Ledare: Att vända en skola

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolportens magasin. Foto: Johan Marklund

SKILLNADERNA I KVALITET mellan svenska skolor är mycket stora, något som har konstaterats i flera rapporter från såväl Sverige som den internationella organisationen OECD.

Så sent som i juli kom undersökningen En alltmer uppdelad skola av Lärarnas Riksförbund, Sveriges Skolledarförbund och LO, som visade att skolor med mindre gynnsam elevsammansättning (definierat som elever med föräldrar med låg genomsnittlig utbildningsnivå) drabbas av en negativ spiral. Bland annat har dessa skolor svårare att rekrytera behörig personal vilket ökar risken för en ansträngd arbetsmiljö för den befintliga personalen.

När den nationella satsningen Samverkan för bästa skola initierades av regeringen år 2015 var det just med syftet att öka likvärdigheten inom och mellan skolor, samt att höja kunskapsresultaten. Och det är först nu som forskarna kan dra slutsatser av de riktade insatserna. Björkhaga skola i Botkyrka kommun fick stöd av Samverkan för bästa skola år 2018 efter svaga elevresultat och många nedslag av Skolinspektionen. Med hjälp av forskare vid Linnéuniversitetet i Växjö kunde skolan vidareutveckla arbetet med språk- och kunskapsutveckling och nu pekar kunskapsresultaten i rätt riktning.

Läs ett utdrag ur temat om att vända en skola ur nya numret av Skolportens magasin här!

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolporten

moa.engman@skolporten.se


Skolporten omslag nr 4 2021

Skolporten nr 4 2021.

Denna artikel är publicerad i senaste numret av Skolportens magasin – ute 13 september 2021!

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

Sidan publicerades 2021-09-21 11:32 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Poddagogen #11: Forskaren Marina Wernholm om barns lek i digitala gemenskaper

Forskaren Marina Wernholm gästar den pedagogiska podcasten Poddagogen och samtalar om sin avhandling om barns lek i digitala gemenskaper.

Att vända en skola

Stora satsningar har gjorts på riktade insatser till utsatta skolor, och fler kan vara på väg. Nu börjar forskarna kunna dra slutsatser om vad som fungerar. Läs ett utdrag ur temat Att vända en skola i nya numret av Skolportens magasin!

Avhandling om religionsundervisning utsedd till Skolportens favorit

Elever har tankar kring religion, tro och icke-tro, som sällan eller aldrig lyfts i undervisningen eller i läromedlen. Det konstaterar Fredrik Jahnke som forskat om religionsämnet i skolan. Nu har avhandlingen valts till favorit av Skolportens lärarpanel.

Skolportens favorit: Så pratar eleverna om religion

Elever har tankar kring religion, tro och icke-tro, som sällan eller aldrig lyfts i undervisningen eller i läromedlen. Det visar Fredrik Jahnkes avhandling, som nu valts till Skolportens favorit av lärarpanelen.

Experten: AI-fusk kan ändra skolan

Lärare vid en gymnasieskola på Gotland har slutat att ge ut hemuppgifter för att de inte kan vara säkra på vem som ligger bakom arbetet – en elev eller en AI-bot. Hör Fredrik Heintz, professor i datavetenskap och AI-forskare vid Linköpings universitet.

Här har förskollärare och rektor en öppen dialog om arbetsmiljön

På förskolan Aprilgatan 2B i Göteborg känner personalen inte igen sig i rapporten om tystnadskultur. Tvärtom vittnar de om ett stort fackligt engagemang, ett aktivt arbete med arbetsmiljön och en rektor som kan konsten att lyssna.

Eleven Vincent om varför skolsköterskor behöver vara på plats: ”Är viktigt”

Under delar av förra året saknade uppemot 4 700 grundskoleelever i Eskilstuna tillgång till skolsköterska. Något som bland annat inneburit att de hälsobesök som eleverna har rätt till inte kunnat genomföras som planerat.

Elever smygfastar: ”Föräldrar vet inte alltid”

I år sammanfaller ramadan med tiden för nationella proven. Skolor har lite olika sätt att hantera risken att fastande elever inte orkar med skoldagen. Fågelfasta, dialog med föräldrar och koll på smygfastande elever är några.

Det här hade 18-åringarna hade velat veta innan de började hänga på nätet

Allt fler sexbrott mot barn via nätet polisanmäls. Men trots att de flesta elever är aktiva online dagligen är undervisning om risken för grooming och sexuella övergrepp via nätet inte specifikt inskrivet i skolans styrdokument.

”Kristna skolor måste ta kritiken på allvar”

Det är en alltför viktig uppgift att bedriva skolor där tro är något naturligt, där pedagogisk innovation uppmuntras och där utsatta elever kan finna en fristad. Det vore olyckligt om de blir en historisk parentes. Det skriver Fredrik Wenell på ledarplats.

Skolverkets nya läroplan lyfter arbete om samtycke – hör vad gymnasieeleverna i Helsingborg tycker

Att prata samtycke i skolan tror kvinnojouren i Helsingborg och Höganäs kan vara lösningen för att häva ökningen av unga tjejer som utsätts för sexuellt våld. Men enligt skolsköterskan Catarina Mattson pratas det fortfarande för lite om det.

Hur stöttar man elever med autism och adhd i idrottsundervisningen?

Läs Skolportens intervju med Alexander Skytte, leg. lärare och författare. Han ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik i grundskolan och kommer att tala om elever med autism och adhd i idrottsundervisningen.

”Skoltyckare förstår inte vad lågaffektivt bemötande är”

Såväl ledarskribenter som Twittertyckare raljerar över lågaffektivt bemötande på felaktiga grunder. Metoden handlar om att hjälpa elever ur en destruktiv loop, inte att vara mjäkig, skriver journalist och författare Eva-Lotta Hultén.

Varbergsskola satsar på AI – Sandra: Kul att träffa Chrusjtjov

På Ridgymnasiet i Varberg har artificiell intelligens, AI, blivit ett viktigt verktyg. Eleverna har bland annat skapat egna karaktärer som de pratar engelska med och när de läste om Kubakrisen fick de träffa en AI-version av Nikita Chrusjtjov. ”Det var väldigt roligt att diskutera med någon som levt förr, man tar in bättre med AI”, säger eleven Sandra Määttälä.

Kulturskolan i Sörmland riskerar nedskärningar när stödet halveras

Efter riksdagens beslut om att halvera stödet till kulturskolorna kan flera kulturskolors verksamhet minska. På Kulturskolan i Katrineholm arbetar man mycket med uppsökande verksamhet i skolan, men det är en verksamhet som kan komma att försvinna när pengarna inte finns. ”Det drabbar både eleverna och personalen”, säger Lotta Asplund, Katrineholms Kulturskola.

”Extra anpassningar låter fint – men det är ett svek”

Extra anpassningar i skolan gör att elever inte lär sig basala färdigheter som att läsa och skriva. Vi frågar oss vad vitsen med skolan är om eleverna bara når målen på papperet, skriver lärarna Filippa Mannerheim och Fredrik Sandström.

Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr av Skolportens magasin ute 31 mars!
  Skolportens magasin nr 2/2023

Nytt nr av Skolportens magasin ute 31 mars!

INTERVJU: Forskaren Emma Leifler vill att fler lärare får lära sig mer om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. TEMA: Nya perspektiv med ämnesövergripande undervisning.

Läs mer och prenumerera här!
Skolportens konferenser
Hur stöttar man elever med autism och adhd i idrottsundervisningen?
  Alexander Skytte

Hur stöttar man elever med autism och adhd i idrottsundervisningen?

Läs Skolportens intervju med Alexander Skytte, leg. lärare och författare. Han ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik i grundskolan och kommer att tala om elever med autism och adhd i idrottsundervisningen.

Läs mer och boka din plats!
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Fokussida
Fokussida för chefer

Fokussida för chefer

Nyheter, rapporter, forskning och utveckling för dig som är skolledare eller skolchef.

Till fokussida
Utmärkelser

Böle förskola i Piteå prisas återigen för sitt internationella samarbete

På Böle förskola genomfördes under läsåret 20212022 ett eTwinningprojekt som hette Little Red Riding Hood around Europe. För sitt projekt har förskolan för tredje gången vunnit årets eTwinningpris. Det är lärarnas sinnrika undervisningssamarbeten med andra europeiska skolor för att främja internationell förståelse bland eleverna som prisas.

Årets Förskolekraft 2023 – Malin Gummesson från Aneby

Utmärkelsen Årets Förskolekraft 2023 tilldelas Malin Gummesson, leg. förskollärare på Vireda förskola i Aneby. Hon får priset för sin drivkraft och helhetstänk som gynnar förskolans utveckling och barnens bästa. Priset delas ut av Förskoletidningen.

Brev, resande gosedjur och konst i prisad internationell undervisning

Bors högstadieskola i Värnamo och Böle förskola i Piteå har vunnit årets eTwinningpris i var sin ålderskategori. Det är lärarnas sinnrika undervisningssamarbeten med andra europeiska skolor för att främja internationell förståelse bland eleverna som prisas.

Läs fler
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Namn och Nytt
Ny rektor på Nybohovsskolan

Caroline Cloarec blir ny rektor på Nybohovsskolan i Liljeholmen, Stockholm. Hon kommer närmast från Solbergaskolan där hon varit biträdande rektor.

Jennika Pettersson – ny rektor på Bollnäs folkhögskola

Jennika Pettersson blir ny rektor för Bollnäs folkhögskola, hon tillträder den 17 april. Jennika arbetar idag inom Region Gävleborg som processledare inom avdelningen ledningsstöd hälso- och sjukvård.

Ulrika Hansson blir ny skolchef i Hallstahammar

Nu är rekryteringsprocessen av ny skolchef till Hallstahammars kommun avslutad. Ulrika Hansson, som idag är skolchef i Arboga kommun, tillträder sin tjänst den 29 maj och efterträder Anna Landehag som går i pension.

Läs fler Namn och Nytt
Nyhetskategorier