Hoppa till sidinnehåll
Grundskola

Ledare: Höj statusen på yrkesprogrammen!

Publicerad:2022-05-10
Uppdaterad:2023-08-31
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman
Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolportens magasin. Foto: Johan Marklund 

Bristen på yrkesutbildade är stor: Statistikmyndigheten SCB räknar med att det kommer att saknas 300 000 yrkesutbildade i Sverige år 2035. Samtidigt har ungas intresse för att gå en gymnasial yrkesutbildning sjunkit. I april i år beslutade riksdagen att alla yrkesprogram i gymnasieskolan ska ge allmän behörighet till högskolan, efter ett förslag från regeringen. Men räcker detta för att attrahera nya elever till yrkesprogrammen?

Per-Åke Rosvall är lektor vid Umeå universitet och forskar om yrkesutbildningar. Problemet i dag är att man talar om yrkesprogram i termer av utbildning för dem som inte klarar av skolan, säger han. ”Samhället kan inte kompensera för samhällets värderingar. Det är klart att ungdomarna ser att det ena skattas högre än det andra”. Per-Åke Rosvall menar att vi måste höja statusen för yrkesprogrammen. Läs mer i temartikeln om yrkesutbildning på sidorna 16–25!

I det här numret hittar du också en längre intervju med Maria Wiman, läraren som bestämt sig för att kliva upp på barrikaderna. Vad önskar hon sig egentligen av politikerna inför valet i höst? Missa inte!

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolporten


Omslag Skolporten nr 3 2022
Skolporten nr 3 2022.

Skolportens magasin – ute 11 maj 2022!

Tema: Gymnasieskolans yrkesutbildning i förändring

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr*!

*Endast för nya prenumeranter

Prenumerera

Prenumeranter läser hela arkivet digitalt utan kostnad! Ladda ner Skolporten i App Store eller Google Play

Stockholm

Företagsekonomi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i företagsekonomi! Konferensen berör bland annat: Gy25 – vad ändras och varför?, att undervisa i företagsekonomi med ett brett hållbarhetsperspektiv, att kommunicera hållbarhet, undervisning i entreprenörskap – hur och varför? Delta på plats i Stockholm 21 november eller via webbkonferensen 28 november–20 december! Sommarerbjudande: 15% rabatt på din bokning när du anger rabattkod SOMMAR i bokningsformuläret!
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
21 nov

Rättssäker betygssättning

Förbättra din förmåga att sätta likvärdiga och rättssäkra betyg genom en handfast kurs som leds av betygsexperterna Per Måhl och Bo Sundblad. Tillgång till kursen i 6 månader och kursintyg ingår! KAMPANJPRIS: 599 kr t.o.m. 15 augusti.
Mer info
Åk 4–Vux
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev