2019-02-06 16:12  305 Dela:

Långt från tråkigt med hållbarhet i hem- och konsumentkunskap

Miljövänlig middag på rotfrukter? Eleverna lär inte möta lektionsupplägget i hem- och konsumentkunskap med jubel. Men måste hållbarhetsfrågor i HKK-undervisningen vara tråkigt?

Sannerligen inte, säger Lisa-Linnéa Flising, lärare i hem- och konsumentkunskap på Leksbyskolan i Partille som istället föreslår rosa pannkakor med rödbetor eller chips av potatisskal. I vår föreläser hon på Skolportens konferens för HKK-lärare om hur frågor kring miljö och hållbarhet kan vävas in i undervisningen.

– När det kommer till hållbarhet i HKK-undervisningen är det lätt att hamna i en rad ”måsten”. Vi måste sluta äta kött, måste förändra vårt beteende. Budskapet känns inte så roligt, en del elever blir provocerade, andra har svårt att se vad det här innebär i praktiken.

Lisa-Linnéa Flising som tror att just detta – att omvandla hållbarhetsfrågor till engagerande undervisning – är en stor utmaning för många HKK-lärare.

– Jag hoppas kunna inspirera och kommer att dela med mig av mina egna erfarenheter, tips och idéer, kanske om hur ett lektionsupplägg kring just rotfrukter skulle kunna se ut!

Du kan lyssna på Lisa-Linnéa Flising på Skolportens konferens om Hem- och konsumentkunskap 2019:

Konferensen berör bland annat:

  • Matmyter och matlarm – var kommer de ifrån?
  • Den systematiskt planerade läraren – bedömning!
  • Hjälp dina elever med en livsförändrande ekonomisk möjlighet
  • Tydliggörande pedagogik! HK-undervisningen ur ett specialpedagogiskt perspektiv
  • Skuldkollen – kunskap för livet om pengar och skulder!
  • Förnyad undervisning om mattraditioner – en lesson study
  • Ämnesdidaktik – konsten att undervisa i HK
  • Hållbarhet utan pekpinnar!

Susanne Sawander

Sidan publicerades 2019-02-06 16:12 av


Relaterat

Mer bullar än mat i hem- och konsumentkunskap i särskolan

Hem- och konsumentundervisningen i särskolan handlar mest om bak av bullar och betydligt mindre om enklare matlagning som hade gynnat elevgruppen. Albina Granberg finner dels strukturella orsaker till att bullbak går före mat men också att lärarna tycker synd om eleverna.

Sociala medier viktig kunskapskälla i hälsofrågor för unga

För ungdomar är sociala medier en viktig kunskapskälla i hälsofrågor. Källkritik är därför högst relevant även i hem- och konsumentkunskap, menar forskare Christopher Holmberg.

Låg status hinder för hållbar utveckling i hem- och konsumentkunskap

Hem- och konsumentkunskap har fått ett bredare kunskapsinnehåll genom att hållbarhetsfrågor numera ingår i ämnet. Men brist på tid och resurser gör det svårt att få till i verkligheten, visar Emmalee Gissleviks forskning.

Brist på reflektion bland lärare i hem- och konsumentkunskap

Lärare i hem- och konsumentkunskap reflekterar sällan kring mathygieniska frågor, de lär ut kunskaper men förklarar inte varför. På så vis blir det inget lärande på djupet för eleverna, säger Marie Lange som forskat i ämnet.

Köttets makt stark i hem- och konsumentkunskap

Krocken mellan fysisk hälsa och kulturell bakgrund i relation till mat är tydlig men outtalad i ämnet hem- och konsumentkunskap. Lärarna borde belysa konflikten och låta eleverna diskutera ämnet, tycker Ingela Bohm.

Olika förutsättningar för att nå målen i hem- och konsumentkunskap

Fristående grundskolor har i lägre grad lokaler ämnade för hem- och konsumentkunskap. Elever i grundskolan får därmed inte likvärdiga förutsättningar att nå målen i ämnet, konstaterar Cecilia Lindblom i sin avhandling.

Kunskap och jämlikhet i förskolan och skolan

Fokus i skolan ska vara på kunskap och bildning. Alla elever har rätt att utvecklas och skolan ska ge alla möjlighet att nå kunskapsmålen oavsett bakgrund och behov. Därför måste alla skolor vara bra skolor.

Elever störs inte av reklam på läxsajter

På senare tid har Alléskolan i Åtvidaberg haft bekymmer med reklam i elevernas digitala läxor. Men eleverna Märta Holmén Hägerdal och Filippa Ridderstad tycker inte att det är särskilt svårt att värja sig mot reklamen.

Ännu bättre resultat för Nackas niondeklassare

Den genomsnittliga betygsnivån för Nackas elever i årskurs nio har förbättrats och fler elever än tidigare är behöriga till gymnasiet. Detta trots att större delen av vårterminen 2020 genomfördes i skuggan av coronapandemin. Det visar den senaste mätningen från Nacka kommun.

Täby först i Sverige med kvalitetspeng

Kvaliteten i Täby kommuns grundskolor är en av landets högsta, där drygt 92 % av eleverna som går ut årskurs nio har godkänt i alla ämnen. För att höja kvaliteten ytterligare beslutade barn- och grundskolenämnden på onsdagen att införa en kvalitetspeng inom grundskolan.

Ökad risk för utbrändhet bland socialt engagerade lärare

Lärare som engagerar sig mer med elever och kollegor utöver själva undervisningen riskerar att bli utbrända i större utsträckning än lärare som är mindre engagerade. Det visar ny forskning från Högskolan i Gävle.

”Ingen vinner på att lärare arbetar för mycket”

Vi måste minnas att huvuduppdraget är just att undervisa – inte att bedöma – och vi måste lita på vår förmåga att värdera elevernas kunskaper utan att vi samlar in så mycket material att vi går under, skriver läraren Karin Herlitz.

Ny tid efter Corona

En ny skola över en natt – så har många beskrivit den plötsliga digitaliseringen av undervisningen i våras. ”Nja, det skulle jag nog inte vilja säga, att det skedde över en natt. Förutsättningarna fanns där, annars skulle det inte ha fungerat”, säger Carl Heath som är chef för Professional Education och kompetensplattformen Digitalisering och Lärande, inom RISE.

”Skolan ska anpassas efter barnen – inte tvärtom”

”Ibland frågar jag mig själv varför jag väljer att arbeta med en friskola när vi verkar i konstant motvind – men det som gör det värt det är att jag står så nära både elever, lärare och föräldrar och verkligen kan påverka”, säger Ina Angel, rektor för, och initiativtagare till, Båstad Montessori. ”Det går aldrig att luta sig tillbaka – varje dag kan innebära en ny utmaning. Jag skulle inte arbeta med det här om jag inte hade ett stort hjärta för barn”, tillägger hon.

Distansundervisning – hård prövning för de som läser sfi

Distansundervisning kan vara en svår prövning för alla, oavsett vilken typ av utbildning man går. Men för de som studerar sfi, svenska för invandrare, kan det vara extra tufft. Att inte få möjlighet att mötas och samtala i klassrummet gör det svårare att lära sig det nya språket. Dessutom har många sfi-elever inte tillgång till den utrustning som krävs.

Lärare kritiska till skolans coronastöd

Nästa år får skolan en miljard kronor extra i ett särskilt coronastöd. Tanken är att eleverna ska få mer tid för lärande, men det är inte enbart lärare som ska stå för undervisningen. Det här är något som Lärarnas riksförbund är kritiska till.

Konferenser

Förändringar av höstens konferenser

På grund av rådande läge övergår flera av höstens konferenser till digitalt format. Du som är anmäld till en fysisk konferens flyttas automatiskt över till webbkonferensen och behåller din plats. Vi kontaktar dig personligen för mer information.

Förändringarna gäller alla konferenser som var planerade att genomföras i september och oktober. Läs mer här.

Fortbildning
Skolporten satsar på digitala konferenser

Skolporten satsar på digitala konferenser

I höst storsatsar Skolporten på digital fortbildning. "Vi tror att vår digitala satsning kommer att komma många i skolan och förskolan till nytta", säger Birgitta Hartzell, Skolportens vd.

Läs hela artikeln
Hör Birgitta Hartzell berätta mer om Skolportens digitala konferenser.
SKOLPORTENS MAGASIN
Skolportens magasin
  Skolporten nr 4/2020 – ute 11 september

Skolportens magasin

Tema: Specialpedagogik. Större barngrupper och mindre resurser – hur ska specialpedagogiken i förskolan hinnas med? Intervju: Författaren och sfi-läraren Sara Lövestam letar efter kreativiteten – både hos sina elever och i sitt eget skrivande.

Läs mer här
Erbjudande
Bedömningsunderlag lärarlönelyftet

Bedömningsunderlag lärarlönelyftet

Ska du se över fördelningen av lärarlönelyftet 2020? Med Skolportens bedömningsunderlag för lärarlönelyftet får du ett enkelt verktyg som hjälper till i det komplexa arbetet.

Läs mer och beställ här
Läsårstider
När börjar höstterminen?

När börjar höstterminen?

Vi har samlat hela Sveriges grundskolors läsårstider för 2020/2021.

Hitta din kommun
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Fjärr- och distansundervisning
Skola på distans

Skola på distans

Här samlar vi verktyg och information för dig som undervisar från annan plats.

Läs mer
Namn och Nytt

Erik Renström föreslås bli Lunds universitets rektor

Universitetsstyrelsen har beslutat att föreslå Erik Renström som ny rektor för Lunds universitet 2021 – 2026.

Höganäs får se sig om efter ny utbildningschef

Liselotte Herrlin väljer att som 61-åring gå i pension. Hon har sagt upp sig som utbildningschef och slutar i slutet av februari nästa år.

Lena blir ny rektor för Molla skola och Mörlandaskolan

Ny rektor för Molla skola och Mörlandaskolan i Herrljunga kommun från den fjärde maj är Lena Barber, som närmast kommer från tjänsten som rektor för Innerby förskoleområde.

Ny rektor vid den samiska förskolan i Giron

Från och med 1 september hälsar vi Laila Päiviö-Brackett välkommen som rektor på förskolan i Giron.

Lärare ersätter rektor som går i pension

Sarah Boljang blir ny rektor för Haga och Ekeby skola i Kumla kommun. Hon har tidigare jobbat som lärare på Hagaskolan.

Skolporten 20 år
Uppdrag: Att göra skillnad

Uppdrag: Att göra skillnad

Skolporten fyller 20 år! Det startade med ett enkelt faxbrev till Sveriges rektorer. I dag når vi mer än en tredjedel av skolans personal. Läs om Skolportens resa sedan starten år 2000.

Läs mer
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Nyhetskategorier
Student
För dig som ska bli lärare

För dig som ska bli lärare

Här samlar vi nyheter, forskning och annan relevant information till dig som studerar och som snart ska ut i yrkeslivet.

Läs mer
Utmärkelser

”TrumPeter” prisas för sina pedagogiska musikinsatser

Trumläraren och musikern, Peter ”TrumPeter” Svensson i Karlshamn vann på torsdagen Framtidens Musikpris i kategorin Enastående pedagogisk gärning.

Årets bästa offentliga måltider – här är vinnarna!

För åttonde gången i rad koras de bästa offentliga måltiderna i Sverige – över 250 förskolor, skolor och äldreboenden har bedömts av juryn.

De tar ett kliv uppåt i guldtrappan

Mobilen som arbetsredskap är framgångsrecept för Österåkersbygdens friskola. Med rektor Anna Frössevi i spetsen gör skolan en digital satsning som belönas med den prestigefyllda Guldtrappan.

Hon är nominerad till Årets lärargala

Nomineringarna till Årets lärargala är klara. En av de nominerade lärarna är Kikki Cannervik, musik- och bildlärare på Herrhagsskolan i Karlstad.

Årets skolbibliotek 2020 finns i Göteborg

Hvitfeldtska gymnasiets bibliotek i Göteborg är 2020 års vinnare av Nationella Skolbiblioteksgruppens utmärkelse Årets skolbibliotek.

Läs fler