Hoppa till sidinnehåll
Dyskalkyli

Matematiksvårigheter får för lite uppmärksamhet

Publicerad:2018-10-01
Uppdaterad:2023-08-31
Ebba Reinolf
Skribent:Ebba Reinolf

Hallå Markus Björnström, logoped och författare med lång erfarenhet av barn och vuxna med stora matematiksvårigheter. Du ska prata på Skolportens konferens för de som undervisar i matematik.

Vad ska du prata om?

– Om vad skola och lärare kan göra för att hjälpa elever med mattesvårigheter. Faktum är att var sjätte elev går ut skolan med underkända betyg i matematik. Ändå ägnas matematiksvårigheter inte särskilt mycket uppmärksamhet. Skola och lärare behöver både insikt och kunskap om de här problemen.

Vad kan och bör skola och lärare konkret göra för att hjälpa de här eleverna?

– Det finns inga specifika metoder som löser problem med mattesvårigheter. Det vi vet ger resultat är god undervisning, framför allt i matematiskt tänkande. Jag hoppas kunna gjuta lite råg i ryggen hos lärare att lägga tid på det snarare än att traggla multiplikationstabellen med de här eleverna. Men för detta krävs också en skolorganisation som ser till att undervisningen blir av.

Susanne Sawander

Du kan lyssna på Markus Björnström på konferensen ”fortbildning för dig som undervisar i matematik”, den 29-30 januari 2019:

Ta del av hela programmet

Konferensen berör bland annat:
• Programmering – digitala resonemang och datalogiskt tänkande.
• Hur kan man arbeta språkutvecklande i matematikämnet?
• Begreppskartor – hur går det till?
• Vad är prov respektive bedömning i matematikämnet?
• Hur kan man tolka och använda provresultat och omdömen?
• Hur kan kunskaper om hjärnan bidra till ökad studiemotivation?
• Tyst kunskap i matematik – vad är det?
• Räknesvårigheter och dyskalkyli – hur stöttar vi elever i behov av särskilt stöd?

Läs mer & boka plats

 

Stockholm

Biologi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i biologi eller naturkunskap på högstadiet och gymnasiet! Programmet ger både biologididaktik och ämnesfördjupning, bland annat inom källkritik, AI och genteknik. Föreläsare är till exempel Emma Frans, Sebastian Kirppu och Eva Bida.
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
19–20 sep

Kommunikation med vårdnadshavare i förskolan

Den här kursen med kursledare Jakob Carlander fokuserar på kommunikation med vårdnadshavare för att skapa relation och bygga förtroende. Du får flera konkreta verktyg att ta till, inte minst när vårdnadshavare är påstridiga eller bär på olika trauman. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev