Hoppa till sidinnehåll
Grundskola

Ledare: Tänka matematik

Publicerad:2022-02-22
Uppdaterad:2023-08-31
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman
Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolportens magasin. Foto: Johan Marklund 

ÅRETS FÖRSTA NUMMER av Skolportens magasin har tema matematik. Att kunna behärska den grundläggande matematiken i de lägre årskurserna, alltså förskoleklassen till årskurs 3, är viktigt eftersom det bäddar för att eleverna ska lyckas i matematiken senare under sin skolgång.

Det är just detta som den forskningsbaserade undervisningsmodellen TRR (tänka, resonera och räkna) handlar om. Satsningen fokuserar på f–3 och har som mål att förbättra matematikundervisningen och matematikkunskaperna i Sverige.

Modellen ger ett väldigt konkret stöd och talar om för lärarna exakt vad de ska göra. Ola Helenius, professor i matematikdidaktik vid Göteborgs universitet som leder arbetet med att utveckla TRR, tror att det är viktigt:

”Ju längre jag har hållit på med fortbildning, desto mer inser jag hur svårt det är att omsätta något i praktiken. Trycket att göra som man alltid har gjort är så starkt – inte för att lärarna är dåliga, utan för att traditionerna, organisationen och läroböckerna tvingar in undervisningen i en viss fålla”, säger Ola Helenius i Skolportens artikel. Läs hela temat på sidorna 16–25!

Missa inte heller den intressanta intervjun med Maria Refors Legge, juristen som forskar om och för skolan!

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolporten
moa.engman@skolporten.se

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolporten


Omslag Skolporten nr 1/2022.
Skolporten nr 1/2022.

Skolportens magasin nr 1/2022 – ute nu!

Tema: Matematik

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

Prenumerera

Prenumeranter läser hela arkivet digitalt utan kostnad! Ladda ner Skolporten i App Store eller Google Play

Stockholm

Företagsekonomi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i företagsekonomi! Konferensen berör bland annat: Gy25 – vad ändras och varför?, att undervisa i företagsekonomi med ett brett hållbarhetsperspektiv, att kommunicera hållbarhet, undervisning i entreprenörskap – hur och varför? Delta på plats i Stockholm 21 november eller via webbkonferensen 28 november–20 december! Sommarerbjudande: 15% rabatt på din bokning när du anger rabattkod SOMMAR i bokningsformuläret!
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
21 nov

Rättssäker betygssättning

Förbättra din förmåga att sätta likvärdiga och rättssäkra betyg genom en handfast kurs som leds av betygsexperterna Per Måhl och Bo Sundblad. Tillgång till kursen i 6 månader och kursintyg ingår! KAMPANJPRIS: 599 kr t.o.m. 15 augusti.
Mer info
Åk 4–Vux
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev