2019-09-11 14:57  230 Dela:

Ledare: Hängrännor för bättre elevhälsa

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolportens magasin. Foto: Johan Marklund

FORSKNING VISAR ATT en lyckad skolgång är den viktigaste skyddsfaktorn för att unga människor ska må bra och inte hamna i utanförskap senare i livet. Här har elevhälsan en viktig roll. Men för att elevhälsan ska kunna fungera på bästa sätt både internt som externt, med hälso- och sjukvården och socialtjänsten, krävs samverkan.

I det här numret av Skolporten har vi intervjuat forskare och experter i ämnet, men också gjort nedslag på två skolor där man arbetar på intressanta sätt med just elevhälsa och samverkan.

På Björktorpsskolan i Eskilstuna har man bland annat knutit en socialsekreterare till sig, som deltar på alla veckomöten som elevhälsan har för att lyssna och stötta.

Och på Hälsinggårdsskolan i Falun har man skapat så kallade familjeteam med två familjebehandlare från socialtjänsten, en skolsköterska, en specialpedagog, en fritidspedagog, en arbetsterapeut, en sköterska från BVC samt en sjukgymnast. Team som ses varannan vecka på skolan för att diskutera olika elevärenden tillsammans med familjerna.

”Tidigare var det som att vi jobbade i stuprör. Nu vill vi hellre ha hängrännor”, konstaterar skolans rektor Anette Blomqvist.

Läs mer i nya numret av Skolportens magasin ute 12 september!

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolporten

moa.engman@skolporten.se


Denna artikel är publicerad i senaste numret av Skolportens magasin – ute 12 september 2019!

Tema: Elevhälsa

Skolportens forskningsmagasin är nominerat till Publishingpriset 2019 i kategorin tidskrifter/magasin för andra året i rad!

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

Sidan publicerades 2019-09-11 14:57 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Alf Solander: Fuska med tiden?

Alf Solander, rektor för Tumba gymnasium i Botkyrka, samt skoldebattör och författare, om hur man kan komma tillrätta med fuskande medarbetare.

Skolchefer i bättre samarbete

Landets skolchefer upplever stora utmaningar inom tre områden som är kritiska för elever med funktionsnedsättningar: kunskapsutveckling, tillgängliga lärmiljöer samt trygghet och stöd. Det framkom under Skolchefsdialogerna under våren.

Tysk skolstart trots andra våg av smitta

I Tyskland börjar nu ett nytt läsår. För många elever innebär det att de går till skolan för första gången sedan i mars. Men antalet smittade av covid-19 stiger i landet och beslutet att öppna skolorna på nytt får kritik.

Tyska barnen är pandemins förlorare

De tyska barnen anses vara de stora förlorarna av pandemin. Det har varit en intensiv debatt mellan virologer å ena sidan, som varnat för att man inte vet hur pass sjuka barn kan bli av covid-19, och utbildningsforskare å andra sidan, som har påpekat att barn har en rätt till utbildning.

Fler sökande men färre antagna på Högskolan i Kristianstad

Högskolan i Kristianstad går mot strömmen, de har färre antagna än tidigare år, detta beror på att man tidigare antagit fler elever än vad man har haft anslag till.

Rekordmånga antagna till Karlstads universitet

I dag kommer det andra antagningsbeskedet till höstens högskoleutbildningar och vi går mot ett rekordår då nästan 270 000 får beskedet att de antagits i hela landet, enligt statistik från Universitets- och högskolerådet. Och av dem har 16 456 studenter antagits på Karlstads universitet vilket är en ökning med 19,2 procent jämfört med 2019.

Elever vill tillbaka till skolan – oroliga för distansstudier i höst

Ett par elever har skrivit till Jönköpings kommun och vädjar om att inte ha distansundervisning på gymnasieskolorna i höst. De menar att det försämrar utbildningens kvalité. Men enligt kommunen planeras det för en skolstart med eleverna i skolan.

Västtrafiks förslag: Ber skolorna ändra i schemat

Västtrafik är rädda för att trängseln kommer att öka i rusningstid om några veckor, när skolor och jobb drar igång igen för hösten. Att minska risken för smittspridning är ett kollektivt ansvar menar de.  

”Stoppa vinstjakten i våra barns skolor”

De börsnoterade friskolorna fortsätter att växa. Det är dags att vi slutar se våra barn som affärshemligheter och stoppar friskolornas vinster, skriver Jonathan Brash och Pär Dalén, S-föreningen reformisterna.

Drogtester införs på gymnasieskolor i Borlänge i höst

En ny drogpolicy införs på Borlänge kommuns gymnasieskolor från och med i höst som innebär att hela klasser då kan plockas ut slumpmässigt för att drogtestas.

Studie visar att Finland kan öppna skolor

Studie utav smittspridningen av covid-19 i två finska skolor, visar på motsvarande resultat som svenska Folkhälsomyndigheten kommit fram till om barn inte utgör någon riskgrupp för att bli allvarligt sjuka av covid-19 och barn spelar troligen en liten roll för smittspridning.

Svår situation för rektorerna

En verksamhet som påverkats starkt av coronapandemin är skolan, och det i en situation då det redan råder brist på behöriga lärare. För många skolledare blir det tufft att försöka lösa inför hösten.

Kraven på arbetsmiljön i sommarvärmen

Värmeböljan är här – och det kan vara långt till stranden och semestern. Läraren.se tar hjälp av Arbetsmiljöverket för att reda ut vilka skyldigheter arbetsgivaren har för att skydda förskollärare och lärare i fritidshem – och alla andra som jobbar i sommar – mot hettan.

Små skillnader i årets betyg för årskurs 9

De preliminära betygsresultaten* för årskurs 9 för Stockholms stads kommunala skolor visar små förändringar jämfört med förra året. Av stadens nior har cirka 87 procent behörighet till gymnasiet och meritvärdet för eleverna är fortsatt högt.

Skolporten satsar på digitala konferenser

Coronakrisen har inneburit stora förändringar för alla i samhället. Skolporten storsatsar nu på en digital lösning med filmade föreläsningar som innebär att alla, oavsett var de bor och om de tillhör en riskgrupp eller har personer i sin omgivning som tillhör en riskgrupp, kommer att ha likvärdig tillgång till fortbildning.

Skolchefen som vill visa att förändring är möjlig

Visst kan det finnas brister inom skolan. Men har man tilltron till att förändring är möjlig går det att uträtta storverk, menar den uppmärksammade skolchefen Lina Axelsson Kihlblom som har egna, högst personliga, erfarenheter av förändring.

Konferenser

Information om höstens konferenser

På grund av rådande omständigheter övergår några av höstens konferenser helt till digitalt format. Du som är anmäld till en fysisk konferens flyttas då automatiskt över till webbkonferensen och behåller din plats. Vi kontaktar dig personligen för mer information.

Konferenser som övergår till webbkonferens:

 • Specialpedagogik, 2-3 september, Göteborg
 • Specialpedagogik, 17-18 september, Stockholm
 • Svenska som andraspråk, 8-9 september, Malmö
 • Elevhälsa, 15-16 september, Stockholm
 • Biologi, 28 september, Stockholm
 • Franska, 6-7 oktober, Stockholm
 • Tyska, 6-7 oktober, Stockholm
 • Spanska, 8-9 oktober, Stockholm
 • Fortbildning
  Skolporten satsar på digitala konferenser

  Skolporten satsar på digitala konferenser

  I höst storsatsar Skolporten på digital fortbildning. "Vi tror att vår digitala satsning kommer att komma många i skolan och förskolan till nytta", säger Birgitta Hartzell, Skolportens vd.

  Läs hela artikeln
  SKOLPORTENS MAGASIN
  Skolportens magasin
    Skolporten nr 3/2020 – ute 15 maj

  Skolportens magasin

  Intervju: Möt forskaren Gunnlaugur Magnússon, som saknar de mest fundamentala frågorna i debatten. Tema: Rollen som skolchef – så komplex och utsatt är den.

  Läs mer här
  Skolportens lärarpanel

  Skolportens lärarpanel

  Skolportens lärarpanel läser all ny utbildningsvetenskaplig forskning kring skolan och förskolan.

  Läs mer
  Läsårstider
  När börjar höstterminen?

  När börjar höstterminen?

  Vi har samlat hela Sveriges grundskolors läsårstider för 2020/2021.

  Hitta din kommun
  Fjärr- och distansundervisning
  Skola på distans

  Skola på distans

  Här samlar vi verktyg och information för dig som undervisar från annan plats.

  Läs mer
  Skolporten 20 år
  Uppdrag: Att göra skillnad

  Uppdrag: Att göra skillnad

  Skolporten fyller 20 år! Det startade med ett enkelt faxbrev till Sveriges rektorer. I dag når vi mer än en tredjedel av skolans personal. Läs om Skolportens resa sedan starten år 2000.

  Läs mer
  Annonsera
  Vill du synas hos oss?

  Vill du synas hos oss?

  Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

  Läs mer
  Nyhetskategorier
  Student
  För dig som ska bli lärare

  För dig som ska bli lärare

  Här samlar vi nyheter, forskning och annan relevant information till dig som studerar och som snart ska ut i yrkeslivet.

  Läs mer
  Utmärkelser

  Nytt stort pris för Linköpings Universitet

  Kulturgatan i Bodafors tillsammans med Linköpings Universitet har med bidrag ifrån Kamprads Stiftelse möjliggjort ett nytt stipendium för utövare inom trä och konshantverk.

  Läs fler
  Namn och Nytt

  Ny statssekreterare på Utbildningsdepartementet

  Regeringen har utsett Stefan Engström till statssekreterare hos Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.