Ledare: Hur ska förskoleklassen se ut?  

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolportens magasin. Foto: Johan Marklund

OM GRUNDSKOLAN blir tioårig, som regeringen tillsammans med stödpartierna C och L föreslog i höstas, innebär det att förskoleklassen omvandlas till årskurs ett i grundskolan. Vad händer då med den kategori lärare som arbetar där i dag – och framför allt: Hur ska verksamheten för sexåringarna se ut?

Det är frågor som Skolporten undersökt i en stor temaartikel om förskoleklassen. Bland annat intervjuar vi Sven Persson, professor vid Malmö universitet, som i sin kunskapsöversikt om tidig skolstart funnit att barn som tidigt vistas i förskoleliknande lärmiljöer klarar sig bättre senare i skolan. Det handlar om att utforma undervisningen så att eleverna får vara aktiva, undersökande och lekande, säger Sven Persson.

Missa inte heller porträttet av den New York-baserade professorn Diane Ravitch i detta nummer. Under tidigt 1990-tal var Diane Ravitch med och drev igenom ett system med skattefinansierade friskolor i USA, en reform som hon i dag är mycket kritisk till. Vid 81 års ålder granskar och debatterar hon det amerikanska skolsystemet – och har inflytande över såväl makthavare som journalister över hela USA.

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolportens magasin

moa.engman@skolporten.se


Omslag Skolporten 1/2020

Denna artikel är publicerad i Skolportens magasin – ute 7 februari 2020!

Beställ lösnummer i vår webbshop!

Tema: Förskoleklassen: Hur ska verksamheten för sexåringarna se ut?

Dessutom: Stor intervju med den amerikanska skolforskaren Diane Ravitch! Läs mer här!

Inte redan prenumerant? Missa inte prova på-priset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

Sidan publicerades 2020-02-05 10:07 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Skolbibliotek 2020, 5-6 maj i Stockholm

Årlig konferens för dig som är skolbibliotekarie! Ta del av fördjupande föreläsningar om bl. a. att skapa engagemang hos läsovilliga elever, vikten av digital medborgarlitteracitet och skolbibliotekets roll i det nya medielandskapet, MIK i praktiken, modeller och effektiva lösningar för små och stora skolbibliotek samt ”shared reading” som metod för att växa språkligt, socialt och litterärt.

Undervisning i förskolan, 3 mars

Fördjupande föreläsningar kring undervisningsbegreppet i förskolans kontext. Under dagen behandlas ämnen som: Undervisning i förskolan – vad skulle det kunna vara? Hur planerar du en undervisning där de yngsta barnen stimuleras, utmanas och fångas? Förskollärares röster om undervisning. Missa inte en intressant dag, välkommen!

Ledare: Så ska pojkarna få bättre betyg

Glappet mellan pojkars och flickors skolresultat är stort i skolan och har varit det länge: pojkar som grupp har sämre skolresultat än flickor.

”Statsbidrag hotar skolans organisation”

Skolan är inte betjänt av politiska utspel och hierarkiska system. Vi behöver ett nytt ledarskap som utgår från varje skolas unika organisation, skriver Alf Solander, rektor i Botkyrka, skoldebattör och författare.

Reportage: Väck läslusten!

På Lerbergsskolan i Höganäs tränar tvåorna läsförståelse genom att diskutera och fundera. Undervisningens fokus på läsförståelse har gett resultat, tycker läraren Stina Schölander. Läs hela reportaget ur Skolportens magasin här.

Karin Berg: Olika barn lär sig mer ihop

Redan år 1992 varnade OECD den sittande regeringen för att göra de drastiska marknadsanpassningar i den svenska skolan som man då planerade, skriver Karin Berg, Skolportens krönikör.

Samtal ger studiero på Tallängens skola i Kumla

Nu ska regeringen utreda hur skolan ska bli en plats där det är tryggt och eleverna har studiero. På Tallängens skola i Kumla försvann stöket med hjälp av samtal. ”Vi pratade med lärarna om hur vi ska göra för att få lugnt i klassrummet och det hjälpte”, säger Maximilian Andervret klass 5.

Samtal ger studiero på Tallängens skola i Kumla

Nu ska regeringen utreda hur skolan ska bli en plats där det är tryggt och eleverna har studiero. På Tallängens skola i Kumla försvann stöket med hjälp av samtal. ”Vi pratade med lärarna om hur vi ska göra för att få lugnt i klassrummet och det hjälpte”, säger Maximilian Andervret klass 5.

Lättare att stänga av stökiga elever ska ge studiero

Mobilförbud i klassrummen och flytt av hotfulla elever. Det är några av åtgärderna som kan bli aktuella för att öka studieron i svenska skolor. ”Vi vet att det finns en stor osäkerhet bland lärarna: när kan jag ingripa och hur ska jag ingripa? Det är svåra frågor så vi tycker att det behövs större möjligheter och större tydlighet”, säger Anna Ekström (S).

Studiero: Ge lärarna befogenheter att skapa ordning

Nya förslag om studiero presenterades av Regeringen idag. Studiero är självklart en viktig fråga för Lärarförbundet och så sent som i september 2019 släppte vi en större rapport om vilka behov som finns. Samtidigt är det viktigt att prioritera rätt åtgärder för att kunna nå resultat. Lärarna måste få rätt befogenheter att hantera oro, annars riskerar andra åtgärder bli slag i luften.

”Vi är skyldiga alla barn ett bra sportlov”

Barns uppväxtvillkor är helt avgörande för hur de lyckas i livet. Det är därför dags att bra fritids för alla blir en politisk fråga. Det är vi skyldiga alla barn, i norr som i söder. För alla som går dit efter skolan, men ännu mer för de som är där hela lovet, skriver Annika Hirvonen Falk (MP).

Digital kompetens i svenskundervisningen

Hej Jenny Edvardsson, förstelärare i Kristianstads kommun och adjunkt i svenska vid Högskolan Kristianstad. Du ska föreläsa på Skolportens konferens Fortbildning för dig som undervisar i svenska. Vad ska du prata om?

”Barn med annat modersmål sviks av regeringen”

I dag firas den internationella modersmålsdagen. Det borde vara en självklarhet att elever ska få undervisning i sitt modersmål men tyvärr har regeringen visat förbluffande politisk passivitet. Nu är det dags att gå från att vara ett skräckexempel till att bli ett föredöme, skriver Åsa Fahlén, Lärarnas Riksföbund.

”Elever med låg IQ skolans bortglömda problem”

Svag begåvning har ingen guldkant, att så många som 14 procent har låg IQ är det stora bortglömda problemet i både skola och folkhälsoarbetet, slutreplikerar barnläkaren Mats Reimer.

Slöjförbudet fick motsatt effekt – M-politikern bekymrad

Loubna Göransson Stensåker (M) bekymras över att fler flickor har slöja på en skola i Skurup efter att kommunen försökt förbjuda det – men hon menar att ”problemet är isolerat” till just den skolan.

Sömnsvårigheter hos unga – allt fler tar sömnmedel

Cirka 40 procent av invånarna i Jönköpings län lider av sömnproblem och en stor grupp är länets ungdomar. ”Jag tycker att det är ett problem för vi vet att den psykiska ohälsan ökar och jag tror att sömn är en viktig pusselbit”, säger Jenny Lorefors, skolläkare i Jönköping.

Konferenser
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Nyhetskategorier
SKOLPORTENS MAGASIN
Skolportens magasin

Skolportens magasin

TEMA FÖRSKOLEKLASSEN: En brygga eller en vallgrav mellan förskola och skola? Förslaget om en tioårig grundskola gör diskussionen om förskoleklassen livligare än någonsin.

Läs mer!
Läsårstider
När börjar höstterminen?

När börjar höstterminen?

Vi har samlat hela Sveriges grundskolors läsårstider för 2020/2021.

Hitta din kommun
Poddagogen
Missa inte Poddagogen!

Missa inte Poddagogen!

Ny podd om skolforskning med lektorerna Janne Kontio & Sofia Lundmark i samarbete med Skolporten. Lyssna här!

Läs mer
Mest läst senaste veckan

Rektor dödshotas efter slöjdebatt

Dödshoten har kommit på telefon, över mejl – och i vykort hem till familjen. När rektorn Mattias Liedholm meddelade att slöjförbudet i Skurup inte skulle tillämpas i skolan blev han en tydlig måltavla för slöjkritiker i Sverige. Från kommunen är stödet närmast obefintligt, säger han.

Så kom de till rätta med sjuktalen

Vivallas förskolor tog tag i sina arbetsmiljöproblem och anställde en expert. Satsningen har lett till att både personal och chefer mår bättre, och nu kan lägga ­pengarna på annat än vikarier.

Digital kompetens i svenskundervisningen

Hej Jenny Edvardsson, förstelärare i Kristianstads kommun och adjunkt i svenska vid Högskolan Kristianstad. Du ska föreläsa på Skolportens konferens Fortbildning för dig som undervisar i svenska. Vad ska du prata om?

Student
För dig som ska bli lärare

För dig som ska bli lärare

Här samlar vi nyheter, forskning och annan relevant information till dig som studerar och som snart ska ut i yrkeslivet.

Läs mer
Utmärkelser

Teknikföretagens matteserie prisas för nytt grepp

Teknikföretagens webbserie vi räknar på det!  tar hem segern i årets första omgång av Månadens content, en prestigefylld utmärkelse som delas ut av tidskriften Resumé.

Enskede skola har Sveriges smartaste femteklass – igen

Enskede skola från Stockholm har för andra året i rad Sveriges smartaste femteklass.

Årets rektor på Skolledargalan 2020: Semira Vikström

Semira Vikström, rektor på Visättraskolan (F-6) i Huddinge fick priset som Årets rektor vid Skolledargalan på Berns i Stockholm.

Malmös bästa skolor blir utan pris – S+L-styret körs över

Socialdemokraterna och Liberalerna vill prisa Malmöskolor som presterar bättre än förväntat – där elever och personal är extra ”positiva” och ”motiverade”. Men det blir inget pris. Återigen kör den samlade oppositionen över styret.

Skolledare från norr till söder nominerade till Stora Skolledarpriset

​Helena Öhman, Töre i Kalix kommun, Jonas Frankel, Vellinge, och Semira Vikström, Huddinge, är de tre slutkandidaterna till Stora Skolledarpriset på 100 000 kronor. Priset, som delas ut den 17 mars på Nordiska Skolledarkongressen i Göteborg för tredje gången, är Sveriges största pris för skolledare.

Läs fler
Namn och Nytt

Årets digitaliseringsledare: ”Överlägset hjälpmedel”

Stojanka Drinic, biträdande rektor på Nya Elementar i Stockholm utsågs till Årets digitaliseringsledare vid den stora skolledargalan på Berns i Stockholm.

Årets rektor på Skolledargalan 2020: Semira Vikström

Semira Vikström, rektor på Visättraskolan (F-6) i Huddinge fick priset som Årets rektor vid Skolledargalan på Berns i Stockholm.

Klart med ny rektor för Färsingaskolan

Mikael Wahlberg blir högstadieskolans nya rektor och tillträder tjänsten den 1 april 2020. Ett uppdrag han ser framemot att axla. ”Att få komma till en renodlad högstadieskola med ett spännande uppdrag att arbeta ihop tre skolor till en, känns väldigt roligt”, säger han.

Anders Sundström ordförande för universitetets nya rådgivargrupp

Framtidens teknologi, hållbara naturresurser och regionens utveckling. Strategiska satsningar för att hitta lösningar på samhällsutmaningar inom dessa tre områden är huvudfokus för Luleå tekniska universitets nya externa rådgivargrupp – som får Anders Sundström som ordförande.

Semira Vikström från Huddinge är Årets rektor

Semira Vikström, rektor för Visättraskolan i Huddinge har blivit utsedd till Årets rektor av Lärarförbundet Skolledare och Lärarstiftelsen.