4 tips på hur mobilen kan bli en tillgång i undervisningen

Lärare och elever har ofta helt olika idéer om hur mobilen ska användas i undervisningen. Men genom tydliga uppgifter och diskussion kan de bli en tillgång i klassrummet.

En klass väntar på att läraren ska få igång en film som handlar om hur man bygger fysiska broar – en uppgift som eleverna sedan ska ta sig an. Medan de väntar tar ett par av eleverna fram sina mobiler och söker inspiration på temat, varpå en annan vuxen i salen blir irriterad och ber dem lägga ifrån sig telefonerna. Men dessa elever bygger sedan hela sin bromodell med inspiration från den bild de hittade på nätet, vilket lyfts fram när de redovisar sin uppgift.

Vid ett senare tillfälle ber läraren eleverna att dokumentera arbetet med brokonstruktionen genom att fota. Syftet är att bilderna ska tillföra något när de sedan skapar en rapport om processen. Men detta händer aldrig, bland annat för att eleverna inte förstår begreppet ”dokumentera”, eller varför bilderna ska tas.

Tiina Leino

Tiina Leino forskar om mobiler i undervisningen på KTH.

Situationerna som beskrivs ovan har Tiina Leino, som är doktorand vid KTH i Stockholm, stött på i sin forskning om hur mobiler kan stödja problemlösande aktiviteter i skolundervisningen. Hennes studier visar att lärare och elever ofta har helt olika idéer om hur mobilen kan användas i klassrummet. Syftet med forskningen är att hitta framgångsfaktorer för hur mobilen ska användas i undervisningen.

Den forskning som hittills gjorts på mobiler i undervisningen spretar. En brittisk studie från 2015 visade att elever presterade bättre när skolan införde mobilförbud, medan elever i en annan brittisk studie från samma år beskrev en rad pedagogiska fördelar med mobilerna, bland annat att de själva kunde styra var och hur de skulle lära sig.

– Vad är det som gör att användningen blir positiv eller negativ? Kan man exempelvis se strukturer i hur uppgifterna är uppbyggda eller i vad man har för regler i klassrummet kring hur man förvarar mobilerna? Min vision är att öka förståelsen för det, säger Tiina Leino.

Medan studier läggs till studier hittar ITK-läraren Darren Maharaj, som jobbar på högstadiet i Sollentuna kommun, nya sätt att använda mobilen. Som lärare i geografi och samhällskunskap gillar han möjligheten att ta med sig mobilen ut i ”verkligheten”.

– Vi är till exempel ute på stan och fotar statyer. Eleverna geotaggar bilderna som delas direkt i en gemensam mapp. Då har vi med ens en karta där alla statyer är markerade och som vi sedan kan använda i undervisningen.

För honom och hans kolleger har nyckeln till framgång varit att våga testa.

– Vi tar oss tid att experimentera, dela erfarenheter och tips mellan kolleger och även med eleverna. Då kan mobilen tillföra något i stället för att bli en distraktion, säger Darren Maharaj, som också har en ständigt pågående diskussion med eleverna om vad man ska och inte ska göra med mobilen under skoltid.

Tiina Leinos studier visar att lärarnas kunskap om mobilen som verktyg och tydligheten gentemot eleverna är avgörande för att mobilanvändandet ska bli stödjande i relation till skoluppgifterna.

– I en av mina studier efterlyser eleverna regler i skolan för när det är okej och inte att använda mobilen. Samtliga lärare i studien trycker också på vikten av tydliga regler. Att diskutera mobilanvändningen med eleverna är definitivt en nyckel till framgång, säger hon.

Av Jenny Sköld

Fakta/Mobilen som verktyg

  •  Inspelningsfunktionen. Låt eleverna spela in sitt engelska uttal hemifrån och dela med läraren. Nyanlända kan spela in och översätta till sitt eget språk direkt under samtalet.
  • Geotaggningen. Tagga upp bilder på en interaktiv karta och använd den sedan i undervisningen.
  • Filmfunktionen. Låt eleverna dokumentera studiebesöket. Glöm inte att följa upp i klassrummet!
  • QR-kod. Ha en tipsvandring i skogen eller rundvandring i skolan där eleverna får ett videoklipp med en fråga via en QR-kod.
  • Geotaggning kräver en geotaggningsapp som kopplar elevernas bilder till en karta. QR-kod kräver en QR-kodläsare. Båda finns för Android och iPhone.

Källa: Darren Maharaj
______

Läs mer:

Design and use of mobile technology in distance language education: matching learning practices with technologies-in-practice, Olga Viberg, 2015.

Communication: Technology, Distraction & Student Performance, Louis-Philippe Beland, Richard Murphy, 2015.

Mobile phones in the classroom: Preservice teachers answer the call, Blanche W. O’Bannon, Kevin M. Thomas, 2015.


Omslag Skolporten 5 2016Artikeln kommer att publiceras i nästa nr av Skolportens forskningsmagasin – ute 27 oktober!

Tema: Formativ bedömning.

Dessutom: El Sistema växer i Sverige. Debatt: Per Kornhall om Pisa. 27 aktuella avhandlingar, med mera!

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

6 nr (helår) av Skolporten för endast 349 kr!

PRENUMERERA HÄR!

Erbjudandet gäller till 31 oktober 2016 och för nya prenumeranter.

Sidan publicerades 2016-10-13 14:12 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2016-10-19 10:38 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

En-till-en kan öka digitala skillnader mellan skolor

En-till-en minskar inte digital ojämlikhet. Tvärtom blev ojämlikheten ännu större för deltagarna i Eva Jacquets forskning.

Så kan digitala lärospel fungera i skolan

Digitala spel anses effektiva i undervisning. Men varken forskning eller skolan tar hänsyn till förutsättningar, sammanhang och vad som praktiskt krävs för att spel ska kunna användas i klassrumsmiljöer på ett gynnsamt sätt, visar Björn Berg Marklund som forskat i ämnet. .

Så är nya lönerna för praktisk-estetiska lärare

Lärare i de praktisk-estetiska ämnena tjänar betydligt sämre än kollegor som undervisar i de teoretiska ämnena. Och för kulturskollärarna är löneläget ännu dystrare. Det visar ny statistik från Sveriges Lärare.

Fackliga ombud sökes: ”Kan påverka mycket”

Hur mycket kan du påverka på din arbetsplats? Kanske mer än du tror. Om du engagerar dig som ombud får du inblick i beslutsprocesserna och kan bidra till förbättringar på jobbet. ?– Man kan påverka mycket på arbetsplatsen när man är ombud, säger Catarina Gehlin och Hanna Meijer Holmqvist för Sveriges Lärare i Falun.

Statligt stöd till kulturskolan sänks kraftigt – tusen elever i Eskilstuna påverkas

De senaste åren har kulturskolan i Eskilstuna jobbat med öppna verksamheter för barn och unga i områden som de tidigare haft svårt att nå ut till. Det har finansierats med hjälp av ett statsbidrag som kommer halveras, efter ett beslut från riksdagen.

Så blir fritidslärarnas nya löner

Det är lättare för unga och nyutbildade lärare att höja sina löner jämfört med mer erfarna kollegor. Särskilt hårt drabbas lärare i fritidshem med många år i yrket – de har den sämsta löneutvecklingen av alla lärargrupper.

Kritiken: Dömda kriminella kan få anställning i skolan

Dömda brottslingar kan ta jobb på skolor utan personalens eller barnens vetskap. Nu vill M skärpa lagen. ”Det handlar om att skydda verksamheter från personer som kan vara potentiellt farliga, att de inte ska ha tillgång till barn”, säger Noria Manouchi, (M).

Varbergsskola satsar på AI – Sandra: Kul att träffa Chrusjtjov

På Ridgymnasiet i Varberg har artificiell intelligens, AI, blivit ett viktigt verktyg. Eleverna har bland annat skapat egna karaktärer som de pratar engelska med och när de läste om Kubakrisen fick de träffa en AI-version av Nikita Chrusjtjov. ”Det var väldigt roligt att diskutera med någon som levt förr, man tar in bättre med AI”, säger eleven Sandra Määttälä.

Kulturskolan i Sörmland riskerar nedskärningar när stödet halveras

Efter riksdagens beslut om att halvera stödet till kulturskolorna kan flera kulturskolors verksamhet minska. På Kulturskolan i Katrineholm arbetar man mycket med uppsökande verksamhet i skolan, men det är en verksamhet som kan komma att försvinna när pengarna inte finns. ”Det drabbar både eleverna och personalen”, säger Lotta Asplund, Katrineholms Kulturskola.

Skolkockens knep för att hinna med särskild kost i skolan

När allt fler föräldrar och elever började önska anpassad kost blev det till slut för mycket för skolkocken Anna Melin Berggren i Jönköping. Men nu har det blivit mindre trångt på spisen – sedan kommunen infört en fast matsedel för elever med särskild kost.

Mattetalanger-podden: Talangcenter för elever med stor lärandepotential

I Norge finns det möjlighet att som elev med stor lärandepotential söka till olika talangcenter där man tre till fyra gånger på ett läsår får jobba med tvärvetenskapliga utmaningar. Fokus ligger på att eleverna ska få utforska teman inom matematik, naturvetenskap och teknik tillsammans med likasinnande och mötas i sann skaparglädje. Vi samtalar med Safina de Klerk, ledare för Oslo Ventenskapscenter där ett av Norges talangcenter ligger. (pdf)

Om du hör dig säga ”åh, din idiot” till dig själv

Psykoterapeuten Therése Huggare träffar ofta personer som i vuxen ålder har men från mobbningen de utsattes för som barn. Här är hennes råd för att bygga självmedkänsla och överlista sin inre kritiker.

Experten: Så kan du rädda barn som riskerar bli bortfört

Det handlar om att lyssna på vad barn vill och ge dem utrymme att tala, det menar Erik Ulnes, socionom på Rädda barnen vars hjälptelefon ofta får frågor från barn som lever i en hederskontext.  

“Hvis jeg havde ti trin op til at blive lærer før, så har jeg i hvert fald kun fem nu”

Når der er for meget at tumle med i livet som lærerstuderende, er det godt, at man kan tale med en studiecoach. Laura Voldby Madsen har fået ny motivation og nye redskaber til at gennemføre sit studie på læreruddannelsen i Aalborg.

De enade skolan – genom att dela på ledarskapet

Johan Hallberg och Gun-Marie Persson fick plötsligt frågan om att vikariera som rektorer tillsammans. Nu har de delat på ledarskapet under 19 år – och de båda visslar fortfarande på vägen till jobbet.

Håkan har jobbat på skolan i 20 år – nu läggs den ner: ”Barn som gråter”

Håkan Odin har jobbat i 20 år på den nu nedläggningshotade Fredriksbergsskolan i Linköping. ”Vi har haft barn här i dag som har gråtit jättemycket och är oroliga inför framtiden”, säger han.

Skolportens konferenser
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Skolportens konferenser
Därför är visuella representationer viktiga i kemiundervisningen
  Emelie Patron

Därför är visuella representationer viktiga i kemiundervisningen

Läs Skolportens intervju med Emelie Patron, lektor vid Linnéuniversitetet. Hon ska föreläsa på Skolportens konferens Kemi och kommer att tala om visuella representationer i undervisningen.

Läs mer och boka din plats!
SKOLPORTENS MAGASIN
TEMA: Förskolans arbetsmiljö
  Skolportens magasin nr 1/2023

TEMA: Förskolans arbetsmiljö

Tema: Stora barngrupper och brist på utbildade förskollärare är några av förskolans utmaningar. Intervjun: En grundbult för att stävja mobbning är att arbeta med skolans ledarskap och sociala klimat, säger forskaren Robert Thornberg.

Läs mer och prenumerera här!
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Utmärkelser

Prisregn över Stockholms stads skolor

Årets UF-pristagare skapar, syr och slipar på affärsidéer. Stockholm Science och Innovation School gör skäl för sitt namn. Det stod klart när två av skolans UF-företag utsågs till Årets UF-företag och Årets innovation i Ung Företagsamhets regionala tävling som gick av stapeln nyligen.

”Festfixaren”: Kan inte tänka mig annat än att vara lärare

För Rickard Fors är matematik mycket mer än ”bara” ett skolämne. Synsättet smittar av sig på hans elever – som precis som Rickard Fors ser matteproven som en fest. Nu har han tilldelats Kungliga Vetenskaps­akademiens matematiklärarpris.

Kemiläraren Jonas i Helsingborg prisas av Kungliga vetenskapsakademin

Han har arbetat i särskola, med flyktingar från Syrien och som lågstadielärare i Örkelljunga. Nu arbetar Jonas Kronkvist som gymnasielärare i Helsingborg och har fått pris för sin undervisning.

Läs fler
Fokussida
Fokussida för chefer

Fokussida för chefer

Nyheter, rapporter, forskning och utveckling för dig som är skolledare eller skolchef.

Till fokussida
Namn och Nytt
Svalöfs gymnasiums rektor Lena Hansson går i pension

Lena Hansson, rektor på Svalöfs gymnasium sedan 18 år, går i pension i höst. Under hennes tid som rektor har skolan utvecklats till en modern gymnasieskola och har vuxit med fler utbildningar, program, personal och elever.

Hon är ny rektor på Mariehällsskolan

Johanna Stjernlöf är ny rektor på Mariehällsskolan i Bromma. Hon har bland annat varit biträdande rektor på Bromstensskolan och Mariehällsskolan tidigare.

Ny skolorganisation klar

Nu är den nya skolorganisationen i Sjöbo kommun klar, där alla har tackat ja till sina platserbjudanden. Nu börjar förvaltningsledningen det viktiga implementeringsarbetet att tillsammans med rektorerna skapa de bästa förutsättningarna för teamen.

Läs fler Namn och Nytt
Nyhetskategorier