Regeringen vill öka utbudet av yrkesutbildningar på gymnasial nivå och underlätta ungdomars etablering på arbetsmarknaden. Strategi: Synligare arbetsgivare, bättre planering hos huvudmännen och studie- och yrkesvägledning redan i grundskolan.
Efter två decennier av passiv politik i språkfrågan är det bråttom med en handlingsplan så att Sverige kan tillgodose den språkliga kompetens som är nödvändig i det globala samhället, skriver fem forskare och två företrädare för Goethe-institutet.
Hon söker jobb efter jobb men har hittills bara fått komma på två intervjuer. Claudia Sebastianson i Vellinge är utbildad förskollärare och en av flera som vittnar om den tuffa arbetsmarknaden.
Det finns fungerande åtgärder som kan minska arbetslösheten – men de används inte, eller krymper. Var är din ”känsla av brådska”, Pehrson? skriver utbildningsföretag i en slutreplik.
Vår uppföljning visar ett stort intresse för att fylla på med kunskap inom områden som utbildning, hälso- och sjukvård och digitalisering, skriver Göran Arrius och Hedvig Modin, Saco.
Fyra plåtslagare utbildas per läsår i Eskilstuna. Trots att branschen skriker efter arbetskraft. Under första året ska elever på bygg- och anläggningsprogrammet och VVS- och fastighetsprogrammet få prova på alla inriktningar, men inriktningarna plåtslagare och ventilationsmontör finns inte med.
Högre löner skulle locka erfarna lärare till skolor i Malmös utsatta områden. Men när grundskoleförvaltningen nu granskar resultatet visar det sig att satsningen fick en oavsiktlig effekt. – Det var inte tanken, säger hr-chefen Annika Andersson.
Från och med klockan 16 i eftermiddag omfattas ytterligare 5 000 medlemmar i konflikten mellan fackliga Vårdförbundet och arbetsgivarna SKR och Sobona, om de inte har enats. Om konflikten eskalerar påverkas bland annat den kommunala elevhälsan och hemsjukvården, enligt Vårdförbundet.