Hoppa till sidinnehåll
Föreläsare

Mer baljväxter i hem- och konsumentkunskapen!

Publicerad:2023-10-09
Uppdaterad:2023-10-19
John Miller
Skribent:John Miller
Hanna Olvenmark. Fotograf: Therese Elgquist

Hallå där, Hanna Olvenmark, dietist och matinspiratör på Portionen Under Tian. Du kommer att tala på Skolportens konferens Hem- och konsumentkunskap 9-10 november 2023.

Vad ska din föreläsning handla om?

–  Den kommer att handla om baljväxter och hur vi kan få barn och ungdomar att äta mer bönor, linser och ärtor. Jag kommer också tala om varför vi ska äta mer baljväxter och hur vi kan få in dem i matlagningen i hem- och konsumentkunskapen.

Många barn tenderar att välja bort bönor, linser och ärtor trots alla fördelar med baljväxter. Varför är det så?

– Jag tror att det kan handla om att det finns en generell negativ attityd när det gäller baljväxter. Man kanske har hört vuxna säga att ”det där äter inte jag” eller liknande.  I den svenska matkulturen förekommer traditionellt inte baljväxter i någon större utsträckning, vi äter bara några få gram om dagen. Vi är alltså inte så vanan att äta baljväxter. Det är dock något som håller på att förändras.

Hur tror du att skolan kan inspirera barn att äta mer baljväxter?

–  Genom att använda baljväxter på olika sätt i skolmaten. Det finns många sorters baljväxter som kan användas i en rad olika maträtter. Det är också väldigt bra att väva in baljväxter i Hem- och konsumentkunskapen. Många gånger är det så att vi blir mer benägna att smaka och prova när vi har varit med och lagat maten.

Om du får spana in i framtiden, vad tror du om baljväxternas status hos barn och ungdomar?

– Jag tror att de kommer att få mycket högre status. Dels handlar det om att vi behöver sänka matens klimatpåverkan som idag är alldeles för stor. Baljväxter är otroligt klimat- och miljösmarta. Nästa all produktion idag går till djurfoder men det tror jag kommer att skifta över till att i stället ingå i olika matprodukter. Dessutom är de väldigt billiga livsmedel och vi har också blivit bättre på att laga godare och mer spännande maträtter med baljväxter.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

– Jag hoppas att min föreläsning väcker en nyfikenhet vad gäller baljväxter och att konferensdeltagarna känner lust och inspiration att använda sig mer av bönor, linser och ärtor i sin undervisning.

Du kan lyssna till Hanna OlvenmarkHem- och konsumentkunskapen 9 – 10 november 2023

Konferensen berör bland annat:

  • Skönlitteratur i hem- och konsumentkunskap – hur kan noveller användas i undervisningen?
  • MatGlad – appar som gör det enklare för alla att laga mat.
  • Metodträningslektioner i stället för matlagningslektioner – varför och hur?
  • Gaming- och influencerbranschernas affärsmodeller – så påverkar de ungdomars konsumtionsval.
  • Att bemöta elever med ätstörning i hem- och konsumentkunskapsundervisningen.
  • Skuldsättningsproblem bland unga – vilken kunskap behövs?
  • Hur inspirerar vi eleverna att äta mer baljväxter?

Konferenser

Läs mer
Konferens i Stockholm

Undervisa i artificiell intelligens

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som planerar att undervisa i det nya gymnasieämnet artificiell intelligens! Programmet utgår från ämnets syftesbeskrivning och ger både forskningsfördjupning och praktiska verktyg för att du enklare ska kunna genomföra kurserna. Innehållet passar även dig som vill veta mer om AI i samband med undervisning generellt. Sommarerbjudande: 15% rabatt på din bokning när du anger rabattkod SOMMAR i bokningsformuläret!

Läs mer och boka din plats här!

Några av våra kommande konferenser

AllaFskÅk F–3Åk 4–6Åk 7–9GyVux

Temaföreläsningar

Läs mer
Tema

Främja psykisk hälsa i skolan

Skolportens digitala temaföreläsningar för dig som vill få verktyg för att främja elevers psykiska hälsa i skolan. Titta när det passar dig mellan 14 augusti–25 september, och ta del av diskussionsmaterial för att underlätta det fortsatta arbetet med kollegor.

Läs mer och boka din plats här!

Några av våra kommande temaföreläsningar

AllaFskÅk F–3Åk 4–6Åk 7–9GyVux

Digitala kurser

Läs mer
Digital kurs | Ann S. Pihlgren

Högläsning i förskolan

I den här kursen med kursledare Ann S. Pihlgren får du handfast information om hur högläsningsstunderna kan bli så språkutvecklande som möjligt, och ett viktigt nav som förskolans undervisning kan kretsa runt. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. KAMPANJPRIS: 599 kr t.o.m. 15 augusti!

Läs mer och ta del av materialet här!
Stockholm

Företagsekonomi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i företagsekonomi! Konferensen berör bland annat: Gy25 – vad ändras och varför?, att undervisa i företagsekonomi med ett brett hållbarhetsperspektiv, att kommunicera hållbarhet, undervisning i entreprenörskap – hur och varför? Delta på plats i Stockholm 21 november eller via webbkonferensen 28 november–20 december! Sommarerbjudande: 15% rabatt på din bokning när du anger rabattkod SOMMAR i bokningsformuläret!
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
21 nov

Rättssäker betygssättning

Förbättra din förmåga att sätta likvärdiga och rättssäkra betyg genom en handfast kurs som leds av betygsexperterna Per Måhl och Bo Sundblad. Tillgång till kursen i 6 månader och kursintyg ingår! KAMPANJPRIS: 599 kr t.o.m. 15 augusti.
Mer info
Åk 4–Vux
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev