Många föräldrar har tröttnat på den dåliga skolmaten och begär särkost till sina barn. Det är därför hög tid att politiker inom kommuner och landsting börjar stå upp för svensk mat, skriver Axel Hansson och Annika Unt Widell från LRF och Skolmatens vänner.
Att som ansvarigt skolborgarråd skylla på Livsmedelsverkets råd om smörgåsfett och val av dryck till maten är att göra det väl lätt för sig. Det skriver representanter för Livsmedelsverket.
"Livsmedelsverket vill fortsätta detaljstyra innehållet i elevernas skolluncher ner på kalorinivå", skrev Lotta Edholm (FP) på Brännpunkt. Ska skolorna servera lättmargarin eller smör? Vatten eller mjölk? Är det rätt att noga reglera skolmatens innehåll? Läs hela debatten här.
Livsmedelsverkets kostråd begränsar skolornas möjlighet att erbjuda skolmat som är näringsriktig och som eleverna gillar. Det borde vara självklart att skolorna själva ska få styra över vad de vill servera, menar Lotta Edholm (FP).
Få av de klassiska matvarorna som serveras i kommuner och landsting är tillverkade i Sverige. Exempelvis är bara varannan potatis som serveras till barn och gamla är odlad här i landet, visar SVT:s granskning.
Det billigaste budet är inte nödvändigtvis det bästa, säger EU-parlamentet som igår röstade igenom nya regler kring offentlig upphandling. I framtiden ska myndigheter som upphandlar varor eller tjänster kunna kräva att ett företag har en viss miljöprofil eller följer kollektivavtal.
Skolan i Åre bröt mot julbordsförbudet och fixade en egen buffé. Då beslagtog en kommuntjänsteman barnens sill och lax – en hantering som sågas av skolchefen.
Det var inte populärt i alla läger när Magnus Bokelid som rektor drev igenom att skolan i Lunds kommun skulle hoppa av de centrala matinköpen – rakt på tvärs mot fattade politiska beslut. Idag serverar Byskolan till 98 procent ekologisk mat från eget kök.