Efter arseniklarm stoppar Karlskrona kommun rismjölk i alla sina skolor. Det är livsmedelsverket som uppmätt små mängder arsenik i mjölken och rekommendationen är att inga barn under sex år ska dricka den.
Bara drygt sex av tio flickor och fem av tio pojkar i årskurs 7 i Katrineholm äter skollunch fyra–fem dagar per vecka. Detta enligt landstinget Sörmland och länets kommuners enkät "Liv & hälsa ung" som genomfördes 2011.
Precis som en bil behöver bränsle måste också vi människor tanka. Men det är inte alldeles ovanligt att barn börjar skoldagen på fastande mage. Därför satsar allt fler skolor på att erbjuda frukost till eleverna i Katrineholm.
Hälften av all mat som serveras till skolbarn och äldre av Göteborgs kommun ska vara ekologisk 2014 – men det målet kommer inte att nås. Stadsdelarna prioriterar inte frågan.
Mums! I dag blir det Piratsås och pasta i skolmatsalen! Och i morgon är det smaskig Cowboysoppa!! Och i går fick vi Dahlgryta! Nya rätter, eller kanske gamla rätter som piffats upp och fått fräckare namn. Det kan vara ett sätt att få barnen i Katrineholm att äta mer.
Smör eller margarin på mackan? Frågan om vilken mjölk barnen ska få i skolan i Forshaga och om de ska erbjudas smör på smörgåsen debatteras nu på högsta politiska nivå.
Att vuxna gör barnen sällskap i skolmatsalen är bra, men det har lett till att för många ur personalen äter gratis. Det slår revisorerna i Hofors fast och vill nu ha skärpta regler.
– Vi har Sveriges bästa skolmat, säger Erik Skarås, som går i trean på Vallargärdets skola utanför Karlstad. Det finns fler som tycker som Erik, för denna lilla skola och dess personal är nominerad till- håll i er nu! - Årets skolrestaurang, Årets skolkock och Årets gastronomiska rektor.
Nederländerna, Polen, och Tyskland. Den mat som Katrineholms kommun köper in för att servera i skolor och på äldreboenden kommer från många olika länder. Men ingen har en samlad överblick över matens ursprung.
Restaurangen på Skiljeboskolan i Västerås är nominerad som årets restaurang 2013 i White Guide Junior. Juryn har bedömt smak, näring, måltidsmiljö, service och pedagogiskt samarbete.