Hoppa till sidinnehåll
Elevinflytande

Nya perspektiv på undervisningen i ämnet idrott och hälsa

Publicerad:2021-08-11
Uppdaterad:2023-08-31
John Miller
Skribent:John Miller


Professor Suzanne Lundvall.

Hallå där, Suzanne Lundvall, professor vid Göteborgs universitet. Du kommer att tala på Skolportens konferens Idrott och hälsa.

Vad ska din föreläsning handla om?

– Den handlar om att kunna byta perspektiv på ämnet idrott och hälsa som möjliggör förändrade undervisningspraktiker. Olika ingångar och förhållningssätt till hållbarhet är ett perspektiv som efterfrågas av omvärlden, men som inte bearbetats inom skolämnet idrott och hälsa. I bästa fall kan det leda till att vi når fler elever och kan etablera ännu mer tydligt ett livslångt lärande.

– Vi har haft ett förhållningssätt inom ämnet som har handlat mycket om den individuella fysiska hälsan och vi lever i en tid där fokus legat på individen. Men hälsa är ett så pass stort och brett begrepp så det räcker inte med att bara ha ett individfokus utan vi måste placera in oss i ett sammanhang, där olika aspekter av hållbarhet behöver få plats.

Hur ser utmaningen ut för idrottslärarna när det gäller den förändrade synen på ämnets innehåll och utformning?

– Utmaningen är inte helt ny. Alla vi som är utbildade idrottslärare, vi har varit besjälade av rörelse och träning. En utmaning för oss är att byta föreställningar om vad det innebär att vara fysiskt aktiv, vad kan det vara och hur kan det se ut. Vi behöver hitta ännu fler ingångar till rörelse än vad vi haft tidigare.

Hur är det med idrottslärarutbildningarna, hänger de med i utvecklingen av idrott och hälsa?

– Idrottslärarutbildningarna har varit sena på bollen kring fysisk aktivitet och hälsa. Jag tycker att utbildningarna fastnar i sina akademiska discipliner. Fysiologerna tar sin del om hur kropp och träning påverkar varandra och pedagogerna tar sin del om lärandeteorier och socialiseringsprocesser. Lärarkandidaterna själva måste få ihop det här till en begriplig helhet. Här menar jag att de upplever att de inte får hjälp med att föra ihop de olika kunskaperna för att det sedan ska landa i en förenklad praktik. Men jag tror att en förändring är på gång inom Idrottslärarutbildningarna.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

– Jag vill att de ska våga byta föreställningar om vad en aktiv kropp är och vad det innebär att välja en hälsosam livsstil. Vad händer om man pratar mer om välbefinnande och hållbarhet än just hälsa? Jag tänker att deltagarna ska känna sig stärkta i att pröva nya idéer och våga ha en dialog med sina elever kring exempelvis vad en temaperiod skulle kunna handla om och vilken typ av elevuppgifter som skulle vara relevanta att pröva. Och det är väl där jag menar att vi behöver gå mer mot elevcentrerade uppgifter där eleverna tar kommando över sitt lärande och bearbetar innehåll och sätter det i relation till sig själva, sitt vardagsliv och sitt sammanhang.

Av John Miller

Du kan lyssna till Suzanne Lundvall på Skolportens konferens Idrott och hälsa den 14–15 oktober 2021!

Om konferensen och boka plats

Konferensen berör:

  • En hållbar idrottsundervisning – vad är det?
  • Utveckla tillgängliga lärmiljöer med fokus på socialt samspel.
  • Bedömning för och av lärande i idrott och hälsa.
  • Stödundervisning i motorik för nyanlända flickor
  • Helhet i undervisningen med IKT, ämnesövergripande arbete och värdeskapande lärande.
  • Ökat psykiskt välbefinnande som en del av idrott och hälsa.
  • Så kan vi bedriva friluftsliv med enkla medel och hög kvalitet.
  • Fysisk aktivitet i relation till hälsa – vad vet vi egentligen?

 

Stockholm

Biologi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i biologi eller naturkunskap på högstadiet och gymnasiet! Programmet ger både biologididaktik och ämnesfördjupning, bland annat inom källkritik, AI och genteknik. Föreläsare är till exempel Emma Frans, Sebastian Kirppu och Eva Bida.
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
19–20 sep

Kommunikation med vårdnadshavare i förskolan

Den här kursen med kursledare Jakob Carlander fokuserar på kommunikation med vårdnadshavare för att skapa relation och bygga förtroende. Du får flera konkreta verktyg att ta till, inte minst när vårdnadshavare är påstridiga eller bär på olika trauman. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev