Ledare: Hängrännor för bättre elevhälsa

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolportens magasin. Foto: Johan Marklund

FORSKNING VISAR ATT en lyckad skolgång är den viktigaste skyddsfaktorn för att unga människor ska må bra och inte hamna i utanförskap senare i livet. Här har elevhälsan en viktig roll. Men för att elevhälsan ska kunna fungera på bästa sätt både internt som externt, med hälso- och sjukvården och socialtjänsten, krävs samverkan.

I det här numret av Skolporten har vi intervjuat forskare och experter i ämnet, men också gjort nedslag på två skolor där man arbetar på intressanta sätt med just elevhälsa och samverkan.

På Björktorpsskolan i Eskilstuna har man bland annat knutit en socialsekreterare till sig, som deltar på alla veckomöten som elevhälsan har för att lyssna och stötta.

Och på Hälsinggårdsskolan i Falun har man skapat så kallade familjeteam med två familjebehandlare från socialtjänsten, en skolsköterska, en specialpedagog, en fritidspedagog, en arbetsterapeut, en sköterska från BVC samt en sjukgymnast. Team som ses varannan vecka på skolan för att diskutera olika elevärenden tillsammans med familjerna.

”Tidigare var det som att vi jobbade i stuprör. Nu vill vi hellre ha hängrännor”, konstaterar skolans rektor Anette Blomqvist.

Läs mer i nya numret av Skolportens magasin ute 12 september!

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolporten

moa.engman@skolporten.se


Denna artikel är publicerad i senaste numret av Skolportens magasin – ute 12 september 2019!

Tema: Elevhälsa

Skolportens forskningsmagasin är nominerat till Publishingpriset 2019 i kategorin tidskrifter/magasin för andra året i rad!

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

Sidan publicerades 2019-09-11 14:57 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Vuxenutbildning i fokus, 23 januari i Malmö

Nu i Malmö! Ta del av en heldag med fokus på undervisning av vuxna elever. Vi berör ämnen som: bedömning, betyg, validering – att ge erkännande åt vuxnas kunskap och kompetens, pedagogiska strategier för att bemöta vuxna elever med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och hur du kan använda digitala verktyg för att individanpassa undervisningen. Välkommen!

Alf Solander: Fuska med tiden?

Alf Solander, rektor för Tumba gymnasium i Botkyrka, samt skoldebattör och författare, om hur man kan komma tillrätta med fuskande medarbetare.

Skolchefer i bättre samarbete

Landets skolchefer upplever stora utmaningar inom tre områden som är kritiska för elever med funktionsnedsättningar: kunskapsutveckling, tillgängliga lärmiljöer samt trygghet och stöd. Det framkom under Skolchefsdialogerna under våren.

Christer Andersson blir ny skolchef i Ovanåkers kommun

Christer Andersson, nuvarande gymnasiechef och tillförordnad skolchef får tjänsten som Ovanåkers kommuns nya skolchef.

”Minst hälften av dokumentationen görs i onödan”

Mer än varannan lärare tycker att minst hälften av det dokumentationsarbete de ägnar sig åt i skolan görs i onödan. Det visar en undersökning utförd av analysföretaget Novus.

Brister i skolors bedömning i svenska som andraspråk

En granskning som Skolinspektionen har gjort av ämnet svenska som andraspråk på 30 av landets skolor visar bland annat att majoriteten av skolorna inte gjorde någon fullständig bedömning av elevens behov av att läsa ämnet när de kommer upp till högstadiet.

”Studenter med särskilda behov klarar sina studier bättre idag”

Hur upplever studenter sina studier och den psykosociala miljön? Vad har de för behov? För att få mer kunskap om det genomför Lunds tekniska högskola (LTH) en återkommande enkätundersökning.

Tillbaka i skolan som coach

Författaren, föreläsaren och handledaren Gunilla Wahlström är tillbaka i skolan igen i Malmös satsning med seniora medarbetare. ”Utmaningen i skolan i dag är att fånga barnens intresse, att väcka lusten att lära och få dem att inse att det är nu de har sin chans”, säger hon.

Nyckeln till bra välfärd är rätt chefsförutsättningar

Chefer i välfärdens olika verksamheter har mycket att vara stolta över – och de vill vara chefer. Det berättar Matz Nilsson, förbundsordförande i Skolledarna, och Heike Erkers, förbundsordförande i Akademikerförbundet SSR, som gästar årets första avsnitt av Chefspodden för att prata om ledarskap och chefers förutsättningar. (webb-radio)

Svenska som andraspråk i årskurs 7–9

Rapporten redovisar resultatet av Skolinspektionens kvalitetsgranskning med inriktning mot skolhuvudmäns och skolors insatser för undervisning i svenska som andraspråk i årskurs 7–9. Iakttagelserna och slutsatserna gäller de 24 skolhuvudmän och 30 skolor som har granskats och avser därmed inte att ge en nationell bild av förhållandena. (pdf)

”Förväntan håller uppe motivationen”

Anna Tebelius Bodin, utbildad vid Harvard university, ska tala på Skolportens konferens Specialpedagogik om hjärnans belöningssubstans dopamin.

Debatt: Framtidens skola bör stå under statlig kontroll

Elevhälsan kan exempelvis utökas med beteendevetare, fältassistenter, studie- och vägledare. Vi måste se kreativitet, hållbarhet, samarbetsförmåga och analytiskt tänkande som en tillgång även i framtiden. Vi måste ge eleverna goda kunskaper i att läsa, räkna och skriva – men vi måste bli mycket bättre på att se de stora framtidsfrågorna. Kommande skola bör stå under statlig kontroll eftersom kommunen inte kan finansiera detta själv, skriver Lena Erixon (S).

Läraren Naouel trotsar Skurups slöjförbud i skolan

Beslutet att förbjuda elever och vuxen personal att bära slöja i Skurups skolor fortsätter att vålla debatt. På måndagen ordnar föreningen Unga muslimer i Malmö en demonstration i Skurup för att protestera mot beslutet, som klubbades igenom strax före jul efter ett förslag från Sverigedemokraterna.

Hamid Zafar: ”Metodiken måste stärkas i lärarutbildningen”

Skolkommissionens utredning som kom för snart tre år sedan insåg också detta och utredarna bedömde att kärnan i lärarutbildningen ska utgöras av att metodik, skriver Hamid Zafar.

Vegetarisk kost blir huvudalternativ på förskola i Umeå

Kött blir specialkost och vegatariskt blir standard efter ett beslut på förskolan Gitarren i Umeå. Beslutet har fattats efter att förskolan som första kommunala förskola i Umeå under en tid testat en helt köttfri meny.

”Låt alla gymnasieelever pröva på att driva företag”

Ung Företagsamhet ger elever möjligheten att under ett läsår i gymnasiet starta och driva ett eget företag. Problemet är att för få elever erbjuds denna möjlighet. Cirka 30 procent av en årskull driver företag genom Ung Företagsamhet. Det är bra, men de behöver bli fler, skriver Mats Andersson och Hans Andersson, Svenskt Näringsliv.

Konferenser
Poddagogen
Premiär för Poddagogen!

Premiär för Poddagogen!

Ny podd om forskning inom skolvärlden med Janne Kontio & Sofia Lundmark.

Läs mer
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute nu!

Nytt nr ute nu!

TEMA: Pojkar i skolan. Genom att bryta antiplugg-kulturer och maskulinitetsnormer kan pojkars skolresultat bli bättre.

Läs mer!
Nyhetskategorier
Mest läst senaste veckan

Elever på semester utan lov riskerar böter

En vecka in på vårterminen är alla elever inte tillbaka från semestern. Riksrevisionen rekommenderar böter. ”Det här är återkommande varje termin,” säger Malin Thunström, rektor på Gruvans skola i Nyköping.

Sociala medier sprider kritik mot lärare

Lärare som hängs ut av elever, föräldrar som hatar på skolan och rektor och elever som kränker varandra. Stöket är ett arbetsmiljöproblem – och det eskalerar och sprids i sociala medier. Det har lärare och rektorer på två svenska skolor fått erfara.

Lärare kan behöva tåla mer nätkränkningar än andra

Rättsläget är inte solklart när det gäller kränkningar på nätet. ”Domstolarna dömer olika vid kränkningar. Vissa menar att lärare ska tåla mer än andra”, säger juridikprofessorn Mårten Schultz.

Skolportens expertpanel

Jenny Edvardsson: Pojkars och flickors läsning

Om vi vill att våra elever ska bli läsare måste vi också läsa och vi måste tala om vår egen läsning med eleverna. Det gäller för alla lärare – inte bara de som undervisar i svenska, skriver Jenny Edvardsson, lärare i svenska och historia.

”Statsbidrag hotar skolans organisation”

Skolan är inte betjänt av politiska utspel och hierarkiska system. Vi behöver ett nytt ledarskap som utgår från varje skolas unika organisation, skriver Alf Solander, rektor i Botkyrka, skoldebattör och författare.

Jenny Edvardsson: Klassiker i undervisningen!

Jenny Edvardsson, lärare i svenska och historia, skriver för Skolportens expertpanel om varför man som lärare ska läsa klassiker med eleverna.

Läs fler experttexter
Student
För dig som ska bli lärare

För dig som ska bli lärare

Här samlar vi nyheter, forskning och annan relevant information till dig som studerar och som snart ska ut i yrkeslivet.

Läs mer
Utmärkelser

Tre skolor fick ta emot utmärkelser för vinnande kvalitetskultur

Under en ceremoni på Rikskonferensen Bättre Skola i Upplands Väsby fick Framtidskompassens förskolor i Vellinge kommun, Virginska gymnasiet i Örebro och Nya Rydsskolan i Linköping ta emot kvalitetsutmärkelser.

Förskolepersonal filmade sig själva på jobbet – vann jämställdhetspris

Sju pedagoger på Derome förskola filmade sig själva för att upptäcka om de behandlade pojkar och flickor olika. I efterhand är de nöjda med det modiga beslutet att granska sig själva.

Mattias är årets lärare i fritidshem

Mattias Henriksson på Hillerstorpsskolan blev på Fritidshemmens rikskonferens i november utsedd till årets lärare i fritidshem av Lärarförbundet.

Läs fler
Namn och Nytt

Chef för utbildningsförvaltningen är utsedd

Nu är det klart att Linda Lindahl blir förvaltningschef för utbildningsförvaltningen i Enköping från den första januari.

Han blir utbildningschef i Borgholms kommun

Roland Hybelius tillträder som utbildningschef den 1 mars och avslutar då sin tjänst som områdeschef på utbildningsförvaltningen i Växjö.

Christer Andersson blir ny skolchef i Ovanåkers kommun

Christer Andersson, nuvarande gymnasiechef och tillförordnad skolchef får tjänsten som Ovanåkers kommuns nya skolchef.

Ny utbildningschef på barn- och ungdomsförvaltningen

Den 21 november 2019 blev det klart att Susanna Falk blir ny utbildningschef och förvaltningschef på Vallentuna kommun

Maria Assarsson ny utbildningschef i Täby kommun

Maria Assarsson har varit tillförordnad utbildningschef i Täby kommun sedan i augusti och blir nu permanent utbildningschef.