Nya miljoner till Gävleborg

I sista budgeten innan valet i höst satsar regeringen ytterligare miljoner på vård, skola och omsorg.

Läs hela artikeln här!

Sidan publicerades 2018-04-16 18:29 av Susanne Sawander


Relaterat

 Normkritik kan inte väljas bort

Efter hösten och vinters Metoo-raseri har många frågor väckts. Hur kunde det bli så här? Varför har vi inte sett? Än mindre agerat? Skolporten har intervjuat Lotta Björkman, lärarutbildare vid Södertörns högskola och mångårig utbildare i normkritik, om hur skolan kan arbeta vidare med jämställdhet och genusfrågor.

L: Mer pengar till skolan och försvaret

I dag presenterade liberalerna sitt förslag till vårbudget, och det fortsätter att vara skolan som står i fokus för partiet. Dessutom vill man skjuta till mer pengar till försvaret. Läs hela artikeln här!

L: Mer pengar till skolan och försvaret

I dag presenterade liberalerna sitt förslag till vårbudget, och det fortsätter att vara skolan som står i fokus för partiet. Dessutom vill man skjuta till mer pengar till försvaret. Läs hela artikeln här!

Rektor kritisk till Skolverket: Digitalisera proven nu

Det nationella provet i engelska för årskurs nio som skulle skrivas nu på morgonen spreds i sociala medier. Elsemarie Hallqvist, rektor på Nytorpsskolan, är kritisk till Skolverket och menar att proven borde digitaliseras. Läs hela artikeln här!

”Alarmerande situation för elever med autism”

Att inte bli behörig till gymnasiet och kunna gå en utbildning efter eget intresse är en inkörsport till ett livslångt utanförskap. Sverige behöver avgörande förbättringar i skolan för barn med autism och andra funktionsnedsättningar, skriver företrädare för Autism- och Aspergerförbundet. Läs hela artikeln här!

Skolan först för Liberalerna

Skolan är Sveriges viktigaste framtidsfråga. Det tycker Liberalerna som i sin vårmotion vill se en rad olika skolsatsningar. Läs hela artikeln här!

Örebroskolor skriver nationellt prov trots larm från Skolverket

Flera skolor i Örebro län har beslutat att låta sina elever skriva det nationella provet i engelska, trots Skolverkets uppgifter om att provet spridits på sociala medier. ”Det är svårt att veta om proven har läckt eller inte”, säger rektorn på Lillåskolan. Läs hela artikeln här!

M vill införa gratis polisutbildning

Moderaterna vill att polisutbildningen betalas av staten och erbjuda flera olika inriktningar.  – Vi har i dag en och samma polisutbildning alldeles oavsett vad du ska arbeta med, säger Tomas Tobé, (M), rättspolitisk talesperson.   Läs hela artikeln här!

Ny kartläggning: SFI-köer gör att kommuner bryter mot lagen

Flyktingvågen har skapat stora påfrestningar för många kommuners SFI-utbildningar. Var femte kommun uppger att effekterna varit ”betydande”, och på flera håll har man inte klarat lagens krav. Det visar en ny kartläggning som SVT tagit del av. Läs hela artikeln här!

SFI-eleverna berättar: Det här är deras drömjobb

De är många som läser på SFI i Mölndal – hela 50 procent fler elever än för två år sedan. De drömmer om olika jobb, men gemensamt för dem alla är att språket är en nyckel. Läs hela artikeln här!

Så fick Sverige världen mest avreglerade skolmarknad

Sverige är det enda land i världen som tillåter att skattefinansierade skolor drivs av vinstdrivande riskkapitalbolag. Hur blev det så? Läs hela artikeln här!

Forskare: Vad vi inte vet om konfessionella skolor

Det är för mycket känsloargument och för lite forskningsbaserade argument i debatten om konfessionella friskolor i Sverige. Det menar Jonas Qvarsebo, lektor i utbildningsvetenskap vid Malmö Universitet och Fredrik Wenell lektor i systematisk teologi vid Örebro Teologiska Högskola, som skrivit rapporten Konfessionella friskolor – samhällsproblem eller mänsklig rättighet? Läs hela artikeln här!

Rektorn: ”Diskussionen om mössa och betyg löser inte skolfrågan”

Mobil- eller mössförbud är ickefrågor i årets val. Det konstaterar rektorn Patrik Henriksson efter att P4 Västerbotten besökt valfamiljen i skolmiljö. Läs hela artikeln här!

Skoldebattör: ”Lägg ner lärarutbildningen”

En majoritet av de som läser till ämneslärarutbildare vid Karlstads universitet hoppar av studierna. Isak Skogstad är lärare och skoldebattör och han tycker att lärarutbildningen som den ser ut idag borde skrotas helt. Läs hela artikeln här!

”SFI:s problem har kvarstått i decennier”

SFI-undervisningen brister i hänsyn till elevernas olika bakgrund, och elever hoppar av – på grund av leda. ”Man måste börja se SFI som den investering det är”, säger läraren och universitetslektorn Aina Bigestans. Läs hela artikeln här!

Lokalt tröjförbud väcker hård kritik

I Partille har ett förbud mot att bära Förskoleupprorets kampanjtröjor på arbetstid fått Lärarförbundets lokalavdelning att reagera starkt. Läs hela artikeln här!

Konferenser
Ny fokussida
Moderna språk

Moderna språk

Här samlar vi nyheter, debatt, forskning och rapporter om moderna språk.

Till moderna språk
Aktuella chefstjänster
Nyhetskategorier
SKOLPORTENS MAGASIN
Tema: Skola på vetenskaplig grund?
  Nytt nr ute 4 april!

Tema: Skola på vetenskaplig grund?

Det är lättare sagt än gjort när akademi och praktik ska samverka för forskningsbaserad undervisning. Dessutom: Stor forskningsbilaga!

Läs mer och prenumerera här!
Aktuella arbetsgivare
Mest läst senaste veckan

Skolverkets generaldirektör: Bergströms oro är obefogad

Hans Bergström uttrycker i sin artikel en oro för att Skolverket inte anser att det har någon betydelse vad skolan gör. Den oron är obefogad. Efter att ha arbetat 30 år i skolan vet jag att det har stor betydelse vad ansvariga skolhuvudmän, rektorer och lärare gör, skriver Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson, i en replik.   Läs hela artikeln här!

Lista: Så mycket tjänar lärare i olika ålder

Genomsnittlig månadslön inom kommunal sektor efter ålder, och skolyrke, 2016. Växla mellan lärartyperna med hjälp av pilarna. Läs hela artikeln här!

Här är skolan redan igång med digitalisering av NP

100 skolor har valts ut för att testa att göra digitala nationella prov.  På Stenkulan i Lerum är man redan igång med förberedelserna. ”Vi ser fram emot att få vara en av provskolorna”, säger rektorn Anna Brandén. Läs hela artikeln här!

Utsatt stadsdel förlorar 36 miljoner kronor när elever byter skola

36 miljoner kronor. Så mycket pengar försvinner från Angered när elever väljer friskolor eller skolor i andra stadsdelar och kommuner. Pengarna var tänkta att användas särskilt i Angered. Nu förändrar Göteborgs stad skolpengen för att stoppa pengablödningen. Läs hela artikeln här!

Så löser du de 8 värsta konflikterna på jobbet

Chef frågade deltagarna i undersökningen: ”Vilken är den svåraste konflikt du haft under din karriär?” och in kom svar som hade kunnat platsa i vilket psykologiskt tv-drama som helst. Här är några av dem – med kommentarer och förslag till lösningar från Chefs expert Leif E Andersson. Läs hela artikeln här!

Konferens
För dig som undervisar i musik

För dig som undervisar i musik

Konferensen tar bland annat upp: likvärdig bedömning av musikkunskap, musiksalens digitala verktygslåda, elevers lustfyllda låtskrivande i praktiken och hur du kan skapa ett kreativt förhållningssätt till musikundervisningen. Välkommen!

Läs mer och boka plats