Nu lanserar Skolporten digitala kurser med flexibel start!

Digitala handböcker med praktiska inslag. Så kan våra nya kurser enkelt beskrivas. Det säger Åsa Gustafsson, projektledare på Skolporten som nu lanserar digitala kurser i olika ämnen för skolans alla stadier.

Åsa Gustafsson, projektledare på Skolporten

Möjligheten till djupdykning och samtidigt praktiknära och ”hands on”. Det är tanken bakom Skolportens nya digitala kurser, förklarar projektledare Åsa Gustafsson.

Med de här kurserna erbjuder vi en interaktiv fortbildning som ger fördjupning inom ett specifikt område. Kurserna leds av namnkunniga experter på området som i text och rörlig bild förklarar och ger uppgifter att arbeta med.

Deltagarna får också med sig mallar, lektionsaktiviteter samt tips och råd att ta med sig ut i den egna praktiken. Dessutom kan de själva bestämma takten. Det går bra att genomföra kurserna på ett par, tre timmar, men också att starta, repetera och göra uppehåll när det passar under en period på sex månader.

Kort sagt, fördjupande fortbildning med stor flexibilitet. Det känns roligt och meningsfullt att kunna erbjuda den här typen av fortbildning som vi tror fyller ett stort behov, säger Åsa Gustafsson.

Först ut är digitala kurser inom programmering i matematik, cirkelmodellen i svenska och metoder för att eleverna ska bli trygga att tala inför grupp. Därutöver lanseras ett helt kurspaket för att stötta nya lärare inom bland annat konflikthantering och lektionsplanering.

Fler digitala kurser är på gång och kommer att lanseras kontinuerligt under året.

Håll utkik på skolporten.se/digitala-kurser

Av Susanne Sawander

 


Skolportens digitala kurser 

De digitala kurserna är ett flexibelt alternativ för dig som önskar fördjupning inom ett specifikt ämnesområde. Kurserna innehåller filmat material, texter och övningar. De kan bokas under hela läsåret med flexibelt startdatum, och du tar del av dem i din egen takt. Efter genomförd utbildning får du ett kursintyg.

Sidan publicerades 2021-05-03 16:25 av Ebba Reinolf


Relaterat

Ny digital kurs med Pär Sahlin! Cirkelmodellen – introduktion

Hur arbetar du med att stötta elevernas skrivande av olika texttyper? I kursen Cirkelmodellen kan du arbeta praktiskt med genrepedagogiskt skrivande utifrån modelltexter. I film och text presenterar Pär Sahlin information, mallar och konkreta uppgifter för din undervisning. Med flexibel start och tydligt upplägg kan du studera, repetera och testa i klassrummet. Kursintyg ingår!

Ny digital kurs! Programmering i matematik – introduktion

Känner du dig trygg att undervisa i programmering? I kursen Programmering i matematik får du grundläggande kunskaper i programmering, samt tekniker för att undervisa och väcka elevernas intresse. I film och text guidar Mikael Tylmad dig genom praktiska övningsuppgifter. Flexibel start och tydligt upplägg. Kursintyg ingår!

Ny digital kurs med Maria Wiman! Ny som lärare – Lyckade lektioner

Är du nyutbildad lärare och önskar fler handfasta verktyg? Med kursen Lyckade lektioner får du planering, struktur och motivation att samspela i klassrummet. I film och text presenterar Maria Wiman information, uppgifter och tekniker. Med flexibel start och tydligt upplägg kan du studera, repetera och testa. Kursintyg ingår!

Ny digital kurs med Maria Wiman! Ny som lärare – Relationer och ledarskap

Är du nyutbildad lärare och önskar fler handfasta verktyg? I kursen Relationer och ledarskap arbetar vi med att bygga goda relationer med elever, hantera konflikter och bli en trygg ledare i klassrummet. I film och text presenterar Maria Wiman information, uppgifter och tips för din undervisning. Flexibel start och tydligt upplägg. Kursintyg ingår!

Ny digital kurs med Maria Wiman! Ny som lärare – Goda föräldrakontakter

Är du nyutbildad lärare och önskar fler handfasta verktyg? I kursen Goda föräldrakontakter arbetar vi med att skapa ett gynnsamt samarbete med vårdnadshavare, hålla olika typer av möten och lösa konflikter genom samtalsmetodik. I film och text presenterar Maria Wiman information, uppgifter och tips för din undervisning.

Ny forskarskola med fokus på mångfald får 39 miljoner

”Kulturellt möjliggörande undervisning genom språk och litteratur” (CuEEd-LL) heter den nya forskarskolan som har fått närmare 39 miljoner kronor i anslag från Vetenskapsrådet fram till och med 2026. Projektet syftar till att bygga upp forskningskapacitet bland lärarutbildare, för att förbereda nästa generations lärare att undervisa för svenska skolans mångfald.

Frågan: Var hamnar rektorerna vid en ny organisering?

Hur ska skolledarna in? Det är en av de frågor som kvarstår när Lärarförbundet, Skolledarna och LR tar nästa kliv mot en ny organisering. ”Vi kommer aldrig att underordna oss lärarna”, säger Matz Nilsson, Sveriges skolledarförbund.

Ny organisation för Sveriges skolledare och lärare

Lärar- och skolledarorganisationerna har kommit överens om att ta nya steg mot en gemensam organisering för alla skolledare och lärare. Samtidigt föreslår förbundsstyrelsen att Lärarförbundet ansöker om att gå in i SACO.

Kidnappade läraren lämnar Göteborg: ”Känner mig inte välkommen”

Läraren Neda från Lövgärdesskolan kidnappades och misshandlades svårt förra sommaren i samband med en gängkonflikt. Efter att polisen la ner fallet så slutade också månader av dödshot för Neda och hon trodde att livet skulle återgå till det vanliga.  

Nya skollagarna som gäller från 1 juli

Från och med 1 juli börjar en hel del nya lagar att gälla som berör skolan – Läraren hjälper dig genom paragrafdjungeln.

Läraren: ”Jag känner en blandning av hopp och oro inför höstterminen”

Regeringens besked att alla skolor öppnar med närundervisning i höst väcker blandade känslor. Ämnesläraren Karin Kers jobbar helst med närundervisning, men vill också känna sig trygg och säker.

Beskedet lärarna väntat på – närundervisning till hösten

Närundervisning som regel – men fjärr- eller distansundervisning för elever med lindriga symptom. Det är beskedet från regeringen och Folkhälsomyndigheten. Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundet, kräver skarpa regler för att undvika fortsatt dubbelarbete för lärarna.

Han skålade för skolkonkursen – driver nu Harry Potter-skola med poängsystem

Eleverna följer strikt klädkod med marinblå cardigan och tävlar om poäng i uppförande och social kompetens. ”Om du gjort något märkvärdigt och varit en bra elev på lektionen så kan läraren tycka att du är värd ett “house point””, säger Michael Hodroj, 16. Nu växer Harry Potter-skolan Nordic international snabbt – men få känner till friskoleägarens bakgrund.

Så utvecklar du digital kompetens inom sfi-undervisningen

Annsofie Engborg, lärarfortbildare och författare, ska tala om digital kompetens inom sfi-undervisningen på Skolportens konferens Sfi i fokus.

Unga som varken arbetar eller studerar

Med hjälp av data och tidigare forskning, såväl svensk som internationell, har vi både beskrivit gruppen av unga som varken arbetar eller studerar och undersökt insatser som har använts för att förbättra arbetsmarknadsutfallen för personer i gruppen. (pdf)

”Lyssna på oss lärare – hela skolsystemet är fel”

Med den här texten är min förhoppning att fler får upp ögonen för vad som sker i Skolsverige. Något håller på att gå sönder. Något som bryts ned för varje år som går, skriver läraren HP Tran och listar de mest fundamentala felen.

Sommarpaus

Från den 12 juli har Skolportens nyhetsbevakning sommarpaus i 3 veckor. Vi återkommer med uppdaterade nyheter den 2 augusti.

Skolportens konferenser
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Skolporten lanserar digitala kurser med flexibel start!

Skolporten lanserar digitala kurser med flexibel start!

– Digitala handböcker med praktiska inslag. Så kan våra nya kurser enkelt beskrivas. Det säger Åsa Gustafsson, projektledare på Skolporten som nu lanserar digitala kurser i olika ämnen för skolans alla stadier.

Läs mer här
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Skolportens digitala kurser
Viktigt att förstå orsak till talrädsla
  Klara Härgestam

Viktigt att förstå orsak till talrädsla

Att vara rädd för att tala inför grupp är helt rimligt, till och med naturligt. Det säger Klara Härgestam, retoriker och kursledare för Skolportens digitala kurs ”Trygga talare i svenska”.

Läs mer
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Skolportens konferenser
Så utvecklar du digital kompetens inom sfi-undervisningen
  Annsofie Engborg

Så utvecklar du digital kompetens inom sfi-undervisningen

Hallå där Annsofie Engborg, lärarfortbildare och författare, som ska tala om digital kompetens inom sfi-undervisningen.

Läs mer
SKOLPORTENS MAGASIN
Nr 3 2021

Nr 3 2021

Intervju med den kanadensiske skolforskaren Steven Katz som gärna talar om för lärare att deras fortbildning ger klena resultat – och varför. Stort tema om komvux i förändring.

Läs mer och prenumerera här!
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Fokussida
Lön och karriär

Lön och karriär

Här samlar vi nyheter och forskning om t.ex. lönestatistik och karriärfrågor för dig som är lärare och skolledare.

Till fokussida
Namn och Nytt
Idag rektor på Rydskolan – i höst blir hon skolchef i Tibro

Zophia Zander Norell blir ny barn- och utbildningschef i Tibro. Hon är idag rektor på Rydskolan i Skövde kommun och tillträder sin tjänst i Tibro den 4 oktober.

Viktoria Johannesson ny rektor på Karlstad Fria Läroverk

Viktoria Johannesson har utsetts till ny rektor för Karlstad Fria Läroverk och återvänder därmed till Fria Läroverken och Watma Education efter ett år på Karlstad kommun.

André Andersson ny styrelseordförande i Stadsmissionens Skolstiftelse

Vid Stockholms Stadsmissions styrelsemöte den 17 juni utsågs André Andersson till ny styrelseordförande i Stadsmissionens Skolstiftelse.

Läs fler Namn och Nytt
Utmärkelser

”Eleverna får växa genom musiken”

Med hjälp av musik kan livet fyllas med fina upplevelser. Det verktyget vill Gunnar Persson, musiklärare på S:t Eriks gymnasiesärskola, föra vidare. I fjol utsågs han till Årets lärare inom denna skolform.

Läs fler
Fokussida

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Nyhetskategorier
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer