Nya sätt att se på friluftsliv som kunskapsområde

Hallå där Jonas Mikaels, fil.dr. i idrottsvetenskap och lärare i friluftsliv på GIH. Din föreläsning på Skolportens konferens om idrott och hälsa lovar helt nya sätt att se på friluftsliv som kunskapsområde. Vad betyder det? 

– Faktum är att många lärare i idrott och hälsa bläddrar fram till det egna kapitlet i läroplanen och lägger upp sin friluftsundervisning utifrån vad som står där. Men då har man missat något väsentligt, nämligen det som sägs i läroplanens första del, att all undervisning ska anlägga fyra övergripande perspektiv – det historiska, etiska och internationella perspektivet samt miljöperspektivet. Genom att utgå från dessa uppstår plötsligt massor av spännande ingångar till friluftsundervisningen som inte bara handlar om Trangiakök och vindskydd.

Kommer du att bjuda på några konkreta exempel?

– Absolut! Att utgå från den egna omgivningen är ett klockrent sätt att fånga det historiska perspektivet. Nej, det krävs inte vildmark runt hörnet, jag kommer att belysa hur sådan undervisning kan gestaltas i innerstan. Att koppla undervisning till frågor som Greta Thunberg och skolelever världen över sätter fingret på, aktualiserar och vidgar perspektiven ytterligare. Min egen forskning visar att med det här synsättet kan idrottslärare initiera berikande ämnesövergripande undervisning där flera ämneslärare arbetar tillsammans.

Du kan lyssna på Jonas Mikaels på Skolportens konferens Idrott & hälsa:

Konferensen berör bland annat:

  • Så påverkas hjärnan av fysisk aktivitet
  • Betyg, planeringar, examinationsuppgifter och bedömningsmallar i idrott och hälsa
  • Nya perspektiv på lärande i friluftsliv
  • Hur motiverar vi eleverna?
  • Idrott och träning – bra eller dåligt för kroppsuppfattningen?
  • Bra mat för hållbar hälsa och god prestation vid idrott
  • Mindfulness och yoga som verktyg för mental träning och spänningsreglering

Susanne Sawander

Sidan publicerades 2019-03-14 11:04 av Hedda Lovén


Relaterat

Elevhälsa, 19-20 september i Stockholm

En fungerande elevhälsa kan vara avgörande för lärande och framgång i skolan. Nu återkommer vår konferens, mer välfylld än någonsin. Ta del av föreläsningar om samverkan, unga i hederskontext, antipluggkulturer, sömn, sociala medier och hjärnan samt hur man förbättrar kommunikationen i svåra samtal.

Så stora är barngrupperna på fritids i din kommun

Allt fler barn går på fritids. Och hur stora barngrupperna är varierar stort mellan landets kommuner. I Västmanland är barngrupperna störst i Fagersta och Hallstahammar – minst i Köping.

Lärarupproret: Lärare i Mora kräver bättre villkor i skolan

Under lördagseftermiddagen samlades lärare på kajen i Mora för att ansluta sig till det nationella lärarupproret. Läraren Theresia Jones-Kjellin på Utmelandsskolan var initiativtagare till manifestationen i Mora.

Här undervisar elever pensionärer i ny teknik

Kanalskolan i Skellefteå ingår i ett EU-projekt där även skolelever från Irland och Island är med. Tanken är att lära äldre personer hur ny teknik fungerar. Skellefteås pensionärer har dock visat sig vara ganska vassa med sina smarta mobiler.

De manifesterar mot besparingar i förskolan

Förskolor kan behöva stängas akut på grund av personalbrist när Mölndal minskar bemanningen. På söndagen manifesterar föräldrar och personal för att visa sitt missnöje med besparingsåtgärderna.

Tusentals förskolepedagoger demonstrerade i Stockholm

Tusentals förskolepedagoger och lärare marscherade under lördagen genom Stockholm i protest mot vad de anser är den ohållbara situationen på många förskolor i landet.

Här tågar hundratals lärare i protestmarsch genom Malmö

Omkring 600 personer deltog i lärarmarschen genom Malmö på lördagen. ”Nio av tio kommuner skär ner på skolan. Det är alarmerande. Det är en trend som vi vill ska upphöra,” säger Fredrik Björkman, vice ordförande Lärarförbundet Malmö.

Samisk temaväska ska höja kunskapen om minoritetsbefolkningen i Dalarna

En samisk temaväska och en lärarhandledning som vänder sig till grundskolan har nu tagits fram av Region Dalarna i samarbete med Länsbibliotek Dalarna och kommunbiblioteken. Syftet är att lyfta fram den samiska kulturen och sprida kunskap.

”Situationen i svenska skolan är helt ohållbar”

Lärarfacken: Nu måste landets skolpolitiker lyssna på lärarna.

Endast var tredje professor i Umeå är kvinna

Bara var tredje professor är kvinna vid Umeå universitet. Utvecklingen har stått still de senaste åren. Men det kan bli helt jämställt – det tror vice rektor Heidi Hansson.

De marscherar mot nedskärningar i skolan

Under lördagen kan Jönköping fyllas av mer eller mindre missnöjda lärare från hela länet. ”Vi ser vad besparingarna inom skolan gör med barnen och personalens hälsa och vi sätter nu ner foten,” säger läraren Josefin Engelsson som jobbar i Vaggeryds kommun.

Linnea och Sandra rullar till Stockholm för att demonstrera för Förskoleupproret

Förskoleupproret startade i Örebro för fem år sedan, men sedan dess har det vuxit till en nationell protest. I dag samlas tusentals människor i Stockholm för att demonstrera för förskollärares arbetsvillkor.

”Minska antalet ämnen till maximalt tio i grundskolan”

Läraren Isak Skogstad: Det är inte hållbart med sexton ämnen sett till lärarbristen och kostnaderna.

63 miljoner i vinst – samtidigt som lärarna demonstrerar

Engelska skolan gjorde en vinst på 63 miljoner förra året, 10 miljoner mer än året innan. Samtidigt demonstrerar tusentals lärare mot besparingar i skolan.

Beslut: Knarkhundar ska leta igenom gymnasieskolor i Örebro

Den politiska majoriteten har i dag beslutat att anta Gymnasienämndens förslag om ytterligare insatser mot narkotikan på Örebros gymnasieskolor.

Polisen ser likheter mellan hoten i Härnösand

Först socialförvaltningen. Sedan Härnösands gymnasium. Polisen ser likheter mellan hoten.  

Konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
Tema: Skolans styrning
  Skolporten nr 3/2019 – ute 16 maj

Tema: Skolans styrning

Sveriges rektorer slits mellan budgetkrav och elevers rätt till likvärdig utbildning. Intervjun: Didaktikforskaren Simon Hjort vill utbilda framtidens tänkare. Reportage: Lekens betydelse i förskolan. +Skolportens favorit: Så skapas rektors pedagogiska ledarskap. +Så väcker vi tjejers teknikintresse. +Unga kämpar för bättre sexualundervisning.

Läs mer här!
Aktuella chefstjänster
Fler platsannonser
Pedagogiska poddar
Poddar om utbildning och läraryrket

Poddar om utbildning och läraryrket

Det finns en mängd podcasts om undervisning, lärande och lärarprofessionen i sig: här länkar vi till ett urval, välkommen in och börja botanisera!

Läs mer
Fördjupning
Dags att växa?

Dags att växa?

Våren är i antågande och just nu är det många som funderar på sin arbetssituation och möjligheten till nya utmaningar. Går du i samma tankar? Vi har samlat ett antal nyheter om lön, karriär och yrkesutveckling i ett särskilt temabrev för dig som funderar över dina karriärmöjligheter.

Till Tema Karriär
Mest läst senaste veckan

Färre elever får särskilt stöd i Stockholms stad

Allt fler elever behöver extra stöd i skolan – men allt färre får den. I Stockholm får bara 3,8 procent av eleverna särskilt stöd, betydligt färre än riksgenomsnittet. Nu har Stockholms stad anmälts till Skolinspektionen för brott mot skollagen.

Selma kämpar för att klara gymnasiet: ”Jag är ett problem som jag själv ska lösa”

Selma Holm slutade gå till skolan redan i åttan. Först i slutet av nian fick hon diagnosen Aspergers och gehör för sitt behov av särskilt stöd. Nu kämpar hon varje dag för att klara gymnasiet.

Stockholm sämre än snittet på att erbjuda särskilt stöd

Stockholms stad har anmälts till Skolinspektionen för bristande stöd till elever. Av totalt 66 000 grundskoleelever fick 2 500 särskilt stöd under förra hösten, vilket är betydligt färre än riksgenomsnittet.

Aktuella arbetsgivare
Nyhetskategorier
Utmärkelser

Vikens förskolor får utmärkelse för sin inriktning på hållbar utveckling

En tvåårig satsning på att arbeta med miljötänk och minimera kemikalier har gett sitt resultat. Nu har Vikens förskolor Norra hage, Svanebäck och Vikens ry i Höganäs fått utmärkelse för hållbar utveckling av Skolverket.

Emma Frans utsedd till årets folkbildare

SvD-profilen Emma Frans har utsetts till årets folkbildare av Studieförbundet Vuxenskolan. Hon får utmärkelsen för sitt arbete mot desinformation och faktaresistens, bland annat genom Vetenskapskollen i Svenska Dagbladet.

Victor är Sveriges bästa unga lastbilsmekaniker

Victor Schölin Larsson går sista året på lastbilslinjen på Proffsgymnasiet i Örebro. Under några veckor har han genomgått en serie slutprov och precis fått utmärkelsen Sveriges bästa unga lastbilsmekaniker.

”Jag började gråta när jag fick beskedet”

Pedagogiska par, trelärarsystem och enskilda samtal med 43 elever varje vecka. Under tjugo års tid har läraren Pavlina Spanos utvecklat ett framgångsrikt arbetssätt på Enbacksskolan i Tensta. Nu tilldelas hon Pennsvärdet.

Tre kan bli Årets samhällsentreprenör

De tre nominerade till Årets samhällsentreprenör botar lärarbrist i segregerade bostadsområden, skapar matlagningsglädje på lss-boenden och stärker läsförmågan hos skolelever med AI-teknik.

Läs fler