Nya sätt att se på friluftsliv som kunskapsområde

Hallå där Jonas Mikaels, fil.dr. i idrottsvetenskap och lärare i friluftsliv på GIH. Din föreläsning på Skolportens konferens om idrott och hälsa lovar helt nya sätt att se på friluftsliv som kunskapsområde. Vad betyder det? 

– Faktum är att många lärare i idrott och hälsa bläddrar fram till det egna kapitlet i läroplanen och lägger upp sin friluftsundervisning utifrån vad som står där. Men då har man missat något väsentligt, nämligen det som sägs i läroplanens första del, att all undervisning ska anlägga fyra övergripande perspektiv – det historiska, etiska och internationella perspektivet samt miljöperspektivet. Genom att utgå från dessa uppstår plötsligt massor av spännande ingångar till friluftsundervisningen som inte bara handlar om Trangiakök och vindskydd.

Kommer du att bjuda på några konkreta exempel?

– Absolut! Att utgå från den egna omgivningen är ett klockrent sätt att fånga det historiska perspektivet. Nej, det krävs inte vildmark runt hörnet, jag kommer att belysa hur sådan undervisning kan gestaltas i innerstan. Att koppla undervisning till frågor som Greta Thunberg och skolelever världen över sätter fingret på, aktualiserar och vidgar perspektiven ytterligare. Min egen forskning visar att med det här synsättet kan idrottslärare initiera berikande ämnesövergripande undervisning där flera ämneslärare arbetar tillsammans.

Du kan lyssna på Jonas Mikaels på Skolportens konferens Idrott & hälsa:

Konferensen berör bland annat:

  • Så påverkas hjärnan av fysisk aktivitet
  • Betyg, planeringar, examinationsuppgifter och bedömningsmallar i idrott och hälsa
  • Nya perspektiv på lärande i friluftsliv
  • Hur motiverar vi eleverna?
  • Idrott och träning – bra eller dåligt för kroppsuppfattningen?
  • Bra mat för hållbar hälsa och god prestation vid idrott
  • Mindfulness och yoga som verktyg för mental träning och spänningsreglering

Susanne Sawander

Sidan publicerades 2019-03-14 11:04 av Hedda Lovén


Relaterat

Elevhälsa, 19-20 september i Stockholm

En fungerande elevhälsa kan vara avgörande för lärande och framgång i skolan. Nu återkommer vår konferens, mer välfylld än någonsin. Ta del av föreläsningar om samverkan, unga i hederskontext, antipluggkulturer, sömn, sociala medier och hjärnan samt hur man förbättrar kommunikationen i svåra samtal.

Idrott och hälsa, 2-3 april i Stockholm

Vårens konferens för lärare i idrott och hälsa tar upp ämnen som betyg, planeringar, examinationsuppgifter och bedömningsmallar i idrott och hälsa, nya perspektiv på lärande i friluftsliv, att motivera när motivation saknas samt frågan om träning alltid är bra för elevers kroppsuppfattning. Välkommen!

Uppdrag om ändring i förordningen om statsbidrag till utbildning av utlandssvenska barn och ungdomar

Redovisning av uppdrag om ändring i förordningen om statsbidrag till utbildning av utlandssvenska barn och ungdomar. (pdf)

Sveriges bästa löneutveckling för rektorer och förskolechefer i Växjö kommun och utbildningsförvaltningen

Sveriges skolledarförbund uppmärksammar och gratulerar Växjö kommun och utbildningsförvaltningen för Sveriges bästa löneutveckling för förskolechefer och rektorer 2019. Det uppmärksammas med årets lönetårta som överlämnas till utbildningsnämndens ordförande Pernilla Tornéus och utbildningsförvaltningens förvaltningschef Anders Elingfors. Lönetårtan överlämnas av Sveriges skolledarförbunds förbundsordförande Matz Nilsson.

Moderaterna i Eskilstuna och Nyköping: Utred slöjförbud i grundskolan

I ett gemensamt utspel säger Moderaterna i Nyköping och Eskilstuna att de vill se en utredning av slöjförbud i för- och grundskolan. ”Ett slöjförbud är en nödvändig åtgärd om Eskilstuna vill komma åt problemen med hedersförtryck och religiöst tvång”, säger Jari Puustinen (M), kommunalråd i Eskilstuna, i ett pressmeddelande.

Trångboddas hälsa och betyg påverkas inte

Trångboddhet enligt den svenska normen påverkar varken hälsa eller skolbetyg, visar en ny granskning. Med extrem trångboddhet är det dock en annan sak.

Trångboddhet – konsekvenser för hälsa och skolresultat

Det finns inga tecken på att trångboddhet ökar risken för ohälsa och dåliga skolresultat. I alla fall inte utifrån den svenska trångboddhetsnormen, visar Riksrevisionens granskning. (pdf)

Trångboddhet enligt normen inte negativt för hälsa och skolresultat

Det finns inga tecken på att trångboddhet ökar risken för ohälsa och dåliga skolresultat. I alla fall inte utifrån den svenska trångboddhetsnormen, visar Riksrevisionens granskning.

Årsrapport 2018 – skillnader i skolkvalitet och strategisk styrning

Skolhuvudmännens strategiska styrning för ökad likvärdighet är ett viktigt tema i Skolinspektionens årsrapport för 2018.(pdf).

Årsrapport 2018 – skillnader i skolkvalitet och strategisk styrning

Skolhuvudmännens strategiska styrning för ökad likvärdighet är ett viktigt tema i Skolinspektionens årsrapport för 2018. Skolinspektionen lyfter bland annat att flera huvudmän inte tillräckligt gör aktiva och stödjande satsningar för att möta skolors olika behov.

Var tredje pojke Stockholm ges för lågt betyg i matte

Var tredje pojke i Stockholm som slutar nionde årskurs får för låga betyg i matematik enligt en ny undersökning. Resultatet indikerar på diskriminering säger forskarna. ”Det sker förmodligen omedvetet”, säger Björn Tyrefors docent och forskare vid IFN.

Överenskommelse: Öppen förskola och stöd i språkinlärning och etablering i arbets- och samhällslivet

Den här delrapporten beskriver arbetet under det första året av den treåriga överenskommelsen mellan regeringen och SKL. Delrapporten innehåller i enlighet med överenskommelsen en redovisning innehållande föreslagna och pågående aktiviteter samt en strategi för kommande arbete. (pdf)

Barn tvingas slåss – ”manna” breder ut sig i Stockholm

Skolelever som gör upp i riggade slagsmål, så kallad ”manning” sprider sig i Stockholmsområdet. Tidigare har problemet varit känt på Södermalm. Nu har slagsmålstrenden upptäckts på fler skolområden, bland annat i Bromma och Vällingby.

PM – Pedagogisk personal i skola och vuxenutbildning läsåret 2018/19

I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om pedagogisk personal i skola och vuxenutbildning läsåret 2018/19. (pdf)

Sigrid och Rune deltar i projekt för särskilt begåvade

Kungsbackaeleverna Sigrid Carlberg och Rune Broström är särskilt begåvade och hade en tuff skolgång under flera år. Men sedan det kommunala projektet Team drog i gång har de känt att det blivit roligt att gå till skolan igen.

Nya riktlinjer ska minska hot och våld i skolan

Anmälningar om hot och våld i skolan har mer än fördubblats på sju år i Stockholms län, enligt Arbetsmiljöverkets statistik. Efter påtryckningar från lärarfacken skärps nu riktlinjerna för lärare och rektorer.

Konferenser
Aktuella chefstjänster
Fler platsannonser
Fortbildning
Specialpedagogik 2019
  Konferensen ges i Sthlm & Gbg våren 2019

Specialpedagogik 2019

Årets viktigaste konferens för dig som är intresserad av fördjupad kunskap inom det specialpedagogiska fältet. Du spelar en avgörande roll för elever i behov av särskilt stöd.Ta del av den senaste forskningen och nyheterna inom det specialpedagogiska fältet.

Läs mer och boka plats
Ny fokussida
Demokrati och källkritik

Demokrati och källkritik

Här samlar vi utvalda nyheter, rapporter och forskning om demokrati och källkritik, samt tipsar om lektionshandledningar och annat material som du kan ha nytta av som lärare och skolledare.

Till fokussidan
Fördjupning
Temabrev: Dyslexi

Temabrev: Dyslexi

Missade du vårt fullmatade temabrev om dyslexi? Här kan du läsa ikapp!

Tema: Dyslexi
Mest läst senaste veckan

Nationell handlingsplan för digitalisering av skolväsendet

Den nationella handlingsplanen för digitalisering av skolväsendet är hela skolväsendets handlingsplan. De 18 förslag på nationella initiativ och aktiviteter som presenteras i handlingsplanen utgår från den samlade behovsbilden och har formulerats av SKL. (pdf)

Allt fler ingripanden – sex svenska skolor stängdes

Antalet skolor med så allvarliga brister att Skolinspektionen gjort skarpa ingripanden, som att stänga skolor, har ökat. Myndigheten ser hur klyftorna mellan skolor växer, då de med störst utmaningar har svårast att rekrytera lärare.

Från plan till verkstad – #skolDigiplan

Skolväsendet står inför olika utmaningar för att kunna nyttja digitaliseringens möjligheter. Den nationella handlingsplanen pekar på flera nödvändiga insatser av nationell karaktär.

SKOLPORTENS MAGASIN
Tema: Dyslexi
  Skolporten nr 1/2019 – ute nu!

Tema: Dyslexi

Tidig och mer systematisk hjälp till elever med läs- och skrivsvårigheter är insatser forskarna kan enas om. Intervjun: Möt Camilo von Greiff, ny generaldirektör för Skolforskningsinstitutet. Reportage: Nu utbildas de första lärarassistenterna inom yrkeshögskolan. Lärarpanelens val: Lärare är okritiska till entreprenöriellt lärande.

Köp digitala lösnummer!
Aktuella arbetsgivare
Nyhetskategorier
Utmärkelser

Rektor i Huddinge utsedd till årets chef

Annie Lööf, Oscar Zia och Nyamko Sabuni. Men det var en gymnasierektor från Huddinge som var den stora stjärnan när tidningen Chefs årliga gala gick av stapeln på Grand Hôtel.

Årets Chef 2019: Stefan Vilkman

Modigt, strategiskt och med en tydlig vision leder han elever och personal på Östra gymnasiet i Huddinge. Rektor Stefan Vilkman har tagit det moderna ledarskapet in i skolvärlden med lysande resultat. Själv menar han att han leder genom andra. Därför är han också Årets Chef 2019!

Ulrika Wolff får årets Ingvar Lundbergpris

Ulrika Wolff, professor vid institutionen för pedagogik och specialpedagogik, får priset för sin mångsidiga forskning kring läs- och skrivutveckling hos barn med läs- och skrivsvårigheter.

”Politikerna måste vara modiga”

3 frågor till Hamid Zafar, tidigare rektor vid Sjumilaskolan i Göteborg, utsedd till Årets svensk av nyhets­magasinet Fokus.

Linda Forssén är årets skolledare

Applåderna från 300 skolledare ville aldrig ta slut när Linda Forssén, rektor i Trollhättan, tog emot priset ”Årets Skolledare” vid Skolledargalan på Berns i Stockholm.

Läs fler