Ledare: Tänka matematik

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolportens magasin. Foto: Johan Marklund 

ÅRETS FÖRSTA NUMMER av Skolportens magasin har tema matematik. Att kunna behärska den grundläggande matematiken i de lägre årskurserna, alltså förskoleklassen till årskurs 3, är viktigt eftersom det bäddar för att eleverna ska lyckas i matematiken senare under sin skolgång.

Det är just detta som den forskningsbaserade undervisningsmodellen TRR (tänka, resonera och räkna) handlar om. Satsningen fokuserar på f–3 och har som mål att förbättra matematikundervisningen och matematikkunskaperna i Sverige.

Modellen ger ett väldigt konkret stöd och talar om för lärarna exakt vad de ska göra. Ola Helenius, professor i matematikdidaktik vid Göteborgs universitet som leder arbetet med att utveckla TRR, tror att det är viktigt:

”Ju längre jag har hållit på med fortbildning, desto mer inser jag hur svårt det är att omsätta något i praktiken. Trycket att göra som man alltid har gjort är så starkt – inte för att lärarna är dåliga, utan för att traditionerna, organisationen och läroböckerna tvingar in undervisningen i en viss fålla”, säger Ola Helenius i Skolportens artikel. Läs hela temat på sidorna 16–25!

Missa inte heller den intressanta intervjun med Maria Refors Legge, juristen som forskar om och för skolan!

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolporten
moa.engman@skolporten.se

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolporten


Omslag Skolporten nr 1/2022.

Skolporten nr 1/2022.

Skolportens magasin nr 1/2022 – ute nu!

Tema: Matematik

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

Prenumeranter läser hela arkivet digitalt utan kostnad! Ladda ner Skolporten i App Store eller Google Play

Sidan publicerades 2022-02-22 11:49 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Digitaliseringen krymper lärares expertroll

Med digitaliseringens intåg i skolan har utrymmet för lärarens roll som expert minskat. Det menar forskaren Johan Sandén. Nu har hans avhandling valts till favorit av Lärarpanelen.

Matematik med alla sinnen

Läraren Charlotte Appeltofft har märkt att eleverna får en bättre taluppfattning när hon lär ut med den nya undervisningsmodellen TRR – Tänka, Resonera och Räkna.

”Syftet är att systematiskt föra vidare engagemang”

Sedan år 2009 har Sjöstadsskolan i Stockholm använt learning study-modellen, ett verktyg för att kollektivt analysera och förbättra undervisningen för att höja elevernas kunskaper och resultat.

Positivt med föräldrastödsprogram

En relativt enkel insats med föräldrastöd på förskolan gav förändring hos både barn och föräldrar. Det visar en avhandling av Anton Dahlberg. Nu har avhandlingen valts till favorit av Lärarpanelen.

Experten: AI-fusk kan ändra skolan

Lärare vid en gymnasieskola på Gotland har slutat att ge ut hemuppgifter för att de inte kan vara säkra på vem som ligger bakom arbetet – en elev eller en AI-bot. Hör Fredrik Heintz, professor i datavetenskap och AI-forskare vid Linköpings universitet.

Alex Vårstrand: E de nån poäng med de och dem ijenklijen?

Det är nog få lärare som anser att en elev som inte kan en grammatisk regel, och som vägrar att lära sig den, undergår en positiv språklig utveckling, skriver Alex Vårstrand på ledarplats.

Skolvalet klart: Vart femte barn i Göteborg får inte gå på den skola de vill

Var femte barn i Göteborg får inte gå på den skola de helst vill.Under onsdagen fick vårdnadshavarna till drygt 10 000 barn i förskoleklass och grundskola besked om skolvalet.Och så mycket som 20 procent nekas sitt förstaval.

Lärare: När barnen får prata med varandra så kommer empatin

Ukrainska barn mobbas på flera skolor i Uppsala. 11-årige Artem har blivit slagen, kallad för råtta och loser. Något vi tidigare berättat om. På Valsätraskolan i Uppsala finns ett anti-mobbningsteam som jobbar både förebyggande och följer upp med samtal.

Ukrainska barn mobbas i skolan

P4 Uppland har pratat med flera ukrainska barn som säger att de mobbas i skolan. Trots att att det handlar om flera barn på olika skolor känner grundskolechefen i Uppsala Erik Ojala inte till problemet.

Rädsla för att krisen slår mot utsatta barn – ”Risk att man inte tar de beslut som måste fattas”

För minderåriga som begår brott, eller hamnat snett i livet, funkar samhällets insatser dåligt. SiS-platser och bra hvb-hem saknas, och för de barn som placeras väntar sämre hälsa och skolgång.  

Här har förskollärare och rektor en öppen dialog om arbetsmiljön

På förskolan Aprilgatan 2B i Göteborg känner personalen inte igen sig i rapporten om tystnadskultur. Tvärtom vittnar de om ett stort fackligt engagemang, ett aktivt arbete med arbetsmiljön och en rektor som kan konsten att lyssna.

Sluta skydda proven med sekretess

Sekretessen hindrar en konstruktiv diskussion om de nationella proven, enligt skolchefen Johan Kant som menar att flera prov är direkt olämpliga.

Gymnasiepejl – Sysselsättning och etablering på de nationella gymnasieprogrammen

I den här rapporten redovisar vi statistik och data från Statistiska centralbyrån, Skolverket och Ungdomsbarometern. För att öka förståelsen om gymnasie-skolan är det viktigt att förbättra kunskapen om eleverna som går i den. Varför de väljer som de gör, hur de ser på sin utbildning och vad de gör efter examen. (pdf)

Så agerar Malmö stad efter misstänkt sexbrott på förskola

En manlig anställd misstänks för sexuella övergrepp mot barn på förskolan där han jobbat under flera år. Nu arbetar polisen för att kartlägga mannens offer – och utesluter inte att man kommer att upptäcka fler brott. Samtidigt agerar Malmö stad för att ta hand om chockade föräldrar.  

Stor brist på skolsköterskor drabbar elever i Eskilstuna

Det råder brist på behöriga skolsköterskor i Eskilstuna kommun. Något som förra året ledde till att uppemot 4 700 grundskoleelever periodvis saknade tillgång till den hälso- och sjukvård som de enligt skollagen har rätt till.

Det här hade 18-åringarna hade velat veta innan de började hänga på nätet

Allt fler sexbrott mot barn via nätet polisanmäls. Men trots att de flesta elever är aktiva online dagligen är undervisning om risken för grooming och sexuella övergrepp via nätet inte specifikt inskrivet i skolans styrdokument.

Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr av Skolportens magasin ute 31 mars!
  Skolportens magasin nr 2/2023

Nytt nr av Skolportens magasin ute 31 mars!

INTERVJU: Forskaren Emma Leifler vill att fler lärare får lära sig mer om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. TEMA: Nya perspektiv med ämnesövergripande undervisning.

Läs mer och prenumerera här!
Skolportens konferenser
Hur stöttar man elever med autism och adhd i idrottsundervisningen?
  Alexander Skytte

Hur stöttar man elever med autism och adhd i idrottsundervisningen?

Läs Skolportens intervju med Alexander Skytte, leg. lärare och författare. Han ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik i grundskolan och kommer att tala om elever med autism och adhd i idrottsundervisningen.

Läs mer och boka din plats!
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Fokussida
Fokussida för chefer

Fokussida för chefer

Nyheter, rapporter, forskning och utveckling för dig som är skolledare eller skolchef.

Till fokussida
Utmärkelser

Böle förskola i Piteå prisas återigen för sitt internationella samarbete

På Böle förskola genomfördes under läsåret 20212022 ett eTwinningprojekt som hette Little Red Riding Hood around Europe. För sitt projekt har förskolan för tredje gången vunnit årets eTwinningpris. Det är lärarnas sinnrika undervisningssamarbeten med andra europeiska skolor för att främja internationell förståelse bland eleverna som prisas.

Årets Förskolekraft 2023 – Malin Gummesson från Aneby

Utmärkelsen Årets Förskolekraft 2023 tilldelas Malin Gummesson, leg. förskollärare på Vireda förskola i Aneby. Hon får priset för sin drivkraft och helhetstänk som gynnar förskolans utveckling och barnens bästa. Priset delas ut av Förskoletidningen.

Brev, resande gosedjur och konst i prisad internationell undervisning

Bors högstadieskola i Värnamo och Böle förskola i Piteå har vunnit årets eTwinningpris i var sin ålderskategori. Det är lärarnas sinnrika undervisningssamarbeten med andra europeiska skolor för att främja internationell förståelse bland eleverna som prisas.

Läs fler
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Namn och Nytt
Ny rektor på Nybohovsskolan

Caroline Cloarec blir ny rektor på Nybohovsskolan i Liljeholmen, Stockholm. Hon kommer närmast från Solbergaskolan där hon varit biträdande rektor.

Jennika Pettersson – ny rektor på Bollnäs folkhögskola

Jennika Pettersson blir ny rektor för Bollnäs folkhögskola, hon tillträder den 17 april. Jennika arbetar idag inom Region Gävleborg som processledare inom avdelningen ledningsstöd hälso- och sjukvård.

Ulrika Hansson blir ny skolchef i Hallstahammar

Nu är rekryteringsprocessen av ny skolchef till Hallstahammars kommun avslutad. Ulrika Hansson, som idag är skolchef i Arboga kommun, tillträder sin tjänst den 29 maj och efterträder Anna Landehag som går i pension.

Läs fler Namn och Nytt
Nyhetskategorier