Hoppa till sidinnehåll
Digitalisering

Om artificiell intelligens och andra digitala resurser i skolan

Publicerad:2023-06-05
Uppdaterad:2023-09-13
John Miller
Skribent:John Miller

Hallå där, Thomas Nygren, professor i didaktik vid Uppsala universitet. Du kommer att tala på Skolportens konferens Betyg och Bedömning den 19 oktober 2023.

Thomas Nygren. Foto: Mikael Wallerstedt

Vad ska din föreläsning handla om?

– Min föreläsning kommer att handla om artificiell intelligens (AI) och andra digitala resurser i skolan och hur dessa kan användas i undervisning och bedömning. Jag kommer att tala om utmaningar och möjligheter med digitala hjälpverktyg och vad forskningen säger om vad som fungerar bra och mindre bra och hur digitala resurser kan vara konstruktiva och destruktiva.

Lärarens roll förändras snabbt i takt med utvecklingen av den digitala skolan. Vilka skillnader ser du i lärarens uppdrag nu jämfört med för tio år sedan?

– Det är inte säkert att det är jättestora skillnader nu jämfört med tidigare och det finns en hel del saker som står sig, vilket forskningen inom området visar. Det finns väldigt mycket gammal kunskap som man kan använda sig av för att ta sig an nya utmaningar när nu AI blir en del av vår vardag. Men så finns förstås vissa digitala utmaningar där vi måste bli medvetna om att vi inte klarar av att hantera dem utan teknisk hjälp.

– Lärarens roll i dag jämfört med tidigare är att alla som undervisar måste kunna göra kloka avvägningar när man ska använda sig av digital teknik och när man inte ska använda den. Det handlar om att skapa en så bra lärmiljö för eleverna att lära sig svåra saker så enkelt som möjligt. Och där kan ibland det digitala vara en hjälp medan det vid andra tillfällen är ett hinder. Det är denna balansgång som alla lärare behöver bli mer uppmärksamma på. Det är lätt att man luras av den tekniska utvecklingen och att det tippar över till att man glömmer bort vissa saker som faktiskt är väldigt bra, menar jag.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

– Jag ser gärna att deltagarna får med sig ett kritiskt och konstruktivt tänkande kring AI och digitala resurser. Jag hoppas också att föreläsningen ger ett tillfälle att reflektera över teknikutvecklingen och vad som är utmaningar och möjligheter när det kommer till sådant som exempelvis rättvis bedömning.

Av John Miller

Du kan lyssna till Thomas Nygren på Skolportens konferens Betyg och bedömning den 19 oktober 2023!

Om konferensen och boka plats

Konferensen berör bland annat:

  • Sammantagen bedömning och reviderade kursplaner – vilka frågor har uppstått i implementeringsarbetet?
  • Glädjebetyg, betygsinflation och olikvärdig betygssättning – vad betyder begreppen hur vanliga är de?
  • Ämnesbetygsreformen för gymnasieskolan, anpassad gymnasieskola samt kommunal vuxenutbildning – Skolverket informerar.
  • Rättvis bedömning i den digitala skolan – hur hanterar vi artificiell intelligens och andra digitala resurser?
Stockholm

Biologi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i biologi eller naturkunskap på högstadiet och gymnasiet! Programmet ger både biologididaktik och ämnesfördjupning, bland annat inom källkritik, AI och genteknik. Föreläsare är till exempel Emma Frans, Sebastian Kirppu och Eva Bida.
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
19–20 sep

Kommunikation med vårdnadshavare i förskolan

Den här kursen med kursledare Jakob Carlander fokuserar på kommunikation med vårdnadshavare för att skapa relation och bygga förtroende. Du får flera konkreta verktyg att ta till, inte minst när vårdnadshavare är påstridiga eller bär på olika trauman. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev