Ledare: Så ska pojkarna få bättre betyg

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolportens magasin. Foto: Johan Marklund

STOPPA SKOJBRÅKEN. Arbeta normkritiskt. Skapa en tryggare skola.

Det var rektor Magdalena Norins recept för att höja pluggkulturen och minska destruktiva maskulinitetsnormer på den kommunala högstadieskolan Järvenskolan i Katrineholm. Strategin fungerade – sedan arbetet påbörjades våren år 2015 har såväl pojkarnas som flickornas betyg ökat.

Glappet mellan pojkars och flickors skolresultat är stort i skolan och har varit det länge: pojkar som grupp har sämre skolresultat än flickor. Samtidigt finns en annan viktig aspekt som inte får glömmas bort – klassperspektivet. Flickor presterar bättre än pojkar inom varje socioekonomisk grupp. Men en pojke vars föräldrar är högutbildade har bättre betyg än en flicka vars föräldrar är lågutbildade.

Hur ska då skolan arbeta för att bryta och motverka stereotypa könsmönster som påverkar betygen, något som skolan har i uppdrag att göra?

För att det ska ske en genomgripande förändring i skolan behöver skolledningen driva frågorna och se till att alla på skolan vet varför och hur jämställdhetsarbetet ska genomföras. Det menar forskaren Mia Heikkilä, aktuell med boken Skolutveckling och jämställdhet och en av dem som intervjuas i temat om pojkar och skolresultat i det här numret av Skolporten.

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolportens magasin

moa.engman@skolporten.se


Denna artikel är publicerad i senaste numret av Skolportens magasin – ute 12 december 2019

Beställ lösnummer i vår webbshop!

Tema: Pojkar i skolan.

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

Sidan publicerades 2019-12-19 16:50 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Konferenser vt20

"Proffsigt och med kvalitet rakt igenom!" Vi på Skolporten är stolta över goda vitsord och betyg från våra utvärderingar! Nu är vårterminens alla konferenser bokningsbara och vi erbjuder såväl ämnesspecifika som mer allmänna utbildningsdagar. Testa oss gärna, vi har höga krav på oss själva att hålla den kvalitetsnivå du som deltagare ställer!

Specialpedagogik – aktuell forskning och praktiska metoder, Stockholm

Årets konferens för dig som möter elever i behov av särskilt stöd! Ta del av föreläsningar om bl.a. att skapa lärmiljöer för ökad studiemotivation för både flickor och pojkar, hur du arbetar framgångsrikt med läsning för barn i lässvårigheter, undervisning av elever i matematiksvårigheter, samt elever med talrädsla - hur stödjer vi dem? Fullmatade och intressanta dagar - både i Göteborg och Stockholm!

Reportage: Väck läslusten!

På Lerbergsskolan i Höganäs tränar tvåorna läsförståelse genom att diskutera och fundera. Undervisningens fokus på läsförståelse har gett resultat, tycker läraren Stina Schölander. Läs hela reportaget ur Skolportens magasin här.

Karin Berg: Olika barn lär sig mer ihop

Redan år 1992 varnade OECD den sittande regeringen för att göra de drastiska marknadsanpassningar i den svenska skolan som man då planerade, skriver Karin Berg, Skolportens krönikör.

”Rädda skolan från fler uppdrag”

Drift- och servicenämndens ordförande Eva Strömqvist (S) tycker att skolan ska införa ”cykelkunskap”. Det är illa genomtänkt. Svensk skola kan inte lösa alla tänkbara samhällsproblem. Låt skolan i stället koncentrera sig på det grundläggande uppdraget. Det skriver Anders Gustafsson i en ledare.

”Så här hjälper ni föräldrar till barn med NPF!”

Det finns mycket som samhället skulle kunna göra för att förhindra att vi som är föräldrar till barn med npf-diagnoser kraschar, men vi ser inte så många förslag. Här är vår lista på åtgärder, skriver fyra mammor som hellre vill förvärvsarbeta än gå på ändlösa möten för att få vardagen att fungera.

Politikern om skolan där elever blir sjuka: ”Olyckliga omständigheter”

Ett 40-tal elever på Åkeredsskolan har uppgett att de lider av bland annat astma och extrem trötthet. ”Det är olyckliga omständigheter för det finns egentligen beslut om att bygga en ny skola där, ”säger Christer Holmgren (M), ordförande i Lokalnämnden.

Lärarbrist: Tungt ansvar vilar på arbetsgivarna

Om mindre än 15 år väntas det saknas cirka 45 000 behöriga lärare och förskollärare i Sverige. ”Det går inte att utbilda bort lärarbristen. Den är alldeles för stor”, säger Marie Kahlroth som är senior utredare på Universitetskanslersämbetet (UKÄ).

Lösningen för en fungerande elevhälsa: ”Spindeldokument”

Skolans uppdrag är att ge alla elever det stöd de behöver – men att lyckas sätta in rätt stöd i rätt tid är ofta lättare sagt än gjort.  På Alléskolan i Lomma fångar man upp elever i tidig ålder genom en satsning på elevhälsomöten och något som kallas ”spindeldokument”. ”Funkar elevhälsan på en skola så funkar väldigt mycket”, berättar rektor Mats Bauer.

”Ett år med Anna Ekström – vad har hon åstadkommit?”

Frågan är nu – kommer Anna Ekström (S) att kunna/vilja/våga leverera? Och vad kommer hon att kunna leverera givet det parlamentariska läget? Det är för tidigt att svara på det. Hon har (förvånande nog) suttit i ett år bara. Och jag är glad att hon inte började som Jan Björklund en gång gjorde, med att riva upp en reform bara för att ersätta den med en ännu mindre genomtänkt, skriver skolexperten Per Kornhall.

Lindström: Hur många barn som far illa har jag missat?

Jag har träffat hundratals barn genom åren, jag borde ha stött på fler barn som far illa än vad jag har. Alltså missar jag många. Barn jag tror att jag känner som kanske far illa, och jag gör inget, för jag vet inget. Det här är den andra sidan av att arbeta i förskolan. Hur ofta pratar vi om det här på våra förskolor? Hur ofta pratar de andra, som finns runt omkring oss, om denna plikt, anmälningsplikten, skriver Eva Lindström, förskollärare, i en krönika.

”Vägledning av hög kvalitet kan förebygga gymnasieavhoppen”

Studie- och yrkesvägledare har en viktig stödjande roll i elevernas gymnasieval och vi kan både vägleda och informera eleverna så att valet till gymnasieskolan blir välinformerat genomtänkt och välgrundat. En vägledning av hög kvalitet kan förebygga avhopp från gymnasieskolan och jag är övertygad om att det leder till stora samhällsekonomiska vinster och en ökad livskvalité, skriver David Spak, studie- och yrkesvägledare

Skolministeriet : Måste barn i familjehem misslyckas i skolan?

Barn som är placerade i familjehem har sämre chanser att lyckas i skolan än andra barn. Så har det sett ut länge. Man har utgått från att de här barnens öde är förutbestämt på något sätt. Det säger forskaren och psykologen Rikard Tordön. Men med rätt sorts stöd och insatser går det att förbättra förutsättningarna. 14-åriga Melissa har bott i familjehem från fem års ålder. Från andra klass har ett team från Skolfam – Skolsatsning i familjehemsvården – haft koll på hur det går för henne i skolan. (webb-radio)

Fattas pengar till gratis måltider åt pedagoger i Kungsbacka

Lärarförbundets enkätundersökning visar att flera hundra pedagoger i Kungsbacka kommun hade ätit skolmaten om den vore gratis och på så sätt varit förebilder åt barnen. Det här är något som kommunen i nuläget inte kan erbjuda.  

Skolinspektionen försökte stänga Elma school – som fortsätter rekrytera elever

I somras drog Skolinspektionen in tillståndet för Elma school i Rågsved med motiveringen att ägaren inte är lämplig att driva skola. Då överklagade ägaren och begärde att beslut skulle ”inhiberas” i väntan på att Förvaltningsrätten tar upp målet. Det gör att skolan fortsätter som vanligt och rekryterar nya elever.

”Barn är inte integrationsverktyg, MP”

Om MP och S får som de vill blir det kommunen som avgör var dina barn ska gå i skolan. Inte den skola som är bäst, inte den som är närmast, utan skolan med mest social och etnisk blandning, skriver Ivar Arpi i Svd.

Konferenser
Poddagogen
Missa inte Poddagogen!

Missa inte Poddagogen!

Ny podd om forskning inom skolvärlden med Janne Kontio & Sofia Lundmark.

Läs mer
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute nu!

Nytt nr ute nu!

TEMA: Pojkar i skolan. Genom att bryta antiplugg-kulturer och maskulinitetsnormer kan pojkars skolresultat bli bättre.

Läs mer!
Nyhetskategorier
Mest läst senaste veckan

Välfärdsmiljarder: Så mycket får din kommun

Så fördelas regeringens utlovade 3,5 miljarder till kommunerna. Se hela listan – kommun för kommun.

Du och din lön – Med aktuell lönestatistik för skolledare 2020

Du och din lön 2020 baseras på den löneenkät som 77 procent av Sveriges Skolledarförbunds yrkesverksamma medlemmar med e-post svarade på i höstas. (pdf)

Årets lönestatistik klar – Lönerna för Sveriges rektorer ökade 4,3 procent

Lönerna för Sveriges rektorer ökade med 4,3 procent 2019. En skolledare i Sverige tjänar i snitt 54 900 kronor i månaden. Bäst lön har rektorerna i Stockholm, 60 600 i månaden, lägst löner finns i Dalarna där medellönen är 50 100.

Skolportens expertpanel

Jenny Edvardsson: Pojkars och flickors läsning

Om vi vill att våra elever ska bli läsare måste vi också läsa och vi måste tala om vår egen läsning med eleverna. Det gäller för alla lärare – inte bara de som undervisar i svenska, skriver Jenny Edvardsson, lärare i svenska och historia.

”Statsbidrag hotar skolans organisation”

Skolan är inte betjänt av politiska utspel och hierarkiska system. Vi behöver ett nytt ledarskap som utgår från varje skolas unika organisation, skriver Alf Solander, rektor i Botkyrka, skoldebattör och författare.

Jenny Edvardsson: Klassiker i undervisningen!

Jenny Edvardsson, lärare i svenska och historia, skriver för Skolportens expertpanel om varför man som lärare ska läsa klassiker med eleverna.

Läs fler experttexter
Student
För dig som ska bli lärare

För dig som ska bli lärare

Här samlar vi nyheter, forskning och annan relevant information till dig som studerar och som snart ska ut i yrkeslivet.

Läs mer
Utmärkelser

Här är vinnarna av Hédi Frieds lärarstipendium 2020

Fredagen den 24 januari delades Hedi Friéd lärarstipendium ut till Hanna Ankarberg Lagergren och Margareta Ekdahl.

Läraren Olle Linton prisas för sitt arbete mot nazism

Gymnasieläraren Olle Linton tilldelas Stockholmare mot nazisms årliga civilkuragepris. Han menar att skolan har en viktig roll när det kommer till att motverka nazism

Kungl. Vitterhetsakademien belönar skickliga språklärare

Kungliga Vitterhetsakademiens årliga lärarpris för berömvärd lärargärning som 2020 är inriktat mot moderna språk.

Maria prisas för sitt arbete med syv

Studie- och yrkesvägledaren Maria Järgenstedt tilldelas Lärarnas Riksförbunds likvärdighetspris för sitt engagemang för likvärdig studie- och yrkesvägledning. ”En bra vägledning kan göra skillnad för väldigt många elever”, säger hon.

”Läraryrket är en konst”

Utnämningen ”Världens bästa lärare” firar ett hantverk, inte en person. Det tycker vinnaren och bildläraren Andria Zafirakou som vill att kreativiteten ska få större tyngd i skolan.

Läs fler
Namn och Nytt

Isabel Smedberg Palmqvist föreslås bli nytt skolborgarråd

I början av året meddelade Lotta Edholm att hon lämnar sitt uppdrag som skolborgarråd i Stockholms stad. Nu meddelar Liberalernas lokala valberedning att de vill se Isabel Smedberg Palmqvist som efterträdare.

Johan Dietrichson blir ny skolchef

Rekryteringen av ny skolchef i Surahammars kommun är klar. Den 8:e januari 2020 tillträdde Johan Dietrichson som chef för barn- och bildningsförvaltningen.

Magnus Wallerå ny chef för utbildning, forskning & innovation

Magnus Wallerå är ny chef för Svenskt Näringslivs avdelning för utbildning, forskning och innovation. Han börjar sin tjänst 15 mars.

Ny rektor på Utsäljeskolan i Huddinge

Utsäljeskolans nuvarande rektor Kicki Holmgren-Larsson avslutar sin tjänst på skolan den 31 januari 2020. Hennes efterträdare – Marianne Widercrantz – tillträder sin tjänst den 1 april.

Ny rektor på Hagaskolan i Dals-Eds kommun

Rektorsrekryteringen på Hagaskolan åk 4-9 är nu klar. Maria Engström, 41 år, från Melleruds kommun tillträder tjänsten den 1 augusti. Maria bor tillsammans med sin familj i Mellerud och har de tre senaste åren arbetat som rektor i Åmåls kommun.