakvoort ska föreläsa om konflikthantering på Skolportens konferens Ny som lärare i Stockholm, 22–23 okt 2020. NYHET! Finns även som webbkonferens!

Konferensen berör bland annat:

 • Lärarens relationella kompetens – hur viktig är den?
 • Konflikthantering i skolan.
 • Tydliggörande pedagogik – så når du alla elever.
 • Så sätter du rättssäkra och rättvisa betyg.
 • Professionell röstanvändning i läraryrket.
 • Att hantera föräldrakontakter.
 • Hur hänger ledarskap ihop med lärande?

Sidan publicerades 2020-05-07 11:33 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Ny som lärare Webbkonferens

De första åren som lärare kan vara omtumlande. Förutom att planera och undervisa behöver du vara en tydlig ledare, skapa goda relationer och lösa konflikter. Välkommen till en webbaserad konferens som ger dig verktyg för att utveckla din roll i klassrummet!

Ny som lärare

De första åren som lärare kan vara omtumlande. Förutom att planera och undervisa behöver du vara en tydlig ledare, skapa goda relationer och lösa konflikter. Välkommen till en två dagar lång konferens som ger dig verktyg för att utveckla din roll i klassrummet! Forskare och erfarna lärare delar med sig av sina erfarenheter, och du får möjlighet att diskutera läraryrket med andra nyblivna pedagoger från hela Sverige.

”Tydligare fokus på resurshållningsfrågor”

Hallå där Peter Hasselskog, universitetslektor vid slöjdlärarutbildningen på HDK, Göteborgs Universitet, som ska föreläsa på Skolportens konferens Slöjd 24-25 november. Vad ska du föreläsa om?

”Elever bör få faktagranska själva”

Faktaresistens och vetenskapliga myter. Dan Larhammar, ordförande i Kungliga Vetenskapsakademien, ska föreläsa om hur lärare kan arbeta med pseudovetenskap i undervisningen på Skolportens konferens i biologi i höst.

”Förväntan håller uppe motivationen”

Anna Tebelius Bodin, utbildad vid Harvard university, ska tala på Skolportens konferens Specialpedagogik om hjärnans belöningssubstans dopamin.

”Stoppa den subtila rasismen i skolan”

Det finns tecken som tyder på att elever med invandrarbakgrund kan få lägre betyg än vad de förtjänar. Nu måste vi stoppa den subtila rasismen i skolan, skriver gymnasieläraren Erik Rezazadeh.

Skolporten satsar på digitala konferenser

I höst storsatsar Skolporten på digitala konferenser. "Vi tror att vår digitala satsning kommer att komma många i skolan och förskolan till nytta", säger Birgitta Hartzell, Skolportens vd.

Ministern: Svenska Pisa-resultaten bör granskas

Det finns frågetecken kring hur den internationella skolmätningen Pisa gjordes i Sverige 2018 och hur man ska tolka resultaten, något som Expressen skrivit om. Enligt tidningen kan Sverige har fått bättre resultat än vi borde ha. Därför vill utbildningsminister Anna Ekström nu att OECD, organisationen bakom Pisa-undersökningen, granskar det svenska resultatet och urvalet på nytt.

”Därför är Pisa ett dåligt instrument att jämföra likvärdighet”

Man kan förstå att man vill fortsätta mäta på de som faktiskt gått i svensk skola. För det finns det också regler inom Pisa som gör att man kan ta bort till exempel nyanlända elever från testet. Men om Expressen har rätt har man tagit bort fler än vad som är tillåtet och på grunder som inte är tillåtna, och då får vi ännu mer problem, skriver skolexperten Per Kornhall.

OECD granskar svenska Pisa-resultatet: ”Problematiskt”

OECD ska granska de positiva svenska resultaten i den senaste Pisa-undersökningen. ”Jag har bett OECD göra för det att verkligen säkerställa att vi kan dra rätt slutsatser”, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) till TT.

Karin Berg: Vikten av (ut)bildning

I vår iver att marknadsanpassa skolan, vinna Pisaundersökningar och kopiera andra länders utbildningssystem har vi tappat bort det som från början skapade vårt välstånd: vårt bildningsideal. Det skriver Karin Berg, Skolportens krönikör.

Kravet på distansundervisning lättas upp

Folkhälsomyndighetens rekommendation om distansundervisning tas bort den 15 juni och elever i gymnasieskolan kan under sommaren och hösten återvända till skolans lokaler. För utbildning för vuxna inom den kommunala vuxenutbildningen, yrkeshögskolan och den högre utbildningen kan fortsatt undervisning behöva ges delvis på distans för att minska smittspridningen.  

”Friskolor skapar en sund konkurrens”

En hel debattartikel om skolan utan att ordet kunskap nämns. Man får lätt intrycket att skolan ses som en plats där vi kan stuva om samhället för att passa de mått av likvärdighet som politiken anser bäst just nu, skriver moderata skolpolitiker i en replik.

Se hur läraren undervisar eleverna – via en skärm i klassrummet

På grund av coronapandmin behöver Britt-Marie Axetun hålla sig hemma och kan därför inte undervisa eleverna på plats i klassrummet. Men barnen längtade efter sin lärare – så skolan såg till att lösa undervisningen på ett annat sätt.

”Beröva inte barn med särskilda behov deras skolgång”

Vi har läst om hur kaosartat skolvalet har blivit för många elever som tvingas åka långt och lämna sina kamrater. Men för barn med funktionsnedsättningar blir konsekvenserna ännu värre. Vissa får ingen möjlig skolgång alls då kommunen väljer att skära ner, skriver bland andra Ann Nolin, skolombud Autism- och Aspergerföreningen Distrikt Göteborg.

Kommunen backar barnen tillsammans

Ystad kommun, Region Skåne och polisen har inlett ett nära samarbete med namnet ”Backa barnet” för att bli bättre på att upptäcka barn som far illa. Skolchefen Dennis Hjelmström är spindeln i nätet.

Konferenser

Information om höstens konferenser

På grund av rådande omständigheter övergår några av höstens konferenser helt till digitalt format. Du som är anmäld till en fysisk konferens flyttas då automatiskt över till webbkonferensen och behåller din plats. Vi kontaktar dig personligen för mer information.

Konferenser som övergår till webbkonferens:

 • Specialpedagogik, 2-3 september, Göteborg
 • Specialpedagogik, 17-18 september, Stockholm
 • Svenska som andraspråk, 8-9 september, Malmö
 • Elevhälsa, 15-16 september, Stockholm
 • Biologi, 28 september, Stockholm
 • Franska, 6-7 oktober, Stockholm
 • Tyska, 6-7 oktober, Stockholm
 • Spanska, 8-9 oktober, Stockholm
 • Fortbildning
  Skolporten satsar på digitala konferenser

  Skolporten satsar på digitala konferenser

  I höst storsatsar Skolporten på digital fortbildning. "Vi tror att vår digitala satsning kommer att komma många i skolan och förskolan till nytta", säger Birgitta Hartzell, Skolportens vd.

  Läs hela artikeln
  SKOLPORTENS MAGASIN
  Skolportens magasin
    Skolporten nr 3/2020 – ute 15 maj

  Skolportens magasin

  Intervju: Möt forskaren Gunnlaugur Magnússon, som saknar de mest fundamentala frågorna i debatten. Tema: Rollen som skolchef – så komplex och utsatt är den.

  Läs mer här
  Skolportens lärarpanel

  Skolportens lärarpanel

  Skolportens lärarpanel läser all ny utbildningsvetenskaplig forskning kring skolan och förskolan.

  Läs mer
  Läsårstider
  När börjar höstterminen?

  När börjar höstterminen?

  Vi har samlat hela Sveriges grundskolors läsårstider för 2020/2021.

  Hitta din kommun
  Fjärr- och distansundervisning
  Skola på distans

  Skola på distans

  Här samlar vi verktyg och information för dig som undervisar från annan plats.

  Läs mer
  Skolporten 20 år
  Uppdrag: Att göra skillnad

  Uppdrag: Att göra skillnad

  Skolporten fyller 20 år! Det startade med ett enkelt faxbrev till Sveriges rektorer. I dag når vi mer än en tredjedel av skolans personal. Läs om Skolportens resa sedan starten år 2000.

  Läs mer
  Annonsera
  Vill du synas hos oss?

  Vill du synas hos oss?

  Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

  Läs mer
  Nyhetskategorier
  Student
  För dig som ska bli lärare

  För dig som ska bli lärare

  Här samlar vi nyheter, forskning och annan relevant information till dig som studerar och som snart ska ut i yrkeslivet.

  Läs mer
  Utmärkelser

  Nytt stort pris för Linköpings Universitet

  Kulturgatan i Bodafors tillsammans med Linköpings Universitet har med bidrag ifrån Kamprads Stiftelse möjliggjort ett nytt stipendium för utövare inom trä och konshantverk.

  Läs fler
  Namn och Nytt

  Ny statssekreterare på Utbildningsdepartementet

  Regeringen har utsett Stefan Engström till statssekreterare hos Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.