I en månad har Anette Gustawssons barn fått dispens att äta svenskt kött i skolan. Och efter uppmärksamheten hör allt fler föräldrar av sig till henne med en enda fråga: – De vill veta hur deras barn kan få samma dispens i skolan, säger hon.
Många skolbarn får dispens i skolköket för allergier eller religiösa skäl. Men nu har Anette Gustawsson, 38, fått igenom ett unikt undantag - hennes barn ska serveras svenskt kött i skolan av etiska skäl.
Annerstaskolan i Huddinge fick pris för Årets hållbara offentliga gastronomi på White guide junior-galan. Skolan satsar mycket på KRAV-märkt -- något som går hem hos barnen.
När prislappen för en skollunch går under tio kronor då reagerar Skolmatens vänner. – Vi vill att skolan ska ha ökade resurser för matinköp, säger dietisten Annika Unt Widell.
Eleverna ska få tillräckligt med tid och ro att äta samt större fokus på hållbara måltider. Det är två av de nya råden om bra mat i skolan som Livsmedelsverket lanserar i dag.