Hoppa till sidinnehåll

Nyheter inom kategori "Offentlighetsprincipen"

Visar sida 1 av 12

Efter nedröstade förslaget: ”Offentlighetsprincip ska gälla alla"

26 april
Liberalerna sade i ett utspel ja till att offentlighetsprincipen också ska gälla i friskolor. Men någon vecka senare röstade man nej till ett sådant förslag i riksdagen. "Märkligt att man gör så. Vår uppfattning är klar. Offentlighetsprincipen ska omfatta alla skolformer som är offentligt finansierade", säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman, Sveriges Skolledare.

Utredningen klar: Så kan offentlighetsprincipen införas i friskolor

19 april
Frågan om offentlighetsprincipen i friskolor har svängt fram och tillbaka genom åren. Nu har en omstridd utredning landat i regeringens knä om hur den kan införas. Liberalernas linje är att offentlighetsprincipen bör gälla även friskolorna. Men övriga Tidöpartier tycker att friskolor ska lyda under en lindrigare ”insynsprincip”.

Förslag: Jämställ friskolor med myndigheter för bättre insyn

19 april
Skolinformationsutredningen har presenterat två förslag på hur insynen ska öka i friskolor. ”Förslaget om offentlighetsprincipen innebär att de fristående skolorna, till exempel, jämställs med myndigheter. Insynslagen blir en helt ny lösning där de privata aktörerna fortfarande är privata aktörer”, säger utredaren Ulrika Geijer.

Offentlighetsprincipen eller insynslag - Allmänhetens insyn i enskilda aktörer inom skolväsendet

18 april
I slutbetänkandet redovisas utredningens uppdrag att identifiera och analysera för- och nackdelar med att införa offentlighetsprincipen i fristående förskolor, skolor och fritidshem samt hos anordnare av komvux på entreprenad och folkhögskolor som bedriver utbildning som motsvarar komvux i sfi för att lösa tillgången till skolinformation. (pdf)
1212