Ledare: Fritidshemmets unika möjligheter

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolportens magasin. Foto: Johan Marklund

DRYGT EN HALV miljon barn är inskrivna på fritidshem i Sverige, fler än i gymnasieskolan. Och fritidshemmet har stor betydelse för elevers lärande och utveckling. Enligt en studie från år 2013 i Stockholms stad hade de framgångsrika skolorna ett väl fungerande samarbete mellan skola och fritidshem, medan mindre framgångsrika skolor använde fritidshemmets personal som assistenter till grundskollärarna.

Men det är inte en “skolifiering” av fritidshemmet som behövs, menar flera av forskarna som intervjuas i Skolportens tema om fritidshem i det här numret, utan fritidshemmets uppdrag är att skapa en meningsfull fritid för eleverna där deras intressen och kompetenser tas till vara.

Som till exempel på Skeppsrevets fritidshem i Kalmar, där personalen beslöt sig för att skapa aktiviteter som barnen tycker är roliga och som samtidigt tränar dem i att pröva nya saker och ta egna initiativ.

På köpet så stannar de äldre eleverna kvar på fritidshemmet i stället för att sluta komma dit, vilket ger personalen möjlighet att arbeta med barnens lärande – och även deras värderingar.

>>>Läs mer i nya numret av Skolportens magasin – ute nu! 

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolporten
moa.engman@skolporten.se


RÄTTELSE: I temaartikeln om elevhälsa i förra numret av Skolportens magasin hade ingressen på sidan 26 en missvisande formulering. Regeringsuppdraget om tidiga och samordnade insatser för barn och unga har fokus på samverkan mellan elevhälsa, hälso- och sjukvård samt socialtjänst, och inget annat. I själva artikeln var uppdraget korrekt beskrivet.


Skolporten nr 5/2019.

Denna artikel är publicerad i senaste numret av Skolportens magasin – ute 24 oktober 2019!

Tema: Fritidshemmet

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

Sidan publicerades 2019-10-24 16:29 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2019-11-06 11:41 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Fortbildning för dig som undervisar i svenska, 19-20 mars

Två koncentrerade dagar för dig som undervisar i svenska på högstadiet eller gymnasiet! Ta del av föreläsningar om bl. a. likvärdig bedömning av läsförståelse, grammatiska verktyg som utvecklar elevernas texter, källkritik, genvägar för elevaktiv retorikundervisning samt strategier för framgångsrik skrivundervisning.

Dysfunktionella chefer i skolan – vad gör du?

Arbetar du nära en chef som är orättvis eller frånvarande, som hånar eller ironiserar, eller osynliggör en del medarbetare och favoriserar andra? Här är rektor Alf Solanders tre bästa tips till dig.

Med blick för det digitala

"Det digitala ska vara ett komplement". Universitetslektorn Susanne Kjällander forskar om hur den digitala tekniken ska komma små barn till nytta.

Ny rapport: Ekonomisk förlustaffär för ämneslärarna

Det lönar sig att studera på högskolenivå inkomstmässigt i de flesta fall. Det visar en ny rapport från Universitetskanslersämbetet. Men för ämneslärarnas del ser det dystrare ut – som får en negativ lönepremie.

”Välj gymnasium med både hjärta och hjärna”

Sveriges niondeklassare står nu inför valet till gymnasiet. För en del är valet enkelt, för andra orsakar det mycket stress och oro. Här är de viktigaste sakerna att tänka på.

Lön för lärlingar ska ge fler förskollärare

Med start i höst kommer Luspengymnasiet i Storuman att erbjuda lön till de som går som lärling på barn- och fritidsprogrammet. Målet är att få fler elever att målmedvetet satsa på en framtid som förskollärare inom kommunen.

Skolinspektionen försökte stänga Elma school – som fortsätter rekrytera elever

I somras drog Skolinspektionen in tillståndet för Elma school i Rågsved med motiveringen att ägaren inte är lämplig att driva skola. Då överklagade ägaren och begärde att beslut skulle ”inhiberas” i väntan på att Förvaltningsrätten tar upp målet. Det gör att skolan fortsätter som vanligt och rekryterar nya elever.

Malå kommun har stått för blöjor på förskolan i över 30 år

Vem ska stå för blöjorna? Det är det heta samtalet på många förskolor efter en dom i kammarrätten som fått många att klia sig i huvudet. I Malå däremot har det inte varit något snack om saken de senaste 30 åren – förskolan köper själva in blöjorna och alla barn får samma service.

”Hur bra omdömen fick barnet i förskolan?”

När mammor arbetade förr fick farmor eller mormor passa barnbarnen. Eller de äldre syskonen. Kunde ingen ta hand om barnen fick de vara på barnkrubbor medan deras fattiga mödrar arbetade. Familjer som hade råd hade sina barn i barnträdgårdar där de fick vara några timmar om dagen mot en avgift. Det skriver Christina Mångård på ledarplats.

Ministern om slöjförbudet: Finns viktigare saker än anställdas klädsel

Slöjförbudet i skolor i Skurups kommun har väckt starka känslor. Även utbildningsminister Anna Ekström har reagerat. ”Rent allmänt så tycker jag att man som kommunpolitiker har väldigt mycket viktigare saker att göra än att lägga sig i hur de anställda är klädda”, säger hon.

Facket kritiska till Växjös nya modell för skolval

Den nya modell för skolval som Växjö nu inför var från början en del i ett förslag som syftade till att minska segregationen och öka likvärdigheten i den svenska skolan. Men nu får Växjö kommun kritik från fackligt håll för att deras modell inte tar tillräcklig hänsyn till just de aspekterna.

Gratis blöjor i förskolan – en miljonsmäll för flera kommuner i länet

Gratis blöjor på förskolan blir en miljonsmäll för många kommuner runtom i Örebro, det visar SVT Nyheter Örebros kartläggning. ”Det är en avsevärd kostnad som vi nu måste ta höjd för”, säger verksamhetschefen för förskolan i Örebro kommun, Margareta Borg.

Maria Wiman: Sluta med övertron på dokumentation

Lärarnas tidnings krönikör Maria Wiman är en av många lärare runt om i Sverige som dignar under dokumentationsbördan. Här skriver hon en krönika om hur hon tänkte när hon drabbades av den så kallade lärarsjukan och menar att det är dags att man slutar med den hysteriska övertron på dokumentation.

Den onödiga dokumentationen i skolan måste bort

Lärarförbundet kräver att regeringen tillsätter en utredning för att lätta på dokumentationskraven i skolan. Vi vill även att varje skolhuvudman rensar bort krav på dokumentation som inte har stöd i de statliga författningarna, skriver Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundet.

Tillbaka i skolan som coach

Författaren, föreläsaren och handledaren Gunilla Wahlström är tillbaka i skolan igen i Malmös satsning med seniora medarbetare. ”Utmaningen i skolan i dag är att fånga barnens intresse, att väcka lusten att lära och få dem att inse att det är nu de har sin chans”, säger hon.

Stödet minskar för offentlighetsprincip i privata skolor

Redan 2013 var riksdagens partier överens om att offentlighetsprincipen ska gälla även i privat ägda skolor. Men ännu har inga regler ändrats. Och det finns inte längre någon tydlig majoritet i riksdagen för att införa en offentlighetsprincip. Flera partier som då skrev under på överenskommelsen, har ändrat sig eller tvekar.

Konferenser
Poddagogen
Premiär för Poddagogen!

Premiär för Poddagogen!

Ny podd om forskning inom skolvärlden med Janne Kontio & Sofia Lundmark.

Läs mer
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute nu!

Nytt nr ute nu!

TEMA: Pojkar i skolan. Genom att bryta antiplugg-kulturer och maskulinitetsnormer kan pojkars skolresultat bli bättre.

Läs mer!
Nyhetskategorier
Mest läst senaste veckan

Ny granskning visar på stora svagheter i svenska som andraspråk

På många skolor görs ingen bedömning av vilka elever som är i behov av undervisning i svenska som andraspråk. Det visar en ny granskning från Skolinspektionen. ”Det är så många elever som far illa”, säger Anna Kaya vid Nationellt centrum för svenska som andraspråk.

Rektorn som trotsar kommunens slöjförbud

Ett par hundra personer demonstrerade i Skurup i går mot SD, M och Skurupartiets beslut i kommunfullmäktige att förbjuda slöjor i kommunens skolor. Rektorn Mattias Liedholm vägrar följa kommunpolitikernas beslut.

Föräldrar och elever ger svagt betyg till svenska skolan

Ökade krav och förväntningar från föräldrar och mer stress kring studierna för gymnasieelever har lett till att nöjdheten gått ner. Resultaten är de lägsta på tio år.

Skolportens expertpanel

Jenny Edvardsson: Pojkars och flickors läsning

Om vi vill att våra elever ska bli läsare måste vi också läsa och vi måste tala om vår egen läsning med eleverna. Det gäller för alla lärare – inte bara de som undervisar i svenska, skriver Jenny Edvardsson, lärare i svenska och historia.

”Statsbidrag hotar skolans organisation”

Skolan är inte betjänt av politiska utspel och hierarkiska system. Vi behöver ett nytt ledarskap som utgår från varje skolas unika organisation, skriver Alf Solander, rektor i Botkyrka, skoldebattör och författare.

Jenny Edvardsson: Klassiker i undervisningen!

Jenny Edvardsson, lärare i svenska och historia, skriver för Skolportens expertpanel om varför man som lärare ska läsa klassiker med eleverna.

Läs fler experttexter
Student
För dig som ska bli lärare

För dig som ska bli lärare

Här samlar vi nyheter, forskning och annan relevant information till dig som studerar och som snart ska ut i yrkeslivet.

Läs mer
Utmärkelser

Tre skolor fick ta emot utmärkelser för vinnande kvalitetskultur

Under en ceremoni på Rikskonferensen Bättre Skola i Upplands Väsby fick Framtidskompassens förskolor i Vellinge kommun, Virginska gymnasiet i Örebro och Nya Rydsskolan i Linköping ta emot kvalitetsutmärkelser.

Förskolepersonal filmade sig själva på jobbet – vann jämställdhetspris

Sju pedagoger på Derome förskola filmade sig själva för att upptäcka om de behandlade pojkar och flickor olika. I efterhand är de nöjda med det modiga beslutet att granska sig själva.

Mattias är årets lärare i fritidshem

Mattias Henriksson på Hillerstorpsskolan blev på Fritidshemmens rikskonferens i november utsedd till årets lärare i fritidshem av Lärarförbundet.

Läs fler
Namn och Nytt

Chef för utbildningsförvaltningen är utsedd

Nu är det klart att Linda Lindahl blir förvaltningschef för utbildningsförvaltningen i Enköping från den första januari.

Han blir utbildningschef i Borgholms kommun

Roland Hybelius tillträder som utbildningschef den 1 mars och avslutar då sin tjänst som områdeschef på utbildningsförvaltningen i Växjö.

Christer Andersson blir ny skolchef i Ovanåkers kommun

Christer Andersson, nuvarande gymnasiechef och tillförordnad skolchef får tjänsten som Ovanåkers kommuns nya skolchef.

Ny utbildningschef på barn- och ungdomsförvaltningen

Den 21 november 2019 blev det klart att Susanna Falk blir ny utbildningschef och förvaltningschef på Vallentuna kommun

Maria Assarsson ny utbildningschef i Täby kommun

Maria Assarsson har varit tillförordnad utbildningschef i Täby kommun sedan i augusti och blir nu permanent utbildningschef.