Varje dag serveras tre miljoner måltider inom offentlig sektor. Stora delar importeras av några få stora grossistfirmor från länder som Thailand, Brasilien och Polen. Maten kommer från länder där svenska miljö-, livsmedelssäkerhets- och djurskyddslagar inte tillämpas.
Vimmerby kommun har under en längre tid haft god koll på vart de tar sin mat ifrån. Det ska stå på förpackningen och gör det inte det så köper man inte in detta från grossisten. – Vi håller på med en livsmedelsupphandling just nu och vi håller oss till de svenska djurskyddskraven, säger Mikael Sandberg,…
Skolornas huvudmän, alltså kommunen eller den som driver en fristående skola, tar inte fullt ansvar för att se till att skolmåltiderna som serveras eleverna lever upp till kraven på näringsriktighet. Över hälften av de som Skolinspektionen granskat saknar nödvändiga rutiner och system.
Ansvar och rutiner för att skolmaten lever upp till skolagen är ofta oklara. Dessutom snålas det på matkostnaderna i landets kommuner. Det visar Skolinspektionen och Skolmatens vänner i två nya granskningar.
Det är sämre ställt än väntat med skolornas näringsberäkning av elevernas mat. Skolinspektionens granskning av skolmaten visar på bristande rutiner och dåliga uppföljningar.
En stor del av den kyckling som serveras i Gävles skolor kommer från Thailand där magsjukebakterien campylobacter finns hos nästan alla djur. Leverantörerna menar att smittoriskerna trots det är obefintliga – men Gävle kommun vill nu titta närmare på hanteringen.
Det är ett anständighetskrav att skolorna omedelbart börjar ange ursprungsland på kycklingen som serveras till våra barn. Campylobacter är den i särklass vanligaste orsaken till svår magsjuka i Sverige – och importerad kyckling är en avgörande smittkälla.
Skolköken, förskoleköken och gymnasieköken i Alvesta kommun har blivit Krav-certifierade. Det innebär att 15 av de livsmedel som används alltid ska vara ekologiska. Fler används redan i dag efter tillgång och säsong.