Trots den ökade kostnaden för migration kommer Sverige gå med ett överskott från 2020. Därför förvånar det mig att man senarelägger nödvändiga satsningar på skolan. Dessa behöver göras nu, skriver Bo Jansson, Lärarnas riksförbund.
Behöriga lärare och klassrum för nyanlända skolelever är en stor bristvara i svenska kommuner just nu. På Dammfriskolan gick det att snabbt bygga om lokaler - men behoven i Malmö är enorma.
En särskild utmaning är situationen för de kortutbildade med högst förgymnasial utbildning, som inte alls står i regeringens fokus. Totalt finns 300 000 kortutbildade utlandsfödda som inte arbetar i Sverige, skriver Almega.
Regeringen har presenterat sin vårproposition, som innehöll flera förändringar på utbildningsområdet. Enligt förslaget till vårbudgeten minskas bland annat satsningen på specialpedagogik och upprustningen av skollokaler blir fördröjd.
Ska man klara att vända de sjunkande kunskapsresultaten och samtidigt ge alla nyanlända elever en bra undervisning kommer det att krävas väldiga investeringar, skriver Bo Jansson, Lärarnas Riksförbund.
Det blir mindre pengar till upprustning av skollokaler men 40 miljoner mer för fler behöriga sfi-lärare. Det är ett par nyheterna i regeringens vårändringsbudget för 2016 som berör skolan.
Både opposition och lärarfack är kritiska till att regeringens vårbudget skjuter tidigare aviserade satsningar på framtiden, och menar att udden riktas mot skolans yngsta.
Satsningen på ökad personaltäthet i lågstadiet skjuts på framtiden. Det blir också mindre pengar till upprustning av skollokaler men 40 miljoner mer för fler behöriga sfi-lärare. Det är några av nyheterna i regeringens vårändringsbudget för 2016 som berör skolan.
Den 5 april gav regeringen besked om att 10 miljarder mer går till kommuner och landsting från och med nästa år. Satsningen är välkommen och nödvändig inte minst med tanke på de stora utmaningar som finns inom förskolan och skolan att kunna bereda plats till alla nyanlända barn och ungdomar.