Ledare: Hur ska förskoleklassen se ut?  

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolportens magasin. Foto: Johan Marklund

OM GRUNDSKOLAN blir tioårig, som regeringen tillsammans med stödpartierna C och L föreslog i höstas, innebär det att förskoleklassen omvandlas till årskurs ett i grundskolan. Vad händer då med den kategori lärare som arbetar där i dag – och framför allt: Hur ska verksamheten för sexåringarna se ut?

Det är frågor som Skolporten undersökt i en stor temaartikel om förskoleklassen. Bland annat intervjuar vi Sven Persson, professor vid Malmö universitet, som i sin kunskapsöversikt om tidig skolstart funnit att barn som tidigt vistas i förskoleliknande lärmiljöer klarar sig bättre senare i skolan. Det handlar om att utforma undervisningen så att eleverna får vara aktiva, undersökande och lekande, säger Sven Persson.

Missa inte heller porträttet av den New York-baserade professorn Diane Ravitch i detta nummer. Under tidigt 1990-tal var Diane Ravitch med och drev igenom ett system med skattefinansierade friskolor i USA, en reform som hon i dag är mycket kritisk till. Vid 81 års ålder granskar och debatterar hon det amerikanska skolsystemet – och har inflytande över såväl makthavare som journalister över hela USA.

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolportens magasin

moa.engman@skolporten.se


Omslag Skolporten 1/2020

Denna artikel är publicerad i Skolportens magasin – ute 7 februari 2020!

Beställ lösnummer i vår webbshop!

Tema: Förskoleklassen: Hur ska verksamheten för sexåringarna se ut?

Dessutom: Stor intervju med den amerikanska skolforskaren Diane Ravitch! Läs mer här!

Inte redan prenumerant? Missa inte prova på-priset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

Sidan publicerades 2020-02-05 10:07 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Skolbibliotek 2020, 5-6 maj i Stockholm

Årlig konferens för dig som är skolbibliotekarie! Ta del av fördjupande föreläsningar om bl. a. att skapa engagemang hos läsovilliga elever, vikten av digital medborgarlitteracitet och skolbibliotekets roll i det nya medielandskapet, MIK i praktiken, modeller och effektiva lösningar för små och stora skolbibliotek samt ”shared reading” som metod för att växa språkligt, socialt och litterärt.

Undervisning i förskolan, 3 mars

Fördjupande föreläsningar kring undervisningsbegreppet i förskolans kontext. Under dagen behandlas ämnen som: Undervisning i förskolan – vad skulle det kunna vara? Hur planerar du en undervisning där de yngsta barnen stimuleras, utmanas och fångas? Förskollärares röster om undervisning. Missa inte en intressant dag, välkommen!

Ledare: Så ska pojkarna få bättre betyg

Glappet mellan pojkars och flickors skolresultat är stort i skolan och har varit det länge: pojkar som grupp har sämre skolresultat än flickor.

”Statsbidrag hotar skolans organisation”

Skolan är inte betjänt av politiska utspel och hierarkiska system. Vi behöver ett nytt ledarskap som utgår från varje skolas unika organisation, skriver Alf Solander, rektor i Botkyrka, skoldebattör och författare.

Reportage: Väck läslusten!

På Lerbergsskolan i Höganäs tränar tvåorna läsförståelse genom att diskutera och fundera. Undervisningens fokus på läsförståelse har gett resultat, tycker läraren Stina Schölander. Läs hela reportaget ur Skolportens magasin här.

Karin Berg: Olika barn lär sig mer ihop

Redan år 1992 varnade OECD den sittande regeringen för att göra de drastiska marknadsanpassningar i den svenska skolan som man då planerade, skriver Karin Berg, Skolportens krönikör.

”Elever med låg IQ skolans bortglömda problem”

Svag begåvning har ingen guldkant, att så många som 14 procent har låg IQ är det stora bortglömda problemet i både skola och folkhälsoarbetet, slutreplikerar barnläkaren Mats Reimer.

Slöjförbudet fick motsatt effekt – M-politikern bekymrad

Loubna Göransson Stensåker (M) bekymras över att fler flickor har slöja på en skola i Skurup efter att kommunen försökt förbjuda det – men hon menar att ”problemet är isolerat” till just den skolan.

”Sluta hymla, ni tjänar era pengar på låg lärartäthet”

Jörgen Stenquist, vice VD för Internationella Engelska Skolan, tar verkligen i när han påstår att jag staplar felaktiga och allvarliga anklagelser på varandra angående IES verksamhet och etableringar. Vilka felaktigheterna är, står det dock inget om i Jörgen Stenquists replik, skriver Sten Svensson från Nätverket för en likvärdig skola.

Sömnsvårigheter hos unga – allt fler tar sömnmedel

Cirka 40 procent av invånarna i Jönköpings län lider av sömnproblem och en stor grupp är länets ungdomar. ”Jag tycker att det är ett problem för vi vet att den psykiska ohälsan ökar och jag tror att sömn är en viktig pusselbit”, säger Jenny Lorefors, skolläkare i Jönköping.

”Det lönar sig att vara medlem – men vi är inte nöjda än”

Vi står nu inför en allvarlig kompetensbrist i svensk förskola och skola. Många nya skolledare behöver rekryteras. Därför måste det vara attraktivt för skickliga lärare med ledaregenskaper att välja att bli skolledare, skriver Matz Nilsson, Sveriges skolledarförbund.

”Era förslag löser inte segregationen, Liberalerna”

Vi som arbetar som rektorer i de särskilt utsatta områdens vet precis vad våra skolor behöver för att eleverna ska få den utbildning de har rätt till. Det vi behöver är inte fler förslag från er politiker, skriver Linnea Lindquist, rektor i Hammarkullen.

Ledare: Hur ska förskoleklassen se ut?  

Vad händer med förskoleklassen om grundskolan blir tioårig, som regeringen tillsammans med stödpartierna C och L föreslog i höstas? Sven Persson, professor vid Malmö universitet, menar att det viktigaste är att undervisningen är utformad så att eleverna tidigt får vara aktiva, undersökande och lekande.

Elever som lär sig om psykisk hälsa mår bättre

Skolan kan bidra till att minska psykiska problem bland barn. Det visar en ny genomgång och analys av vetenskapliga studier från Folkhälsomyndigheten. När skolan lär eleverna om psykisk hälsa ger det positiva resultat, är en av slutsatserna i rapporten.

Förskolebarn lär sig om närproducerat: ”matfrågan allt hetare”

Just nu pågår en stor satsning på att ge elever och förskolebarn bättre kunskap om hållbar mat och folkhälsa i länet. Det är Norrbottens livsmedelsstrategi ”Nära Mat” som står bakom satsningen och redan nu utmärker man sig nationellt.

”Rädda skolan från fler uppdrag”

Drift- och servicenämndens ordförande Eva Strömqvist (S) tycker att skolan ska införa ”cykelkunskap”. Det är illa genomtänkt. Svensk skola kan inte lösa alla tänkbara samhällsproblem. Låt skolan i stället koncentrera sig på det grundläggande uppdraget. Det skriver Anders Gustafsson i en ledare.

Konferenser
Läsårstider
När börjar höstterminen?

När börjar höstterminen?

Vi har samlat hela Sveriges grundskolors läsårstider för 2020/2021.

Hitta din kommun
SKOLPORTENS MAGASIN
Skolportens magasin

Skolportens magasin

TEMA FÖRSKOLEKLASSEN: En brygga eller en vallgrav mellan förskola och skola? Förslaget om en tioårig grundskola gör diskussionen om förskoleklassen livligare än någonsin.

Läs mer!
Nyhetskategorier
Poddagogen
Missa inte Poddagogen!

Missa inte Poddagogen!

Ny podd om skolforskning med lektorerna Janne Kontio & Sofia Lundmark i samarbete med Skolporten. Lyssna här!

Läs mer
Mest läst senaste veckan

Ministrar: Lärares och rektorers kompetens måste säkras

Om fler elever ska lära sig mer behöver lärare och rektorer ges rätt förutsättningar. Bättre kompetensutveckling är nödvändigt om svensk skola åter ska bli den mest högpresterande och jämlika i världen. Det skriver  Anna Ekström (S) och Matilda Ernkrans (S).

Skolan med Stockholms nöjdaste lärare

Bra konflikthantering, stort förtroende för skolledningen och höga betyg på trivsel. Det är några av sakerna som gör Stockholms kommuns nya flaggskepp, Anna Whitlocks gymnasium, till vinnare i DN:s Gymnasiekollen.

Elever lämnade Sverige för ett bättre liv: ”Fruktansvärt”

Expressens reportage om barnen i klass 6B på Rosengårdsskolan har väckt många reaktioner. En fråga som berör inrikesminister Mikael Damberg (S) är varför flera elever födda i Sverige eller uppvuxna här behövt flytta från landet – i jakt på ett bättre liv.

Student
För dig som ska bli lärare

För dig som ska bli lärare

Här samlar vi nyheter, forskning och annan relevant information till dig som studerar och som snart ska ut i yrkeslivet.

Läs mer
Utmärkelser

Hovslättslärare bäst i Sverige

Biologiläraren Anders Elm som arbetar på Hovslättsskolan utanför Jönköping är en av Sveriges bästa lärare. Senare i vår kommer han att få ta emot Kungliga Vetenskapsakademiens pris under en högtidlig ceremoni på konserthuset i Stockholm.

Nytänkande lärare prisas av Vetenskapsakademien

Fyra lärare i matematik och naturvetenskapliga ämnen verksamma i Helsingborg, Göteborg, Jönköping och Sollentuna, belönas nu av Vetenskapsakademien. De fyra har genom nya idéer och entusiasmerande arbete väckt elevernas intresse för matematik, fysik, biologi och NO.

Karlskogabördig kan bli årets rektor

Maria Lilja från Karlskoga kan utses till årets rektor vid skolledargalan nästa vecka. Hon är rektor för förskolorna i Vivalla i Örebro, som haft en positiv utveckling på senare år.

 Hon kan bli ”årets unga skolledare”

Johanna Linder är biträdande rektor på Polhemsskolan, ansvarig för teknikprogrammet. Hon har blivit nominerad till titeln ”årets unga skolledare” i Sverige.

Film om fylla fick juryns pris

Filmen ”berör genom dramaturgi och kreativt visuellt berättande”. Det var juryns motivering när tvåorna på Campeon Frigymnasium vann den årliga tävlingen Prata om alkohol.

Läs fler
Namn och Nytt

Isabel Smedberg-Palmqvist (L) nytt skolborgarråd

Under onsdagen har Isabel Smedberg-Palmqvist (L) nominerats till skolborgarråd i Stockholms stad. Hon kommer att väljas formellt vid kommunfullmäktiges sammanträde den 2 mars.

Bodaskolans rektor säger upp sig

Bodaskolans rektor Lennart Forsman säger upp sig. Orsaken är en konflikt med den politiska ledningen i Borås.

Alvesta anställer ny utbildningschef

Alvesta kommun har utsett en ny utbildningschef. Det blir Marit Persson, som idag är chef för avdelningen för likvärdighet och analys på utbildningsförvaltningen i Växjö kommun.

Camilla Hedlund ny verksamhetschef för utbildning

Arbetet med tillsättning av ny verksamhetschef för utbildning i Norsjö kommun är nu avslutat och Camilla Hedlund har fått tjänsten. Camilla kommer närmast från arbete som rektor för Bolidenskolan.

Tre frågor…

…Peter Stenberg som i mars blir ny vd för Riksföreningen Teknikcollege Sverige. Han är idag rektor för Edströmska gymnasiet i Västerås.