Ledare: Fritidshemmets unika möjligheter

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolportens magasin. Foto: Johan Marklund

DRYGT EN HALV miljon barn är inskrivna på fritidshem i Sverige, fler än i gymnasieskolan. Och fritidshemmet har stor betydelse för elevers lärande och utveckling. Enligt en studie från år 2013 i Stockholms stad hade de framgångsrika skolorna ett väl fungerande samarbete mellan skola och fritidshem, medan mindre framgångsrika skolor använde fritidshemmets personal som assistenter till grundskollärarna.

Men det är inte en “skolifiering” av fritidshemmet som behövs, menar flera av forskarna som intervjuas i Skolportens tema om fritidshem i det här numret, utan fritidshemmets uppdrag är att skapa en meningsfull fritid för eleverna där deras intressen och kompetenser tas till vara.

Som till exempel på Skeppsrevets fritidshem i Kalmar, där personalen beslöt sig för att skapa aktiviteter som barnen tycker är roliga och som samtidigt tränar dem i att pröva nya saker och ta egna initiativ.

På köpet så stannar de äldre eleverna kvar på fritidshemmet i stället för att sluta komma dit, vilket ger personalen möjlighet att arbeta med barnens lärande – och även deras värderingar.

>>>Läs mer i nya numret av Skolportens magasin – ute nu! 

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolporten
moa.engman@skolporten.se


RÄTTELSE: I temaartikeln om elevhälsa i förra numret av Skolportens magasin hade ingressen på sidan 26 en missvisande formulering. Regeringsuppdraget om tidiga och samordnade insatser för barn och unga har fokus på samverkan mellan elevhälsa, hälso- och sjukvård samt socialtjänst, och inget annat. I själva artikeln var uppdraget korrekt beskrivet.


Skolporten nr 5/2019.

Denna artikel är publicerad i senaste numret av Skolportens magasin – ute 24 oktober 2019!

Tema: Fritidshemmet

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

Sidan publicerades 2019-10-24 16:29 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2019-11-06 11:41 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Fortbildning för dig som undervisar i svenska, 19-20 mars

Två koncentrerade dagar för dig som undervisar i svenska på högstadiet eller gymnasiet! Ta del av föreläsningar om bl. a. likvärdig bedömning av läsförståelse, grammatiska verktyg som utvecklar elevernas texter, källkritik, genvägar för elevaktiv retorikundervisning samt strategier för framgångsrik skrivundervisning. Missa inte en viktig konferens!

Dysfunktionella chefer i skolan – vad gör du?

Arbetar du nära en chef som är orättvis eller frånvarande, som hånar eller ironiserar, eller osynliggör en del medarbetare och favoriserar andra? Här är rektor Alf Solanders tre bästa tips till dig.

Med blick för det digitala

"Det digitala ska vara ett komplement". Universitetslektorn Susanne Kjällander forskar om hur den digitala tekniken ska komma små barn till nytta.

Alf Solander: Unika skolor kräver unika lösningar

Skolan är inte betjänt av politiska utspel och hierarkiska system. Vi behöver ett nytt ledarskap som utgår från varje skolas unika organisation, skriver Alf Solander, rektor i Botkyrka, skoldebattör och författare.

Rektorn anställde fyra släktingar: ”Det är jäv”

Gamlestadsskolans rektor Olof Stigert gjorde sig skyldig till jäv då han anställde flera släktingar vid den egna skolan. Den bedömningen gör Göteborgs stad i en utredning av anställningar som GT kunde avslöja tidigare i år. Totalt rör det sig om fem släktingar till Olof Stigert som fått anställning vid skolan. Fyra har han anställt själv ” En ren tillfällighet,” sa Stigert tidigare i höstas och nekade till att någon blivit gynnad.

6 av 10 fackliga ombud: Kommunerna lever inte upp till avtalet

Många kommuner lever inte upp till skrivningarna i avtalet HÖK 18, enligt Skolvärldens enkätundersökning bland fackligt aktiva lärare. Det som framför allt brister är arbetsmiljöarbetet och satsningar på att höja erfarna lärares löner.

De manifesterar i Halmstad mot besparingar i förskolan

Sju miljoner – det är summan som Alliansen i Halmstad kommun föreslår ska sparas på förskolan. Fackförbundet Kommunal väljer nu att visa sitt missnöje mot förslaget genom en manifestation utanför rådhuset. ”Vi vill visa politikerna att vi inte accepterar detta”, säger Eva-Lena Jacobsson.

”Satsa på skolan för minskat hemmasittande”

De styrande i Göteborg vill göra nedskärningar i skola, förskola, gymnasieskola, särskola och fritidshem. Detta är verksamheter som redan är alldeles för pressade av resursbrist. En stor del av barnen med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar klarar inte ens att gå till skolan på grund av uteblivet stöd, skriver bland andra Ann Nolin, Autism- och aspergerföreningen.

Skolkurator i Malmö: ”Vi har ett parallellt samhälle”

Barnperspektivet hamnar ofta i kläm när man pratar om insatser för unga som riskerar att hamna i utanförskap och kriminalitet. Det säger Sophie Johnsson, kurator på Rosengårdsskolan i Malmö. ”Ett av de största problemen är att få föräldrarna att dela bilden av en ung som andra vuxna har”, säger hon.

Nytt material för skolan på Youmo

Här hittar du som lärare material för klassrummet när det handlar att introducera ämnen som kroppen, sex, hälsa och jämställdhet för elever i gymnasiets språkintroduktionsprogram. Materialet passar framför allt ämnena svenska, samhällskunskap och biologi. Youmo.se har tagits fram på uppdrag av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

”Politiker måste våga säkerställa förutsättningarna för rektorerna.”

Vi uppmanar Malmös politiker och ledande tjänstemän att fundera på om rektorerna i staden kan arbeta i enlighet med sitt kärnuppdrag. Om så inte är fallet behöver systemet ses över. Det skriver Matz Nilsson och Jörgen Håkansson, Skolledarförbundet, som i Malmö idag presenterar en professionsdeklaration för rektorsyrket.

Musikläraren: ”Kommer fortsätta med nationalsången”

På mångkulturella Rosendalsskolan i Linköping sjunger man nationalsången på skolavslutningen. Klara Svensson, musiklärare på skolan, tycker att det är viktigt att barnen känner till den svenska nationalsången och får möjlighet att lära sig den i skolan.

”Skolan behöver digitala verktyg”

Nio av tio lärare anser att digitala verktyg är ett betydelsefullt pedagogiskt hjälpmedel, enligt Skolverkets enkät. Det gör de inte för att regeringen klubbat en digitaliseringsstrategi, eller för att de känner sig tvungna att använda digitala lärverktyg, skriver tio företrädare för svenska utbildningsteknikföretag.

Så kan det sparas in på skolan i Halland – kommun för kommun

Samtliga halländska kommuner kan komma att spara in miljonbelopp på förskolan och grundskolan nästa år. Det visar SVT Nyheter Hallands genomgång av kommunernas förslag.

Risken för hat avgör unga judars skolval

I helgen är det 81 år sedan Nazitysklands förföljelse av judar nådde en ny fasansfull nivå under Kristallnatten. I dag är risken för att drabbas av hat avgörande när Malmös unga judar väljer gymnasieskola. Daniel Vaknine bytte skola för att slippa antisemitism –  men på den nya skolan gjorde en kille en Hitlerhälsning mot honom. Salomea Gosenius var alltid rädd när hon berättade om sin judiskhet för nya klasskamrater. Jakobs klasskamrater sa ”judejävel” och ”judefitta” om alla de ogillade.

”Vi saknar verktyg för att lösa komplexa samhällsproblem”

Komplexa samhällsproblemen har inga tydliga orsak-verkan-samband, problemen spänner ofta över flera områden och de passar inte in i befintliga beslutsstrukturer. Därför föreslår vi att en utbildnings- och forskningsinstitution som fokuserar på samordning mellan olika sektorer bildas, skriver arbetsgruppen för en svensk School of governance.

Konferenser
Läsarundersökning
Vi vill veta vad du tänker!

Vi vill veta vad du tänker!

Hjälp oss att bli bättre genom att svara på Skolportens läsarundersökning. Det tar bara 5 minuter.

Gå till undersökningen
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute nu!

Nytt nr ute nu!

TEMA: Fritidshemmet. Fritidshemmets uppdrag är att skapa en meningsfull fritid för eleverna där deras intressen och kompetenser tas till vara, menar forskarna i nya numret av Skolportens magasin. INTERVJU: Det är dags för en jämlik skola – möt Dennis Beach, professor vid Högskolan i Borås.

Läs mer!
Fortbildning
Svenska som andraspråk

Svenska som andraspråk

Välkommen till två dagar med den senaste forskningen och praktiska exempel för lärare i svenska som andraspråk. 2-3 april 2020 i Malmö.

Läs mer om konferensen
Mest läst senaste veckan

”Skolinspektionens urbana norm raserar kulturskolan”

Utbildningsministern och kulturministern måste förhindra att Skolinspektionens urbana tolkning av regler raserar några av Sveriges bästa kulturskolor, skriver Terese Bengard, Hela Sverige ska leva.

”En bra skola är ingen slump”

På den här skolan kan vi se betydelsen av en klok skolledning och vuxna som arbetar tillsammans och aldrig ger upp, skriver skolexperten Per Kornhall i ett blogginlägg.

Kostnader för utbildningsväsendet 2014–2018

De totala kostnaderna för utbildningsväsendet ökade med 18 procent under perioden 2014–2018. Alla skolformerna universitet/högskola, gymnasieskola, förskola och grundskola fortsätter att öka sina kostnader. (pdf)

Student
För dig som ska bli lärare

För dig som ska bli lärare

Här samlar vi nyheter, forskning och annan relevant information till dig som studerar och som snart ska ut i yrkeslivet.

Läs mer
Nyhetskategorier
Utmärkelser

Arbetet med likabehandling gav kvalitetspris

Eriksdalsskolan på Södermalm prisades för sitt arbete med likabehandling när Stockholms stad delade ut Kvalitetsutmärkelsen 2018 till några av stadens mest framgångsrika verksamheter. Tydlig struktur, täta uppföljningar och individuella anpassningar är skolans recept.

Vinnare Malmö pedagogpris 2019 (Grf): Elin Strömgren

Elin Strömgren arbetar på Rosenholmsskolan och överraskades av skolkommunalråd Sara Wettergren (L), grundskoledirektör Anders Malmquist samt Rosenholmsskolans ledning och många kollegor när hon satt och åt lunch med sina elever i årskurs två.

Vinnare Malmö pedagogpris 2019 (Gvf): Åsa Falk och Kajsa Månsson

Åsa Falk och Kajsa Månsson är mottagare av Malmö pedagogpris 2019 i kategorin gymnasieskola och vuxenutbildning.

Förskola får utmärkelser för projekt om kulturellt utbyte

Kättilsmålas förskola i Karlskrona får två kvalitetsstämplar i samband med deras projekt om kulturellt utbyte och samarbete med förskolor från andra länder runtom i Europa.

Här är Sveriges mest hållbara för-, grund- och gymnasieskolor

Nu är det klart. Årets mest hållbara förskola, grundskola och gymnasieskola är Kyrkhults förskola i Olofström, Gröndalsskolan i Nynäshamn och Öresundsgymnasiet i Landskrona. Vinnarna annonseras ut i dag, på Grön Flagg-dagen, som uppmärksammas runt om i hela landet.

Läs fler
Namn och Nytt

Han blir nu utbildningschef i Borgholms kommun

Roland Hybelius tillträder som utbildningschef den 1 mars och avslutar då sin tjänst som områdeschef på utbildningsförvaltningen i Växjö.

Isak Skogstad blir ny skolpolitisk expert för Liberalerna

Läraren och skoldebattören Isak Skogstad går in i Liberalerna och blir ny skolpolitisk expert för partiet. Det erfar Expressen. Tanken är att han ska utveckla partiets skolpolitik och återta Liberalernas position som ledande inom området.

Jenny Nordström ny förvaltningsdirektör för Barn- och utbildningskontoret

Jenny Nordström har anställts som förvaltningsdirektör för Barn- och utbildningskontoret i Norrtälje kommun och är nu ansvarig för kommunens utbildningsverksamhet inom förskola, grundskola, gymnasieskola, särskola samt vuxenutbildning.

Lundsbergsrektor ny skolchef i Degerfors

Christer Carlsson, som i somras efter ett år slutade som rektor på Lundsbergs skola, har nu tillträtt som ny kultur- och utbildningschef i Degerfors.

Maja Frankel ny generalsekreterare på Friends

Maja Frankel har utsetts till ny generalsekreterare på stiftelsen Friends. Hon kommer närmast från jobbet som Nordenchef på Ashoka, världens ledande globala nätverk för sociala entreprenörer, och kommer att leda Friends verksamhet från 1 januari 2020.