För många låter det som en dröm: köttbullar och makaroner till lunch, alla skoldagar i veckan! "Alla sätt som får barnen att äta mer är värda att testa", säger Helene Morin Hansson, rektor på Kilbergsskolan
Elever på gymnasiet i Eskilstuna kan bli av med mjölken när kommunen ska skära ner i förskolor, grundskolor och gymnasier. Tjänstemännen föreslår Servicenämnden att ersätta Bregott med Lätta, ta bort måltidsdryck och mjölk på gymnasiet.
En klassföreståndare på en skola i Västerås ska ha erbjudit muslimska elever att äta fläskkött i skolmatsalen. Nu anmäler en förälder skolan till Diskrimineringsombudsmannen.
Vi har tidigare berättat om Kilbergsskolan i Bollnäs som serverar köttbullar och makaroner varje dag under skollunchen. Livsmedelsverket slukar inte konceptet med hull och hår.
Ensamstående fyrbarnsmamman Dragana Douhabi är lättad över att skolan drar igång igen efter sommarlovet – eftersom hennes barn nu kan äta lunch i skolan igen.
I början av midsommarveckan presenterades de nya nordiska näringsrekommendationerna som bland annat anger att gemene mans köttkonsumtion bör reduceras till max 350 gram i veckan.
I denna rapport har SkolmatSverige, som drivs av Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) vid Region Stockholm, undersökt hur skolmåltidernas miljömässiga hållbarhet har utvecklats i grundskolor sedan de nationella och globala klimat- och miljömålen stiftades. Rapporten är baserad på grundskolor i Sverige som har använt SkolmatSveriges enkätverktyg. (pdf)
Över tid ökar andelen skolor som arbetar för att minska skolmåltidernas miljö- och klimatpåverkan, till exempel genom att omvandla matavfall till kompost eller biogas, klimatberäkna matsedeln och erbjuda en vegetarisk rätt till alla elever varje dag. Det visar SkolmatSveriges genomgång av de grundskolor som använder SkolmatSveriges enkätverktyg.