Hoppa till sidinnehåll
Medie- och informationskunnighet (MIK)

Teskedsorden: ”Lär eleverna att skydda sig på nätet”

Publicerad:2016-09-30
Uppdaterad:2023-08-31
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman

Det kan vara svårt att skilja på rasistiska konspirationsteorier som sprids i sociala medier och objektiva fakta. Detta är ett demokratiproblem. Därför behöver lärare ta ett större ansvar för att ge eleverna bättre förutsättningar att hantera hat och rasism på nätet.

De allra flesta barn och ungdomar i Sverige har i dag tillgång till internet via sina telefoner, datorer eller surfplattor. Många av dem använder också olika sociala nätverk som Facebook och Snapchat. Ofta sägs det att barn har bättre förståelse för den digitala världen än vad vuxna har, något som ibland kanske stämmer när det handlar om nya appar och andra digitala funktioner.

Däremot är det sämre ställt med kunskapen om vad som är vinklade och partiska texter. Internet är fullt av bra information, men också av främlingsfientliga budskap, som går rakt in i barnens uppkopplade liv, ofta med anonyma avsändare och utan någon som helst förklaring eller filtrering.

Camilla Nagler
Camilla Nagler, generalsekreterare Teskedsorden.

För att inte riskera att bli förledd av falska uppgifter är det viktigt att ha förmågan att kritiskt kunna granska olika fakta, men många unga har svårt att se skillnad på propaganda och journalistiska texter. Enligt Medierådets undersökning från förra året anser endast 33 procent av barnen i åldern 9–12 år att de är bra på att avgöra vad som är sann eller falsk information på nätet. Dessutom svarade nästan lika många att de inte bryr sig om att värdera informationen när de upptäcker att två olika internetsajter beskriver samma händelse på ett sätt som inte stämmer överens.

Många föräldrar vet inte vad deras barn gör på nätet. Det visar en undersökning gjord av Demoskop på uppdrag av Telenor förra året. Hälften av dem som deltog i studien ansåg inte heller att det fanns något behov av att prata med barnen om vad de gör online. Lärarkåren kan alltså inte förlita sig på att barnens föräldrar talat med dem om källkritik och hur de ska hantera hat och främlingsfientlighet på internet.

Teskedsorden har därför tagit fram ett lärarmaterial som pedagogiskt stöd med övningar i att gallra bort tvivelaktig information. Detta är ett led i den viktiga uppgift skolan har att utbilda unga i källkritik. Undervisningen måste tidigt stärka eleverna i kritiskt tänkande och ge dem verktyg och goda förutsättningar att kunna hantera och värdera den digitala världens stora informationsflöde.

På så sätt kan fler barn lära sig att skydda både sig själva och andra på nätet.

____

Camilla Nagler är generalsekreterare för Teskedsorden. Teskedsorden grundades av Tidningen Vi och är en stiftelse som genom dialog med barn och ungdomar arbetar för ökad tolerans och respekt människor emellan. Deras nya lärarmaterial om källkritik och rasism på nätet riktar sig till årskurs 5. Läs mer på www.teskedsorden.se


>>>Artikeln är tidigare publicerad i Skolportens forskningsmagasin nr 4 2016, beställ ditt ex här eller köp ditt digitala ex i App Store eller Google Play!

Nytt nr av Skolportens forskningsmagasin ute nu! Tema: Nyanlända. Så blir det flerspråkiga klassrummet en tillgång för alla elever.

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

6 nr (helår) av Skolporten för endast 349 kr!

PRENUMERERA HÄR!

Erbjudandet gäller till 31 oktober 2016 och för nya prenumeranter.

Stockholm

Undervisa i artificiell intelligens

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som planerar att undervisa i det nya gymnasieämnet artificiell intelligens! Programmet utgår från ämnets syftesbeskrivning och ger både forskningsfördjupning och praktiska verktyg för att du enklare ska kunna genomföra kurserna. Innehållet passar även dig som vill veta mer om AI i samband med undervisning generellt.
Läs mer & boka
Gy–Vux
3 okt

Högläsning i förskolan

I den här kursen med kursledare Ann S. Pihlgren får du handfast information om hur högläsningsstunderna kan bli så språkutvecklande som möjligt, och ett viktigt nav som förskolans undervisning kan kretsa runt. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev