Ledare: Svensk skola – världsbäst på digitalisering?

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolportens magasin. Foto: Johan Marklund 

Datorer, plattor, telefoner och smarta prylar – vi i Sverige lever i ett genomdigitaliserat samhälle. Detsamma gäller skolans värld, där det också sedan år 2017 finns en uttalad nationell digitaliseringsstrategi som regeringen beslutat om: Svensk skola ska bli bäst i världen på att “tillvarata digitaliseringens möjligheter”.

Men har de digitala verktygen gjort skillnad – har elevernas kunskapsresultat förbättrats tack vare digitaliseringen? För ett par år sedan genomförde Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, en stor studie av hur kunskapsresultaten påverkades på skolor där alla elever hade en egen dator. Effekten var noll, förutom hos elever med lågutbildade föräldrar där studien visade på en viss försämring av kunskapsresultaten.

I Skolportens temaartikel om digitalisering pekar forskarna på såväl risker som möjligheter med digitaliseringen i skolan. Missa inte exemplen från Lidköping och Sundbyberg på hur förskolan och skolan kan arbeta med digitala verktyg.

Jag vill också tipsa om den viktiga och intressanta intervjun om hedersproblematik med Issis Melin, sakkunnig vid Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck, i detta sista nummer av Skolportens magasin för året.

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolporten


Skolporten nr 6 2022.

Skolportens magasin nr 6/2022 – ute nu!

Tema: Digitaliseringen i skolan och förskolan

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr*!

*Endast för nya prenumeranter

Prenumeranter läser hela arkivet digitalt utan kostnad! Ladda ner Skolporten i App Store eller Google Play

Sidan publicerades 2022-12-22 10:33 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Skolbibliotek

Välkommen till årets konferens för dig som leder eller arbetar i skolbibliotek. Ta del av den senaste forskningen, få fördjupning, verktyg och utvecklas i din yrkesroll. Delta i Stockholm 25–26 april eller se inspelade föreläsningar när du har tid, 2–23 maj. JUST NU! Sista-minuten-erbjudande. Ange bokningskoden KAMPANJ15 vid bokning och få 15% rabatt.

Specialpedagogik i grundskolan

Välkommen till Skolportens årliga konferens för dig som möter elever i behov av särskilt stöd i grundskolan! Ta del av aktuell specialpedagogisk forskning, få fördjupning, verktyg och utvecklas i din yrkesroll. Delta i Stockholm 4–5 maj eller se inspelade föreläsningar när det passar dig, 11 maj–1 juni. JUST NU! Sista-minuten-erbjudande. Ange bokningskoden KAMPANJ15 vid bokning och få 15% rabatt.

Digitaliseringen i skolan och förskolan: Distraktion eller möjlighet?

Svensk skolas ambition att vara bäst i världen på att tillvarata digitaliseringens möjligheter har inneburit såväl fördelar som nackdelar. Forskare som Skolporten talat med efterlyser mer fokus på didaktik, skärpta regler för IT-företag och bättre fortbildning i den nya nationella digitaliseringsstrategin.

Ökat fokus på undervisningens innehåll

Att systematiskt analysera den egna undervisningen lägger grunden för en mer inkluderande undervisning. Det visar Balli Lelinge i sin avhandling som nu har valts till Lärarpanelens favorit.

Krönika av Karin Berg: Samarbeta kring undervisning

Vi fick kämpa för att få gemensam tid att samarbeta, men efter hand såg andra ämneslärare vinsterna vi gjorde och sakta men säkert insåg även våra rektorer vikten av att vika mötestid till ämneslagsarbetet. Det skriver Skolportens krönikör Karin Berg.

”Det är omöjligt att tänka utan faktakunskaper”

Daniel Willingham, kognitionsforskare och amerikansk professor i psykologi, vill skapa en bättre skola för eleverna genom att förmedla vetenskapliga rön om inlärning och minne till lärare.

Lärare som slutat vill inte tillbaka

Allt färre lärare som lämnat yrket kan tänka sig att återvända till skolan, visar ny SCB-undersökning. Dålig arbetsmiljö är främsta skälet.

Nya myndighetschefen: ”Behöver skolorna päron kan vi inte erbjuda äpplen”

Aurora Lindberg ser som ny generaldirektör fram emot att ta SPSM till nästa nivå. För Altinget berättar hon om sin vision.

Många förskolegårdar har för lite skugga: Det blir skadligt för barnen

Många förskolor har inte tillräckligt med skydd för solen på sina lekgårdar. På Sätralinjens förskola i Sandviken skulle man vilja ha fler skuggplatser när det är som soligast. ”Det blir skadligt för barnen om de inte kan komma undan i skuggan”, säger barnskötaren Petra Svensk.

”Du vill inte ha åtgärderna som får gängen att sluta växa”

Det räcker inte att bura in unga som har gjort sig skyldiga till allvarliga brott. Om återväxten till gängen ska strypas måste det byggas lägenheter i villaförorter, skapas gräddfiler till bup och satsas multum på skolor i utsatta områden.

”Regeringen måste skjuta till pengar till skolan”

En skola i kris utgör sådana särskilda skäl som krävs för att regeringen ska skjuta till pengar i en ändringsbudget, anser debattörer från Unicef Sverige och flera skolorganisationer.

C vill göra det svårare för skolor att ta ut vinst

Slopa köerna och begränsa skolföretagens möjligheter att ta ut vinst. Det är några förslag som Centerpartiet nu går fram med.

Skäggetorpsungdomar pratar i riksdagen: ”Skolsystemet behöver förändras”

17-åriga Mozan Ahmed har ett förslag till politikerna i riksdagen. Hon vill göra det lättare för tonåringar som nyligen kommit till Sverige att klara gymnasiet. Snart åker hon och ett gäng ungdomsledare från Skäggetorp i Linköping till riksdagen för att berätta om sina idéer.

”Så här dags på året undrar jag vad som får mig att fortsätta”

Det är då jag börjar fundera på vad min motor för det här jobbet är, vad det är som motiverar mig att komma tillbaka efter ännu en semester i augusti, glad i hågen, skriver förskolläraren Erik Stenkula.

(Själv)kritiker lär eleverna att älska litteratur

Björn Kohlström tyckte om engelska och svenska när han gick i skolan. Men annars trivdes han inte alls. Nu har han varit lärare i 25 år. Samtidigt är han en hyllad och mycket flitig litteraturkritiker som blir uttråkad av att vara ledig.

Så kan du använda resiliens i ditt ledarskap i skolan

Läs Skolportens intervju med Kristina Bähr, chefshandledare, barnläkare och författare. Hon ska föreläsa på Skolportens konferens Rektor i fokus och kommer att tala om resilient ledarskap i skolan.

Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
Skolporten nr 3/2023 ute nu!

Skolporten nr 3/2023 ute nu!

TEMA: Så kan skola, polis och socialtjänst arbeta tillsammans för att förhindra skoldåd. INTERVJU: Forskaren Michael Tengberg om hur återkoppling, observation och gruppreflektion kan öka kvaliteten på undervisningen.

Läs mer och prenumerera här!
Skolportens konferenser
Så kan du använda resiliens i ditt ledarskap i skolan
  Kristina Bähr. Foto: Magnus Aronson

Så kan du använda resiliens i ditt ledarskap i skolan

Läs Skolportens intervju med Kristina Bähr, chefshandledare, barnläkare och författare. Hon ska föreläsa på Skolportens konferens Rektor i fokus och kommer att tala om resilient ledarskap i skolan.

Läs mer och boka din plats!
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Fokussida
Fokussida för chefer

Fokussida för chefer

Nyheter, rapporter, forskning och utveckling för dig som är skolledare eller skolchef.

Till fokussida
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Utmärkelser

Svenska Akademien prisar Hammarkullsskolans svensklärare och skolbibliotekarie ”Det känns overkligt”

Varje år utser Svenska Akademien årets svensklärare och årets skolbibliotekarie. I år går prisen till två medarbetare på Hammarkullsskolan i Göteborg – Marika Abrahamsson, svensklärare och Jonna Bruce, skolbibliotekarie.

Svenska Akademiens bibliotekariepris 2023

Jonna Bruce, Hammarkullsskolan och Lillemor Åkerman, Varbergs bibliotek är mottagare av Svenska Akademiens bibliotekariepriser för år 2023.

Minikockar tar över i köket: ”Jättestolta”

En spännande utlottning en gång i veckan – med ett åtråvärt pris: Vinnarna ta på sig kockmössor och förkläden. Sedan tar de över köket på förskolan Pärlan i Vårby och fixar mellanmål till kompisarna. Och det finns flera vinningar med minikockarna.

Läs fler
Namn och Nytt
Ny rektor på Katarina södra skola

Naiyya Westberg är ny rektor på Katarina södra skola. Hon har bland annat arbetat på förskolor, Språkcentrum och Johannes skola tidigare.

Ny riksförening bildad: Sveriges Skolledare Academedia

Under ett historiskt möte i veckan bildades den nya riksföreningen för Sveriges Skolledare Academedia. Föreningen kommer att representera skolledare i alla skolformer inom koncernen. Ordförande för den nya riksföreningen är rektor Satu Harnesk.

Lärarfacksordförandena konkurrerar om fortsatt förtroende

Om ett år väntar den första ordinarie kongressen för det nybildade lärarfacket. Under övergångsperioden har förbundet två ordförande och båda har meddelat att de kandiderar till det första valet av ordinarie ordförande.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Nyhetskategorier