Ledare: Att vända en skola

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolportens magasin. Foto: Johan Marklund

SKILLNADERNA I KVALITET mellan svenska skolor är mycket stora, något som har konstaterats i flera rapporter från såväl Sverige som den internationella organisationen OECD.

Så sent som i juli kom undersökningen En alltmer uppdelad skola av Lärarnas Riksförbund, Sveriges Skolledarförbund och LO, som visade att skolor med mindre gynnsam elevsammansättning (definierat som elever med föräldrar med låg genomsnittlig utbildningsnivå) drabbas av en negativ spiral. Bland annat har dessa skolor svårare att rekrytera behörig personal vilket ökar risken för en ansträngd arbetsmiljö för den befintliga personalen.

När den nationella satsningen Samverkan för bästa skola initierades av regeringen år 2015 var det just med syftet att öka likvärdigheten inom och mellan skolor, samt att höja kunskapsresultaten. Och det är först nu som forskarna kan dra slutsatser av de riktade insatserna. Björkhaga skola i Botkyrka kommun fick stöd av Samverkan för bästa skola år 2018 efter svaga elevresultat och många nedslag av Skolinspektionen. Med hjälp av forskare vid Linnéuniversitetet i Växjö kunde skolan vidareutveckla arbetet med språk- och kunskapsutveckling och nu pekar kunskapsresultaten i rätt riktning.

Läs ett utdrag ur temat om att vända en skola ur nya numret av Skolportens magasin här!

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolporten

moa.engman@skolporten.se


Skolporten omslag nr 4 2021

Skolporten nr 4 2021.

Denna artikel är publicerad i senaste numret av Skolportens magasin – ute 13 september 2021!

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

Sidan publicerades 2021-09-21 11:32 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Elevhälsa Webbkonferens

Konferensen vänder sig till dig som arbetar med och i elevhälsoteam/resursteam. Ta del av föreläsningar om bland annat friskvårdsfaktorer som förebygger ohälsa, aktivt arbete för återgång till skolan samt hur pandemin påverkat eleverna. Välkommen till konferensen som fokuserar på elevhälsoteamets viktiga arbete!

Grund- och gymnasiesärskolan Webbkonferens

Konferensen för dig som arbetar i grund- och gymnasiesärskolan, inriktning ämnen och ämnesområden. På konferensen får du ta del av aktuell forskning och exempel från praktiken som vi hoppas kan inspirera och utveckla dig i din yrkesroll.

Poddagogen #11: Forskaren Marina Wernholm om barns lek i digitala gemenskaper

Forskaren Marina Wernholm gästar den pedagogiska podcasten Poddagogen och samtalar om sin avhandling om barns lek i digitala gemenskaper.

Att vända en skola

Stora satsningar har gjorts på riktade insatser till utsatta skolor, och fler kan vara på väg. Nu börjar forskarna kunna dra slutsatser om vad som fungerar. Läs ett utdrag ur temat Att vända en skola i nya numret av Skolportens magasin!

Avhandling om religionsundervisning utsedd till Skolportens favorit

Elever har tankar kring religion, tro och icke-tro, som sällan eller aldrig lyfts i undervisningen eller i läromedlen. Det konstaterar Fredrik Jahnke som forskat om religionsämnet i skolan. Nu har avhandlingen valts till favorit av Skolportens lärarpanel.

Skolportens favorit: Så pratar eleverna om religion

Elever har tankar kring religion, tro och icke-tro, som sällan eller aldrig lyfts i undervisningen eller i läromedlen. Det visar Fredrik Jahnkes avhandling, som nu valts till Skolportens favorit av lärarpanelen.

Pressmeddelande: Avhandling om lärarlagens samtal utsedd till Skolportens favorit

Anna Norrströms avhandling om lärarlagens samtal har utsetts av Skolportens lärarpanel till Skolportens favorit.

Podcast: Varför har vi så mycket konflikter i förskolan?

Vi upplever att det är många konflikter mellan oss kollegor i förskolan. Varför bråkar vi så mycket? örskollärarna Fredrik Kahn, Linda Johansson och Eva Lindström berättar om några av alla bråk de haft med kollegor genom åren. (webb-radio)

Lärare straffas – kallade elever för åsnor

Läraren tog inte flickor i hand och pratade inte med elever som han hade konflikter med. Han kallade elever för ”åsnor” och ”dumma i huvudet”. Nu fråntas han sin lärarlegitimation, rapporterar Eskilstuna-Kuriren.

Hur kan rektor bli en bättre kommunikatör?

Serena Mon de Vienne, retoriker, samtalsexpert och författare, ska tala om vad rektorer kan göra för att bli bättre i sin kommunikation på Skolportens konferens Rektor i fokus.

Lärare lägger skoltid på att lösa konflikter elever haft på fritiden

Flera lärare, kuratorer och rektorer vittnar om att mycket skolundervisning går åt till att lösa konflikter som elever har haft digitalt utanför skoltid. Det har hänt att skolorna får lösa konflikter på höstterminen som skett under sommarlovet.

Hårdare krav på skolelever – föräldrar ska skriva på förväntansdokument

Göteborgs stad stramar åt regelverket för elever och föräldrar i den kommunala skolan. Ett så kallat förväntansdokument införs om att, till exempel, använda ”vårdat språk” och ”komma utvilad och i tid” till skolan.

Barbara Bergström: Lögner om friskolor sprids utan ände

I debatten talas det negativt om de stora skolkoncernerna. Vi påstås satsa på ”glädjebetyg”, ha enkla elever och skapa problem i kommunerna. Det gör mig ledsen att våra duktiga medarbetare nästan dagligen utsättas för sådana falska påståenden, skriver Barbara Bergström, grundare av Internationella Engelska Skolan.

Podcast: Ny lärare i historia och religion på gymnasiet

Gymnasieläraren Olle Linton pratar om egna nybörjarmissar, kärleken till historieämnet och hur han hanterar elever med radikala åsikter. (webb-radio)

Skolverket drar tillbaka råd om Förintelsen

Skolverket drar in ett stödmaterial till lärare om Förintelsen, efter skarp kritik. ”Vi drar in materialet. Det är klart att det inte ska ligga ute och uppfattas som stötande, säger avdelningschef Anna Westerholm.

”Vi som företräder landets skolelever ger partiledarna underkänt.”

Det är sorgligt att ledarna för riksdagens partier inte kan släppa småaktiga meningsskiljaktigheter och i stället försöka hitta långsiktiga gemensamma lösningar som gynnar elever, lärare och skolledare, skriver Josefine Fälth, Sveriges elevkårer, och Lilian Helgason, Sveriges elevråd.

Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute 25 oktober!

Nytt nr ute 25 oktober!

INTERVJU: Inti Chavez Perez tog steget från journalist till sexualupplysare och jämställdhetsexpert. Han lovordar läroplanens nya tydlighet i kunskapsområdet sexualitet, samtycke och relationer.

Läs mer!
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Namn och Nytt
Ny rektor på Bernadottegymnasiet

Magnus Odung blir ny rektor på Bernadottegymnasiet. Han kommer närmast från fristående NTI-gymnasiet i Stockholm.

Mona Fallenhag ny rektor på Drottning Blanka Kungsbacka

Den 1 november tillträder Mona Fallenhag tjänsten som ny rektor för Drottning Blankas Gymnasieskola i Kungsbacka. Skolan, som firar 25 år i år, får därmed en rektor med gedigen erfarenhet från skolans värld.

Alice Teodorescu Måwe blir chef för samhällskontakter på AcadeMedia

Alice Teodorescu Måwe blir chef för samhällskontakter på AcadeMedia.

Läs fler Namn och Nytt
Skolportens konferenser
Hur kan rektor bli en bättre kommunikatör?
  Serena Mon de Vienne.

Hur kan rektor bli en bättre kommunikatör?

Hallå där, Serena Mon de Vienne, retoriker, samtalsexpert och författare, som ska tala om vad rektorer kan göra för att bli bättre i sin kommunikation på Skolportens konferens Rektor i fokus.

Läs mer
Fokussida
Lön och karriär

Lön och karriär

Här samlar vi nyheter och forskning om t.ex. lönestatistik och karriärfrågor för dig som är lärare och skolledare.

Till fokussida
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Utmärkelser

De är årets vinnare av Läromedelsförfattarnas pris

Nu presenteras samtliga vinnare av Läromedelsförfattarnas pris 2021 – Sveriges tyngsta pris för författare av läromedel och kurslitteratur. ”Detta är författare som gjort en enorm insats på sina respektive områden”, säger Frida Engman, Läromedelsförfattarna.

Lärare prisade av utbildningsministern

Fyra lärare och skolor i Sverige har tilldelats EU-kommissionens nya europeiska pris för innovativ undervisning. Utbildningsminister Anna Ekström delade tisdagen den 19 oktober ut priserna vid en ceremoni i UHR:s lokaler i Solna.

WorldSkills Sweden korar Årets Yrkeslärare 2021

Under Yrkesutbildningsveckan prisas Årets Yrkeslärare 2021, en nationell utmärkelse som årligen tilldelas en kvinna och en man. De lyckliga vinnarna är Lars-Ove Larsson, Bygg- och anläggningslärare på Kunskapskällan i Herrljunga, och Katarina Brinte, yrkeslärare på Hotell- och turismprogrammet på Malmö Fria Läroverk.

Läs fler
Skolportens digitala kurser
Viktigt att förstå orsak till talrädsla
  Klara Härgestam

Viktigt att förstå orsak till talrädsla

Att vara rädd för att tala inför grupp är helt rimligt, till och med naturligt. Det säger Klara Härgestam, retoriker och kursledare för Skolportens digitala kurs ”Trygga talare i svenska”.

Läs mer
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Nyhetskategorier