Ledare: Hängrännor för bättre elevhälsa

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolportens magasin. Foto: Johan Marklund

FORSKNING VISAR ATT en lyckad skolgång är den viktigaste skyddsfaktorn för att unga människor ska må bra och inte hamna i utanförskap senare i livet. Här har elevhälsan en viktig roll. Men för att elevhälsan ska kunna fungera på bästa sätt både internt som externt, med hälso- och sjukvården och socialtjänsten, krävs samverkan.

I det här numret av Skolporten har vi intervjuat forskare och experter i ämnet, men också gjort nedslag på två skolor där man arbetar på intressanta sätt med just elevhälsa och samverkan.

På Björktorpsskolan i Eskilstuna har man bland annat knutit en socialsekreterare till sig, som deltar på alla veckomöten som elevhälsan har för att lyssna och stötta.

Och på Hälsinggårdsskolan i Falun har man skapat så kallade familjeteam med två familjebehandlare från socialtjänsten, en skolsköterska, en specialpedagog, en fritidspedagog, en arbetsterapeut, en sköterska från BVC samt en sjukgymnast. Team som ses varannan vecka på skolan för att diskutera olika elevärenden tillsammans med familjerna.

”Tidigare var det som att vi jobbade i stuprör. Nu vill vi hellre ha hängrännor”, konstaterar skolans rektor Anette Blomqvist.

Läs mer i nya numret av Skolportens magasin ute 12 september!

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolporten

moa.engman@skolporten.se


Denna artikel är publicerad i senaste numret av Skolportens magasin – ute 12 september 2019!

Tema: Elevhälsa

Skolportens forskningsmagasin är nominerat till Publishingpriset 2019 i kategorin tidskrifter/magasin för andra året i rad!

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

Sidan publicerades 2019-09-11 14:57 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Vuxenutbildning i fokus, 23 januari i Malmö

Nu i Malmö! Ta del av en heldag med fokus på undervisning av vuxna elever. Vi berör ämnen som: bedömning, betyg, validering – att ge erkännande åt vuxnas kunskap och kompetens, pedagogiska strategier för att bemöta vuxna elever med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och hur du kan använda digitala verktyg för att individanpassa undervisningen. Välkommen!

Alf Solander: Fuska med tiden?

Alf Solander, rektor för Tumba gymnasium i Botkyrka, samt skoldebattör och författare, om hur man kan komma tillrätta med fuskande medarbetare.

Skolchefer i bättre samarbete

Landets skolchefer upplever stora utmaningar inom tre områden som är kritiska för elever med funktionsnedsättningar: kunskapsutveckling, tillgängliga lärmiljöer samt trygghet och stöd. Det framkom under Skolchefsdialogerna under våren.

Så kan det sparas in på skolan i Halland – kommun för kommun

Samtliga halländska kommuner kan komma att spara in miljonbelopp på förskolan och grundskolan nästa år. Det visar SVT Nyheter Hallands genomgång av kommunernas förslag.

Risken för hat avgör unga judars skolval

I helgen är det 81 år sedan Nazitysklands förföljelse av judar nådde en ny fasansfull nivå under Kristallnatten. I dag är risken för att drabbas av hat avgörande när Malmös unga judar väljer gymnasieskola. Daniel Vaknine bytte skola för att slippa antisemitism –  men på den nya skolan gjorde en kille en Hitlerhälsning mot honom. Salomea Gosenius var alltid rädd när hon berättade om sin judiskhet för nya klasskamrater. Jakobs klasskamrater sa ”judejävel” och ”judefitta” om alla de ogillade.

Islamist-rektorns bolag får miljonutbetalningar från skola

När islamistrektorn Abdel Nasser El Nadi sålde Vetenskapsskolan i Göteborg förband sig den nya ägaren att betala 250 000 kronor varje månad till hans bolag Kunskapsmakten AB. Avtalet innebär att 500 kronor från den elevpeng som skattebetalarna ger för varje elev på skolan kommer betalas ut till bolaget fram till den 1 januari 2028. Det framgår av köpeavtalet och de intervjuer som Skolinspektionen gjort i utredningen av skolans nya ägare.

Stora brister i utbildningsväsendet gör att Sverige riskerar att hamna på efterkälken

En ny rapport från Svensk Kooperation visar att det inom alla nivåer av utbildningsväsendet finns en väldigt tydlig obalans, där utbildningar helt missar de kooperativa och ömsesidiga företagen, trots att dessa utgör en stabil och långsiktig kärna i det svenska näringslivet.

Fortsatt ökning av kostnaderna inom grundskolan

De totala kostnaderna för utbildningsväsendet ökade med 18 procent under perioden 2014–2018. Alla skolformerna universitet/högskola, gymnasieskola, förskola och grundskola fortsätter att öka sina kostnader. Av dessa skolformer ökar grundskolan sina kostnader mest.

Förskolor i Sollentuna får småbibliotek

I Sollentuna tar kommunen ett nytt grepp för att får de yngsta invånarna intresserade av böcker.

Skolministeriet : Skolan och adhd-diagnoserna

Andelen barn som medicineras för adhd varierar stort mellan olika delar av landet. Vad beror de här skillnaderna på? Och vilken roll spelar skolan? Vi besöker Nynäshamn och Emmaboda för att höra vad skolpersonal där tänker om skillnaderna. Dessutom hör vi barn- och ungdomspsykiatern Sven Román och Socialstyrelsens utredare Peter Salmi. (webb-radio)

Så ska kommunen vända gymnasietrenden: ”Konkret samarbete med näringslivet”

Mer än var tredje elev väljer att gå gymnasiet utanför Södertälje kommun, och samtidigt har Södertälje svårt att locka till sig elever från Stockholmskommuner. Medicinen som ska vända trenden: Att använda sig av näringslivet i Södertälje och satsa mer på yrkesförberedande utbildningar. ”Mälardalens tekniska gymnasium är ett bra exempel, men det räcker inte”, säger utbildningsdirektör Monica Sonde.

Tro, hopp & pengar 2019 – En rapport om ungas syn på sin ekonomiska framtid

I Tro, hopp & pengar 2019 återfinns en rad positiva resultat. Vi ser bland annat att 42 procent av ungdomarna ser ljust på sin ekonomiska framtid, 47 procent sparar varje månad och 69 procent tänker alltid eller oftast på sin framtida ekonomi när de gör val i livet.

Älmhultskolan bäst i landet – vann stor musiktävling

FN:s Barnkonvention fyller 30 år och med anledning av detta har Linnéuniversitetet startat ett musikprojekt och utmanat skolklasser runt om i landet att skriva en helt ny vers till Abbas låt I have a dream.

Elever på IES: Mindre drama utan mobilen i skolan

Det har hänt att de har missat viktig information, och det kan ta längre tid att hitta en kompis på skolan. Men överlag tycker eleverna på Internationella Engelska Skolan i Lund att de blir mer sociala av att inte få ha sina telefoner alls under skoldagen.

Läraren: ”Det är status att ha betyg”

Fokus på språkförståelse, fler anställda kuratorer och anpassad undervisning när eleven ser ut att inte klara målen. Det är några av de åtgärder som varit avgörande för Hagsätraskolan, där elevernas resultat förbättrats avsevärt. Även statliga bidrag har underlättat.

Kommunens beslut drabbar 98 procent av skolans elever i behov av stöd

Österåkers kommun har beslutat att minska och dra tillbaka pengar till särskilda stödinsatser för en stor majoritet av eleverna på resursskolan Helleborusskolan. Totalt har 113 av 115 elever från Österåker fått sänkt tilläggsbelopp eller avslag.

Konferenser
Läsarundersökning
Vi vill veta vad du tänker!

Vi vill veta vad du tänker!

Hjälp oss att bli bättre genom att svara på Skolportens läsarundersökning. Det tar bara 5 minuter.

Gå till undersökningen
Lediga jobb
Alla lediga jobb
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute nu!

Nytt nr ute nu!

TEMA: Fritidshemmet. Fritidshemmets uppdrag är att skapa en meningsfull fritid för eleverna där deras intressen och kompetenser tas till vara, menar forskarna i nya numret av Skolportens magasin. INTERVJU: Det är dags för en jämlik skola – möt Dennis Beach, professor vid Högskolan i Borås.

Läs mer!
Fortbildning
Svenska som andraspråk

Svenska som andraspråk

Välkommen till två dagar med den senaste forskningen och praktiska exempel för lärare i svenska som andraspråk. 2-3 april 2020 i Malmö.

Läs mer om konferensen
Mest läst senaste veckan

”Skolinspektionens urbana norm raserar kulturskolan”

Utbildningsministern och kulturministern måste förhindra att Skolinspektionens urbana tolkning av regler raserar några av Sveriges bästa kulturskolor, skriver Terese Bengard, Hela Sverige ska leva.

Betyg på mellanstadiet utvärderas: ”Får negativa konsekvenser”

Införandet av betyg i årskurs sex har försämrat flickors självkänsla och generella mående radikalt. Det visar en ny, stor studie från Umeå universitet.

Budgetsveket: Två av tre rektorer tvingas spara

Skolan behöver 10 miljarder kronor, enligt beräkningar från Lärarförbundet. Två av tre rektorer tvingas redan nu att spara på personal och läromedel, enligt en ny omfattande skolledarenkät från Lärarförbundet.

Student
För dig som ska bli lärare

För dig som ska bli lärare

Här samlar vi nyheter, forskning och annan relevant information till dig som studerar och som snart ska ut i yrkeslivet.

Läs mer
Aktuella arbetsgivare
Nyhetskategorier
Utmärkelser

Här är Sveriges mest hållbara för-, grund- och gymnasieskolor

Nu är det klart. Årets mest hållbara förskola, grundskola och gymnasieskola är Kyrkhults förskola i Olofström, Gröndalsskolan i Nynäshamn och Öresundsgymnasiet i Landskrona. Vinnarna annonseras ut i dag, på Grön Flagg-dagen, som uppmärksammas runt om i hela landet.

Uppsala universitet prisas för studentutbyten

Uppsala universitet belönas med utmärkelsen Årets Erasmus+aktör för sina insatser för att få fler studenter att studera utomlands. Universitets- och högskolerådet (UHR) delar ut priset för att uppmärksamma lärosäten som ökat antalet utresande studenter inom utbytesprogrammet Erasmus+.

Gymnasielärare prisas för arbete kring tvålärarskap

Gymnasielärarna Marie Gilbertsson och Magdalena Lind tilldelas Helgepriset 2019.  Lärarduon belönas med 125 000 kronor för sina pedagogiska idéer inom tvålärarskap.

F som i sämst – vinnare av Barnradions bokpris 2019

Cilla Jackerts ”F som i sämst” tilldelas Barnradions bokpris 2019 för sin skildring om önskan att få duga som den man är. Det avslöjades idag i radioprogrammet Barnradions bokpris i P4. Boken röstades fram av en jury bestående av fem 9-12-åringar från Stockholms Internationella Montessoriskola. Utöver äran belönas Cilla Jackert med 30 000 kr.

Spak prisas för sitt engagemang: ”Det bästa är att få skapa förändring”

Skolvärldens bloggare David Spak har fått utmärkelsen Årets vägledare 2019. I motiveringen slår man fast att hans engagemang bidrar både till att stärka och utveckla studie- och yrkesvägledningen, regionalt som nationellt.

Läs fler
Namn och Nytt

Han blir nu utbildningschef i Borgholms kommun

Roland Hybelius tillträder som utbildningschef den 1 mars och avslutar då sin tjänst som områdeschef på utbildningsförvaltningen i Växjö.

Isak Skogstad blir ny skolpolitisk expert för Liberalerna

Läraren och skoldebattören Isak Skogstad går in i Liberalerna och blir ny skolpolitisk expert för partiet. Det erfar Expressen. Tanken är att han ska utveckla partiets skolpolitik och återta Liberalernas position som ledande inom området.

Jenny Nordström ny förvaltningsdirektör för Barn- och utbildningskontoret

Jenny Nordström har anställts som förvaltningsdirektör för Barn- och utbildningskontoret i Norrtälje kommun och är nu ansvarig för kommunens utbildningsverksamhet inom förskola, grundskola, gymnasieskola, särskola samt vuxenutbildning.

Lundsbergsrektor ny skolchef i Degerfors

Christer Carlsson, som i somras efter ett år slutade som rektor på Lundsbergs skola, har nu tillträtt som ny kultur- och utbildningschef i Degerfors.

Maja Frankel ny generalsekreterare på Friends

Maja Frankel har utsetts till ny generalsekreterare på stiftelsen Friends. Hon kommer närmast från jobbet som Nordenchef på Ashoka, världens ledande globala nätverk för sociala entreprenörer, och kommer att leda Friends verksamhet från 1 januari 2020.