Nu lanserar Skolporten digitala kurser med flexibel start!

Digitala handböcker med praktiska inslag. Så kan våra nya kurser enkelt beskrivas. Det säger Åsa Gustafsson, projektledare på Skolporten som nu lanserar digitala kurser i olika ämnen för skolans alla stadier.

Åsa Gustafsson, projektledare på Skolporten

Möjligheten till djupdykning och samtidigt praktiknära och ”hands on”. Det är tanken bakom Skolportens nya digitala kurser, förklarar projektledare Åsa Gustafsson.

Med de här kurserna erbjuder vi en interaktiv fortbildning som ger fördjupning inom ett specifikt område. Kurserna leds av namnkunniga experter på området som i text och rörlig bild förklarar och ger uppgifter att arbeta med.

Deltagarna får också med sig mallar, lektionsaktiviteter samt tips och råd att ta med sig ut i den egna praktiken. Dessutom kan de själva bestämma takten. Det går bra att genomföra kurserna på ett par, tre timmar, men också att starta, repetera och göra uppehåll när det passar under en period på sex månader.

Kort sagt, fördjupande fortbildning med stor flexibilitet. Det känns roligt och meningsfullt att kunna erbjuda den här typen av fortbildning som vi tror fyller ett stort behov, säger Åsa Gustafsson.

Först ut är digitala kurser inom programmering i matematik, cirkelmodellen i svenska och metoder för att eleverna ska bli trygga att tala inför grupp. Därutöver lanseras ett helt kurspaket för att stötta nya lärare inom bland annat konflikthantering och lektionsplanering.

Fler digitala kurser är på gång och kommer att lanseras kontinuerligt under året.

Håll utkik på skolporten.se/digitala-kurser

Av Susanne Sawander

 


Skolportens digitala kurser 

De digitala kurserna är ett flexibelt alternativ för dig som önskar fördjupning inom ett specifikt ämnesområde. Kurserna innehåller filmat material, texter och övningar. De kan bokas under hela läsåret med flexibelt startdatum, och du tar del av dem i din egen takt. Efter genomförd utbildning får du ett kursintyg.

Sidan publicerades 2021-05-03 16:25 av Ebba Reinolf


Relaterat

Ny digital kurs med Pär Sahlin! Cirkelmodellen – introduktion

Hur arbetar du med att stötta elevernas skrivande av olika texttyper? I kursen Cirkelmodellen kan du arbeta praktiskt med genrepedagogiskt skrivande utifrån modelltexter. I film och text presenterar Pär Sahlin information, mallar och konkreta uppgifter för din undervisning. Med flexibel start och tydligt upplägg kan du studera, repetera och testa i klassrummet. Kursintyg ingår!

Ny digital kurs! Programmering i matematik – introduktion

Känner du dig trygg att undervisa i programmering? I kursen Programmering i matematik får du grundläggande kunskaper i programmering, samt tekniker för att undervisa och väcka elevernas intresse. I film och text guidar Mikael Tylmad dig genom praktiska övningsuppgifter. Flexibel start och tydligt upplägg. Kursintyg ingår!

Ny digital kurs med Maria Wiman! Ny som lärare – Lyckade lektioner

Är du nyutbildad lärare och önskar fler handfasta verktyg? Med kursen Lyckade lektioner får du planering, struktur och motivation att samspela i klassrummet. I film och text presenterar Maria Wiman information, uppgifter och tekniker. Med flexibel start och tydligt upplägg kan du studera, repetera och testa. Kursintyg ingår!

Ny digital kurs med Maria Wiman! Ny som lärare – Relationer och ledarskap

Är du nyutbildad lärare och önskar fler handfasta verktyg? I kursen Relationer och ledarskap arbetar vi med att bygga goda relationer med elever, hantera konflikter och bli en trygg ledare i klassrummet. I film och text presenterar Maria Wiman information, uppgifter och tips för din undervisning. Flexibel start och tydligt upplägg. Kursintyg ingår!

Ny digital kurs med Maria Wiman! Ny som lärare – Goda föräldrakontakter

Är du nyutbildad lärare och önskar fler handfasta verktyg? I kursen Goda föräldrakontakter arbetar vi med att skapa ett gynnsamt samarbete med vårdnadshavare, hålla olika typer av möten och lösa konflikter genom samtalsmetodik. I film och text presenterar Maria Wiman information, uppgifter och tips för din undervisning.

Massavhopp på Prakticum – lärare riktar hård kritik mot ledningen

Svenska Yles granskning avslöjar stort missnöje med ledningen på yrkesinstitutet Prakticum. 16 lärare väljer att inte jobba på skolan i höst. Nästan hälften av all Prakticums personal har upplevt ojämlikt bemötande visar ny personalenkät.

Podcast: Ny lärare i historia och religion på gymnasiet

Gymnasieläraren Olle Linton pratar om egna nybörjarmissar, kärleken till historieämnet och hur han hanterar elever med radikala åsikter. (webb-radio)

Verktyget som förstör skolan

Vill man förstöra ett jämlikt skolväsende är det inte de fria vinstuttagen utan en obligatorisk skolpeng för alla elever som är det viktigaste verktyget. Med hjälp av införandet av en skolpeng av svensk modell skulle det amerikanska skolsystemet marknadiseras sönder, skriver journalisten och läraren Erik Löfgren.

Årets lärare finns i Husby och ger varje elev det lilla extra

Anna Rydberg, lärare på Husbygårdsskolan, har utsetts till årets lärare i Stockholms stad. Hon har arbetat på Husbygårdsskolan i mer än 20 år och hyllas nu för sin strukturerade undervisning, förmåga att skapa goda relationer och för att hon ”ger varje enskild elev det lilla extra”.

Marina Malmqvist är ny VD för Lärande Förskolor och Grundskolor AB

Marina Malmqvist har tillträtt som VD för Lärande Förskolor och Grundskolor. ”Det känns väldigt bra att Marina valt att börja här hos oss. Hon är en erfaren ledare med gedigen kunskap av skolutveckling och hon blir en nyckelperson i vår satsning på för- och grundskolor inom Lärande”, säger Mikael Karlsson, Lärandegruppen i Sverige AB.

Före detta lärare: ”Det räcker inte med tillsägelser”

Peter Vig är idag anställd som judisk resurs på Malmö Borgarskola. Där upplever han inte problem med antisemitism, men under sina 20 år som lärare i Malmö utsattes han regelbundet och han tycker att det inte räcker med tillsägelser när någon uttrycker sig kränkande på skolan.

Skogsmulles nya bok sprids gratis till landets alla lärare

Friluftsfrämjandet väljer att skicka ut Skogsmulles senaste bok, Skogsmulle och besökarna på ön, gratis till alla pedagoger och lärare i skola, förskola och fritidshem. Detta är en del av organisationens insats i att göra det möjligt för alla barn, oavsett bakgrund, att få kunskap om och lära känna naturen.

LUF: Mobilförbud i grundskolan bör vara en självklarhet

Liberala ungdomsförbundets vision är att klassrummet ska bli ett medel för att uppfylla drömmar. Ett klassrum med god arbetsro som fokuserar på att förmedla och inhämta kunskap. Ska det bli mer än en vision behöver kommunerna omgående uppmana samtliga skolor att införa ett mobilförbud – för att öka tryggheten, värna lärandet och undanröja onödiga störningsmoment, skriver Adam Furustam, Liberala Ungdomsförbundet.

”Ge unga hjälp – inte drogtester i skolan”

Elever ska känna sig trygga när de går till och är i skolan, att det är och ska förbli en plats för lärande. Att ha poliser på skolan med narkotikahundar som frågar elever ifall de vill ta ett “frivilligt” drogtest kommer inte hjälpa oss att uppnå detta, skriver Alec Sintorn och Julia Crona, Luf.

”Öka resurserna eller sänk kraven i skolan”

Barnen befinner sig i dag i en kravfylld men underfinansierad skola där elever bedöms efter ett betygssystem som hellre fäller än friar. Vi leker med elden. Det behövs mer resurser eller förändrade krav i skolan nu, skriver läraren Maria Wiman.

Föräldrar lär sig fråga positivt om skolan

I några skolor i Knivsta och Uppsala kommuner får föräldrar lära sig hur de kan stötta sina barn i skolarbetet utan att det blir tjat och konflikter. FöräldraFokus heter metoden. Många föräldrar vet inte hur barnen har det i skolan, säger projektledaren Isabell Eriksson.

Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute nu!

Nytt nr ute nu!

INTERVJU: Inkluderingen har gått för långt, ropar röster i skoldebatten. Tvärtom, menar MARA WESTLING ALLODI, professor i specialpedagogik. Inkludering är viktig för demokratin – och vi har inte ens börjat.

Läs mer!
Skolportens konferenser
Så använder du historiska källor och historiebruk i undervisningen
  Mikael Bruér, doktorand och författare

Så använder du historiska källor och historiebruk i undervisningen

Hallå där, Mikael Bruér, doktorand och författare, som ska tala om historiska källor och historiebruk i undervisningen på Skolportens konferens Historia.

Läs mer
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Namn och Nytt
Ola Sundberg är ny verksamhetschef i grundskolan

Ola Sundberg är ny verksamhetschef för de kommunala grundskolorna i Uddevalla. Han har arbetat som rektor i både Partille och Göteborg, och kommer närmast från tjänsten som verksamhetschef för grundskolan i Vara kommun.

Dynamisk organisation för varje elevs utveckling

Ingenting är omöjligt – vi testar och vi provar. Så resonerar Ove Sköld, biträdande rektor på Anna Whitlocks gymnasium. Han har nyligen utnämnts till årets biträdande gymnasierektor i Stockholms stad. Hans engagemang och analysförmåga bidrar till goda resultat och en undervisning på vetenskaplig grund.

S:t Eriks gymnasium vände trenden uppåt

Rektor Madeleine Heiman har målmedvetet och med stort engagemang, tillsammans med sina medarbetare, utvecklat S:t Eriks gymnasium/Riksgymnasiet för rörelsehindrade. Nu hyllas hon av Stockholms stad som “Årets gymnasierektor”.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Lön och karriär

Lön och karriär

Här samlar vi nyheter och forskning om t.ex. lönestatistik och karriärfrågor för dig som är lärare och skolledare.

Till fokussida
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Utmärkelser

Dynamisk organisation för varje elevs utveckling

Ingenting är omöjligt – vi testar och vi provar. Så resonerar Ove Sköld, biträdande rektor på Anna Whitlocks gymnasium. Han har nyligen utnämnts till årets biträdande gymnasierektor i Stockholms stad. Hans engagemang och analysförmåga bidrar till goda resultat och en undervisning på vetenskaplig grund.

S:t Eriks gymnasium vände trenden uppåt

Rektor Madeleine Heiman har målmedvetet och med stort engagemang, tillsammans med sina medarbetare, utvecklat S:t Eriks gymnasium/Riksgymnasiet för rörelsehindrade. Nu hyllas hon av Stockholms stad som “Årets gymnasierektor”.

Rektor Linnea Lindquist får Hederspris

Rektor Linnea Lindquist har tilldelats Stiftelsen Jämlikhetsfondens Hederspris på 10 000 kronor.

Läs fler
Skolportens digitala kurser
Viktigt att förstå orsak till talrädsla
  Klara Härgestam

Viktigt att förstå orsak till talrädsla

Att vara rädd för att tala inför grupp är helt rimligt, till och med naturligt. Det säger Klara Härgestam, retoriker och kursledare för Skolportens digitala kurs ”Trygga talare i svenska”.

Läs mer
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Nyhetskategorier