Långt från tråkigt med hållbarhet i hem- och konsumentkunskap

Miljövänlig middag på rotfrukter? Eleverna lär inte möta lektionsupplägget i hem- och konsumentkunskap med jubel. Men måste hållbarhetsfrågor i HKK-undervisningen vara tråkigt?

Sannerligen inte, säger Lisa-Linnéa Flising, lärare i hem- och konsumentkunskap på Leksbyskolan i Partille som istället föreslår rosa pannkakor med rödbetor eller chips av potatisskal. I vår föreläser hon på Skolportens konferens för HKK-lärare om hur frågor kring miljö och hållbarhet kan vävas in i undervisningen.

– När det kommer till hållbarhet i HKK-undervisningen är det lätt att hamna i en rad ”måsten”. Vi måste sluta äta kött, måste förändra vårt beteende. Budskapet känns inte så roligt, en del elever blir provocerade, andra har svårt att se vad det här innebär i praktiken.

Lisa-Linnéa Flising som tror att just detta – att omvandla hållbarhetsfrågor till engagerande undervisning – är en stor utmaning för många HKK-lärare.

– Jag hoppas kunna inspirera och kommer att dela med mig av mina egna erfarenheter, tips och idéer, kanske om hur ett lektionsupplägg kring just rotfrukter skulle kunna se ut!

Du kan lyssna på Lisa-Linnéa Flising på Skolportens konferens om Hem- och konsumentkunskap 2019:

Konferensen berör bland annat:

  • Matmyter och matlarm – var kommer de ifrån?
  • Den systematiskt planerade läraren – bedömning!
  • Hjälp dina elever med en livsförändrande ekonomisk möjlighet
  • Tydliggörande pedagogik! HK-undervisningen ur ett specialpedagogiskt perspektiv
  • Skuldkollen – kunskap för livet om pengar och skulder!
  • Förnyad undervisning om mattraditioner – en lesson study
  • Ämnesdidaktik – konsten att undervisa i HK
  • Hållbarhet utan pekpinnar!

Susanne Sawander

Sidan publicerades 2019-02-06 16:12 av Hedda Lovén


Relaterat

Mer bullar än mat i hem- och konsumentkunskap i särskolan

Hem- och konsumentundervisningen i särskolan handlar mest om bak av bullar och betydligt mindre om enklare matlagning som hade gynnat elevgruppen. Albina Granberg finner dels strukturella orsaker till att bullbak går före mat men också att lärarna tycker synd om eleverna.

Sociala medier viktig kunskapskälla i hälsofrågor för unga

För ungdomar är sociala medier en viktig kunskapskälla i hälsofrågor. Källkritik är därför högst relevant även i hem- och konsumentkunskap, menar forskare Christopher Holmberg.

Låg status hinder för hållbar utveckling i hem- och konsumentkunskap

Hem- och konsumentkunskap har fått ett bredare kunskapsinnehåll genom att hållbarhetsfrågor numera ingår i ämnet. Men brist på tid och resurser gör det svårt att få till i verkligheten, visar Emmalee Gissleviks forskning.

Brist på reflektion bland lärare i hem- och konsumentkunskap

Lärare i hem- och konsumentkunskap reflekterar sällan kring mathygieniska frågor, de lär ut kunskaper men förklarar inte varför. På så vis blir det inget lärande på djupet för eleverna, säger Marie Lange som forskat i ämnet.

Köttets makt stark i hem- och konsumentkunskap

Krocken mellan fysisk hälsa och kulturell bakgrund i relation till mat är tydlig men outtalad i ämnet hem- och konsumentkunskap. Lärarna borde belysa konflikten och låta eleverna diskutera ämnet, tycker Ingela Bohm.

Olika förutsättningar för att nå målen i hem- och konsumentkunskap

Fristående grundskolor har i lägre grad lokaler ämnade för hem- och konsumentkunskap. Elever i grundskolan får därmed inte likvärdiga förutsättningar att nå målen i ämnet, konstaterar Cecilia Lindblom i sin avhandling.

Karriärstegen som öppnar för karriär i skolan

Möjligheten till karriär och att kunna utvecklas i jobbet är viktigt för både lärare och rektorer. Ett steg på vägen är det förslag till professionsprogram som tagits av regeringen i det så kallade januariavtalet.

Lärarrummet : Vägen till att kunna läsa och skriva

I vårt informationssamhälle är läs- och skrivkunnighet en förutsättning för att fungera och vara delaktig. Men den som är analfabet hamnar i en värld fylld av datorskärmar, vårdcentralsbokningar och skyltar utan att kunna ta till sig informationen. Risken finns att hamna i en skuggtillvaro vid sidan av det övriga samhället. Annette Fundberg är läraren som ser till att hennes elever på språkintroduktionen i Malmö lär sig att läsa och skriva. Att kunna det är själva grunden för det fortsatta lärandet. (webb-tv)

Klimatstrejk i över hundra länder

Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet fortsätter att inspirera och inför EU-valet genomförs strejker i mer än hundra länder. ”Jag har lärare som ogillar det, men de har börjat anpassa sig. De förstår vad jag gör och varför jag gör det”, säger Isabelle Axelsson som brukar skolstrejka varje fredag.

Isabelle, 18: ”Jag måste prioritera klimatet”

Under fredagen sker den andra globala skolstrejken för klimatet. I Stockholm hoppas arrangörerna på att 10 000 personer ska ge sig ut på gatorna – men det är inte säkert att alla elever beviljas ledigt från skolan. ”Klimatet är viktigare i det här fallet. Jag känner att jag måste prioritera klimatet framför skolan”, säger Isabelle Axelsson, 18, som går i gymnasiet och är med och arrangerar.

Skolledarna: ”Sysslar med allt från lokalfrågor till livsmedelshygien”

Nedskärningar och minskade resurser slår inte bara mot lärare och förskollärare. Även för skolledarna är Lärarmarschen ett bra tillfälle att protestera. ”Vi har absolut ett gemensamt intresse i många av de här frågorna. Förutsättningarna för oss skolledare behöver förbättras på många sätt, säger Olle Pettersson”, ordförande i Lärarförbundet Skolledare i Stockholm.

”Hur *#@%# kan detta vara ett bra sätt att bedriva politik på?”

Det finns ännu mer att lära av Chile än vad jag beskrev i mitt förra blogginlägg. En sak är att inte ens Pinochet genomförde förändringar i skolsystemet på ett så kuppartat sätt som Carl Bildt gjorde, skriver skolexperten Per Kornhall i ett blogginlägg.

Oro för forskningens frihet i Ungern

Staten vill ha större kontroll över utbildning och forskning i Ungern. Universitet tvingas stänga och Vetenskapsakademin är på väg att fråntas sitt inflytande. Vad är det som händer under Orbáns regering?

Lärare på Tjörn i protest mot politikers uttalande

210 lärare på Tjörn har skrivit under en protestlista efter en artikel i Lärarnas tidning. Uttalanden från barn- och utbildningsnämndens ordförande om att god arbetsmiljö inte bara handlar om att det ska vara ”fullknökat i lärarrummet” väcker ilska.

Lärarmarschen tog över gatorna i Göteborg

2000 lärare protesterade i Göteborg på söndagen för en dräglig arbetsmiljö och mot sparkrav på skolan. ”Sådana här gräsrotsinitiativ visar tydligt att situationen inte håller. Det är bra att lärarna säger ifrån,” säger LR:s ordförande Åsa Fahlén som deltog i protesterna.

”Sysslar med allt från lokalfrågor till livsmedelshygien”

Nedskärningar och minskade resurser slår inte bara mot lärare och förskollärare. Även för skolledarna är Lärarmarschen ett bra tillfälle att protestera. ”Vi har absolut ett gemensamt intresse i många av de här frågorna. Förutsättningarna för oss skolledare behöver förbättras på många sätt, säger Olle Pettersson”, ordförande i Lärarförbundet Skolledare i Stockholm.

Konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
Tema: Skolans styrning
  Skolporten nr 3/2019 – ute 16 maj

Tema: Skolans styrning

Sveriges rektorer slits mellan budgetkrav och elevers rätt till likvärdig utbildning. Intervjun: Didaktikforskaren Simon Hjort vill utbilda framtidens tänkare. Reportage: Lekens betydelse i förskolan. +Skolportens favorit: Så skapas rektors pedagogiska ledarskap. +Så väcker vi tjejers teknikintresse. +Unga kämpar för bättre sexualundervisning.

Läs mer här!
Aktuella chefstjänster
Fler platsannonser
Pedagogiska poddar
Poddar om utbildning och läraryrket

Poddar om utbildning och läraryrket

Det finns en mängd podcasts om undervisning, lärande och lärarprofessionen i sig: här länkar vi till ett urval, välkommen in och börja botanisera!

Läs mer
Fördjupning
Dags att växa?

Dags att växa?

Våren är i antågande och just nu är det många som funderar på sin arbetssituation och möjligheten till nya utmaningar. Går du i samma tankar? Vi har samlat ett antal nyheter om lön, karriär och yrkesutveckling i ett särskilt temabrev för dig som funderar över dina karriärmöjligheter.

Till Tema Karriär
Mest läst senaste veckan

Allt större besparingskrav på skolorna plågar rektorerna

Kommunerna behöver spara in 31 miljarder kronor fram till år 2022, enligt SKL:s ekonomirapport från förra året. Besparingarna lägger sten på börda på skolledarna, som redan måste vända på slantarna.

Motivation måste komma inifrån

Stenkulaskolan ligger i ett socioekonomiskt tufft område i Malmö. De senaste fyra åren har skolan genomgått en förändring. Allt fler elever kvalar in till gymnasiet, skolan ligger 15 procent över förväntansvärdet som Malmö stad satt upp.

Nya regler i skolans värld från den 1 juli

Nedräkningen börjar mot nya regler i förskola och skola. Från den 1 juli ska förskolechefer kallas rektorer och få genomgå befattningsutbildning, precis som övriga rektorer.

Aktuella arbetsgivare
Nyhetskategorier
Utmärkelser

Se när årets ”Min lärare” överraskas av sina elever

Rekordmånga, drygt 2 100, nomineringar till årets ”Min lärare” har skickats in till SVT:s Lilla Aktuellt från elever i hela landet.  Nu är det klart att utmärkelsen går till en mycket omtyckt lärare i Borrby.

Prisad rektor håller hårt i kompassen

Huddingerektorn Stefan Vilkman har tre grundpelare. Medarbetarna ska känna att de är bra, att de har ett visst mått av självständig­het och schysta kompisar på jobbet. Nyligen valdes han till Årets chef 2019.

Svenska Akademiens svensklärarpris

Svenska Akademien har till mottagare av Svenska Akademiens svensklärarpris 2019 utsett Camilla Edvardsson Lundmark, Hortlax skola i Piteå, Sara Persson, Gunnebo skola i Gunnebo och Daniel Sandin, Katedralskolan i Lund, med 50 000 kronor var, samt till mottagare av ett gemensamt pris Anki Källman och Anneli Wahlsten, Gunnarsboskolan i Mullsjö, med totalt 50 000 kronor.

Camilla tilldelas Svenska Akademiens svensklärarpris

Camilla Edvardsson Lundmark, svensklärare på Hortlax skola, är en av fem lärare som får ta emot Svenska Akademiens svensklärarpris 2019 för att hon i sin yrkesroll stimulerat intresset för läsning hos unga killar genom att de läser tillsammans med sina pappor.

Peter Tabichi är världens lärare

I år tilldelades läraren Peter Tabichi från Kenya The global teacher prize. Prissumman är en miljon dollar.

Läs fler