Hoppa till sidinnehåll
Arbetsmiljö

Ledare: Utveckla undervisningen

Publicerad:2018-04-10
Uppdaterad:2023-08-31
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman
Moa Duvarci Engman. Foto: Johan Marklund

LÄRARBRISTEN KAN INTE utbildas bort. Fram till år 2031 är det totala rekryteringsbehovet av lärare alarmerande stort: 187 000 heltidstjänster, enligt nya siffror från Skolverket. För att lyckas nå myndighetens mål om behöriga lärare behövs det 55 procent fler nya studenter på lärarutbildningarna – vilket är en svår, för att inte säga omöjlig, ekvation.

Det finns ingen enkel lösning på lärarkrisen. Men något som skulle kunna bidra till att göra läraryrket mer attraktivt, både för att behålla och för att attrahera nya lärare, är att förbättra arbetsmiljön. Det kan exempelvis ske genom att lärarna avlastas så att de får större möjlighet att fokusera på undervisningen.

Under skolkonferensen ResearchED i Haninge kommun förra månaden hamnade jag under lunchen vid samma bord som en av talarna. Han pekade på att läraryrket är så skiftande att det på många sätt är lika oförutsägbart som att arbeta på akutmottagningen på sjukhus.

Om lärare ges tid och utrymme för att utveckla undervisningen tillsammans med andra lärare – och i samverkan med forskare – tror jag att det kan ha stor betydelse för såväl arbetsmiljön som undervisningen. Utbildningen i skolan ska också som bekant vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet, något som är unikt ur ett internationellt perspektiv.

Men hur kan forskning och praktik samverka på bästa sätt? Läs mer i nya numret av Skolportens magasin med tema: Skola på vetenskaplig grund.

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolporten
moa.engman@skolporten.se


Missa inte nya numret av Skolportens forskningsmagasin – ute nu!

Tema: Skola på vetenskaplig grund.

PROVA PÅ-PRIS

Inte prenumerant? Just nu 2 nr för 99 kr (enbart för nya prenumeranter)

TIPS! Du kan även köpa lösnummer i appen Skolporten – 75 kr för nya nr, 20 kr för äldre nr! 

I appen läser du alltid bilagan Pedagogisk forskning utan kostnad! Ladda ner appen i App Store eller Google Play

Stockholm

Företagsekonomi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i företagsekonomi! Konferensen berör bland annat: Gy25 – vad ändras och varför?, att undervisa i företagsekonomi med ett brett hållbarhetsperspektiv, att kommunicera hållbarhet, undervisning i entreprenörskap – hur och varför? Delta på plats i Stockholm 21 november eller via webbkonferensen 28 november–20 december! Sommarerbjudande: 15% rabatt på din bokning när du anger rabattkod SOMMAR i bokningsformuläret!
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
21 nov

Rättssäker betygssättning

Förbättra din förmåga att sätta likvärdiga och rättssäkra betyg genom en handfast kurs som leds av betygsexperterna Per Måhl och Bo Sundblad. Tillgång till kursen i 6 månader och kursintyg ingår! KAMPANJPRIS: 599 kr t.o.m. 15 augusti.
Mer info
Åk 4–Vux
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev