Ledare: Att vända en skola

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolportens magasin. Foto: Johan Marklund

SKILLNADERNA I KVALITET mellan svenska skolor är mycket stora, något som har konstaterats i flera rapporter från såväl Sverige som den internationella organisationen OECD.

Så sent som i juli kom undersökningen En alltmer uppdelad skola av Lärarnas Riksförbund, Sveriges Skolledarförbund och LO, som visade att skolor med mindre gynnsam elevsammansättning (definierat som elever med föräldrar med låg genomsnittlig utbildningsnivå) drabbas av en negativ spiral. Bland annat har dessa skolor svårare att rekrytera behörig personal vilket ökar risken för en ansträngd arbetsmiljö för den befintliga personalen.

När den nationella satsningen Samverkan för bästa skola initierades av regeringen år 2015 var det just med syftet att öka likvärdigheten inom och mellan skolor, samt att höja kunskapsresultaten. Och det är först nu som forskarna kan dra slutsatser av de riktade insatserna. Björkhaga skola i Botkyrka kommun fick stöd av Samverkan för bästa skola år 2018 efter svaga elevresultat och många nedslag av Skolinspektionen. Med hjälp av forskare vid Linnéuniversitetet i Växjö kunde skolan vidareutveckla arbetet med språk- och kunskapsutveckling och nu pekar kunskapsresultaten i rätt riktning.

Läs ett utdrag ur temat om att vända en skola ur nya numret av Skolportens magasin här!

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolporten

moa.engman@skolporten.se


Skolporten omslag nr 4 2021

Skolporten nr 4 2021.

Denna artikel är publicerad i senaste numret av Skolportens magasin – ute 13 september 2021!

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

Sidan publicerades 2021-09-21 11:32 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Poddagogen #11: Forskaren Marina Wernholm om barns lek i digitala gemenskaper

Forskaren Marina Wernholm gästar den pedagogiska podcasten Poddagogen och samtalar om sin avhandling om barns lek i digitala gemenskaper.

Att vända en skola

Stora satsningar har gjorts på riktade insatser till utsatta skolor, och fler kan vara på väg. Nu börjar forskarna kunna dra slutsatser om vad som fungerar. Läs ett utdrag ur temat Att vända en skola i nya numret av Skolportens magasin!

Avhandling om religionsundervisning utsedd till Skolportens favorit

Elever har tankar kring religion, tro och icke-tro, som sällan eller aldrig lyfts i undervisningen eller i läromedlen. Det konstaterar Fredrik Jahnke som forskat om religionsämnet i skolan. Nu har avhandlingen valts till favorit av Skolportens lärarpanel.

Skolportens favorit: Så pratar eleverna om religion

Elever har tankar kring religion, tro och icke-tro, som sällan eller aldrig lyfts i undervisningen eller i läromedlen. Det visar Fredrik Jahnkes avhandling, som nu valts till Skolportens favorit av lärarpanelen.

Så kan du hjälpa elever som stammar

Okunskap om stamning begränsar barns möjlighet att nå sina mål, då stammande elever ofta känner en oro i skolan. Här ger läraren Tove Selvåg Drott – som själv stammar – sina bästa tips för hur problemen kan förebyggas.

Svåra samtal med elever – i tider av oro och kriser

Nyhetsflödet påminner oss ständigt om att vi lever i en orolig omvärld. Den ena krisen tycks avlösa den andra. Hur pratar man med elever om detta? Malmö delar riktar fokus på svåra samtal och nu finns nytt material som hjälper dig som lärare att prata med elever i tider av oro och kriser.

Avhandling om digitala sexuella trakasserier bland elever utsedd till Lärarpanelens favorit

Digitala sexuella trakasserier är relativt vanliga bland unga, och ofta saknar ungdomarna både stöd och strategier för att hantera det. Det konstaterar Kristina Hunehäll Berndtsson vars avhandling valts till favorit av Lärarpanelen.

Uppsalaläraren Saven: Jag vill väcka läslust hos mina elever

Nu börjar ”Den stora läsutmaningen 2022” där Sveriges fjärdeklassare tävlar om vilken klass som läser mest under höstterminen.På Västra Stenhagenskolan i Uppsala är det en klass som deltar, vars lärare är Saven Sadik. ”Jag upptäckte att eleverna läser alldeles för lite och ville väcka deras läslust”, säger hon.

Hatstorm efter lärarens tweet: ”De tystar mig inte”

Läraren Sara Bruun twittrade om elever som efter valresultatet är rädda att bli utslängda ur landet. Det ledde till så grova angrepp och så mycket hat mot henne och hela lärarkåren att hon övervägde att lämna sociala medier. Men hon tänker inte låta hatarna vinna.

Urspårade lekar och rädda barn – så vände Falunförskolan på allt

Det blev ofta bråkigt när barnen på förskolan lekte på gården, och vårdnadshavare klagade på att pedagogerna inte engagerade sig utan stod och pratade med varandra. Men med ett förändrat upplägg på gården förbättrades stämningen betydligt.

Lärare skrev bok om Jesu återkomst – sparkas efter releasefest

En lärare sparkas från Ribbaskolan i Gränna efter att han skrivit en bok om Jesu återkomst och den yttersta tiden, och sedan via skolans kanaler bjudit in elever och lärare till releasefesten.

Ledare: Dra nytta av lärdomarna

Under flyktingvågen år 2015 tog Sveriges skolor och förskolor emot tusentals nyanlända barn, främst från Syrien. Därför har vi nu, när många barn och unga kommer från Ukraina till Sverige, möjlighet att använda oss av de erfarenheter och lärdomar vi fick då. Det konstaterar experter i Skolportens temaartikel om barn på flykt.

Podcast: Vad ska barnen göra under vakenvilan?

Sätta på en film för att personalen ska få rast? Nej, absolut inte! Förskollärarna Eva Lindström och Fredrik Kahn diskuterar i nya avsnittet av podden Förskolan om bra aktiviteter för de barn som inte sover. (webb-radio)

Så vill partierna stötta NPF-elever – och deras lärare

Resursskolor, tidiga diagnoser och fler specialpedagoger. Det är några av riksdagspartiernas förslag för att anpassa skolan för elever med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. ”De verkar inte förstå att barn med NPF inte är en homogen grupp,” kommenterar specialläraren Sofia Sköld Lawner.  

Så kan man arbeta med normmedvetenhet i skolan

Läs vår intervju med genusvetaren och etnologen Maria Hulth som ska föreläsa på Skolportens Elevhälsa. Hon kommer att tala om värdegrund och normmedvetenhet.

Så tycker eleverna i Luleå om kameraövervakning på skolan

Efter lång tid av återkommande skadegörelse på Björkskataskolan i Luleå finns nu ett förslag om att sätta upp kamerabevakning inne i skollokalerna.

Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
TEMA: Barn på flykt
  Skolportens magasin nr 4/2022.

TEMA: Barn på flykt

INTERVJU: Anna Karlefjärd, forskare, intervjuas "Stärk lärarna med friare kurs- och läroplaner så får vi rättvisare betyg!" TEMA: Barn på flykt. Hur tar skolan bäst emot barn som är på flykt från krig eller naturkatastrofer? Forskarna menar att det gäller att ta tillvara på tidigare erfarenheter.

Läs mer och prenumerera här!
Skolportens konferenser
Så kan man arbeta med normmedvetenhet i skolan
  Maria Hulth

Så kan man arbeta med normmedvetenhet i skolan

Läs vår intervju med genusvetaren och etnologen Maria Hulth som ska föreläsa på Skolportens Elevhälsa. Hon kommer att tala om värdegrund och normmedvetenhet.

Läs mer och boka din plats!
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Fokussida
Lön och karriär

Lön och karriär

Här samlar vi nyheter och forskning om t.ex. lönestatistik och karriärfrågor för dig som är lärare och skolledare.

Till fokussida
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Namn och Nytt
Sanne Kofod Olsen föreslås bli ny rektor vid Kungl. Konsthögskolan

Kungl. Konsthögskolans styrelse föreslår att regeringen utser Sanne Kofod Olsen, för närvarande dekan vid konstnärliga fakulteten vid Göteborgs Universitet, till högskolans rektor med tillträde våren 2023.

Klart med ny avdelningschef för förskola, grundskola, Stureplan och elevhälsa

Sofia Pettersson blir avdelningschef med ansvar för förskola, grundskola samt den sammanslagna enheten Stureplan och elevhälsan på barn och utbildning i Skara kommun.

Nioosha, 26, är Sveriges nya Läsambassadör

Kulturrådet har utsett Sveriges nya Läsambassadör. Kulturskribenten och författaren Nioosha Shams tar över efter Bagir Kwiek. Under två år kommer hon att arbeta främst för flerspråkiga ungdomars läsande.

Läs fler Namn och Nytt
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Digitala kurser om lärares tysta kunskap
  Maria Wiman

Digitala kurser om lärares tysta kunskap

Hallå där Maria Wiman, prisbelönt lärare, debattör och författare. Du har snickrat ihop tre av Skolportens digitala kurser.

Läs mer
Utmärkelser

Här är årets bästa förskolekök!

20 förskolor var nominerade till Årets förskolekök 2022, ett pris som delades ut på en stor gala i Helsingborg förra veckan. Almarevägens förskola i Järfälla drog längsta strået.

Hon är årets bästa skolkock: ”Det är en otrolig ära”

I Strängnäs finns Sveriges bästa skolkock, Louice Karlsson. Hon lagar tillsammans med sina kollegor på Lillhagaskolan i Nykvarn 550 portioner mat varje skoldag.

Fyra skolor får europeiskt lärarpris

Fyra skolor i Sverige är vinnare av EU-kommissionens europeiska lärarpris för innovativ undervisning 2022. Priset går till lärare på förskolor, grundskolor, högskoleförberedande gymnasieskolor och yrkesgymnasier som har utvecklat undervisningen genom europeiska projekt inom programmet Erasmus+.

Läs fler
Nyhetskategorier