Ledare: En andra chans

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolportens magasin. Foto: Johan Marklund 

SVERIGE HAR OMKRING en miljon vuxenstuderande och av dem är drygt 400 000 inskrivna på komvux. Det är fler än antalet elever i gymnasieskolan.

Coronapandemin har slagit hårt mot de elever som tvingats till distansundervisning under året som gått, däribland många vuxenstuderande.

Samtidigt har vuxenutbildningen under lång tid kämpat med andra utmaningar, som politiskt ointresse, ojämn kvalitet och bristande likvärdighet, samt brist på relevant forskning inom området.

Men flera satsningar inom vuxenutbildningen är på gång som ska ge eleverna bättre möjligheter till en andra chans. Läs mer i vår temaartikel om komvux i förändring i nya numret av Skolporten!

Här hittar du också en stor intervju med den kanadensiske skolforskaren och psykologen Steven Katz, om varför professionellt lärande i skolan är så svårt – och samtidigt så viktigt.

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolporten


Skolportens magasin – ute 14 maj 2021!

Tema: Komvux i förändring

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

Prenumeranter läser hela arkivet digitalt utan kostnad! Ladda ner Skolporten i App Store eller Google Play

Sidan publicerades 2021-05-14 10:34 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Sfi i fokus Webbkonferens

Konferensen riktar sig till dig som är lärare eller rektor inom sfi. Intressanta föreläsningar om bl.a bedömning, hur språkundervisning på arbetsplatsen kan fungera, hur vi utvecklar elevers digitala kompetens och vilken effekt språkstödjare kan ha. Välkommen!

Ny digital kurs med Pär Sahlin! Cirkelmodellen – introduktion

Hur arbetar du med att stötta elevernas skrivande av olika texttyper? I kursen Cirkelmodellen kan du arbeta praktiskt med genrepedagogiskt skrivande utifrån modelltexter. I film och text presenterar Pär Sahlin information, mallar och konkreta uppgifter för din undervisning. Med flexibel start och tydligt upplägg kan du studera, repetera och testa i klassrummet. Kursintyg ingår!

Vuxenutbildning Webbkonferens

Konferensen riktar sig till dig som är lärare eller rektor inom vuxenutbildningen. Ta bl.a. del av föreläsningar om tydliggörande pedagogik, estetiska lärprocesser samt språkutvecklande arbetssätt - i mötet med vuxna elever.

Ny digital kurs med Maria Wiman! Ny som lärare – Lyckade lektioner

Är du nyutbildad lärare och önskar fler handfasta verktyg? Med kursen Lyckade lektioner får du planering, struktur och motivation att samspela i klassrummet. I film och text presenterar Maria Wiman information, uppgifter och tekniker. Med flexibel start och tydligt upplägg kan du studera, repetera och testa. Kursintyg ingår!

Skolportens favorit: Så skapas skolnärvaro

Problematisk skolfrånvaro byggs upp under en längre tid och inte sällan är mobbning en bakomliggande faktor. Men det går att hitta en väg tillbaka till skolan, visar Tobias Forsells avhandling, som nu valts till Skolportens favorit.

Lärarpanelen: ”Ett viktigt och roligt uppdrag”

"Det är viktigt och roligt att vara uppdaterad om nya vetenskapliga rön som rör undervisning och lärande." Så svarar en av Skolportens lärarpanelister på frågan om varför hon ville vara med i panelen.

Poddagogen #10: Forskaren Brian Unis om sex och samlevnad

Forskaren Brian Unis gästar podcasten Poddagogen och diskuterar sin avhandling som fokuserar på sex- och samlevnadsundervisning riktad mot tonåringar.

Ledare: Om några år vet vi mer…

Forskning om hur coronapandemin har påverkat utbildningskvalitén, elevresultaten och elevhälsan är i full gång. På Skolporten kommer vi att bevaka de resultaten lika systematiskt som vi gör med all forskning om förskola och skola.

Skolporten samlar pedagogisk forskning

I årets upplaga av Pedagogisk forskning presenterar vi samtliga avhandlingar under det gångna året inom forskningsområdet skolan och förskola. Läs hela bilagan digitalt utan kostnad!

Karin Berg: Bortsorterade barn och möjligheter

Om vi vill att skolan ska verka kompensatoriskt måste vi sluta upp med att från ung ålder sortera barn efter tidigt visade förmågor, skriver Skolportens krönikör Karin Berg.

Föräldrar oroliga över stängning av Al-Azharskolorna: ”Barnen förlorar kompisar”

26 föräldrar har skrivit under ett öppet brev till Skolinspektionen, där de är emot stängningen av Al-Azharskolorna i Örebro. Totalt berörs 177 elever på de två skolorna. ”Vi vet inte hur det blir i framtiden och vi är mycket oroliga”, säger Ali Abdi Mohamed, som har barn på skolorna.

Hans elever tror att fjärrundervisning skadat prestationen

SO-läraren Fredrik Anderssons undersökning visar att eleverna själva befarar ett kunskapstapp. Nu ser både han och de fram emot ”en normal termin”, som eleverna uttrycker det.

”Även elever har åsiktsfrihet”

Justitieombudsmannens (JO) kritik av demonstrationer i skolor måste tas på allvar av fler. Det gagnar varken klimatet eller goda värderingar om elever tvingas att manifestera vissa åsikter. Tvärtom undergrävs de värden som skolan har att stötta, skriver Martin Tunström på ledarplats. .

Skolan dömde ut Lizas drömmar – nu vill hon bli jurist

Lärarna dömde ut hennes chanser redan i lågstadiet. De sa att invandrare inte fick de bra jobben. Och skolkamrater uppmanade henne att tala svenska med brytning. Nu tar Liza Britzelli, 18, revansch – och är redo för juristutbildningen. Men statistik från utsatta områden som Brandbergen, där Liza växte upp, visar att det saknas förebilder för unga tjejer som vill läsa vidare.

”Flera barn och unga upplever trauman” – ska nu få bättre stöd i nytt samarbete

Många elever har det extra svårt under pandemin, men genom ett nytt samverkansprojekt mellan olika yrkesgrupper, vill man nu hjälpas åt att fånga upp och stötta unga med trauman.

”Vi försvarar rätten att välja skola, Ekström”

Det är lätt att misstänka att S, om de får tillfälle, vill använda förslagen om avskaffad kötid och kvotering till att återvända till ett samhälle där skolbyråkrater bestämmer skolplacering för eleverna, skriver Christian Carlsson (KD) i en slutreplik om skolsegregationen

Skolportens konferenser
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Skolporten lanserar digitala kurser med flexibel start!

Skolporten lanserar digitala kurser med flexibel start!

– Digitala handböcker med praktiska inslag. Så kan våra nya kurser enkelt beskrivas. Det säger Åsa Gustafsson, projektledare på Skolporten som nu lanserar digitala kurser i olika ämnen för skolans alla stadier.

Läs mer här
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Skolportens digitala kurser
Få grepp om programmering
  Mikael Tylmad

Få grepp om programmering

Mikael Tylmad, programmeringsproffs, författare och systemadministratör på Södertörns friskola, du har designat Skolportens digitala kurs Programmering i matematik.

Läs mer
Fokussida
Betyg och bedömning

Betyg och bedömning

Betyg och bedömning väcker åsikter – håll dig uppdaterad inom ämnet med de senaste nyheterna.

Till fokussida
Skolportens konferenser
Så utvecklar du digital kompetens inom sfi-undervisningen
  Annsofie Engborg

Så utvecklar du digital kompetens inom sfi-undervisningen

Hallå där Annsofie Engborg, lärarfortbildare och författare, som ska tala om digital kompetens inom sfi-undervisningen.

Läs mer
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute nu!

Nytt nr ute nu!

Intervju med den kanadensiske skolforskaren Steven Katz som gärna talar om för lärare att deras fortbildning ger klena resultat – och varför. Stort tema om komvux i förändring.

Läs mer och prenumerera här!
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Namn och Nytt
Viktoria Johannesson ny rektor på Karlstad Fria Läroverk

Viktoria Johannesson har utsetts till ny rektor för Karlstad Fria Läroverk och återvänder därmed till Fria Läroverken och Watma Education efter ett år på Karlstad kommun.

André Andersson ny styrelseordförande i Stadsmissionens Skolstiftelse

Vid Stockholms Stadsmissions styrelsemöte den 17 juni utsågs André Andersson till ny styrelseordförande i Stadsmissionens Skolstiftelse.

Viktoria Johannesson ny rektor på Karlstad Fria Läroverk

Viktoria Johannesson har utsetts till ny rektor för Karlstad Fria Läroverk och återvänder därmed till Fria Läroverken och Watma Education efter ett år på Karlstad kommun.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Studie- och yrkesvägledning

Studie- och yrkesvägledning

Här belyser vi studie- och yrkesvägledningens viktiga funktion och samlar nyheter, debatt och forskning.

Till fokussida
Utmärkelser

19-åriga Yousra motverkar rasism på skolan – får utmärkelse

19-åriga Yousra El Mourabit har arbetat mot rasism för att fler elever ska känna sig inkluderade på Södra latin, bland annat genom People of color-föreningen. Hon är en av fem unga personer nu som får utmärkelsen Ungt kurage från Raoul Wallenberg Acadmy för att hon agerar för ett medmänskligare samhälle.

Prisad lärare gör biologin levande

Biologiläraren Henrik Toresson har prisats av Vetenskapsakademien. Dels för sitt underhållande arbete med minnestekniker. Men också för sitt effektiva sätt att ställa om till distansundervisning.

Sex pedagoger prisade av kommunen

Några av pedagogernas viktigaste egenskaper är att få individerna att känna trygghet, nyfikenhet för lärande och att få de att växa och nå sina mål. De har de sex pedagogerna som nu är korade till Årets pedagog i Sigtuna lyckats med.

Läs fler
Fokus Covid-19 och skolan

Vill du hitta nyheter och forskning om skolan och Covid-19? Besök vår fokussida där vi samlar det nya på området.

Till fokussida
Nyhetskategorier
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer