Ledare: Tänka matematik

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolportens magasin. Foto: Johan Marklund 

ÅRETS FÖRSTA NUMMER av Skolportens magasin har tema matematik. Att kunna behärska den grundläggande matematiken i de lägre årskurserna, alltså förskoleklassen till årskurs 3, är viktigt eftersom det bäddar för att eleverna ska lyckas i matematiken senare under sin skolgång.

Det är just detta som den forskningsbaserade undervisningsmodellen TRR (tänka, resonera och räkna) handlar om. Satsningen fokuserar på f–3 och har som mål att förbättra matematikundervisningen och matematikkunskaperna i Sverige.

Modellen ger ett väldigt konkret stöd och talar om för lärarna exakt vad de ska göra. Ola Helenius, professor i matematikdidaktik vid Göteborgs universitet som leder arbetet med att utveckla TRR, tror att det är viktigt:

”Ju längre jag har hållit på med fortbildning, desto mer inser jag hur svårt det är att omsätta något i praktiken. Trycket att göra som man alltid har gjort är så starkt – inte för att lärarna är dåliga, utan för att traditionerna, organisationen och läroböckerna tvingar in undervisningen i en viss fålla”, säger Ola Helenius i Skolportens artikel. Läs hela temat på sidorna 16–25!

Missa inte heller den intressanta intervjun med Maria Refors Legge, juristen som forskar om och för skolan!

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolporten
moa.engman@skolporten.se

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolporten


Omslag Skolporten nr 1/2022.

Skolporten nr 1/2022.

Skolportens magasin nr 1/2022 – ute nu!

Tema: Matematik

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

Prenumeranter läser hela arkivet digitalt utan kostnad! Ladda ner Skolporten i App Store eller Google Play

Sidan publicerades 2022-02-22 11:49 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Digitaliseringen krymper lärares expertroll

Med digitaliseringens intåg i skolan har utrymmet för lärarens roll som expert minskat. Det menar forskaren Johan Sandén. Nu har hans avhandling valts till favorit av Lärarpanelen.

Matematik med alla sinnen

Läraren Charlotte Appeltofft har märkt att eleverna får en bättre taluppfattning när hon lär ut med den nya undervisningsmodellen TRR – Tänka, Resonera och Räkna.

”Syftet är att systematiskt föra vidare engagemang”

Sedan år 2009 har Sjöstadsskolan i Stockholm använt learning study-modellen, ett verktyg för att kollektivt analysera och förbättra undervisningen för att höja elevernas kunskaper och resultat.

Positivt med föräldrastödsprogram

En relativt enkel insats med föräldrastöd på förskolan gav förändring hos både barn och föräldrar. Det visar en avhandling av Anton Dahlberg. Nu har avhandlingen valts till favorit av Lärarpanelen.

Vinnarna av “Årets elevhälsoförbättrare” utsedda

Nu är årets vinnare av “Årets Elvevhälsoförbättrare” utsedda. Juryn hade en väldigt svår uppgift att välja en vinnare bland alla bra bidrag som kom in. Årets vinnare blev Åsa Bankert och Malin Jisander Centrala barn- och elevhälsan i Lomma kommun.

Plats för fler ukrainska barn i svensk skola

Drygt 6 100 barn och tonåringar som flytt till Sverige från krigets Ukraina går, eller har sökt plats, i svensk skola denna hösttermin. Dessa elever utgör fyra femtedelar av de ukrainska barn som tagits emot av en svensk kommun, enligt Skolverkets lägesbild.

Fusk inom ideell läxhjälp – Skolverket polisanmäler tre organisationer

Skolverket har upptäckt fusk bland ideella läxhjälpsorganisationer som har fått statliga bidrag. Myndigheten har polisanmält tre av dem och kräver att de betalar tillbaka drygt 2,4 miljoner kronor.

Utmaning att motivera ukrainska elever i svensk skola

Falkenberg erbjuder undervisning till alla barn i kommunen som flytt från Ukraina. Men även om det flesta accepterat erbjudandet är inte alltid motivationen på topp. ”De funderar mycket och kanske inte är så motiverade att lära sig svenska språket om man ändå inte ska stanna”, säger Madelene Lundström samordnare för nyanlända i Falkenbergs kommun.

Skolinspektionen: Elever måste få visa att de tycker om någon

Den kristna friskolan, Fokusskolan i Nyköping, får kritik av Skolinspektionen för att skolan har haft en regel som säger att elever inte ska vara ihop med någon så att det syns under skoltid.Enligt Skolinspektionens beslut från i somras, och som P4 Sörmland har tagit del av, stämmer regeln inte överens med de författningar som gäller för skolornas uppdrag om gestalta och förmedla individens frihet och integritet.

Forskaren: Röd tråd mellan besparingar och våld i skolan

Det går en röd tråd mellan stress, utbrändhet och nedbemanningar till att oftare bli utsatt för våld. ”Det kan kanske vara så illa att de besinningslösa attackerna är lite som toppen på ett isberg, att det är den yttersta konsekvensen av dålig arbetsmiljö och besparingar i skolan,” säger kriminologen Sofia Wikman.

”Även lärare behöver rast”

Den senaste tiden har två skolor i Kiruna kommun stängts till följd av skyddsstopp. På grund av underbemanning har de befintliga lärarna blivit utarbetade med både psykiska och fysiska symtom som följd. Arbetsplatsen har alltså stängts för att situationen anses utgöra ett hot mot lärarnas hälsa, skriver Henrik l Barva på ledarplats.

Fler unga tar medicin för att kunna sova

Sedan 2011 har ökningen, av barn och unga i Uppsala län, som tar medicin för att sova ökat. ”Trots det så kvarstår sömnproblematiken,” säger Anna Nygren, speciallärare och föreläsare.

Debatt: Fel att tala om yrkesutbildning som ett andrahandsval

Tyvärr pratas det ofta om yrkesutbildningar som något enkelt och som andrahandsval. Det är inte bara fel utan blir också problematiskt när det gäller att komma till rätta med bristen på både yrkesutövare och yrkeslärare. Det skriver forskaren Maria C Johansson.

Lärarfacken varnar: Över 200 skolor riskerar att stänga på grund av lärarbrist

Vittangi skola i Kiruna stängt på grund ett skyddsstopp. Enligt lärarfacken har över 200 skolor en lägre lärartäthet än Vittangi skola. ”Det finns gemensamma nämnare för de här 200 skolorna. Där hittar vi fristående skolor, glesbygdsskolor, skolor med hög andel elever med utländsk bakgrund och skolor med föräldrar med låg utbildningsbakgrund”, säger Lärarförbundets Johanna Jaara Åstrand.

Samarbete med skolledare avgörande för gymnasieelever

Samarbete mellan skolledare, lärare och elever är det som skapar en bra gymnasieskola. Det säger Josefine Fälth, ordförande i Sveriges Elevkårer. ”Jag vill att skolledare ska se oss som en resurs och jag tycker vi har fått stort gehör från dem i Sverige”, säger hon.

Musikämnet ska återerövras med nya kursplanerna

Läroplansproffset och musikläraren Alexandra Myllenberg förklarar skillnaden mellan Lgr11 och Lgr22. Friare didaktiskt handlingsutrymme är en av de förändringar hon lyfter fram. Liksom större möjlighet att göra en helhetsbedömning av en elev.

Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
TEMA: Barn på flykt
  Skolportens magasin nr 4/2022.

TEMA: Barn på flykt

INTERVJU: Anna Karlefjärd, forskare, intervjuas "Stärk lärarna med friare kurs- och läroplaner så får vi rättvisare betyg!" TEMA: Barn på flykt. Hur tar skolan bäst emot barn som är på flykt från krig eller naturkatastrofer? Forskarna menar att det gäller att ta tillvara på tidigare erfarenheter.

Läs mer och prenumerera här!
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Digitala kurser om lärares tysta kunskap
  Maria Wiman

Digitala kurser om lärares tysta kunskap

Hallå där Maria Wiman, prisbelönt lärare, debattör och författare. Du har snickrat ihop tre av Skolportens digitala kurser.

Läs mer
Fokussida
Lön och karriär

Lön och karriär

Här samlar vi nyheter och forskning om t.ex. lönestatistik och karriärfrågor för dig som är lärare och skolledare.

Till fokussida
Skolportens konferenser
Så kan man arbeta med normmedvetenhet i skolan
  Maria Hulth

Så kan man arbeta med normmedvetenhet i skolan

Läs vår intervju med genusvetaren och etnologen Maria Hulth som ska föreläsa på Skolportens Elevhälsa. Hon kommer att tala om värdegrund och normmedvetenhet.

Läs mer och boka din plats!
Namn och Nytt
Förskolan som vunnit gastronomipris

Diana Roik är inte bara skolledare på Stora Hammars skola i Höllviken. Numer kan hon också lägga till titeln ”Årets gastronomiska rektor 2022” på sitt visitkort.

Shaju Kohinoor är ny rektor för Skuru-Duvnäs rektorsområde i Nacka

Nackas kommunala skolor och förskolor välkomnar Shaju Kohinoor till tjänsten som rektor för Skuru-Duvnäs rektorsområde. Som rektor för rektorsområdet blir han strategiskt ansvarig för den pedagogiska utvecklingen i fyra skolor och fem förskolor.

Lämnar Boxholm för Tranås

Conny Oskarsson, tidigare skolchef i Boxholm, är ny verksamhetschef för grundskolan i Tranås kommun.

Läs fler Namn och Nytt
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Utmärkelser

Förskolan som vunnit gastronomipris

Diana Roik är inte bara skolledare på Stora Hammars skola i Höllviken. Numer kan hon också lägga till titeln ”Årets gastronomiska rektor 2022” på sitt visitkort.

Vinnarna av “Årets elevhälsoförbättrare” utsedda

Nu är årets vinnare av “Årets Elvevhälsoförbättrare” utsedda. Juryn hade en väldigt svår uppgift att välja en vinnare bland alla bra bidrag som kom in. Årets vinnare blev Åsa Bankert och Malin Jisander Centrala barn- och elevhälsan i Lomma kommun.

Årets finalister till lärarpriset Guldäpplet utsedda: Lärare som gör undervisningen angelägen

Ett hundratal lärare har nominerats till lärarpriset Guldäpplet 2022. Bland dessa har juryn utsett årets tre finalister, som presenterades i samband med ett digitalt event på onsdagen.

Läs fler
Nyhetskategorier