Ledare: Utveckla undervisningen

Moa Duvarci Engman. Foto: Johan Marklund

LÄRARBRISTEN KAN INTE utbildas bort. Fram till år 2031 är det totala rekryteringsbehovet av lärare alarmerande stort: 187 000 heltidstjänster, enligt nya siffror från Skolverket. För att lyckas nå myndighetens mål om behöriga lärare behövs det 55 procent fler nya studenter på lärarutbildningarna – vilket är en svår, för att inte säga omöjlig, ekvation.

Det finns ingen enkel lösning på lärarkrisen. Men något som skulle kunna bidra till att göra läraryrket mer attraktivt, både för att behålla och för att attrahera nya lärare, är att förbättra arbetsmiljön. Det kan exempelvis ske genom att lärarna avlastas så att de får större möjlighet att fokusera på undervisningen.

Under skolkonferensen ResearchED i Haninge kommun förra månaden hamnade jag under lunchen vid samma bord som en av talarna. Han pekade på att läraryrket är så skiftande att det på många sätt är lika oförutsägbart som att arbeta på akutmottagningen på sjukhus.

Om lärare ges tid och utrymme för att utveckla undervisningen tillsammans med andra lärare – och i samverkan med forskare – tror jag att det kan ha stor betydelse för såväl arbetsmiljön som undervisningen. Utbildningen i skolan ska också som bekant vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet, något som är unikt ur ett internationellt perspektiv.

Men hur kan forskning och praktik samverka på bästa sätt? Läs mer i nya numret av Skolportens magasin med tema: Skola på vetenskaplig grund.

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolporten
moa.engman@skolporten.se


Missa inte nya numret av Skolportens forskningsmagasin – ute nu!

Tema: Skola på vetenskaplig grund.

PROVA PÅ-PRIS

Inte prenumerant? Just nu 2 nr för 99 kr (enbart för nya prenumeranter)

TIPS! Du kan även köpa lösnummer i appen Skolporten – 75 kr för nya nr, 20 kr för äldre nr! 

I appen läser du alltid bilagan Pedagogisk forskning utan kostnad! Ladda ner appen i App Store eller Google Play

Sidan publicerades 2018-04-10 15:49 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Elevhälsa, 19-20 sept i Stockholm

Ledord i arbetet med en fungerande elevhälsa är salutogent förhållningssätt med tvärprofessionella team. Men hur får man det att fungera i praktiken? Vilka är framgångsfaktorerna när man ska utveckla sitt elevhälsoarbete och arbeta hälsofrämjande

Specialpedagogik för gymnasiet, 17-18 sept

Specialpedagogisk kompetens gör skillnad i gymnasiet! Nu anordnar Skolporten en specialpedagogisk konferens som riktar sig till dig som arbetar på gymnasiet och möter elever i behov av särskilt stöd. Du spelar en avgörande roll för många elever och det är viktigt att du får ta del av både aktuell forskning och praktiska exempel inom området. Välkommen till en alltid lika relevant konferens med fokus på möjligheter!

”Alarmerande situation för elever med autism”

Att inte bli behörig till gymnasiet och kunna gå en utbildning efter eget intresse är en inkörsport till ett livslångt utanförskap. Sverige behöver avgörande förbättringar i skolan för barn med autism och andra funktionsnedsättningar, skriver företrädare för Autism- och Aspergerförbundet.

Skolan först för Liberalerna

Skolan är Sveriges viktigaste framtidsfråga. Det tycker Liberalerna som i sin vårmotion vill se en rad olika skolsatsningar.

Socialdemokraterna vill införa språkplikt för asylsökande

Socialdemokraterna vill införa språkplikt för asylsökande. Partiet ska presentera förslaget på en pressträff under tisdagen.

Planera rätt för en säker utflykt

Utflykter ger nya dimensioner till undervisningen – men innebär stort ansvar och kräver god planering. Läraren och utflyktsproffset Karin Boberg ger sina bästa tips för en lyckad dag med eleverna.

Statsbidrag viktigt för att minska barngrupperna i förskolor

Alla förskolor i landet kan genom sina respektive kommuner söka statsbidrag från Skolverket – med syfte att minska barngruppernas storlek. Men något som delvis är ett problem för förskolor är att bidraget ger tillfälliga pengar och därmed gör det svårt att tillsvidareanställa mer personal.

Kriminell jobbade på skola – misstänks nu för mord

24-åringen var dömd för misshandel, utpressning och övergrepp i rättssak när han anställdes som lärarassistent vid en skola i Göteborg. Plötsligt i höstas dök han inte upp på jobbet. Nu är han misstänkt för att ha mördat en man och försökt bränna kroppen.

Jurister: C bör säga ja till lag för ensamkommande

Den nya gymnasielagen är troligtvis den enda chansen till att få stanna i Sverige för en grupp personer som lidit faktisk rättsförlust av svenska myndigheters hantering av deras ärenden, skriver tre jurister.

Lärarna: Stödet för SVA minskar

Förutsättningarna för undervisning i svenska som andraspråk, SVA skiljer sig kraftigt åt mellan kommuner, och mellan olika skolor på samma ort. Och en del lärare i ämnet upplever att intresset från makthavarna har svalnat nu när ord som ”flyktingkris” och ”dödsbåtar” inte längre pryder löpsedlarna.

L vill åter ha klasser för svaga elever

Liberalerna vill att elever som har svårt att hänga med eller är stökig a ska sättas i särskilda klasser. Partiet anser också att fler elever borde gå ett extra år i lågstadiet.

”Skrota idén om lika för alla – ge fler extra skolår”

Inkluderingstanken, att alla barn, oavsett förutsättningar, ska gå i samma klass, har gått för långt. De barn som har det svårast har i stället stängts ute från möjligheten att få med sig kunskaper. Inrätta fler särskilda undervisningsgrupper, låt fler elever gå ett extra år och satsa på fler speciallärare, föreslår Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Lärarnas tidning prisas för digital satsning

Lärarnas tidning vann på torsdagen Fackförbundspressens pris för Bästa digitala satsning. ”Jag är stolt och glad”, säger chefredaktör Örjan Björklund.

2017 års lönestatistik för lärare i kommuner klar

Lönestatistiken för Lärarförbundets olika avtalsområden publiceras en gång per år. Nu är statistiken för lärare inom kommuner klar!

Inkluderingsarbete för barn och ungdomar vid svenska skolor

En kartläggning bland 4778 anställda vid 68 skolor. (pdf)

Hon gör skillnad för eleverna

Angelica Lundin valde bort forskarkarriären för att bli lärare på en högstadieskola som kallats ”Sveriges sämsta skola”. Hon ville göra skillnad med sina gedigna ämneskunskaper, yrkeserfarenhet och stora engagemang för ledarskap i klassrummet.

Konferenser
Ny fokussida
Moderna språk

Moderna språk

Här samlar vi nyheter, debatt, forskning och rapporter om moderna språk.

Till moderna språk
Aktuella chefstjänster
Nyhetskategorier
SKOLPORTENS MAGASIN
Tema: Skola på vetenskaplig grund?
  Nytt nr ute 4 april!

Tema: Skola på vetenskaplig grund?

Det är lättare sagt än gjort när akademi och praktik ska samverka för forskningsbaserad undervisning. Dessutom: Stor forskningsbilaga!

Läs mer och prenumerera här!
Aktuella arbetsgivare
Mest läst senaste veckan

Skolverkets generaldirektör: Bergströms oro är obefogad

Hans Bergström uttrycker i sin artikel en oro för att Skolverket inte anser att det har någon betydelse vad skolan gör. Den oron är obefogad. Efter att ha arbetat 30 år i skolan vet jag att det har stor betydelse vad ansvariga skolhuvudmän, rektorer och lärare gör, skriver Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson, i en replik.  

Lista: Så mycket tjänar lärare i olika ålder

Genomsnittlig månadslön inom kommunal sektor efter ålder, och skolyrke, 2016. Växla mellan lärartyperna med hjälp av pilarna.

Här är skolan redan igång med digitalisering av NP

100 skolor har valts ut för att testa att göra digitala nationella prov.  På Stenkulan i Lerum är man redan igång med förberedelserna. ”Vi ser fram emot att få vara en av provskolorna”, säger rektorn Anna Brandén.

Utsatt stadsdel förlorar 36 miljoner kronor när elever byter skola

36 miljoner kronor. Så mycket pengar försvinner från Angered när elever väljer friskolor eller skolor i andra stadsdelar och kommuner. Pengarna var tänkta att användas särskilt i Angered. Nu förändrar Göteborgs stad skolpengen för att stoppa pengablödningen.

Så löser du de 8 värsta konflikterna på jobbet

Chef frågade deltagarna i undersökningen: ”Vilken är den svåraste konflikt du haft under din karriär?” och in kom svar som hade kunnat platsa i vilket psykologiskt tv-drama som helst. Här är några av dem – med kommentarer och förslag till lösningar från Chefs expert Leif E Andersson.

Konferens
För dig som undervisar i musik

För dig som undervisar i musik

Konferensen tar bland annat upp: likvärdig bedömning av musikkunskap, musiksalens digitala verktygslåda, elevers lustfyllda låtskrivande i praktiken och hur du kan skapa ett kreativt förhållningssätt till musikundervisningen. Välkommen!

Läs mer och boka plats