Ledare: Utveckla undervisningen

Moa Duvarci Engman. Foto: Johan Marklund

LÄRARBRISTEN KAN INTE utbildas bort. Fram till år 2031 är det totala rekryteringsbehovet av lärare alarmerande stort: 187 000 heltidstjänster, enligt nya siffror från Skolverket. För att lyckas nå myndighetens mål om behöriga lärare behövs det 55 procent fler nya studenter på lärarutbildningarna – vilket är en svår, för att inte säga omöjlig, ekvation.

Det finns ingen enkel lösning på lärarkrisen. Men något som skulle kunna bidra till att göra läraryrket mer attraktivt, både för att behålla och för att attrahera nya lärare, är att förbättra arbetsmiljön. Det kan exempelvis ske genom att lärarna avlastas så att de får större möjlighet att fokusera på undervisningen.

Under skolkonferensen ResearchED i Haninge kommun förra månaden hamnade jag under lunchen vid samma bord som en av talarna. Han pekade på att läraryrket är så skiftande att det på många sätt är lika oförutsägbart som att arbeta på akutmottagningen på sjukhus.

Om lärare ges tid och utrymme för att utveckla undervisningen tillsammans med andra lärare – och i samverkan med forskare – tror jag att det kan ha stor betydelse för såväl arbetsmiljön som undervisningen. Utbildningen i skolan ska också som bekant vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet, något som är unikt ur ett internationellt perspektiv.

Men hur kan forskning och praktik samverka på bästa sätt? Läs mer i nya numret av Skolportens magasin med tema: Skola på vetenskaplig grund.

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolporten
moa.engman@skolporten.se


Missa inte nya numret av Skolportens forskningsmagasin – ute nu!

Tema: Skola på vetenskaplig grund.

PROVA PÅ-PRIS

Inte prenumerant? Just nu 2 nr för 99 kr (enbart för nya prenumeranter)

TIPS! Du kan även köpa lösnummer i appen Skolporten – 75 kr för nya nr, 20 kr för äldre nr! 

I appen läser du alltid bilagan Pedagogisk forskning utan kostnad! Ladda ner appen i App Store eller Google Play

Sidan publicerades 2018-04-10 15:49 av Moa Duvarci Engman


Konferenser
Aktuella chefstjänster
Fler platsannonser
SKOLPORTENS MAGASIN
Tema: Estetiska ämnen
  Skolporten nr 6/2018 – ute nu

Tema: Estetiska ämnen

Vilken plats har de estetiska ämnena i skolan? Bidrar de till bättre resultat i andra ämnen? Eller är de helt enkelt viktiga i sin egen rätt? Intervju: Tillbaka till skolan. Psykologen Malin Gren Landell brinner för att minska elevers skolfrånvaro.

Köp digitala lösnummer!
Fortbildning
Mest läst senaste veckan

”Så ser jag på punkterna om skolan i överenskommelsen”

Den överenskommelse, som när det här skrivs kan ligga till grund för att en S/Mp-regering kan tillträda, är spännande sedd ur skolans synpunkt. Av 63 punkter rör i och för sig bara åtta skolan och de ligger nästan sist i överenskommelsen. Per Kornhall redovisar dem en efter en och ger en snabb reflektion efter varje punkt.

Så påverkas skolan av den politiska uppgörelsen

Grundskolan blir tioårig, friskolorna får fortsätta ta ut vinster och ett förstatligande av skolan utreds. S och MP bildar regering om Centerns förtroenderåd och Liberalernas partiråd säger ja – och om V lägger ner sina röster.

Botkyrka efter det unika beslutet: ”Det är tungt”

För första gången har Skolinspektionen tagit beslutet att gå in och ta över en kritiserad skola – för att säkerställa att bristerna åtgärdas. ”I det här fallet har vi missat i bedömningen”, säger Mikael Caiman Larsson, utbildningsdirektör i Botkyrka kommun.

Få ledigt från skolan – detta gäller

Skidor ska åkas, släktingar ska hälsas på, och resor till varmare breddgrader för lägre priser lockar. Anledningarna kan vara många till varför man vill att barnen ska vara lediga från skolan utanför loven, men vad säger egentligen reglerna? DN reder ut.

Så ser föräldrar på gymnasievalet

Snart är det dags för drygt 110 000 elever i årskurs nio att göra sina gymnasieval. Det är många faktorer som har betydelse för valet. De högskoleförberedande programmen verkar ha högre status än yrkesprogrammen bland föräldrarna, visar en ny undersökning.

Aktuella arbetsgivare
Fortbildning
Hem- och konsumentkunskap

Hem- och konsumentkunskap

Ta del av föreläsningar om matmyter och matlarm, bedömning inom HK, skuldkollen, mat-traditioner, ämnesdidaktik och specialpedagogik inom HK.

Se hela programmet
Nyhetskategorier