Nina Engqvist är läraren bakom Youtubekanalen Ninjas Hemkunskap. Där lär hon bland annat ut hur man skalar en morot, tar bort ludd och betalar en räkning.
Kostnaden för ökad ohälsa är mycket större jämfört med att öka antalet hemkunskapstimmar. Hemkunskapen måste åtminstone få lika många timmar som bild och slöjd, skriver hushållsläraren Britt-Marie Dahlin.
”I en tid av stora klimatförändringar, unga som tidigt skuldsätter sig och en offentlig sektor där män och kvinnor fortfarande inte får lika lön för lika arbete så behövs hem-och konsumentkunskapen mer än någonsin”, skriver Teysir Subhi.
Nej, hemkunskap förtjänar inte fler undervisningstimmar. Det är dags att sluta låtsas som att alla skolämnen betyder lika mycket, skriver Expressen på ledarplats.
Svenska elever saknar grundläggande kunskaper om livsmedelshygien, enligt en ny avhandling. På Dagens Nyheters debattsida kräver nu forskare och ämnesföreträdare en utökad timplan i hem- och konsumentkunskap.
Det råder stor brist på kunskap i hur man tillreder och hanterar livsmedel för att undvika matförgiftning, visar en ny avhandling från Uppsala universitet. Mer hemkunskap i skolan skulle kunna hjälpa till att skapa mer medvetna konsumenter, skriver nu flera experter på DN Debatt.
Färre fall av matförgiftning, bättre jämställdhet och ökad klimatsmarthet. Det är några anledningar till att flera forskare, däribland professor Marie-Louise Danielsson-Tham, vill ha fler timmar hemkunskap i grundskolan.
Omkring en halv miljon människor beräknas bli matförgiftade varje år i Sverige, och minst en tredjedel har sitt ursprung i hantering av livsmedel i egna hushåll. Nu vill en rad experter att grundskolans utbildning i hem- och konsumentkunskap kraftigt utökas.
Pannkaksfest, Grönt är skönt och Afternoon Tea. Två gånger per termin blir personalen i Iggesunds skola inbjudna till en tillfällig restaurang i hem- och konsumentkunskapssalen.
Elever är inte tomma burkar som ska fyllas med kunskap, utan individer med olika förutsättningar. Det är hem- och konsumentkunskapsläraren Britta”Bitte” Källers utgångspunkt.
De kunskaper som Dahlgren använder sig av i Matsalen på Grand Hotel skiljer sig antagligen markant från vad en elev i 8:an behöver lära sig. Och så tallriksmodellen då, ja, den kanske inte platsar på Dahlgrens middagsbord, men att blanda samman fine dining med hkk tyder bara på en okunnighet som kan få stanna kvar…