Läsa med ögonen eller öronen – vad är skillnaden?
Hallå där Betty Tärning, forskare i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet. Du ska föreläsa på Skolportens konferens Läs- och skrivsvårigheter i Stockholm den 21 oktober 2025.

Vad kommer din föreläsning att handla om?
– Först och främst handlar den om varför det är viktigt att läsa. Jag kommer att tala om skillnaden mellan att läsa med ögonen och att lyssna på en text, och beskriva vad som händer i hjärnan när vi läser. Läsning utvecklar förmågor som eleverna inte tränar på när de lyssnar. Jag kommer också att komma in på skillnaden mellan att läsa text på skärm och att läsa på papper, eftersom det är väldigt vanligt med digital läsning idag.
Finns det tillfällen där inlästa texter kan vara bra att använda i skolan? När bör de undvikas?
– Det finns tillfällen där det inlästa kan vara bra, särskilt för elever som har svårt för läsningen i skolan. Om klassen till exempel ska diskutera en särskild text så kan elever med läs- och skrivsvårigheter ibland få lyssna så att de kan delta i samtalet. Det som är problematiskt är när lyssningen ersätter vanlig läsning med ögonen, så att lyssnandet blir det dominerande verktyget i klassrummet.
Är det vanligt att skolor ersätter läsning med lyssnande i alltför hög utsträckning?
– Det är svårt att veta, men det finns absolut en tendens till det. Senast igår var jag ute på en skola där jag träffade en kille i årskurs sex som sa att han lyssnar på allt hela tiden för att han inte kan lära sig läsa. De flesta barn som jag och mina forskarkollegor möter när vi är ute och gör experiment i skolor, orkar inte läsa en längre text. Det är stor skillnad mot när vi genomförde liknande experiment för tio år sedan.
Vad vill du att konferensens deltagare får med sig från din föreläsning?
– Jag vill att de ska få förståelse för att det är väldigt svårt att lära sig läsa. Det är många saker som behöver hända i hjärnan för att en elev ska kunna erövra den färdigheten. Läsning skiljer sig från det talade språket som vi är förprogrammerade för att klara av. Det behövs ingen strukturerad undervisning för att lära sig tala, men för läsning behövs det. Många elever får kämpa en hel del, men de allra flesta kan lära sig och utvecklas om de får undervisning och mycket, mycket träning.
Du kan lyssna till Betty Tärning påSkolportens konferens Läs- och skrivsvårigheter i Stockholm den 21 oktober 2025 eller på webbkonferensen den 29 oktober–21 november.
Konferensen berör bland annat:
- Lyssneläsning och E-böcker – så hanterar hjärnan digital litteratur.
- Assisterande teknik för elever med stora läs- och skrivsvårigheter.
- Samsynsproblem – så kan ögonkoordinationsträning förbättra läsförmågan.
- Avkodningsträning i helklass – handfasta råd för klassrummet.
Konferenser
Läs merSpecialpedagogik i förskolan
Skolportens fortbildning för dig som möter barn i behov av stöd i förskolan! Ta del av aktuell forskning och få praktiska verktyg om bland annat sensomotorik, fonologisk medvetenhet, ESSENCE och kognitionsvetenskap. Delta på plats i Stockholm 27-28 november eller via webbkonferensen 5 december–9 januari!
Läs mer och boka din plats här
Temaföreläsningar
Läs merSkolsäkerhet och PDV
Välkommen till Skolportens digitala temaföreläsning om skolsäkerhet och hantering av pågående dödligt våld, med föreläsare Kim Norman. Är ni en grupp som vill delta? Kontakta oss för specialerbjudande!
Läs mer och boka din plats här
Digitala kurser
Läs merTematiska projekt i fritidshemmet
I den här kursen som leds av Ann S. Pihlgren får du konkreta verktyg för att arbeta med tematiska projekt i fritidshemmet. Flexibel start, tillgång i 6 månader med avslutande kursintyg. Pris 749 kr ex. moms. Är ni en grupp som vill delta? Kontakta oss för specialerbjudande!
Läs mer och ta del av materialet här
Elevhälsa

Andraspråksutveckling i förskolan
