Ämnesinnehållet är stort – men tiden är knapp. Nästan varannan lärare uppger att deras ämne lider av stoffträngsel, enligt en ny undersökning. Här vittnar tolv lärare om vilka konsekvenser det får.
Mer än 300 extra undervisningstimmar till grundskolans matematik de senaste tio åren, ändå tar inte resultaten fart. "Enbart undervisningstid hjälper inte. Kvaliteten på undervisningen behöver öka", säger Pernilla Sundström Fast, enhetschef på Skolverket.
Hertsöskolan i Luleå låter högstadieungdomarna sova ut på morgonen. En lugnare start på dagen ska öka närvaron och ge bättre skolresultat. Men elever som halkar efter i studierna får räkna med extraplugg i stället för sovmorgon.
Det långa svenska sommarlovet infördes på 1800-talet för att eleverna skulle hjälpa sina familjer med skörden. Idag är det ytterst få elever som bärgar hö, skriver Sara Wettergren (L), skolkommunalråd i Malmö.
Ett arbetsplatsombud larmade Sveriges Lärare i Västerås med en försynt fråga. Resultatet: ett tjugotal lärare får dela på drygt 600 000 kronor i retroaktiv övertidsersättning.
Frånvaron ökade på Engelbrektsskolan – då bestämde sig ledningen för en oväntad lösning. Nu får alla högstadieelever sovmorgon – varje morgon. – Man kommer känna sig mer utvilad tänker jag, säger niondeklassaren Selma, 14 år.
Det börjar bli tjatigt nu. Men lärares undervisningstid måste verkligen skyndsamt regleras. Det kan inte pågå så här år efter år, skriver Maria Wiman i en krönika.
En av de viktigaste arbetsmiljöfrågorna för Sveriges Lärare är reglerad undervisningstid för medlemmarna. Nu svarar regeringen på fackets krav med ett löfte om att utreda frågan.
Elever i åttan och nian på Engelbrektsskolan i Borås kommer få en timmes sovmorgon varje dag, med start i höst. Det är en del av en forskningsstudie på högskolan i Jönköping där forskarna hoppas på att en senare start på dagen ska leda till bättre skolresultat och mående hos eleverna. (webbradio)