Hoppa till sidinnehåll

Nyheter inom kategori "Svenska"

Skolämnet

Visar sida 1 av 15

Tidöpartierna vill införa obligatorisk språkförskola

29 april
Regeringen och Sverigedemokraterna vill införa obligatorisk språkförskola och tillsätter därför inom kort en utredning. Det är barn som inte har svenska som språk hemma och bedöms behöva mer språkträning ska vara målgruppen för språkförskolan. Regeringen vill också införa ett språkkrav för anställda i förskolan, det beskedet gav statsminister Ulf Kristersson och skolminister Lotta Edholm idag.

Regeringen gör insatser för att stärka barns och elevers färdigheter att läsa, skriva och räkna

2023-12-28
Alltför många elever i Sverige saknar de grundläggande färdigheterna att läsa, skriva och räkna ordentligt. Som en av flera satsningar får Skolverket därför i uppdrag att stärka barns och elevers språk-, läs-, skriv- och matematikutveckling. Skolverket ska tillsammans med Kulturrådet också ta fram läslistor med olika typer av litteratur.

Regeringen tillsätter utredning om införande av grundläggande svenska och översyn av modersmålsundervisningen

2023-12-18
Det är viktigt att nyanlända elever snabbt lär sig svenska och att undervisningen sker utifrån en kursplan som är anpassad efter deras förutsättningar. Regeringen ger därför en särskild utredare i uppdrag att föreslå hur en ny kursplan i grundläggande svenska ska införas samt att göra en översyn av modersmålsundervisningen. Till utredare utses Marie-Hélène Arnborg. 
1215