Hoppa till sidinnehåll
Digitalisering

Ledare: Svensk skola – världsbäst på digitalisering?

Publicerad:2022-12-22
Uppdaterad:2023-08-31
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman
Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolportens magasin. Foto: Johan Marklund 

Datorer, plattor, telefoner och smarta prylar – vi i Sverige lever i ett genomdigitaliserat samhälle. Detsamma gäller skolans värld, där det också sedan år 2017 finns en uttalad nationell digitaliseringsstrategi som regeringen beslutat om: Svensk skola ska bli bäst i världen på att “tillvarata digitaliseringens möjligheter”.

Men har de digitala verktygen gjort skillnad – har elevernas kunskapsresultat förbättrats tack vare digitaliseringen? För ett par år sedan genomförde Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, en stor studie av hur kunskapsresultaten påverkades på skolor där alla elever hade en egen dator. Effekten var noll, förutom hos elever med lågutbildade föräldrar där studien visade på en viss försämring av kunskapsresultaten.

I Skolportens temaartikel om digitalisering pekar forskarna på såväl risker som möjligheter med digitaliseringen i skolan. Missa inte exemplen från Lidköping och Sundbyberg på hur förskolan och skolan kan arbeta med digitala verktyg.

Jag vill också tipsa om den viktiga och intressanta intervjun om hedersproblematik med Issis Melin, sakkunnig vid Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck, i detta sista nummer av Skolportens magasin för året.

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolporten


Skolporten nr 6 2022.

Skolportens magasin nr 6/2022 – ute nu!

Tema: Digitaliseringen i skolan och förskolan

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr*!

*Endast för nya prenumeranter

Prenumerera

Prenumeranter läser hela arkivet digitalt utan kostnad! Ladda ner Skolporten i App Store eller Google Play

Stockholm

Biologi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i biologi eller naturkunskap på högstadiet och gymnasiet! Programmet ger både biologididaktik och ämnesfördjupning, bland annat inom källkritik, AI och genteknik. Föreläsare är till exempel Emma Frans, Sebastian Kirppu och Eva Bida.
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
19–20 sep

Kommunikation med vårdnadshavare i förskolan

Den här kursen med kursledare Jakob Carlander fokuserar på kommunikation med vårdnadshavare för att skapa relation och bygga förtroende. Du får flera konkreta verktyg att ta till, inte minst när vårdnadshavare är påstridiga eller bär på olika trauman. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev