Ledare: En andra chans

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolportens magasin. Foto: Johan Marklund 

SVERIGE HAR OMKRING en miljon vuxenstuderande och av dem är drygt 400 000 inskrivna på komvux. Det är fler än antalet elever i gymnasieskolan.

Coronapandemin har slagit hårt mot de elever som tvingats till distansundervisning under året som gått, däribland många vuxenstuderande.

Samtidigt har vuxenutbildningen under lång tid kämpat med andra utmaningar, som politiskt ointresse, ojämn kvalitet och bristande likvärdighet, samt brist på relevant forskning inom området.

Men flera satsningar inom vuxenutbildningen är på gång som ska ge eleverna bättre möjligheter till en andra chans. Läs mer i vår temaartikel om komvux i förändring i nya numret av Skolporten!

Här hittar du också en stor intervju med den kanadensiske skolforskaren och psykologen Steven Katz, om varför professionellt lärande i skolan är så svårt – och samtidigt så viktigt.

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolporten


Skolportens magasin – ute 14 maj 2021!

Tema: Komvux i förändring

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

Prenumeranter läser hela arkivet digitalt utan kostnad! Ladda ner Skolporten i App Store eller Google Play

Sidan publicerades 2021-05-14 10:34 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Sfi i fokus Webbkonferens

Konferensen riktar sig till dig som är lärare eller rektor inom sfi. Intressanta föreläsningar om bl.a bedömning, hur språkundervisning på arbetsplatsen kan fungera, hur vi utvecklar elevers digitala kompetens och vilken effekt språkstödjare kan ha. Välkommen!

Ny digital kurs med Pär Sahlin! Cirkelmodellen – introduktion

Hur arbetar du med att stötta elevernas skrivande av olika texttyper? I kursen Cirkelmodellen kan du arbeta praktiskt med genrepedagogiskt skrivande utifrån modelltexter. I film och text presenterar Pär Sahlin information, mallar och konkreta uppgifter för din undervisning. Med flexibel start och tydligt upplägg kan du studera, repetera och testa i klassrummet. Kursintyg ingår!

Vuxenutbildning Webbkonferens

Konferensen riktar sig till dig som är lärare eller rektor inom vuxenutbildningen. Ta bl.a. del av föreläsningar om tydliggörande pedagogik, estetiska lärprocesser samt språkutvecklande arbetssätt - i mötet med vuxna elever.

Ny digital kurs med Maria Wiman! Ny som lärare – Lyckade lektioner

Är du nyutbildad lärare och önskar fler handfasta verktyg? Med kursen Lyckade lektioner får du planering, struktur och motivation att samspela i klassrummet. I film och text presenterar Maria Wiman information, uppgifter och tekniker. Med flexibel start och tydligt upplägg kan du studera, repetera och testa. Kursintyg ingår!

Skolportens favorit: Så skapas skolnärvaro

Problematisk skolfrånvaro byggs upp under en längre tid och inte sällan är mobbning en bakomliggande faktor. Men det går att hitta en väg tillbaka till skolan, visar Tobias Forsells avhandling, som nu valts till Skolportens favorit.

Lärarpanelen: ”Ett viktigt och roligt uppdrag”

"Det är viktigt och roligt att vara uppdaterad om nya vetenskapliga rön som rör undervisning och lärande." Så svarar en av Skolportens lärarpanelister på frågan om varför hon ville vara med i panelen.

Poddagogen #10: Forskaren Brian Unis om sex och samlevnad

Forskaren Brian Unis gästar podcasten Poddagogen och diskuterar sin avhandling som fokuserar på sex- och samlevnadsundervisning riktad mot tonåringar.

Ledare: Om några år vet vi mer…

Forskning om hur coronapandemin har påverkat utbildningskvalitén, elevresultaten och elevhälsan är i full gång. På Skolporten kommer vi att bevaka de resultaten lika systematiskt som vi gör med all forskning om förskola och skola.

Skolporten samlar pedagogisk forskning

I årets upplaga av Pedagogisk forskning presenterar vi samtliga avhandlingar under det gångna året inom forskningsområdet skolan och förskola. Läs hela bilagan digitalt utan kostnad!

Karin Berg: Bortsorterade barn och möjligheter

Om vi vill att skolan ska verka kompensatoriskt måste vi sluta upp med att från ung ålder sortera barn efter tidigt visade förmågor, skriver Skolportens krönikör Karin Berg.

Liberalerna: Budget i fel riktning

Regeringens budget tar inte Sverige i rätt riktning, säger Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson (L).– Det är häpnadsväckande att man väljer att snåla på svenska skolan, säger han.

Anna Ekström (S): Kötiden är orättvis och segregerande

Centerpartiet öppnar för förändring av kösystemet till friskolor – men att slopa det helt är inte aktuellt. ”Det är synd att man inte går hela vägen och säger nej till köer,” säger Anna Ekström (S) i en debatt med SD:s Patrick Reslow i SVT:s Agenda.  

Folkhälsomyndigheten: Därför har vi kvar råden

Folkhälsomyndighetens råd om att barn ska vara symptomfria innan de går till förskolan ligger fast. ”Det är för att vi inte testar förskolebarn och då behöver vi minska riskerna för att de ska sprida covid,” säger Britta Björkholm, avdelningschef för smittskydd och hälsoskydd på Folkhälsomyndigheten.

”Vänsterpartiet gör eleverna en stor otjänst”

Vänsterpartiet driver debatt om skolan utifrån ideologiska och känslomässiga utgångspunkter. Det är att göra eleverna en stor otjänst, framför allt de svagaste eleverna. Det skriver friskolechefer i en replik.

Mats Wahl: I alltför många skolor lider barn och personal

Det är stötande att kapitalister gör stora vinster på friskolor. Men det är skillnad på vad som är stötande och vad som är fasansfullt. Fasansfullt är att barn och personal i otaliga skolor far känslomässigt illa, skriver Mats Wahl.

Vädjar: Behåll reglerna om sjuka barn på förskolan

Förskolepersonal i Sverige vittnar om hur barngrupperna varit friskare under pandemin. Många önskar att rekommendationen om att barn ska stanna hemma i två symtomfria dagar ska ligga fast. ”Det är stor, stor skillnad, så varför ska vi bygga en sjuk verksamhet igen?”, säger Monica Lindström, Förskoleupproret.

Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute nu!

Nytt nr ute nu!

INTERVJU: Inkluderingen har gått för långt, ropar röster i skoldebatten. Tvärtom, menar MARA WESTLING ALLODI, professor i specialpedagogik. Inkludering är viktig för demokratin – och vi har inte ens börjat.

Läs mer!
Skolportens konferenser
Digitala verktyg i särskolans läs- och skrivundervisning
  Jenny Samuelsson, logoped och doktorand

Digitala verktyg i särskolans läs- och skrivundervisning

Hallå där Jenny Samuelsson, logoped på DART och doktorand vid Göteborgs universitet, som ska tala om digitala verktyg i särskolans läsundervisning på Skolportens konferens Grund- och gymnasiesärskolan.

Läs mer
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Namn och Nytt
Henrik Pettersson är ny rektor på Rudbeckianska gymnasiet

Henrik Pettersson är sedan 1 augusti ny rektor på Rudbeckianska gymnasiet i Västerås kommun.

Theres är ny rektor för Molla skola och Mörlandaskolan

Sedan 5 augusti är Theres Doczi ny rektor för grundskolorna Molla skola och Mörlandaskolan. Theres kommer närmast från en lärartjänst i Borås stad.

Jenny Walldén – ny rektor på Lindbladskolan

Jenny Walldén är ny rektor på Lindbladskolan 4-6 i Vårgårda kommun.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Lön och karriär

Lön och karriär

Här samlar vi nyheter och forskning om t.ex. lönestatistik och karriärfrågor för dig som är lärare och skolledare.

Till fokussida
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Utmärkelser

Stort europeiskt innovationpris till Piteå-förskola

Förskolor i Piteå och Kramfors finns bland pristagarna när EU-kommissionens nya europeiska lärarpris för innovativ undervisning delas ut för första gången.

Västeråslärare tog hem EU-pris – byggde drönare med eleverna

Läraren Juan Bergdahl på Hahrska gymnasiet i Västerås är en av vinnarna av EU-kommissionens nya europeiska lärarpris för innovativ undervisning.

Isabella och Benjamin är Sveriges bästa kockelever

Det råder segerglädje på Dackeskolan i Mjölby efter att två av skolans kockelever vunnit den tunga bemärkelsen ”Årets kockelever 2021”. Isabella Winkler och Benjamin Hellström vann tävlingen på måndagen efter att ha imponerat med två rätter på lök och äpple.

Läs fler
Skolportens digitala kurser
Viktigt att förstå orsak till talrädsla
  Klara Härgestam

Viktigt att förstå orsak till talrädsla

Att vara rädd för att tala inför grupp är helt rimligt, till och med naturligt. Det säger Klara Härgestam, retoriker och kursledare för Skolportens digitala kurs ”Trygga talare i svenska”.

Läs mer
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Nyhetskategorier