Hoppa till sidinnehåll
Meritering

Nu kan förskol­lärare bli meriterade

Publicerad:2016-02-24
Uppdaterad:2023-08-31
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman

Karin Mattsson är en av de första förskollärarna i landet som utnämnts till särskilt yrkesskicklig. 

Den som är särskilt yrkesskicklig ska kunna få ett bevis på detta, ett bevis som är fristående från arbetsgivare. Det är tanken bakom det meriteringsprogram för särskilt yrkesskickliga lärare som skapades för några år sedan, på initiativ av Skolporten. Programmet drivs och samordnas av företaget Arete Meritering, som har samma grundare som Skolporten.

Hittills har endast grundskollärare och gymnasielärare kunnat få sin yrkesskicklighet dokumenterad, men nu är meriteringsprogrammet öppet även för förskollärare.

Karin Mattsson
Karin Mattsson är meriterad förskollärare.

Karin Mattsson på Kristallens förskola i Nacka är en av de första förskollärarna som deltar.

− Det är väldigt roligt och lärorikt att få fundera kring sin yrkesroll och verksamhet. Det borde alla få göra. Man ser både det man gör bra och det man behöver utveckla ytterligare, såväl hos sig själv som i verksamheten, säger Karin Mattsson.

Meriteringsprogrammet är upplagt på samma sätt för lärare, oavsett nivå. De ska visa sin yrkesskicklighet inom fyra bedömningsområden: Kunskapsresultat, Undervisning och lärande, Elevens perspektiv och Alla elevers rätt till god undervisning.

Rent praktiskt går det till så att läraren beskriver hur hen arbetar inom de fyra områdena och styrker sina berättelser med olika typer av dokumentation och referenser. Läraren observeras också i sin verksamhet av en oberoende observatör. Till sist avgör en examinatorsgrupp om läraren har visat sin yrkesskicklighet eller inte.

− Att delta i meriteringsprogrammet ger ett bevis på att jag har kompetens för att höja kvaliteten i verksamheten, säger Karin Mattsson.

Framför allt har hon uppskattat processen och det hon lärt sig på vägen mot meriteringen.

− Om förskolorna vill hålla kvar sin personal måste de låta människor utvecklas. Jag tycker att man alltid ska uppmuntra folk som vill utveckla yrkesrollen och driva förskolan framåt, vilket min förskola gör. Det är viktigt.

Eva Annell


Omslag_SP3_2015_liten

Artikeln är ursprungligen publicerad i Skolportens forskningsmagasin nr 3 2015.

Inte redan prenumerant? Prenumerera här!

Stockholm

Biologi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i biologi eller naturkunskap på högstadiet och gymnasiet! Programmet ger både biologididaktik och ämnesfördjupning, bland annat inom källkritik, AI och genteknik. Föreläsare är till exempel Emma Frans, Sebastian Kirppu och Eva Bida.
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
19–20 sep

Kommunikation med vårdnadshavare i förskolan

Den här kursen med kursledare Jakob Carlander fokuserar på kommunikation med vårdnadshavare för att skapa relation och bygga förtroende. Du får flera konkreta verktyg att ta till, inte minst när vårdnadshavare är påstridiga eller bär på olika trauman. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev