Hoppa till sidinnehåll
Arbetsmiljö

Ledare: Avlasta för bättre arbetsmiljö

Publicerad:2017-09-18
Uppdaterad:2023-08-31
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman
Moa Duvarci Engman, Skolporten.

I våras mötte jag en lärare som rättade alla prov och uppsatser på söndagar för att hen inte orkade göra det på vardagarna längre. Jobbet hade blivit stressigare och det fanns mindre ork över, menade läraren. Inget ovanligt eller uppseendeväckande kanske.

Men andelen lärare i Sverige som uppger att de har för många arbetsuppgifter har fyrdubblats sedan 1990-talet. Samtidigt är lärare en av de yrkesgrupper som är mest långtidssjukskrivna på grund av psykisk ohälsa, exempelvis utmattning, ångest och depression.

Extra skolpersonal – till exempel lärarassistenter eller studiepedagoger som är mentorer åt eleverna – kan vara en lösning på lärares allvarliga problematik med stress och för många arbetsuppgifter. För svenskläraren Bjarne Engström, som blev utbränd på jobbet, innebar studiepedagogerna att han fick tillbaka lusten att undervisa. Om det kan du läsa i Skolportens temaartikel om lärares arbetsmiljö i detta nummer. Där konstaterar också Petra Lindfors, professor i arbets- och organisationspsykologi, att ”Lärare kan inte vara både lärare, kuratorer, psykologer, läkare och socionomer”.

Missa inte heller senaste numret av Skolportens magasin – stort tema om mobbning! Vilken eller vilka metoder vilar på vetenskaplig grund?

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolportens forskningsmagasin
moa.engman@skolporten.se

Foto: Johan Marklund


Ledaren är tidigare publicerad i Skolportens forskningsmagasin nr 4 2017.

Skolporten 4/2018.

Nytt nr ute nu! Tema: Mobbning

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

Prenumerera

NYHET! Nu kan du även köpa digitala lösnummer av Skolporten i App Store eller Google Play!

Inte prenumerant? Just nu 2 nr för 99 kr! 


Du kan även köpa lösnummer i appen Skolporten!

Stockholm

Undervisa i Artificiell intelligens

Välkommen till Skolportens konferens för dig som planerar att undervisa i det nya gymnasieämnet artificiell intelligens. Ta del av aktuell forskning som utgår från ämnets syftesbeskrivning, och få praktiska verktyg som hjälper dig att planera och genomföra kurserna. Innehållet är även intressant för dig som vill veta mer om AI i samband med undervisning generellt, samt för dig som undervisar inom vuxenutbildningen.
Läs mer & boka
Gy–Vux
3 okt

Högläsning i förskolan

I den här kursen med kursledare Ann S. Pihlgren får du handfast information om hur högläsningsstunderna kan bli så språkutvecklande som möjligt, och ett viktigt nav som förskolans undervisning kan kretsa runt. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev