Hoppa till sidinnehåll
Elevhälsa

Ledare: Dra nytta av lärdomarna

Publicerad:2022-09-14
Uppdaterad:31 augusti
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman
Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolportens magasin. Foto: Johan Marklund 

Det har gått drygt ett halvår sedan Ryssland invaderade Ukraina. Antalet civila dödsoffer har passerat 10 000, enligt uppgifter från FN:s flyktingorgan UNHCR. I dag är så många som 13 miljoner människor på flykt undan kriget i Ukraina – varav de allra flesta, 90 procent, är kvinnor och barn.

Under flyktingvågen år 2015 tog Sveriges skolor och förskolor emot tusentals nyanlända barn, främst från Syrien. Därför har vi nu, när många barn och unga kommer från Ukraina till Sverige, möjlighet att använda oss av de erfarenheter och lärdomar vi fick då. Det konstaterar experter i Skolportens temaartikel om barn på flykt. Framförallt är ett förtroendefullt samarbete med barnets föräldrar viktigt, menar Åsa Delblanc som nyligen disputerade med en avhandling om mångfald i förskolan.

Digitala sexuella trakasserier är relativt vanliga bland unga, och ofta saknar ungdomarna både stöd och strategier för att hantera det. Det visar Kristina Hunehäll Berndtssons avhandling som nu har valts till favorit av Lärarpanelen. Läs hela intervjun med henne på Skolporten.se!

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolporten


Skolportens magasin nr 4/2022 – ute 13 sep 2022!

Tema: Barn på flykt

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr*!

*Endast för nya prenumeranter

Prenumerera

Prenumeranter läser hela arkivet digitalt utan kostnad! Ladda ner Skolporten i App Store eller Google Play

Stockholm

Fysik

Välkommen till Skolportens konferens för dig som undervisar i fysik! Möt en astronaut, få tips om experiment med små resurser, råd inför digitaliseringen av NP och andra verktyg för att utvecklas i din yrkesroll. Julklapp! 30% rabatt på fysiska konferensen, 15% rabatt på webbkonferenser till och med 31 dec 2023.
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
25–26 jan 2024

Rättssäker betygssättning

Förbättra din förmåga att sätta likvärdiga och rättssäkra betyg genom en handfast kurs som leds av betygsexperterna Per Måhl och Bo Sundblad. Köp kursen för 749 kr ex. moms och få tillgång till den i 6 månader. Kursintyg ingår!
Mer info
Åk 4–Vux
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev