Ledare: Läsning för demokrati

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolportens magasin. Foto: Johan Marklund 

I SKRIVANDE STUND pågår Rysslands invasion i Ukraina och fruktansvärda nyheter når oss varje dag via såväl traditionella medier som sociala medier.

Stora mängder information och desinformation sprids om kriget i Ukraina, inte minst på plattformen Tiktok där många barn och unga befinner sig. Kriget har till och med kallats för “det första Tiktok-kriget” – och det här är något som sätter fokus på hur viktigt det är med kunskap om källkritik och källtillit bland yngre personer.

Temaartikeln i detta nummer av Skolportens magasin handlar om läsning, läsförståelse och skrivande. Barn och unga läser allt mindre, till exempel läste endast 7 procent av 13–16-åringar böcker eller tidningar varje dag år 2020 jämfört med 20 procent år 2012, enligt statistik från Statens medieråd.

Men i ett demokratiskt samhälle är förmågan att läsa och skriva ett grundläggande fundament och här har skolan och skolbiblioteket en bärande roll.

För det handlar i slutänden om vilket samhälle vi vill ha: vill vi leva i en demokrati i framtiden behöver vi som medborgare kunna skilja propaganda och falska nyheter från verifierad information och fakta.

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolporten

Missa inte forskningsbilagan som medföljer magasinet, Pedagogisk forskning 2021, där du kan ta del av aktuell forskning för skolan från förra året!

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolporten


Skolportens magasin nr 2/2022.

Skolportens magasin nr 2/2022.

Skolportens magasin – ute 31 mars 2022!

Tema: Läsning och kreativitet

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr*!

*Endast för nya prenumeranter

Prenumeranter läser hela arkivet digitalt utan kostnad! Ladda ner Skolporten i App Store eller Google Play

Sidan publicerades 2022-04-01 17:03 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Svenska som andraspråk

Välkommen till Skolportens konferens för dig som undervisar i svenska som andraspråk i grundskolan, på gymnasiet eller inom vuxenutbildningen. Delta på plats i Stockholm 29–30 september eller via webbkonferensen 10–24 oktober. JUST NU! Boka-tidigt-pris: 3 995 kr ex. moms t.o.m. 31 augusti.

Krigslekar – ett komplext fenomen

Barn utforskar rörelse i krigslekar, visar Ebba Theorells forskning. Nu har hennes avhandling valts till favorit av Lärarpanelen.

Poddagogen #12: Forskaren Henning Årman om språkaktivism och språkbruk i gymnasieskolan

Forskaren Henning Årman är gäst i den pedagogiska podcasten Poddagogen. Avsnittet handlar om språkaktivism och språkbruk i gymnasieskolan. 

Komplext att vara skolchef

Skolchefer har en komplex yrkesroll. En ny bok från Skolchefsinstitutet vid Jönköping University beskriver hur skolchefernas uppdrag förändras med de nya lagkraven.

Digitaliseringen krymper lärares expertroll

Med digitaliseringens intåg i skolan har utrymmet för lärarens roll som expert minskat. Det menar forskaren Johan Sandén. Nu har hans avhandling valts till favorit av Lärarpanelen.

Matematik med alla sinnen

Läraren Charlotte Appeltofft har märkt att eleverna får en bättre taluppfattning när hon lär ut med den nya undervisningsmodellen TRR – Tänka, Resonera och Räkna.

”Syftet är att systematiskt föra vidare engagemang”

Sedan år 2009 har Sjöstadsskolan i Stockholm använt learning study-modellen, ett verktyg för att kollektivt analysera och förbättra undervisningen för att höja elevernas kunskaper och resultat.

Positivt med föräldrastödsprogram

En relativt enkel insats med föräldrastöd på förskolan gav förändring hos både barn och föräldrar. Det visar en avhandling av Anton Dahlberg. Nu har avhandlingen valts till favorit av Lärarpanelen.

Experten: AI-fusk kan ändra skolan

Lärare vid en gymnasieskola på Gotland har slutat att ge ut hemuppgifter för att de inte kan vara säkra på vem som ligger bakom arbetet – en elev eller en AI-bot. Hör Fredrik Heintz, professor i datavetenskap och AI-forskare vid Linköpings universitet.

Alex Vårstrand: E de nån poäng med de och dem ijenklijen?

Det är nog få lärare som anser att en elev som inte kan en grammatisk regel, och som vägrar att lära sig den, undergår en positiv språklig utveckling, skriver Alex Vårstrand på ledarplats.

Skolvalet klart: Vart femte barn i Göteborg får inte gå på den skola de vill

Var femte barn i Göteborg får inte gå på den skola de helst vill.Under onsdagen fick vårdnadshavarna till drygt 10 000 barn i förskoleklass och grundskola besked om skolvalet.Och så mycket som 20 procent nekas sitt förstaval.

Lärare: När barnen får prata med varandra så kommer empatin

Ukrainska barn mobbas på flera skolor i Uppsala. 11-årige Artem har blivit slagen, kallad för råtta och loser. Något vi tidigare berättat om. På Valsätraskolan i Uppsala finns ett anti-mobbningsteam som jobbar både förebyggande och följer upp med samtal.

Ukrainska barn mobbas i skolan

P4 Uppland har pratat med flera ukrainska barn som säger att de mobbas i skolan. Trots att att det handlar om flera barn på olika skolor känner grundskolechefen i Uppsala Erik Ojala inte till problemet.

Rädsla för att krisen slår mot utsatta barn – ”Risk att man inte tar de beslut som måste fattas”

För minderåriga som begår brott, eller hamnat snett i livet, funkar samhällets insatser dåligt. SiS-platser och bra hvb-hem saknas, och för de barn som placeras väntar sämre hälsa och skolgång.  

Här har förskollärare och rektor en öppen dialog om arbetsmiljön

På förskolan Aprilgatan 2B i Göteborg känner personalen inte igen sig i rapporten om tystnadskultur. Tvärtom vittnar de om ett stort fackligt engagemang, ett aktivt arbete med arbetsmiljön och en rektor som kan konsten att lyssna.

Sluta skydda proven med sekretess

Sekretessen hindrar en konstruktiv diskussion om de nationella proven, enligt skolchefen Johan Kant som menar att flera prov är direkt olämpliga.

Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr av Skolportens magasin ute 31 mars!
  Skolportens magasin nr 2/2023

Nytt nr av Skolportens magasin ute 31 mars!

INTERVJU: Forskaren Emma Leifler vill att fler lärare får lära sig mer om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. TEMA: Nya perspektiv med ämnesövergripande undervisning.

Läs mer och prenumerera här!
Skolportens konferenser
Hur stöttar man elever med autism och adhd i idrottsundervisningen?
  Alexander Skytte

Hur stöttar man elever med autism och adhd i idrottsundervisningen?

Läs Skolportens intervju med Alexander Skytte, leg. lärare och författare. Han ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik i grundskolan och kommer att tala om elever med autism och adhd i idrottsundervisningen.

Läs mer och boka din plats!
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Fokussida
Fokussida för chefer

Fokussida för chefer

Nyheter, rapporter, forskning och utveckling för dig som är skolledare eller skolchef.

Till fokussida
Utmärkelser

Böle förskola i Piteå prisas återigen för sitt internationella samarbete

På Böle förskola genomfördes under läsåret 20212022 ett eTwinningprojekt som hette Little Red Riding Hood around Europe. För sitt projekt har förskolan för tredje gången vunnit årets eTwinningpris. Det är lärarnas sinnrika undervisningssamarbeten med andra europeiska skolor för att främja internationell förståelse bland eleverna som prisas.

Årets Förskolekraft 2023 – Malin Gummesson från Aneby

Utmärkelsen Årets Förskolekraft 2023 tilldelas Malin Gummesson, leg. förskollärare på Vireda förskola i Aneby. Hon får priset för sin drivkraft och helhetstänk som gynnar förskolans utveckling och barnens bästa. Priset delas ut av Förskoletidningen.

Brev, resande gosedjur och konst i prisad internationell undervisning

Bors högstadieskola i Värnamo och Böle förskola i Piteå har vunnit årets eTwinningpris i var sin ålderskategori. Det är lärarnas sinnrika undervisningssamarbeten med andra europeiska skolor för att främja internationell förståelse bland eleverna som prisas.

Läs fler
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Namn och Nytt
Ny rektor på Nybohovsskolan

Caroline Cloarec blir ny rektor på Nybohovsskolan i Liljeholmen, Stockholm. Hon kommer närmast från Solbergaskolan där hon varit biträdande rektor.

Jennika Pettersson – ny rektor på Bollnäs folkhögskola

Jennika Pettersson blir ny rektor för Bollnäs folkhögskola, hon tillträder den 17 april. Jennika arbetar idag inom Region Gävleborg som processledare inom avdelningen ledningsstöd hälso- och sjukvård.

Ulrika Hansson blir ny skolchef i Hallstahammar

Nu är rekryteringsprocessen av ny skolchef till Hallstahammars kommun avslutad. Ulrika Hansson, som idag är skolchef i Arboga kommun, tillträder sin tjänst den 29 maj och efterträder Anna Landehag som går i pension.

Läs fler Namn och Nytt
Nyhetskategorier