2019-10-24 16:29  250 Dela:

Ledare: Fritidshemmets unika möjligheter

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolportens magasin. Foto: Johan Marklund

DRYGT EN HALV miljon barn är inskrivna på fritidshem i Sverige, fler än i gymnasieskolan. Och fritidshemmet har stor betydelse för elevers lärande och utveckling. Enligt en studie från år 2013 i Stockholms stad hade de framgångsrika skolorna ett väl fungerande samarbete mellan skola och fritidshem, medan mindre framgångsrika skolor använde fritidshemmets personal som assistenter till grundskollärarna.

Men det är inte en “skolifiering” av fritidshemmet som behövs, menar flera av forskarna som intervjuas i Skolportens tema om fritidshem i det här numret, utan fritidshemmets uppdrag är att skapa en meningsfull fritid för eleverna där deras intressen och kompetenser tas till vara.

Som till exempel på Skeppsrevets fritidshem i Kalmar, där personalen beslöt sig för att skapa aktiviteter som barnen tycker är roliga och som samtidigt tränar dem i att pröva nya saker och ta egna initiativ.

På köpet så stannar de äldre eleverna kvar på fritidshemmet i stället för att sluta komma dit, vilket ger personalen möjlighet att arbeta med barnens lärande – och även deras värderingar.

>>>Läs mer i nya numret av Skolportens magasin – ute nu! 

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolporten
moa.engman@skolporten.se


RÄTTELSE: I temaartikeln om elevhälsa i förra numret av Skolportens magasin hade ingressen på sidan 26 en missvisande formulering. Regeringsuppdraget om tidiga och samordnade insatser för barn och unga har fokus på samverkan mellan elevhälsa, hälso- och sjukvård samt socialtjänst, och inget annat. I själva artikeln var uppdraget korrekt beskrivet.


Skolporten nr 5/2019.

Denna artikel är publicerad i senaste numret av Skolportens magasin – ute 24 oktober 2019!

Tema: Fritidshemmet

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

Sidan publicerades 2019-10-24 16:29 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2019-11-06 11:41 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Dysfunktionella chefer i skolan – vad gör du?

Arbetar du nära en chef som är orättvis eller frånvarande, som hånar eller ironiserar, eller osynliggör en del medarbetare och favoriserar andra? Här är rektor Alf Solanders tre bästa tips till dig.

Med blick för det digitala

"Det digitala ska vara ett komplement". Universitetslektorn Susanne Kjällander forskar om hur den digitala tekniken ska komma små barn till nytta.

”Stoppa den subtila rasismen i skolan”

Det finns tecken som tyder på att elever med invandrarbakgrund kan få lägre betyg än vad de förtjänar. Nu måste vi stoppa den subtila rasismen i skolan, skriver gymnasieläraren Erik Rezazadeh.

”Har inte skolan behövt prioritera tillräckligt?”

Coronapandemins fortsatta konsekvenser för landets skolor är något som oroar läraren Tilde Jansson. Hon bekymras av att det inte planeras några underlättande åtgärder inför skolstaten i höst, trots att verkligheten för skolans lärare är att arbetsmiljön många gånger redan är ansträngd och att kraven inte matchar resurserna.

Fackets varning – undantagsregler för obehöriga riskerar slå fel

Lärarnas Riksförbund varnar för följderna av att förlänga försöksverksamheten med undantagsregler för att anställa obehöriga lärare. ”Det finns en uppenbar risk att arbetsgivare använder de här reglerna på ett sätt som faktiskt drar undan mattan för legitimationsreformen”, säger LR:s ordförande Åsa Fahlén.

Skolverket om böter: ”Viktigt med dialog i första hand”

Ekot har rapporterat om att en handfull kommuner är beredda att utfärda böter till föräldrar som fortsätter att hålla sina barn hemma i höst på grund av rädsla för coronasmitta. Något som kritiseras bland annat av föräldrar som tillhör riskgrupper.

Tegnell: Säkert öppna gymnasiet – om det sker utan trängsel

Trots flera covid-utbrott i gymnasiemiljö under de senaste veckorna, oroar sig statsepidemiologen Anders Tegnell inte för ökad covid-smittspridning inför höstens gymnasieöppning. ”Men det beror på hur bra vi organiserar det hela”, säger han till Läraren.se.

Skolporten satsar på digitala konferenser

Coronakrisen har inneburit stora förändringar för alla i samhället. Skolporten storsatsar nu på en digital lösning med filmade föreläsningar som innebär att alla, oavsett var de bor och om de tillhör en riskgrupp eller har personer i sin omgivning som tillhör en riskgrupp, kommer att ha likvärdig tillgång till fortbildning.

De läser upp betyget under sommaren

Att ta igen det de missat på nio dagar – det är uppgiften för elever och lärare på årets sommarskola på St Petri i Malmö. En extra viktig andra chans efter vårens distansundervisning.

Skolporten satsar på digitala konferenser

I höst storsatsar Skolporten på digitala konferenser. "Vi tror att vår digitala satsning kommer att komma många i skolan och förskolan till nytta", säger Birgitta Hartzell, Skolportens vd.

”Ett riktigt dåligt förslag om förskollärarnas utbildning”

Den personalkategori som ökat mest i förskolan de senaste åren är den som saknar utbildning för att arbeta med barn, skriver forskaren Ingegerd Tallberg Broman i en replik.

Gymnasiets lösning för att klara nya covid-kraven

Ämnesövergripande lektioner, max 22 i klassrummen och förlängda och utspridda skoldagar. Det är några av de åtgärder som Mega musik gymnasiet planerar för att kunna ta emot sina elever i höst.

”Bästa inlärningen sker ändå i klassrummet”

Under våren tvingades gymnasieskolorna att snabbt ställa om till distansundervisning. Skolstiftelsen Viktor Rydberg var en av de första att stänga. ”Det har fungerat bra men inte varit lika roligt som att mötas på riktigt”, säger läraren Josefin Siljeholm.

Peter Fredriksson: Inga lättnader för gymnasieskolan

Rektorer i Läraren.se rundringning är oroliga för att gymnasielärare också ska tvingas till sådant dubbelarbete som drabbat grundskollärare under våren. Men covid-råden står kvar – och det blir ingen öppning för delvis distansundervisning på gymnasiet.

”Enkvists recept för skolan häpnadsväckande förenklat”

Den enda egentliga källa som Inger Enkvist hänvisar till är psykologen Anders Ericsson som hävdar att vem som helst kan bli expert på vad som helst om man tränar i 10 000 timmar. Denna teori har motbevisats många gånger. I själva verket kan träning endast förklara 20 procents variation gällande prestation. Gener har lika stor betydelser, skriver läraren Maria Wiman.

”För Malmö universitet som lärosäte är och förblir genusvetenskap en av många discipliner som bidrar med viktig kunskap om kön, makt och jämställdhet.”

Det utgör inte något hot mot vetenskapen att utbilda studenter, chefer och andra ledare inom högskole- och universitetsvärlden i jämställdhetsaspekter grundade på samhällsvetenskaplig forskning, skriver Kerstin Tham, rektor för Malmö universitet.

Konferenser

Information om höstens konferenser

På grund av rådande omständigheter övergår några av höstens konferenser helt till digitalt format. Du som är anmäld till en fysisk konferens flyttas då automatiskt över till webbkonferensen och behåller din plats. Vi kontaktar dig personligen för mer information.

Konferenser som övergår till webbkonferens:

 • Specialpedagogik, 2-3 september, Göteborg
 • Specialpedagogik, 17-18 september, Stockholm
 • Svenska som andraspråk, 8-9 september, Malmö
 • Elevhälsa, 15-16 september, Stockholm
 • Biologi, 28 september, Stockholm
 • Franska, 6-7 oktober, Stockholm
 • Tyska, 6-7 oktober, Stockholm
 • Spanska, 8-9 oktober, Stockholm
 • Fortbildning
  Skolporten satsar på digitala konferenser

  Skolporten satsar på digitala konferenser

  I höst storsatsar Skolporten på digital fortbildning. "Vi tror att vår digitala satsning kommer att komma många i skolan och förskolan till nytta", säger Birgitta Hartzell, Skolportens vd.

  Läs hela artikeln
  SKOLPORTENS MAGASIN
  Skolportens magasin
    Skolporten nr 3/2020 – ute 15 maj

  Skolportens magasin

  Intervju: Möt forskaren Gunnlaugur Magnússon, som saknar de mest fundamentala frågorna i debatten. Tema: Rollen som skolchef – så komplex och utsatt är den.

  Läs mer här
  Skolportens lärarpanel

  Skolportens lärarpanel

  Skolportens lärarpanel läser all ny utbildningsvetenskaplig forskning kring skolan och förskolan.

  Läs mer
  Läsårstider
  När börjar höstterminen?

  När börjar höstterminen?

  Vi har samlat hela Sveriges grundskolors läsårstider för 2020/2021.

  Hitta din kommun
  Fjärr- och distansundervisning
  Skola på distans

  Skola på distans

  Här samlar vi verktyg och information för dig som undervisar från annan plats.

  Läs mer
  Skolporten 20 år
  Uppdrag: Att göra skillnad

  Uppdrag: Att göra skillnad

  Skolporten fyller 20 år! Det startade med ett enkelt faxbrev till Sveriges rektorer. I dag når vi mer än en tredjedel av skolans personal. Läs om Skolportens resa sedan starten år 2000.

  Läs mer
  Annonsera
  Vill du synas hos oss?

  Vill du synas hos oss?

  Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

  Läs mer
  Nyhetskategorier
  Student
  För dig som ska bli lärare

  För dig som ska bli lärare

  Här samlar vi nyheter, forskning och annan relevant information till dig som studerar och som snart ska ut i yrkeslivet.

  Läs mer
  Utmärkelser

  Södertäljes skolor och förskolor får priset Guldtrappan 2020

  Södertälje ligger i framkant när det gäller den digitala skolutvecklingen. Nu vinner kommunen utmärkelsen Guldtrappan.

  Läs fler
  Namn och Nytt

  Ny rektor vid Linköpings universitet

  I dag beslutade regeringen att anställa Jan-Ingvar Jönsson som rektor vid Linköpings universitet. Jan-Ingvar Jönsson tillträder tjänsten den 1 juli.

  Anna Örjebo slutar som skolchef

  Det fortsätter att storma inom skolvärlden i Östersunds kommun. På onsdagen stod det klart att Anna Örjebo slutar som skolchef efter bara nio månaders tjänstgöring. Istället blir hon chef på kulturskolan.

  Gd slutar och blir chef på Skolinspektionen

  Agneta Broberg har varit Diskrimineringsombudsman i nästan sju år. Nu står det klart att hon kommer att bli regionchef på Skolinspektionen.

  Sveriges elevkårer får ny generalsekreterare

  Myrra Franzén är utsedd till ny generalsekreterare för Sveriges elevkårer.