Ledare: Att vända en skola

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolportens magasin. Foto: Johan Marklund

SKILLNADERNA I KVALITET mellan svenska skolor är mycket stora, något som har konstaterats i flera rapporter från såväl Sverige som den internationella organisationen OECD.

Så sent som i juli kom undersökningen En alltmer uppdelad skola av Lärarnas Riksförbund, Sveriges Skolledarförbund och LO, som visade att skolor med mindre gynnsam elevsammansättning (definierat som elever med föräldrar med låg genomsnittlig utbildningsnivå) drabbas av en negativ spiral. Bland annat har dessa skolor svårare att rekrytera behörig personal vilket ökar risken för en ansträngd arbetsmiljö för den befintliga personalen.

När den nationella satsningen Samverkan för bästa skola initierades av regeringen år 2015 var det just med syftet att öka likvärdigheten inom och mellan skolor, samt att höja kunskapsresultaten. Och det är först nu som forskarna kan dra slutsatser av de riktade insatserna. Björkhaga skola i Botkyrka kommun fick stöd av Samverkan för bästa skola år 2018 efter svaga elevresultat och många nedslag av Skolinspektionen. Med hjälp av forskare vid Linnéuniversitetet i Växjö kunde skolan vidareutveckla arbetet med språk- och kunskapsutveckling och nu pekar kunskapsresultaten i rätt riktning.

Läs ett utdrag ur temat om att vända en skola ur nya numret av Skolportens magasin här!

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolporten

moa.engman@skolporten.se


Skolporten omslag nr 4 2021

Skolporten nr 4 2021.

Denna artikel är publicerad i senaste numret av Skolportens magasin – ute 13 september 2021!

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

Sidan publicerades 2021-09-21 11:32 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Poddagogen #11: Forskaren Marina Wernholm om barns lek i digitala gemenskaper

Forskaren Marina Wernholm gästar den pedagogiska podcasten Poddagogen och samtalar om sin avhandling om barns lek i digitala gemenskaper.

Att vända en skola

Stora satsningar har gjorts på riktade insatser till utsatta skolor, och fler kan vara på väg. Nu börjar forskarna kunna dra slutsatser om vad som fungerar. Läs ett utdrag ur temat Att vända en skola i nya numret av Skolportens magasin!

Avhandling om religionsundervisning utsedd till Skolportens favorit

Elever har tankar kring religion, tro och icke-tro, som sällan eller aldrig lyfts i undervisningen eller i läromedlen. Det konstaterar Fredrik Jahnke som forskat om religionsämnet i skolan. Nu har avhandlingen valts till favorit av Skolportens lärarpanel.

Skolportens favorit: Så pratar eleverna om religion

Elever har tankar kring religion, tro och icke-tro, som sällan eller aldrig lyfts i undervisningen eller i läromedlen. Det visar Fredrik Jahnkes avhandling, som nu valts till Skolportens favorit av lärarpanelen.

Läraren: Omöjligt att göra en rättvis prövning efter lovskolan

Prövningar i slutet av sommarlovskolan ska kontrollera alla kunskaper en elev ­måste ha i ett ämne för att bli godkänd. En omöjlig uppgift, menar kritiska lärare. ”Det blir inte rättvist mot de elever som går till skolan varje dag och man underkänner allt det arbete läraren gjort”, säger svenskläraren Fredrik Sandström.

Larmet: 2 av 3 elever rör sig för lite

Bara en av tre skolelever når upp till rekommendationen om minst en timmes pulshöjande aktivitet per dag. Det ökande stillasittandet hotar inte bara elevernas fysiska hälsa utan även hur de hanterar stress och klarar sig i skolan.

Svenska elever vittnar om ohälsosam stress

Ångest, huvudvärk och sömnsvårigheter är stressrelaterade besvär som blir allt vanligare bland svenska elever. Spela klippet för att höra eleverna vittna om den höga arbetsbelastningen i skolan.

”Alla elever behöver inte prata svenska hela tiden”

Att debattörerna Ann Heberlein och Anna-Karin Wyndhamn inte är språkforskare blir pinsamt uppenbart i deras senaste debattartikel i Expressen. Här har vi att göra med personer som inte ens känner till begreppsapparaten, skriver flera språkforskare.

Så kan man väcka elevernas intresse för slöjd

Karolina Wagner ska föreläsa på Skolportens konferens Slöjd. Hon kommer att tala om hur man kan få eleverna mer intresserade av slöjdämnet.

Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute 11 maj!
  Skolportens magasin nr 3/2022.

Nytt nr ute 11 maj!

INTERVJU: Läraren och författaren Maria Wiman är väldigt engagerad i skoldebatten. Men hon trivs bäst när hon undervisar. TEMA: Yrkesutbildning i förändring. 

Läs mer och prenumerera här!
Skolportens konferenser
Så kan man väcka elevernas intresse för slöjd
  Karolin Wagner

Så kan man väcka elevernas intresse för slöjd

Karolin Wagner ska föreläsa på Skolportens konferens Slöjd. Hon kommer att tala om hur man kan få eleverna mer intresserade av slöjdämnet.

Läs mer och boka din plats!
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Namn och Nytt
Svalövs kommun och chefen för sektor utbildning har träffat en överenskommelse om att gå skilda vägar

Svalövs kommun och utbildningchefen Hans Dahlqvist är överens om att gå skilda vägar och detta sker i största samförstånd.

Han blir skolledare i Rinkeby – igen

Hans Ovsjö blir ny rektor på Knutbyskolan i Rinkeby i Stockholm. Han kommer närmast från Nälstaskolan och har tidigare bland annat arbetat på Rinkebyskolan. Den egna skoltiden var inte enbart positiv och efter några jobbiga skolår blev högskoleprovet en räddning.

”Jag är bra på att leda”

Efter tio år som lärare blev Madeleine Heiman rektor. Hon ville skapa en skola som är bra för varenda en av de där underbara ungdomarna hon mötte i klassrummet. Därför ville hon leda.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Lön och karriär

Lön och karriär

Här samlar vi nyheter och forskning om t.ex. lönestatistik och karriärfrågor för dig som är lärare och skolledare.

Till fokussida
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Utmärkelser

”Jag är bra på att leda”

Efter tio år som lärare blev Madeleine Heiman rektor. Hon ville skapa en skola som är bra för varenda en av de där underbara ungdomarna hon mötte i klassrummet. Därför ville hon leda.

Arbetet bakom journalistpriset – ”Lärarna offer för systemfel”

Här är bakgrunden till att Skolvärldens reporter PeKå Englund fick Fackförbundspressens journalistpris för sitt dokument om skolattacken i Eslöv.

Förskolepris till Örebrorektor

Jenny Eriksson, rektor för förskolorna Almby och Södra gården i Örebro tilldelas Förskoletidningens utmärkelse Årets förskolekraft 2022.

Läs fler
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Digitala kurser om lärares tysta kunskap
  Maria Wiman

Digitala kurser om lärares tysta kunskap

Hallå där Maria Wiman, prisbelönt lärare, debattör och författare. Du har snickrat ihop tre av Skolportens digitala kurser.

Läs mer
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Nyhetskategorier