Ledare: Hängrännor för bättre elevhälsa

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolportens magasin. Foto: Johan Marklund

FORSKNING VISAR ATT en lyckad skolgång är den viktigaste skyddsfaktorn för att unga människor ska må bra och inte hamna i utanförskap senare i livet. Här har elevhälsan en viktig roll. Men för att elevhälsan ska kunna fungera på bästa sätt både internt som externt, med hälso- och sjukvården och socialtjänsten, krävs samverkan.

I det här numret av Skolporten har vi intervjuat forskare och experter i ämnet, men också gjort nedslag på två skolor där man arbetar på intressanta sätt med just elevhälsa och samverkan.

På Björktorpsskolan i Eskilstuna har man bland annat knutit en socialsekreterare till sig, som deltar på alla veckomöten som elevhälsan har för att lyssna och stötta.

Och på Hälsinggårdsskolan i Falun har man skapat så kallade familjeteam med två familjebehandlare från socialtjänsten, en skolsköterska, en specialpedagog, en fritidspedagog, en arbetsterapeut, en sköterska från BVC samt en sjukgymnast. Team som ses varannan vecka på skolan för att diskutera olika elevärenden tillsammans med familjerna.

”Tidigare var det som att vi jobbade i stuprör. Nu vill vi hellre ha hängrännor”, konstaterar skolans rektor Anette Blomqvist.

Läs mer i nya numret av Skolportens magasin ute 12 september!

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolporten

moa.engman@skolporten.se


Denna artikel är publicerad i senaste numret av Skolportens magasin – ute 12 september 2019!

Tema: Elevhälsa

Skolportens forskningsmagasin är nominerat till Publishingpriset 2019 i kategorin tidskrifter/magasin för andra året i rad!

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

Sidan publicerades 2019-09-11 14:57 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Vuxenutbildning i fokus, 23 januari i Malmö

Nu i Malmö! Ta del av en heldag med fokus på undervisning av vuxna elever. Vi berör ämnen som: bedömning, betyg, validering – att ge erkännande åt vuxnas kunskap och kompetens, pedagogiska strategier för att bemöta vuxna elever med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och hur du kan använda digitala verktyg för att individanpassa undervisningen. Välkommen!

Alf Solander: Fuska med tiden?

Alf Solander, rektor för Tumba gymnasium i Botkyrka, samt skoldebattör och författare, om hur man kan komma tillrätta med fuskande medarbetare.

Skolchefer i bättre samarbete

Landets skolchefer upplever stora utmaningar inom tre områden som är kritiska för elever med funktionsnedsättningar: kunskapsutveckling, tillgängliga lärmiljöer samt trygghet och stöd. Det framkom under Skolchefsdialogerna under våren.

Jenny Edvardsson: Vikten av läsning

Allt fler unga läser allt mindre på sin fritid. Därför måste vi se till att det ges tid till läsning, både i skolan och i hemmet. Det finns inte några genvägar, skriver Jenny Edvardsson, lärare i svenska och historia.

Här inspireras lärare i utomhuspedagogik

Barn och ungdomar har stor nytta av att ha lektioner ute. Det menar Magnus Göransson som under torsdagen höll i kursen ”Mer friluftsliv i skolan”. ”Den fysiska rörelsen som barn och ungdomar behöver så mycket har minskat”, säger Magnus Göransson.

Nya skolkravet i Göteborg: Två köttfria dagar i veckan

De kommunala grundskolorna i Göteborg kommer införa två köttfria dagar i skolmatsalarna från och med nästa år, av klimatskäl.

I Argentina är lärarna krisens och elevernas hjältar

Lärarna har svårt att få lönen att räcka en hel månad och eleverna kommer hungriga till skolan på måndagar. På 14 månader har de strejkat 27 gånger. Skolvärlden åkte till Buenos Aires för att ta reda på vad som driver lärarna i ett land som präglas av svåra ekonomiska förhållanden.

Europeiskt samarbete ger nya undervisningsmetoder och lyfter elevers digitala kunskap

Ett Erasmus+ projekt inspirerade lärare från sex europeiska länder till nya undervisningsmetoder och stärkte elevernas digitala och sociala kompetens. ”Det kommer de att ha nytta av i skolan, i framtida arbete och i livet”, säger Katrin Jahrehorn, lärare på Vasaskolan i Kalmar.

”Fysisk skolmiljö spelar roll för lärandet”

Vi behöver inom de närmsta tio åren bygga över 1000 nya skolor och förskolor. Då fordras ny kunskap för att åstadkomma praktiska och ändamålsenliga utbildningsmiljöer för framtidens lärande, skriver Suzanne de Laval, som lett forskningsprojektet Ifous fokuserar: Bygga skola.

Nu är lärarstudenterna tillbaka i Sambiblioteket

Sambiblioteket var en gång en av platserna för Mittuniversitetets lärarutbildning, men 2013 flyttades utbildningen från Härnösand till Sundsvall och lärarstudenterna försvann. Idag är de tillbaka – om än i lite mindre skala.

Karin Berg: Olika barn lär sig mer ihop

Redan år 1992 varnade OECD den sittande regeringen för att göra de drastiska marknadsanpassningar i den svenska skolan som man då planerade, skriver Karin Berg, Skolportens krönikör.

Debatt: Elever ska undervisas av utbildade lärare

Alla elever i skolan ska undervisas av utbildade behöriga och ämnesbehöriga lärare. Men så är det inte i dag, tvärtom ser vi att andelen obehöriga lärare i grundskolan ökar. Det är särskilt allvarligt då grundskolan utgör den obligatoriska delen av skolväsendet för alla elever. Grundskolan har en oerhörd viktig roll i att se till att alla elever kan läsa, skriva och räkna men också att de uppnår godkända betyg i alla ämnen, skriver Roger Haddad (L).

Sofie har inte gått i skolan på närmare fyra år

Sofie önskar att skolan kommit med förslag på lösningar när problemen började. Hon är en av alla de barn som inte går i skolan, trots skolplikten.

”Kunskapslyftet måste fortsätta”

Tre procent fler har antagits till en utbildning nu när höstterminen startat vid Sveriges universitet och högskolor. Det är positivt, vårt land behöver fler med högskoleutbildning för att möta de stora behoven av välutbildad personal. Men detta kräver också bra förutsättningar för att kunna studera. Därför kommer jag och regeringen gå vidare med en rad reformförslag, skriver Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning.

Universitets och högskolor bör ta vetenskapligt stöd i arbetet mot sexuella trakasserier

Lärosätena anser att den akademiska strukturen och kulturen är de största hindren i arbetet mot sexuella trakasserier. UHR:s studie visar att varje lärosäte bör utgå från den egna organisationen och tillgänglig forskning när de ska tackla problemen.

Populärkultur blir historieundervisning

Hej Mikael Bruér, författare och universitetsadjunkt vid Malmö universitet. Du ska föreläsa på Skolportens konferens SO i fokus. Bland annat om historiebruk, vad är det?

Konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute nu!

Nytt nr ute nu!

TEMA: Elevhälsa. Samordningen av elevhälsan ses nu över av Skolverket och Socialstyrelsen. Inte en dag för tidigt, menar forskarna. INTERVJU: Möt Susanne Kjällander, som forskar om digital teknik i förskolan. SPECIAL: 13 sidor om läsning!

Läs mer!
Lediga jobb
Alla lediga jobb
Pedagogiska poddar
Poddar om utbildning och läraryrket

Poddar om utbildning och läraryrket

Det finns en mängd podcasts om undervisning, lärande och lärarprofessionen i sig: här länkar vi till ett urval, välkommen in och börja botanisera!

Läs mer
Fördjupning
Dags att söka dig vidare?

Dags att söka dig vidare?

Funderar du på nytt jobb efter sommaren? Missa inte Skolportens fokussida med nyheter om lön och karriär för dig som är lärare och skolledare!

Till Lön och karriär
Mest läst senaste veckan

Karin Berg: Olika barn lär sig mer ihop

Redan år 1992 varnade OECD den sittande regeringen för att göra de drastiska marknadsanpassningar i den svenska skolan som man då planerade, skriver Karin Berg, Skolportens krönikör.

Sveriges Skolledarförbund saknar regeringens insikt om tuff sits för kommunerna

Förbundsordförande Matz Nilsson välkomnar att regeringen nu ska genomföra ett professionsprogram för lärare och skolledare.

”Fysisk skolmiljö spelar roll för lärandet”

Vi behöver inom de närmsta tio åren bygga över 1000 nya skolor och förskolor. Då fordras ny kunskap för att åstadkomma praktiska och ändamålsenliga utbildningsmiljöer för framtidens lärande, skriver Suzanne de Laval, som lett forskningsprojektet Ifous fokuserar: Bygga skola.

Aktuella arbetsgivare
Nyhetskategorier
Utmärkelser

Två förstapriser för Byskolan på White Guide Junior-Galan

”Årets skolkock” och ”Årets hållbara offentliga restaurang” finns på Byskolan i Södra Sandby! Priserna delades ut vid den sjunde upplagan av White Guide Junior-Galan som hölls i Malmö på onsdagskvällen.

Almapriset sätter fart på läsningen

Varje år arbetar eleverna på Hjulsta grundskola med Almapriset – världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Under vårterminen sprudlar det av aktivitet kring läsning och litteratur på hela skolan.

”Årets rektor” kommer från Hultsfred

När Årets rektor utsågs, gick priset hedrande till Mattias Kempe Kreutz, bördig från Hultsfred.

Prisade modersmålsläraren: ”Jag vet att mitt arbete gör skillnad”

Abdul Masih Aphrem på Rågsveds grundskola är Årets språkliga eldsjäl 2019. ”Jag vet att mitt arbete gör skillnad”, säger han.

Årets skolbibliotek 2019 är Alléskolan i Åtvidaberg

Utmärkelsen årets skolbibliotek 2019 tilldelas Alléskolan, Åtvidaberg. Priset delas ut av Nationella Skolbiblioteksgruppen, som är ett nätverk av svenska organisationer som samverkar på nationell nivå för att skolbiblioteken ska bemannas, stärkas och utvecklas.

Läs fler
Namn och Nytt

”Årets rektor” kommer från Hultsfred

När Årets rektor utsågs, gick priset hedrande till Mattias Kempe Kreutz, bördig från Hultsfred.

Anders Jolby blir ny utbildningsdirektör

Nu är det klart att Anders Jolby blir ny utbildningsdirektör i Linköpings kommun. Han tillträder tjänsten den 1 december.

Hon är ny rektor på Godegårds skola

Kathrin Thomas har lett det unika arbetet att återöppna en byskola som stängts, efter att de styrande i Motala kommun ansett elevunderlaget för litet. En uppgift som måste ha krävt förmåga till samordning och okuvlig energi.

Skaras skolchef lämnar med omedelbar verkan

Skaras skolchef Jonny Palmkvist lämnar idag sitt jobb i förtid. Han sa i somras upp sig i protest mot Alliansbudgeten. Sin sista dag skulle han egentligen göra i november, men nu meddelar kommunen att han omgående lämnar sin tjänst.

Kassören tar över rektorns jobb

Pär Steen tar över Berit Öhrvalls rektorstjänst för Tankeborgen Svartlå Fria i Boden och hon tar hans plats som kassör i skolstyrelsen.