Hoppa till sidinnehåll
Föreläsare

Rektor viktig i arbetet med att öka närvaron i förskolan

Publicerad:2023-12-01
Uppdaterad:1 februari
John Miller
Skribent:John Miller
Malin Gren Landell

Hallå där, Malin Gren Landell, psykolog och författare. Du kommer att tala på Skolportens konferens Rektor i förskolan.

Vad ska din föreläsning handla om?

– Min föreläsning kommer att handla om vad förskolan tillsammans med föräldrar kan göra för att komma tillrätta med hög frånvaro i förskolan. I somras kom en ny lag om att kommunerna är skyldig att ha uppsökande verksamhet och erbjuda plats till föräldrar som inte har sina barn i förskolan. Vi vet genom flera forskningsstudier att förskolan ger social- och språklig träning och stimulans. Den är en del av ett lärande och utveckling, men också ett sätt för att bryta segregationen och komma in i samhället.

Vilken roll har rektor i arbetet med att öka barnens närvaro i förskolan?

– Rektor har en jätteviktig roll att hålla i det systematiska arbetet så att det här inte blir något som är upp till den enskilda förskolläraren. Rektors uppgift är att ha koll på hur närvaron och frånvaron ser ut och vilka mönster som kan skönjas. Rektor ska också organisera arbetet och skapa en rutin för hur personalen kan ta kontakt med vårdnadshavarna om det finns frånvaro som oroar. Personalen ska ges möjlighet att agera både vad gäller att ta samtal, men också att få den tid som krävs för att få tag på föräldrarna vars barn saknas i förskolan.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

– Jag vill att deltagarna ska känna trygghet att våga agera och att de tar med sig idéer från föreläsningen om hur man kan jobba, samt inspireras av vad har andra har gjort. Deltagarna ska känna att de vågar göra det här och att de gör det för barnens bästa.

Du kan lyssna till Malin Gren LandellSkolportens webbkonferens Rektor i förskolan 31 jan–28 feb 2024.

Konferensen berör bland annat:

  • Den senaste forskningen om digitaliseringens koppling till barns lärande, utveckling och psykiska hälsa.  
  • Råd och verktyg för att främja närvaron i förskolan ur ett likvärdighetsperspektiv.
  • Så går det till att vända en negativ utveckling till en positiv.
  • Aktuell forskning om inskolning, med fokus både på relationer och olika modeller.
  • Det systematiska kvalitetsarbetet och hur en levande ledarvision kan stärka meningsfullheten i arbetet för både medarbetare och verksamhet.
  • Rektorns viktiga arbete för att en språklig medvetenhet ska genomsyra verksamheten på alla nivåer, och hur det kan gå till.
  • Verktyg för ett resilient ledarskap som hjälper oss att hantera förändring och motgångar, samtidigt som vi hela tiden fortsätter utvecklas i vårt ledarskap.
  • Interkulturella föräldrarelationer – hur du som rektor skapar en miljö som öppnar för tillitsfulla möten.

Konferenser

Läs mer
Konferens i Stockholm

Specialpedagogik i grundskolan

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som möter elever i behov av stöd i grundskolan. Välj om du vill delta i Stockholm eller digitalt! Ta del av den senaste forskningen om bland annat AI och framtidens digitala skola, neurodiversitet och hur vi implementerar ett specialpedagogiskt förhållningssätt i hela verksamheten.

Läs mer och boka din plats här!

Några av våra kommande konferenser

AllaFskÅk F–3Åk 4–6Åk 7–9GyVux

Temaföreläsningar

Läs mer
Tema

Främja psykisk hälsa i skolan

Skolportens digitala temaföreläsningar för dig som vill få verktyg för att främja elevers psykiska hälsa i skolan. Titta när det passar dig mellan 14 augusti–25 september, och ta del av diskussionsmaterial för att underlätta det fortsatta arbetet med kollegor.

Läs mer och boka din plats här!

Några av våra kommande temaföreläsningar

AllaFskÅk F–3Åk 4–6Åk 7–9GyVux

Digitala kurser

Läs mer
Digital kurs | Ann S. Pihlgren

Högläsning i förskolan

I den här kursen med kursledare Ann S. Pihlgren får du handfast information om hur högläsningsstunderna kan bli så språkutvecklande som möjligt, och ett viktigt nav som förskolans undervisning kan kretsa runt. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!

Läs mer och ta del av materialet här!
Stockholm

Biologi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i biologi eller naturkunskap på högstadiet och gymnasiet! Programmet ger både biologididaktik och ämnesfördjupning, bland annat inom källkritik, AI och genteknik. Föreläsare är till exempel Emma Frans, Sebastian Kirppu och Eva Bida.
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
19–20 sep

Kommunikation med vårdnadshavare i förskolan

Den här kursen med kursledare Jakob Carlander fokuserar på kommunikation med vårdnadshavare för att skapa relation och bygga förtroende. Du får flera konkreta verktyg att ta till, inte minst när vårdnadshavare är påstridiga eller bär på olika trauman. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev