Hoppa till sidinnehåll
Föreläsare

Mer baljväxter i hem- och konsumentkunskapen!

Publicerad:2023-10-09
Uppdaterad:2023-10-19
John Miller
Skribent:John Miller
Hanna Olvenmark. Fotograf: Therese Elgquist

Hallå där, Hanna Olvenmark, dietist och matinspiratör på Portionen Under Tian. Du kommer att tala på Skolportens konferens Hem- och konsumentkunskap 9-10 november 2023.

Vad ska din föreläsning handla om?

–  Den kommer att handla om baljväxter och hur vi kan få barn och ungdomar att äta mer bönor, linser och ärtor. Jag kommer också tala om varför vi ska äta mer baljväxter och hur vi kan få in dem i matlagningen i hem- och konsumentkunskapen.

Många barn tenderar att välja bort bönor, linser och ärtor trots alla fördelar med baljväxter. Varför är det så?

– Jag tror att det kan handla om att det finns en generell negativ attityd när det gäller baljväxter. Man kanske har hört vuxna säga att ”det där äter inte jag” eller liknande.  I den svenska matkulturen förekommer traditionellt inte baljväxter i någon större utsträckning, vi äter bara några få gram om dagen. Vi är alltså inte så vanan att äta baljväxter. Det är dock något som håller på att förändras.

Hur tror du att skolan kan inspirera barn att äta mer baljväxter?

–  Genom att använda baljväxter på olika sätt i skolmaten. Det finns många sorters baljväxter som kan användas i en rad olika maträtter. Det är också väldigt bra att väva in baljväxter i Hem- och konsumentkunskapen. Många gånger är det så att vi blir mer benägna att smaka och prova när vi har varit med och lagat maten.

Om du får spana in i framtiden, vad tror du om baljväxternas status hos barn och ungdomar?

– Jag tror att de kommer att få mycket högre status. Dels handlar det om att vi behöver sänka matens klimatpåverkan som idag är alldeles för stor. Baljväxter är otroligt klimat- och miljösmarta. Nästa all produktion idag går till djurfoder men det tror jag kommer att skifta över till att i stället ingå i olika matprodukter. Dessutom är de väldigt billiga livsmedel och vi har också blivit bättre på att laga godare och mer spännande maträtter med baljväxter.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

– Jag hoppas att min föreläsning väcker en nyfikenhet vad gäller baljväxter och att konferensdeltagarna känner lust och inspiration att använda sig mer av bönor, linser och ärtor i sin undervisning.

Du kan lyssna till Hanna OlvenmarkHem- och konsumentkunskapen 9 – 10 november 2023

Konferensen berör bland annat:

  • Skönlitteratur i hem- och konsumentkunskap – hur kan noveller användas i undervisningen?
  • MatGlad – appar som gör det enklare för alla att laga mat.
  • Metodträningslektioner i stället för matlagningslektioner – varför och hur?
  • Gaming- och influencerbranschernas affärsmodeller – så påverkar de ungdomars konsumtionsval.
  • Att bemöta elever med ätstörning i hem- och konsumentkunskapsundervisningen.
  • Skuldsättningsproblem bland unga – vilken kunskap behövs?
  • Hur inspirerar vi eleverna att äta mer baljväxter?

Konferenser

Läs mer
Konferens i Stockholm

Specialpedagogik i grundskolan

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som möter elever i behov av stöd i grundskolan. Välj om du vill delta i Stockholm eller digitalt! Ta del av den senaste forskningen om bland annat AI och framtidens digitala skola, neurodiversitet och hur vi implementerar ett specialpedagogiskt förhållningssätt i hela verksamheten.

Läs mer och boka din plats här!

Några av våra kommande konferenser

AllaFskÅk F–3Åk 4–6Åk 7–9GyVux

Temaföreläsningar

Läs mer
Tema

Främja psykisk hälsa i skolan

Skolportens digitala temaföreläsningar för dig som vill få verktyg för att främja elevers psykiska hälsa i skolan. Titta när det passar dig mellan 14 augusti–25 september, och ta del av diskussionsmaterial för att underlätta det fortsatta arbetet med kollegor.

Läs mer och boka din plats här!

Några av våra kommande temaföreläsningar

AllaFskÅk F–3Åk 4–6Åk 7–9GyVux

Digitala kurser

Läs mer
Digital kurs | Ann S. Pihlgren

Högläsning i förskolan

I den här kursen med kursledare Ann S. Pihlgren får du handfast information om hur högläsningsstunderna kan bli så språkutvecklande som möjligt, och ett viktigt nav som förskolans undervisning kan kretsa runt. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!

Läs mer och ta del av materialet här!
Stockholm

Biologi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i biologi eller naturkunskap på högstadiet och gymnasiet! Programmet ger både biologididaktik och ämnesfördjupning, bland annat inom källkritik, AI och genteknik. Föreläsare är till exempel Emma Frans, Sebastian Kirppu och Eva Bida.
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
19–20 sep

Kommunikation med vårdnadshavare i förskolan

Den här kursen med kursledare Jakob Carlander fokuserar på kommunikation med vårdnadshavare för att skapa relation och bygga förtroende. Du får flera konkreta verktyg att ta till, inte minst när vårdnadshavare är påstridiga eller bär på olika trauman. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev