Hoppa till sidinnehåll
Grundskola

Ledare: Kritisk granskning för klimatet

Publicerad:2021-02-12
Uppdaterad:31 augusti
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman
Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolportens magasin. Foto: Johan Marklund 

SAMTIDIGT SOM Sverige och världen tacklar en pandemi befinner vi oss i en annan akut kris: den globala uppvärmningen. Enligt FN:s klimatpanel måste världens nettoutsläpp av koldioxid minska dramatiskt inom de närmsta åren och sedan hamna på noll år 2050, för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. Annars är mänsklighetens hela existens hotad.

Men hur kan skolan bäst undervisa om klimatkrisen, som är en så otroligt komplex fråga? Att etiska och politiska konflikter är en viktig dimension när det gäller undervisning om hållbarhet gör inte saken lättare.

Forskning från såväl Örebro universitet som Karlstads universitet visar att så kallad pluralistisk undervisning, där eleverna bland annat lär sig att kritiskt granska olika ståndpunkter i hållbarhetsfrågorna, är en faktor som gör att barn och unga kan få ett varaktigt engagemang för klimatet. Läs mer i detta nummer av Skolportens magasin.

Läs också om hur rektorer kan undvika att bli flaskhalsar, varför modersmålsundervisningen är viktig, om Malmö grundskolors spännande utvecklingsarbete och mycket mer!

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolporten
moa.engman@skolporten.se


Skolportens magasin – ute 11 februari 2021!

Tema: Klimatundervisning. Så främjas elevernas klimatengagemang

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

Prenumerera

Prenumeranter läser hela arkivet digitalt utan kostnad! Ladda ner Skolporten i App Store eller Google Play

Stockholm

Fysik

Välkommen till Skolportens konferens för dig som undervisar i fysik! Möt en astronaut, få tips om experiment med små resurser, råd inför digitaliseringen av NP och andra verktyg för att utvecklas i din yrkesroll. Julklapp! Du får 30% rabatt på fysiska konferensen och 15% rabatt på webbkonferenser till och med 31 dec 2023!
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
25–26 jan 2024

Rättssäker betygssättning

Förbättra din förmåga att sätta likvärdiga och rättssäkra betyg genom en handfast kurs som leds av betygsexperterna Per Måhl och Bo Sundblad. Köp kursen för 749 kr ex. moms och få tillgång till den i 6 månader. Kursintyg ingår!
Mer info
Åk 4–Vux
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev