Nytta och fallgropar med statistik

Tom Britton. Foto: Niklas Björling/Stockholms universitet
Tom Britton. Foto: Niklas Björling/Stockholms universitet

Hallå där, Tom Britton, professor i matematisk statistik. Du kommer att tala på Skolportens konferens Matematik för högstadiet och gymnasiet 13 – 24 september 2023.

Vad ska din föreläsning handla om?

– Jag kommer att tala om statistik och hur man kan dra viktiga slutsatser med hjälp av statistik. Jag ska också ta upp olika fallgropar som finns när man använder sig av statistik, både att man själv begår ett misstag eller att andra begår misstag.

Författaren Mark Twain lär ha sagt den bevingade frasen ”Det finns tre sorters lögn: lögn, förbannad lögn och statistik”. Vad menade han?

– Jag tror att han menade att man kan vrida och vända på statistik och missanvända den och få fram många olika budskap. Har man en egen agenda så kan man bland all data leta rätt på några datapunkter som talar i ens egen favör och så redovisar man bara dessa. Ett exempel är hur klimatförnekare för några år sedan pekade på en kort tidsperiod med fallande temperatur, i en i övrigt lång tydlig trend av ökande temperaturer, som de använde sig av för att hävda att någon global uppvärmning inte fanns.

Vilka fällor är lätta att ramla i när man tar del av statistik via tidningar och nyhetssändningar?

– En sak som är svår för de flesta av oss som tar del av medierapportering handlar om riskbedömningar. Om det finns något som innebär en jätteliten risk, då är det inte hela världen om den risken dubbleras eftersom den fortfarande är försvinnande liten. Men om det finns en annan risk som är ganska hög och om den ökar med 10 procent då är det betydligt värre, fast man uppfattar det inte så.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

– Jag vill att deltagarna får med sig ett lite mer kritiskt tänkande när det kommer till statistik, att de har ögon och öron med sig när de tar del av statistik som låter konstig, att de vågar ifrågasätta och tänka ”Är det här rimligt?”, speciellt om man misstänker att budbäraren har en egen agenda. Förutom ett mer kritiskt synsätt hoppas jag förstås också att de tydligare kommer att kunna se nyttan och möjligheterna som finns med statistik.

Av John Miller

Du kan lyssna till Tom Britton på Skolportens konferens Matematik för högstadiet och gymnasiet 13–14 september 2023!

Konferensen berör bland annat:

  • Att tolka statistik – möjligheter och svårigheter.
  • Ökat lärande med täta avstämningar av elevernas kunskaper.
  • Sammantagen bedömning och ämnesbetyg – så påverkas matematikämnet.
  • Matematikångest – orsaker och framgångsrikt bemötande.
  • Matematisk dialog för aktiva elever – aktuell forskning och verktyg för klassrummet.
  • Responsiv matematikundervisning – så bemöter du elevernas svar.
  • Workshop om bedömning av nationella prov. (Endast fysisk konferens. Ingår ej i webbkonferensen)

Sidan publicerades 2023-04-14 13:20 av John Miller


Relaterat

Normer och värderingar viktiga perspektiv i kritisk granskning

Förmågan till kritisk granskning kan inte begränsas till grundläggande källkritiska frågor. Det menar Jonna Wiblom som i sin studie belyser betydelsen av att elever får utforska och granska en bredd av källor i den naturvetenskapliga undervisningen.

Rektor i fokus

Välkommen till Skolportens konferens för dig som är rektor i grundskolan, på gymnasiet eller inom vuxenutbildningen! Under två dagar får du ta del av aktuell forskning och praktiska exempel som kan inspirera och utveckla dig i din yrkesroll. Du får också möjlighet att möta kollegor från hela landet. Boka din plats idag till lägsta pris!

Så kan du använda resiliens i ditt ledarskap i skolan

Läs Skolportens intervju med Kristina Bähr, chefshandledare, barnläkare och författare. Hon ska föreläsa på Skolportens konferens Rektor i fokus och kommer att tala om resilient ledarskap i skolan.

”Många vårdlärare uttrycker en osäkerhet kring hbtqi-perspektivet”

Läs Skolportens intervju med vårdläraren Marion Englaborn. Hon ska föreläsa på Skolportens konferens Vård- och omsorgsprogrammet och kommer att tala om sexuell hälsa och hbtqi-perspektiv i vård och omsorg.

Nytta och fallgropar med statistik

Läs Skolportens intervju med Tom Britton, professor i matematisk statistik. Han ska föreläsa på Skolportens konferens Matematik på högstadiet och gymnasiet och kommer att tala om nytta och fallgropar med statistik.

Hur stöttar man elever med autism och adhd i idrottsundervisningen?

Läs Skolportens intervju med Alexander Skytte, leg. lärare och författare. Han ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik i grundskolan och kommer att tala om elever med autism och adhd i idrottsundervisningen.

Svalöfs gymnasiums rektor Lena Hansson går i pension

Lena Hansson, rektor på Svalöfs gymnasium sedan 18 år, går i pension i höst. Under hennes tid som rektor har skolan utvecklats till en modern gymnasieskola och har vuxit med fler utbildningar, program, personal och elever.

Därför är visuella representationer viktiga i kemiundervisningen

Läs Skolportens intervju med Emelie Patron, lektor vid Linnéuniversitetet. Hon ska föreläsa på Skolportens konferens Kemi och kommer att tala om visuella representationer i undervisningen.

Vässa din undervisning i sexualitet, samtycke och relationer!

Läs Skolportens intervju med sexologen Kalle Norwald. Han är en av talarna på Skolportens digitala TEMA-konferens Att undervisa om sexualitet, samtycke och relationer och ska tala om hur man kan integrera teman om sexualitet, samtycke och relationer i övrig undervisning.

”Att läsa böcker är bland det viktigaste som finns”

Läs Skolportens intervju med Nioosha Shams, läsambassadör. Hon ska föreläsa på Skolportens konferens Skolbibliotek och kommer att tala om mångspråksfokus och läsfrämjande arbete.

Ny rektor för två grundskolor i Vasastan

Satu Vanhanen blir ny rektor för Gustav Vasa skola och Karlbergs skola i Stockholm. Hon kommer närmast från Botkyrka kommun där hon varit rektor på Grindtorpsskolan.

Så kan inkludering av gymnasieelever med NPF bli bättre

Läs Skolportens intervju med Emma Leifler som är specialpedagog och forskare vid Göteborgs universitet. Hon ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik i gymnasiet och kommer att tala om inkludering.

Gunilla Winberg är ny rektor för Sickla rektorsområde i Nacka

Efter tio år som skolledare i Nacka kommun antar nu Gunilla Winberg utmaningen att bli rektor för Sickla rektorsområde. Därmed får hon strategiskt ansvar för två grundskolor, en grundsärskola, tre förskolor och Modersmålsenheten i Nacka.

Trender i svensk och engelsk akademisk läsförståelse bland skolungdomar

Läs Skolportens intervju med John Löwenadler, docent i språkdidaktik vid Göteborgs universitet. Han ska föreläsa på Skolportens konferens Engelska på högstadiet eller gymnasiet och kommer att tala om trender i läsförståelse i svenska och engelska bland tonåriga elever.

Så kan man undervisa om komplexa hållbarhetsfrågor

Läs Skolportens intervju med Lotta Dessen Jankell som är doktorand i geografididaktik och lärare i geografi. Hon ska föreläsa på Skolportens webbkonferens Geografi och kommer att tala om hur man kan undervisa om komplexa hållbarhetsfrågor.

Akalla är ny rektor i Vällingby

Christine Akalla är ny rektor på Vällingbyskolan i Stockholm. Hon har bland annat arbetat på Nya Elementar, Väsby skola och Spånga grundskola tidigare.

Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
Skolporten nr 3/2023 ute nu!

Skolporten nr 3/2023 ute nu!

TEMA: Så kan skola, polis och socialtjänst arbeta tillsammans för att förhindra skoldåd. INTERVJU: Forskaren Michael Tengberg om hur återkoppling, observation och gruppreflektion kan öka kvaliteten på undervisningen.

Läs mer och prenumerera här!
Skolportens konferenser
Så kan du använda resiliens i ditt ledarskap i skolan
  Kristina Bähr. Foto: Magnus Aronson

Så kan du använda resiliens i ditt ledarskap i skolan

Läs Skolportens intervju med Kristina Bähr, chefshandledare, barnläkare och författare. Hon ska föreläsa på Skolportens konferens Rektor i fokus och kommer att tala om resilient ledarskap i skolan.

Läs mer och boka din plats!
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Fokussida
Fokussida för chefer

Fokussida för chefer

Nyheter, rapporter, forskning och utveckling för dig som är skolledare eller skolchef.

Till fokussida
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Utmärkelser

Svenska Akademien prisar Hammarkullsskolans svensklärare och skolbibliotekarie ”Det känns overkligt”

Varje år utser Svenska Akademien årets svensklärare och årets skolbibliotekarie. I år går prisen till två medarbetare på Hammarkullsskolan i Göteborg – Marika Abrahamsson, svensklärare och Jonna Bruce, skolbibliotekarie.

Svenska Akademiens bibliotekariepris 2023

Jonna Bruce, Hammarkullsskolan och Lillemor Åkerman, Varbergs bibliotek är mottagare av Svenska Akademiens bibliotekariepriser för år 2023.

Minikockar tar över i köket: ”Jättestolta”

En spännande utlottning en gång i veckan – med ett åtråvärt pris: Vinnarna ta på sig kockmössor och förkläden. Sedan tar de över köket på förskolan Pärlan i Vårby och fixar mellanmål till kompisarna. Och det finns flera vinningar med minikockarna.

Läs fler
Namn och Nytt
Ny rektor på Katarina södra skola

Naiyya Westberg är ny rektor på Katarina södra skola. Hon har bland annat arbetat på förskolor, Språkcentrum och Johannes skola tidigare.

Ny riksförening bildad: Sveriges Skolledare Academedia

Under ett historiskt möte i veckan bildades den nya riksföreningen för Sveriges Skolledare Academedia. Föreningen kommer att representera skolledare i alla skolformer inom koncernen. Ordförande för den nya riksföreningen är rektor Satu Harnesk.

Lärarfacksordförandena konkurrerar om fortsatt förtroende

Om ett år väntar den första ordinarie kongressen för det nybildade lärarfacket. Under övergångsperioden har förbundet två ordförande och båda har meddelat att de kandiderar till det första valet av ordinarie ordförande.

Läs fler Namn och Nytt
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Nyhetskategorier