Projekt i Göteborgsregionen ska få fler elever att gå klart gymnasiet – Arbetet lyfts i EU:s nya skolrapport

GR har varit en ledande aktör i skolavbrottsprojektet Plug In sedan starten 2011. Nu omnämns Plug In som ett gott exempel i EU:s årliga skolrapport, som visar att det går framåt igen för svenska skolresultat. Under EU-toppmötet i Göteborg kommer EU-ledarna att diskutera innehållet i rapporten.

Läs hela artikeln här!

Sidan publicerades 2017-11-14 13:30 av Susanne Sawander


Relaterat

Pisa-rapport: Svenska elever duktigare än snittet på samarbete

När det kommer till problemlösning tillsammans med andra är svenska 15-åringar inte bäst i klassen, men klart över det internationella snittet, visar en ny Pisa-mätning. Samtidigt visar resultaten på stora skillnader mellan könen. Läs hela artikeln här!

Skolforskningsinstitutets chef avgår

Regeringen brister i sitt stöd till Skolforskningsinstitutet. Det anser Lena Adamson som därför lämnar sitt uppdrag. Läs hela artikeln här!

De har sin lärare 30 mil bort

Lärarbristen har gjort att många skolor inte kan hålla undervisning med behöriga lärare i alla ämnen. 76 skolor i landet har löst det med så kallad fjärrundervisning där eleverna hör och ser läraren i sin dator. Läs hela artikeln här!

Sexism på universiteten lyfts fram

Studenter och forskare är nästa grupp som höjer rösten i kölvattnet av metoo-kampanjen. Läs hela artikeln här!

Teatereleven: ”Jag tror det här ger kraft att förändra”

De studerar teater på Marieborgs folkhögskola i Norrköping. De tror att alla vittnesmålen om sexuella övergrepp är början till en förändring. Läs hela artikeln här!

En av lärarna stängdes av redan 2013

En av de lärare som tvingats sluta på en folkhögskola i länet stängdes av på grund av olämpliga relationer redan 2013, men fick senare återvända till skolan. Läs hela artikeln här!

Sifferlöst på Lundsberg

Lärarna på de kända internatskolorna Lundsberg och Sigtuna humanistiska läroverket har fått ett nytt sifferlöst treårigt avtal. Läs hela artikeln här!

9 000 medlemmar i friskolorna får helt sifferlöst avtal

Ett nytt avtal är klart för 9 000 av Lärarförbundets medlemmar inom landets största friskoleföretag som Academedia och Kunskapsskolan. Avtalet är treårigt och ger för första gången inga centralt garanterade löneökningar. Läs hela artikeln här!

Nu är nya Friskoleavtalet tecknat

Det nya Friskoleavtalet med Almega har tecknats och rör 9 000 medlemmar i fristående verksamhet. – Om avtalet följs får våra medlemmar en mycket bättre arbetssituation, säger Jens Ranta, avtalsansvarig ombudsman på Lärarförbundet. Läs hela artikeln här!

”Skolans värdegrund är en hållbar konstruktion”

REPLIK DN Peter Strandbrinks resonemang han för är fluffigt och baseras i minimal grad på konkreta iakttagelser av de fenomen som han diskuterar, skriver Mats Ekholm, fd generaldirektör vid Skolverket och Myndigheten för skolutveckling. Läs hela artikeln här!

”Vi ska inte värdera föräldrarnas val”

REPLIK. Vi anser att det är viktigt att vi som förskollärare och barnskötare håller oss ifran att kommentera eller vardera vardnadshavares val. Läs hela artikeln här!

Flickor utsattes för våldtäktshot – rektorn: Tjejer är spännande för pojkar

De tre pojkarna gav sig på de tioåriga flickorna. En av dem tryckte upp en flicka mot en vägg. – Jag ska knulla dig, sa han, enligt flickan. De ska också ha hotat att döda flickorna om de berättade för någon. ”Jag associerar till att tjejer är spännande för pojkar,” säger rektorn. Läs hela artikeln här!

8 av 10 lärare känner till elever som saknar särskilt stöd

Åtta av tio högstadielärare känner till elever i behov av särskilt stöd som inte får det, visar en undersökning som Lärarnas Riksförbund gjort. Läs hela artikeln här!

Tid för pedagogiskt ledarskap

Den viktigaste framtidsfrågan för skolledarna är att få handlingsutrymme för att vara ledare och chef. Att hinna med att fokusera på det pedagogiska uppdraget i en tid då bland annat kompetensförsörjningsfrågor står högt på dagordningen. Läs hela artikeln här!

Åtta chefer berättar om sina uppdrag

Utmanande, komplext, roligt och ansvarsfullt. Den bilden ger åtta skolledare av sina olika chefsuppdrag. Men för flera av dem saknas vissa förutsättningar, som behöver vara på plats för att de ska kunna göra ett så bra jobb som de önskar. Läs hela artikeln här!

Skolforskningsinstitutets chef avgår

Regeringen brister i sitt stöd till Skolforskningsinstitutet. Det anser Lena Adamson som därför lämnar sitt uppdrag. Läs hela artikeln här!

Konferenser
Aktuella chefstjänster
Fler platsannonser
Nyhetskategorier
Magasin skolporten
Likvärdig skola

Likvärdig skola

Senaste numret av Skolportens forskningsmagasin har tema likvärdighet. Är magasinet nytt för dig? Missa inte vårt erbjudande: prova på 2 nr för bara 99 kr!

Läs mer och teckna en prenumeration!
Aktuella arbetsgivare
Konferens
Fortbildning för dig som undervisar i engelska

Fortbildning för dig som undervisar i engelska

Välkommen till en forskningsförankrad konferens som ger dig både teoretiska och praktiska perspektiv på engelsk språkdidaktik. Ta del av två intensiva dagar med fokus på engelskämnets breda undervisningsområde och få inspiration till din egen undervisning. Många av föreläsningarna är på engelska, passa på att få ett språkbad!

Läs mer & boka plats
Mest läst senaste 30 dagarna

”Alla lärare borde utbildas om adhd och autism”

Regeringen vill satsa på obligatorisk utbildning för speciallärare och specialpedagoger om elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF. Men nu växer kraven på att alla lärare ska utbildas. Läs hela artikeln här!

Skolinspektionen svarar på kritiken

Skolinspektionens kvalitetsgranskning av förskolan får kritik för att fokusera för mycket på brister och problem. Generaldirektör Helén Ängmo försvarar myndighetens arbetssätt – och tänker börja använda det även i skolan. Läs hela artikeln här!

Den avgörande likvärdigheten

Likvärdigheten i det svenska skolsystemet har minskat. I nya numret av Skolporten har vi talat med några forskare om vad de tror kan vara de bakomliggande orsakerna – och vad som krävs för att vända den negativa utvecklingen.

Föräldrar byter kommun när stöd till elever varierar

Skolan ska vara likvärdig för alla barn, oavsett var man bor i landet. Men när det kommer till elever med särskilda behov, exempelvis barn som har ADHD eller Aspergers, kan stödet som erbjuds se väldigt olika ut i olika kommuner. Så pass att en del familjer känner sig tvungna att flytta för att få den hjälp som de menar sig ha rätt till. Läs hela artikeln här!

Skolledarens uppmaning: ”Rektorer, satsa på tvålärarsystem”

En uppmaning från skolledaren Eva Myrehed Karlsson: ”Rektorer, använd statliga medel för att införa tvålärarsystem i ett långsiktigt pedagogiskt utvecklingsarbete”. Läs hela artikeln här!