Hoppa till sidinnehåll
Grundskola

Ledare: Läsning för demokrati

Publicerad:2022-04-01
Uppdaterad:2023-08-31
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman
Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolportens magasin. Foto: Johan Marklund 

I SKRIVANDE STUND pågår Rysslands invasion i Ukraina och fruktansvärda nyheter når oss varje dag via såväl traditionella medier som sociala medier.

Stora mängder information och desinformation sprids om kriget i Ukraina, inte minst på plattformen Tiktok där många barn och unga befinner sig. Kriget har till och med kallats för “det första Tiktok-kriget” – och det här är något som sätter fokus på hur viktigt det är med kunskap om källkritik och källtillit bland yngre personer.

Temaartikeln i detta nummer av Skolportens magasin handlar om läsning, läsförståelse och skrivande. Barn och unga läser allt mindre, till exempel läste endast 7 procent av 13–16-åringar böcker eller tidningar varje dag år 2020 jämfört med 20 procent år 2012, enligt statistik från Statens medieråd.

Men i ett demokratiskt samhälle är förmågan att läsa och skriva ett grundläggande fundament och här har skolan och skolbiblioteket en bärande roll.

För det handlar i slutänden om vilket samhälle vi vill ha: vill vi leva i en demokrati i framtiden behöver vi som medborgare kunna skilja propaganda och falska nyheter från verifierad information och fakta.

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolporten

Missa inte forskningsbilagan som medföljer magasinet, Pedagogisk forskning 2021, där du kan ta del av aktuell forskning för skolan från förra året!

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolporten


Skolportens magasin nr 2/2022.
Skolportens magasin nr 2/2022.

Skolportens magasin – ute 31 mars 2022!

Tema: Läsning och kreativitet

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr*!

*Endast för nya prenumeranter

Prenumerera

Prenumeranter läser hela arkivet digitalt utan kostnad! Ladda ner Skolporten i App Store eller Google Play

Stockholm

Undervisa i artificiell intelligens

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som planerar att undervisa i det nya gymnasieämnet artificiell intelligens! Programmet utgår från ämnets syftesbeskrivning och ger både forskningsfördjupning och praktiska verktyg för att du enklare ska kunna genomföra kurserna. Innehållet passar även dig som vill veta mer om AI i samband med undervisning generellt.
Läs mer & boka
Gy–Vux
3 okt

Högläsning i förskolan

I den här kursen med kursledare Ann S. Pihlgren får du handfast information om hur högläsningsstunderna kan bli så språkutvecklande som möjligt, och ett viktigt nav som förskolans undervisning kan kretsa runt. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev