Hoppa till sidinnehåll
Hem- och konsumentkunskap

Långt från tråkigt med hållbarhet i hem- och konsumentkunskap

Publicerad:2019-02-06
Uppdaterad:2023-08-31
Ebba Reinolf
Skribent:Ebba Reinolf

Miljövänlig middag på rotfrukter? Eleverna lär inte möta lektionsupplägget i hem- och konsumentkunskap med jubel. Men måste hållbarhetsfrågor i HKK-undervisningen vara tråkigt?

Sannerligen inte, säger Lisa-Linnéa Flising, lärare i hem- och konsumentkunskap på Leksbyskolan i Partille som istället föreslår rosa pannkakor med rödbetor eller chips av potatisskal. I vår föreläser hon på Skolportens konferens för HKK-lärare om hur frågor kring miljö och hållbarhet kan vävas in i undervisningen.

– När det kommer till hållbarhet i HKK-undervisningen är det lätt att hamna i en rad ”måsten”. Vi måste sluta äta kött, måste förändra vårt beteende. Budskapet känns inte så roligt, en del elever blir provocerade, andra har svårt att se vad det här innebär i praktiken.

Lisa-Linnéa Flising som tror att just detta – att omvandla hållbarhetsfrågor till engagerande undervisning – är en stor utmaning för många HKK-lärare.

– Jag hoppas kunna inspirera och kommer att dela med mig av mina egna erfarenheter, tips och idéer, kanske om hur ett lektionsupplägg kring just rotfrukter skulle kunna se ut!

Du kan lyssna på Lisa-Linnéa Flising på Skolportens konferens om Hem- och konsumentkunskap 2019:

Läs mer om konferensen och boka plats

Konferensen berör bland annat:

  • Matmyter och matlarm – var kommer de ifrån?
  • Den systematiskt planerade läraren – bedömning!
  • Hjälp dina elever med en livsförändrande ekonomisk möjlighet
  • Tydliggörande pedagogik! HK-undervisningen ur ett specialpedagogiskt perspektiv
  • Skuldkollen – kunskap för livet om pengar och skulder!
  • Förnyad undervisning om mattraditioner – en lesson study
  • Ämnesdidaktik – konsten att undervisa i HK
  • Hållbarhet utan pekpinnar!

Susanne Sawander

Stockholm

Undervisa i Artificiell intelligens

Välkommen till Skolportens konferens för dig som planerar att undervisa i det nya gymnasieämnet artificiell intelligens. Ta del av aktuell forskning som utgår från ämnets syftesbeskrivning, och få praktiska verktyg som hjälper dig att planera och genomföra kurserna. Innehållet är även intressant för dig som vill veta mer om AI i samband med undervisning generellt, samt för dig som undervisar inom vuxenutbildningen.
Läs mer & boka
Gy–Vux
3 okt

Högläsning i förskolan

I den här kursen med kursledare Ann S. Pihlgren får du handfast information om hur högläsningsstunderna kan bli så språkutvecklande som möjligt, och ett viktigt nav som förskolans undervisning kan kretsa runt. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev