Ledare: Svensk skola – världsbäst på digitalisering?

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolportens magasin. Foto: Johan Marklund 

Datorer, plattor, telefoner och smarta prylar – vi i Sverige lever i ett genomdigitaliserat samhälle. Detsamma gäller skolans värld, där det också sedan år 2017 finns en uttalad nationell digitaliseringsstrategi som regeringen beslutat om: Svensk skola ska bli bäst i världen på att “tillvarata digitaliseringens möjligheter”.

Men har de digitala verktygen gjort skillnad – har elevernas kunskapsresultat förbättrats tack vare digitaliseringen? För ett par år sedan genomförde Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, en stor studie av hur kunskapsresultaten påverkades på skolor där alla elever hade en egen dator. Effekten var noll, förutom hos elever med lågutbildade föräldrar där studien visade på en viss försämring av kunskapsresultaten.

I Skolportens temaartikel om digitalisering pekar forskarna på såväl risker som möjligheter med digitaliseringen i skolan. Missa inte exemplen från Lidköping och Sundbyberg på hur förskolan och skolan kan arbeta med digitala verktyg.

Jag vill också tipsa om den viktiga och intressanta intervjun om hedersproblematik med Issis Melin, sakkunnig vid Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck, i detta sista nummer av Skolportens magasin för året.

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolporten


Skolporten nr 6 2022.

Skolportens magasin nr 6/2022 – ute nu!

Tema: Digitaliseringen i skolan och förskolan

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr*!

*Endast för nya prenumeranter

Prenumeranter läser hela arkivet digitalt utan kostnad! Ladda ner Skolporten i App Store eller Google Play

Sidan publicerades 2022-12-22 10:33 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Skolbibliotek

Välkommen till årets konferens om skolbibliotek på alla stadier för dig som leder eller arbetar i skolbibliotek! Ta del av spännande föreläsningar som ger dig fördjupning, forskning och verktyg som rör organisation, MIK och läsfrämjande. Delta på plats i Stockholm eller via vår webbkonferens. JUST NU! Boka-tidigt-pris till och med 25 mars.

Specialpedagogik i grundskolan

Välkommen på Skolportens årliga konferens om specialpedagogik i grundskolan. Ta del av aktuell specialpedagogisk forskning och nätverka med kollegor från hela Sverige. Delta på plats i Stockholm eller via webbkonferensen. JUST NU! Boka-tidigt-pris till och med 4 april.

Digitaliseringen i skolan och förskolan: Distraktion eller möjlighet?

Svensk skolas ambition att vara bäst i världen på att tillvarata digitaliseringens möjligheter har inneburit såväl fördelar som nackdelar. Forskare som Skolporten talat med efterlyser mer fokus på didaktik, skärpta regler för IT-företag och bättre fortbildning i den nya nationella digitaliseringsstrategin.

Ökat fokus på undervisningens innehåll

Att systematiskt analysera den egna undervisningen lägger grunden för en mer inkluderande undervisning. Det visar Balli Lelinge i sin avhandling som nu har valts till Lärarpanelens favorit.

Krönika av Karin Berg: Samarbeta kring undervisning

Vi fick kämpa för att få gemensam tid att samarbeta, men efter hand såg andra ämneslärare vinsterna vi gjorde och sakta men säkert insåg även våra rektorer vikten av att vika mötestid till ämneslagsarbetet. Det skriver Skolportens krönikör Karin Berg.

”Det är omöjligt att tänka utan faktakunskaper”

Daniel Willingham, kognitionsforskare och amerikansk professor i psykologi, vill skapa en bättre skola för eleverna genom att förmedla vetenskapliga rön om inlärning och minne till lärare.

Tekniska förutsättningar för att genomföra digitala nationella prov

Är du tekniskt ansvarig eller skolchef för en eller flera skolor? Ta del av den senaste informationen om de tekniska förutsättningarna som krävs för att ni ska kunna genomföra digitala nationella prov. På vår webbplats berättar vi hur du säkerställer ett säkert provgenomförande, vilken webbläsare du bör ha och hur arkivering fungerar.

Stöd för undervisning om Förintelsen

Undervisning om Förintelsen kan innebära utmaningar för dig som lärare eftersom ämnet är komplext och kan väcka starka reaktioner hos eleverna. Här får du stöd i att planera och genomföra din undervisning om Förintelsen.

Nya AI-boten tvingar skolan att ta bort hemtentor: ”Blir omöjligt”

Läraren Philip Landström på Soltorgsgymnasiet i Borlänge ser stora fördelar med boten, men även nackdelar som tvingat dem att ställa om.

Styret i Stockholms stad: Sätt in förebyggande åtgärder i förskolan

För att fånga upp dom som riskerar att att hamna i kriminalitet behövs förebyggande arbete redan på förskolan. Det menar de som styr i Stockholm stad. Men skeptiker undrar om kompetensen finns för det och om förskolepersonalen är beredd på ansvaret.

Skolpersonal ska bli skyldig att lämna information om barn till polisen

Skolpersonal och andra som tar hand om barn ska bli skyldiga att lämna uppgifter om unga till polisen. Att bryta sekretessen mellan polismyndigheten och t ex socialtjänst eller skola är en av de viktigaste punkterna för att stoppa det eskalerande våldet, menar flera personer vi pratat med inom polisen.

Axel Darvik (L): ”Vuxenvärlden måste sätta ner foten”

Axel Darvik (L) ställer sig nu kritisk till Bemanningsenhetens beslut att inte låta Hans Olofsborg undervisa på grund av att han inte jobbat lågaffektivt. ”Det tycker jag är fel, det duger inte som skäl för att stänga ute honom från uppdrag i Göteborg stad”, säger han.

Bruun: Jag vill slippa se elever som ”glopluggar”!

”Gloplugga” är motsatsen till att ta strukturerade anteckningar, gärna för hand, och hålla fokus på inlärningen. Jag menar att 90 procent av ungdomarna idag ”glopluggar.” Jag har absolut ingen evidens bakom uttalandet utan det är helt baserat på min egen, vänners och kollegors erfarenhet. Jag tror dock att om vi frågar ungdomar hur de gör när de pluggar till ett prov eller en läxa svarar de nog att de ”glopluggar”, skriver SAra Bruun i en krönika.

”Barn kommer hungriga till skolan – i ett av världens rikaste länder”

Plötsligt handlar skolmatsdebatten inte längre om de gamla vanliga, välkända klagomålen om köttfria måltider, inflationen i efterfrågad special eller att många ungar går till McDonalds istället för skolmatsalen på lunchen – utan om vilket ansvar kommunerna kommer att behöva ta för att hålla unga mätta när föräldrarna tvingas pruta med matinköpen under den pågående ekonomiska krisen, skriver Susanne Sjöstedt på ledarplats.

Psykologenprofilen om hårda tag i skolan: ”Det funkar inte att säga ifrån”

Metoden utvecklades för unga med diagnoser men kan användas på alla, i alla åldrar. Det menar Bo Hejlsjov, psykologen som gjort sig känd som förespråkare av den omstridda metoden ”lågaffektivt bemötande”. ”Vi behöver gå ifrån den auktoritära stilen,” säger han.

”Låt fritids ta hand om 8-åringarna – inte gängen”

Om alla 6-9-åringar får rätt till fritids räknar utredningen med en ökning om 10 200 elever (från 408 100 till 418 300). Det framstår som görligt. Kostnaden för staten beräknas till dryga halvmiljarden. Och det, skolminister Lotta Edholm, är kaffepengar om det kan förhindra att förstagluttare och toalettdykare hänger på torget och utbildas till gängkriminella, skriver Expressens ledarredaktion.

Skolportens konferenser
Skolportens konferenser
Trender i svensk och engelsk akademisk läsförståelse bland skolungdomar
  John Löwenadler

Trender i svensk och engelsk akademisk läsförståelse bland skolungdomar

Läs Skolportens intervju med John Löwenadler, docent i språkdidaktik vid Göteborgs universitet. Han ska föreläsa på Skolportens konferens Engelska på högstadiet eller gymnasiet och kommer att tala om trender i läsförståelse i svenska och engelska bland tonåriga elever.

Läs mer och boka din plats!
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
SKOLPORTENS MAGASIN
TEMA: Digitalisering
  Skolportens magasin nr 6/2022.

TEMA: Digitalisering

Tema: Digitalisering. Svensk skolas ambition att vara bäst i världen på digitalisering innebär både för- och nackdelar. Intervjun: Issis Melin har länge ägnat sig åt frågor som rör hedersrelaterat våld och förtryck. Enligt henne är den nya läroplanen ett steg i rätt riktning.

Läs mer och prenumerera här!
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Namn och Nytt
Tillförordnad förvaltningschef klar

Christina Josefsson blir tillförordnad förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen medan rekrytering av ny chef pågår.

Malin Broberg blir nya rektor för Göteborgs universitet

Universitetsstyrelsen förslår Malin Broberg som ny rektor för Göteborgs universitet. ”Det känns otroligt spännande och hedrande. Omtumlande och lite läskigt”, säger hon.

Helen Larsholt ny chef för barn- och utbildningsförvaltningen

Helen Larsholt tillträder den 1 februari som ny chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Tanums kommun. Hon har lång erfarenhet inom utbildningsområdet och har de senaste åren arbetat som avdelningschef tillika skolchef och arbetsmarknadschef.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Utmärkelser

”Läraryrket är ett långdistanslopp”

2022 års pedagogpris i gymnasiekategorin går till en relationell och strukturerad lärare som gärna bjuder på sig själv i klassrummet. Podagog Malmö fick en pratstund med pristagaren Camilla Lindskoug på Pauliskolan.

Läs fler
Fokussida
Fokussida för chefer

Fokussida för chefer

Nyheter, rapporter, forskning och utveckling för dig som är skolledare eller skolchef.

Till fokussida
Nyhetskategorier