Ledare: Läsning för demokrati

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolportens magasin. Foto: Johan Marklund 

I SKRIVANDE STUND pågår Rysslands invasion i Ukraina och fruktansvärda nyheter når oss varje dag via såväl traditionella medier som sociala medier.

Stora mängder information och desinformation sprids om kriget i Ukraina, inte minst på plattformen Tiktok där många barn och unga befinner sig. Kriget har till och med kallats för “det första Tiktok-kriget” – och det här är något som sätter fokus på hur viktigt det är med kunskap om källkritik och källtillit bland yngre personer.

Temaartikeln i detta nummer av Skolportens magasin handlar om läsning, läsförståelse och skrivande. Barn och unga läser allt mindre, till exempel läste endast 7 procent av 13–16-åringar böcker eller tidningar varje dag år 2020 jämfört med 20 procent år 2012, enligt statistik från Statens medieråd.

Men i ett demokratiskt samhälle är förmågan att läsa och skriva ett grundläggande fundament och här har skolan och skolbiblioteket en bärande roll.

För det handlar i slutänden om vilket samhälle vi vill ha: vill vi leva i en demokrati i framtiden behöver vi som medborgare kunna skilja propaganda och falska nyheter från verifierad information och fakta.

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolporten

Missa inte forskningsbilagan som medföljer magasinet, Pedagogisk forskning 2021, där du kan ta del av aktuell forskning för skolan från förra året!

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolporten


Skolportens magasin nr 2/2022.

Skolportens magasin nr 2/2022.

Skolportens magasin – ute 31 mars 2022!

Tema: Läsning och kreativitet

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr*!

*Endast för nya prenumeranter

Prenumeranter läser hela arkivet digitalt utan kostnad! Ladda ner Skolporten i App Store eller Google Play

Sidan publicerades 2022-04-01 17:03 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Svenska som andraspråk

Välkommen till Skolportens konferens för dig som undervisar i svenska som andraspråk i grundskolan, på gymnasiet eller inom vuxenutbildningen. Delta på plats i Stockholm 29–30 september eller via webbkonferensen 10–24 oktober. JUST NU! Boka-tidigt-pris: 3 995 kr ex. moms t.o.m. 31 augusti.

Krigslekar – ett komplext fenomen

Barn utforskar rörelse i krigslekar, visar Ebba Theorells forskning. Nu har hennes avhandling valts till favorit av Lärarpanelen.

Poddagogen #12: Forskaren Henning Årman om språkaktivism och språkbruk i gymnasieskolan

Forskaren Henning Årman är gäst i den pedagogiska podcasten Poddagogen. Avsnittet handlar om språkaktivism och språkbruk i gymnasieskolan. 

Komplext att vara skolchef

Skolchefer har en komplex yrkesroll. En ny bok från Skolchefsinstitutet vid Jönköping University beskriver hur skolchefernas uppdrag förändras med de nya lagkraven.

Digitaliseringen krymper lärares expertroll

Med digitaliseringens intåg i skolan har utrymmet för lärarens roll som expert minskat. Det menar forskaren Johan Sandén. Nu har hans avhandling valts till favorit av Lärarpanelen.

Matematik med alla sinnen

Läraren Charlotte Appeltofft har märkt att eleverna får en bättre taluppfattning när hon lär ut med den nya undervisningsmodellen TRR – Tänka, Resonera och Räkna.

”Syftet är att systematiskt föra vidare engagemang”

Sedan år 2009 har Sjöstadsskolan i Stockholm använt learning study-modellen, ett verktyg för att kollektivt analysera och förbättra undervisningen för att höja elevernas kunskaper och resultat.

Positivt med föräldrastödsprogram

En relativt enkel insats med föräldrastöd på förskolan gav förändring hos både barn och föräldrar. Det visar en avhandling av Anton Dahlberg. Nu har avhandlingen valts till favorit av Lärarpanelen.

Ny sexundervisning fokuserar på samtycke: ”Finns hög utsatthet”

Från och med höstterminen gäller den nya undervisningen ”Sex, samtycke och relationer” i skolorna. Den nya läroplanen ska vara ämnesövergripande och beröra allt ifrån jämställdhet, hbtq-frågor och fungera förebyggande som ett värdegrundsarbete mot våld. ”Tanken bakom läroplanen är att lyfta vilket behov av undervisning man har sett hos ungdomar och vad de vill veta”, säger kurator Katerina Sparr Holinkova.

Skolverket ser hälsoutmaningar för ukrainska barn

Ukrainska barn i svenska skolor klarar sig bra kunskapsmässigt. Men hur de mår är svårare att veta. Till Uppsala län har det kommit ett hundratal barn. ”Pedagogiskt verkar det funka bra. Den stora risken som vi ser det är hur de mår, om de får ett socialt sammanhang. Det finns risk att det hamnar utanför det ’normala samhället'”, säger Anders Lindquist på GD-staben på Skolverket.

Experten: Detta ska du sluta med i läskampen

Vuxna måste sluta bekräfta bilden av ungdomar som helt och hållet ointresserade av läsning. Det menar Anne-Marie Körling, en av de läsexperter som ger sina bästa tips för ökad läslust.

Wiman: ”Jag förstår om du vill ge upp”

 Krönikören Maria Wiman skriver om hur en skola nödställdes av skyddsskäl – och att hon förstår de lärare som vill ge upp och fly fältet.

”Ignorera inte den viktiga fysiska lärmiljön i debatten om skolan”

Att planera och bygga skolor är ett centralt samhällsintresse. Något som ofta förbises i debatt är att den fysiska skolmiljön är oerhört viktig för att skapa en bra och trygg skola, enligt forskningen. Därför behövs ett Nationellt centrum för lärmiljö, som kan samla all forskning på området och stötta de olika aktörerna som arbetar med skolmiljöer, skriver bland andra Christina Bodin Danielsson, arkitekt.

”Vi kommer gå en urholkad skola till mötes”

Skolbolagen rusar på börsen efter valresultatet samtidigt som hundratals miljoner skattekronor blir till vinstutdelningar för koncernägare.  De vinstvänliga partiernas majoritet i valet vittnar om att vi som kommande lärare kommer gå en urholkad skola till mötes. Det skriver Titus Fridell, ordförande Lärarförbundet Student och Emelie Fransson, ordförande LR Stud.

Därför är lärarna viktiga för Bokmässan

Lärarna är Bokmässans största besöksgrupp. ”De betyder så otroligt mycket för oss och det känns därför extra bra att Skolspåret som vi presenterar håller väldigt hög klass”, säger Bokmässans vd Frida Edman.

Kommun erkänner diskriminering – elev får 90 000 kronor

En kommun i Västsverige som DO tidigare har stämt för bristande tillgänglighet i skolan väljer nu att erkänna diskrimineringen och betala den diskrimineringsersättning som DO har begärt. Parterna har därför ingått en förlikning som tingsrätten också har stadfäst genom dom.

Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
TEMA: Barn på flykt
  Skolportens magasin nr 4/2022.

TEMA: Barn på flykt

INTERVJU: Anna Karlefjärd, forskare, intervjuas "Stärk lärarna med friare kurs- och läroplaner så får vi rättvisare betyg!" TEMA: Barn på flykt. Hur tar skolan bäst emot barn som är på flykt från krig eller naturkatastrofer? Forskarna menar att det gäller att ta tillvara på tidigare erfarenheter.

Läs mer och prenumerera här!
Skolportens konferenser
Så kan man arbeta med normmedvetenhet i skolan
  Maria Hulth

Så kan man arbeta med normmedvetenhet i skolan

Läs vår intervju med genusvetaren och etnologen Maria Hulth som ska föreläsa på Skolportens Elevhälsa. Hon kommer att tala om värdegrund och normmedvetenhet.

Läs mer och boka din plats!
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Fokussida
Lön och karriär

Lön och karriär

Här samlar vi nyheter och forskning om t.ex. lönestatistik och karriärfrågor för dig som är lärare och skolledare.

Till fokussida
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Namn och Nytt
Klart med ny avdelningschef för förskola, grundskola, Stureplan och elevhälsa

Sofia Pettersson blir avdelningschef med ansvar för förskola, grundskola samt den sammanslagna enheten Stureplan och elevhälsan på barn och utbildning i Skara kommun.

Nioosha, 26, är Sveriges nya Läsambassadör

Kulturrådet har utsett Sveriges nya Läsambassadör. Kulturskribenten och författaren Nioosha Shams tar över efter Bagir Kwiek. Under två år kommer hon att arbeta främst för flerspråkiga ungdomars läsande.

”Skolledarna viktiga i kampen mot rasism”

Skolledarna har en mycket viktig roll för att bekämpa rasismen i skolan. Det gör stor skillnad om lärarna känner att de har ledningens stöd. Det säger Christer Mattsson som i många år forskat om högerextremism.

Läs fler Namn och Nytt
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Digitala kurser om lärares tysta kunskap
  Maria Wiman

Digitala kurser om lärares tysta kunskap

Hallå där Maria Wiman, prisbelönt lärare, debattör och författare. Du har snickrat ihop tre av Skolportens digitala kurser.

Läs mer
Utmärkelser

Fyra skolor får europeiskt lärarpris

Fyra skolor i Sverige är vinnare av EU-kommissionens europeiska lärarpris för innovativ undervisning 2022. Priset går till lärare på förskolor, grundskolor, högskoleförberedande gymnasieskolor och yrkesgymnasier som har utvecklat undervisningen genom europeiska projekt inom programmet Erasmus+.

Tre nominerade till Dyslexipriset 2022

Nomineringen till årets Dyslexipris är avslutad. Juryn har beslutat att tre personer ska gå vidare till slutnomineringen. Det är Saga Lööf, Sara Grill och Helene Ehriander. Pristagaren presenteras i samband med prisutdelningen måndagen den tredje oktober.

Förskolan med hållbarhet i fokus

Tre gånger under de senaste sju åren har rektor Helena Oscarssons två förskolor i Umeå fått Skolverkets utmärkelse ”En skola för hållbar utveckling.” I slutet av månaden kommer hon till Bokmässan för att prata om barn och ungas oro för klimatet och hur man som rektor kan tänka och agera för att konkretisera ”den hållbara utvecklingen” ur barnens perspektiv.

Läs fler
Nyhetskategorier