Rektors ansvar i mänskliga möten

Ingrid Engdahl, docent i barn- och ungdomsvetenskap vid Stockholms universitet.

Ingrid Engdahl.

Hej Ingrid Engdahl, docent i barn- och ungdomsvetenskap vid Stockholms universitet, som ska föreläsa på Skolportens konferens om rektor i förskolan. 

Vad ska du prata om?

– Om hur viktig rektor är för hela styrkedjan inom förskolan. Mer konkret, om rektors ansvar att skapa kvalitet i alla mänskliga möten – från det första med barn och vårdnadshavare till personalens trivsel och förståelse av uppdraget. 

Vad betyder det att förskolechefer blivit rektorer?

– Omskrivningen i förskolans styrdokument stärker rektors position och tillsammans med den reviderade läroplanen för det med sig en hel del förändringar. Jag kommer att hålla mig inom förskolans väggar och prata om vad det innebär i den vardagliga praktiken.

Du kan lyssna till Ingrid Engdahl på Skolportens konferens om rektor i förskolan 22 november i Stockholm:

Konferensen berör bland annat:

  • Reviderade Lpfö 18 ur förskolerektors perspektiv.
  • Vad utmärker undervisning i förskolan?
  • Tillämpa arbetssätt som leder till bra resultat i verksamheten.
  • Språket, hjärnan och inlärning i förskolan.
  • Hur kan förskolan metodiskt arbeta för att säkra barnens tillgång till kunskaper genom ett rikt språk?
  • Från var är vi på väg? Vilka dimensioner och metoder kan användas i en nulägesanalys?

Sidan publicerades 2019-09-30 11:25 av Emma Svensson


Relaterat

Naturvetenskap i förskolan, 21 november i Stockholm

Välkommen till en konferens där vi djupdyker i naturvetenskapen men med fokus på små barns lärande! Ta del av föreläsningar om lärande för hållbar utveckling, hur vardagen kan förklara fysikaliska fenomen, hur vi kan göra barn delaktiga i naturvetenskapliga samtal samt hur barn kan förstå naturvetenskap med stöd av digitala verktyg.

Rektor i förskolan, 22 november

Vi fokuserar på din roll som chef och ledare med högaktuella föreläsningar om det pedagogiska ledarskapet och din professionsutveckling. Hur leder du i förändring och hur görs en nulägesanalys? Vi tar avstamp i de frågor som är specifika för förskolans verksamhet, men belyser även ämnen utifrån din yrkesroll som chef över en mångbottnad verksamhet.

Stora förändringar inom skolan i Ånge kommun

Även Ånge kommun planerar stora förändringar inom skolverksamheten. Enligt en färsk utredning föreslås skolor i den östra delen av kommunen att bantas eller läggas ner. Förslaget innebär bland annat att högstadieelever från Torpshammar, Fränsta och Ljungaverk flyttas till Minervaskolan i Ånge tätort. Det betyder fyra-fem mils resa till skolan för elever i Torpshammar.

Klart med två nya chefer i Svedala kommun

Kommunstyrelsen har fattat beslut att anställa två nya toppchefer i Svedala kommun. Fredrik Aksell tar över som utbildningschef och Boris Blumenfeld blir ny ekonomi- och utvecklingschef.

”Stärk säkerheten i förskolorna”

Säkerheten i Borås stads förskolor är ojämn. Ibland är det alltför lätt att ta sig in på området eller i värsta fall röva bort ett barn, skriver sverigedemokrater.

Kräver åtgärder mot kränkning i skola

Barn- och elevombudet kräver att Norrköpings kommun vidtar åtgärder i arbetet mot kränkande behandling efter skolanmälan.

Flera protester mot besparingar i skolan: ”Det räcker nu”

Under helgen hålls demonstrationer mot besparingar i skolan på flera håll i landet, bland annat på Sergels torg i Stockholm på söndagen.

De marscherar i protest mot skolnedskärningar

Pedagoger, rektorer och föräldrar samlas i protestmarscher på tolv orter i helgen. Orsak: de har fått nog av nedskärningar i skolan.

”Vart går skattepengarna? Inte till min son och andra med autism i alla fall”

Det ska sparas pengar och då spelar inte lagen någon roll. Jenny Remnert, mamma till en hemmasittande son med autismdiagnos, skriver om hur hans rättigheter inte tillgodoses.

Skolpersonal och föräldrar i protest mot nedskärningar i skolan

Lärare, skolpersonal och föräldrar i Karlshamns kommun har nu fått nog av de nedskärningar som görs i skolan för att hålla budgeten. Under söndagen samlades de i en gemensam manifestation för att protestera mot skolbesparingarna.

”Slår undan benen på ett av de mest fungerande delarna i kulturlivet”

Kulturskolerådet i Sverige reagerar nu kraftigt mot Skolinspektionens invändning på att Gislaved inte får bedriva musikskoleundervisning under lektionstid.  

Skolpersonal och föräldrar i protest mot nedskärningar i skolan

Lärare, skolpersonal och föräldrar i Karlshamns kommun har nu fått nog av de nedskärningar som görs i skolan för att hålla budgeten. Under söndagen samlades de i en gemensam manifestation för att protestera mot skolbesparingarna.

Marscherade mot nedskärningar i skolan

Över hela landet har lärare och föräldrar denna helg protesterat mot nedskärningar inom skolan. I Norrköping tågade man Drottninggatan upp till Hörsalsparken.

Föräldrar i Piteå manifesterar mot nedskärningar i skolan

Under söndagen samlades föräldrar på Byxtorget i Piteå för att delta i ett ladsomfattande uppror mot nedskärningar inom skolan.

De marscherar i protest mot skolnedskärningar

Pedagoger, rektorer och föräldrar samlas i protestmarscher på tolv orter i helgen.

Här marscherar de i protest mot skolnedskärningar

Skolmarschen anordnas på tolv olika orter i landet under helgen och under lördagen hölls protesterna i Växjö.

Konferenser
Lediga jobb
Alla lediga jobb
Nyhetsbrev
Häng med i nyhetsflödet

Häng med i nyhetsflödet

Vi bevakar ett hundratal nyhetskällor, organisationer och myndigheter varje dag. Prenumerera på våra nyhetsbrev så missar du inga viktiga skolnyheter!

Läs mer
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute nu!

Nytt nr ute nu!

TEMA: Elevhälsa. Samordningen av elevhälsan ses nu över av Skolverket och Socialstyrelsen. Inte en dag för tidigt, menar forskarna. INTERVJU: Möt Susanne Kjällander, som forskar om digital teknik i förskolan. SPECIAL: 13 sidor om läsning!

Läs mer!
Mest läst senaste veckan

Anna Ekström om kommunernas besparingar: ”Allvarligt”

Utbildningsminister Anna Ekström ser allvarligt på svaren i Ekots enkät som visar att en stor andel av landets kommuner sparar på skolan. Det är ett kommunalt ansvar, men staten kan hjälpa till, säger hon.

”För att lösa lärarbristen måste skolans styrning ändras i grunden”

Ska vi komma till rätta med lärarbristen måste vi ändra skolans styrning i grunden. Det skriver Linnéa Lindquist, rektor för Hammarkullsskolan och initiativtagare till Skolledarupproret.

Utbildningspolitiska ställningstaganden från Sveriges Skolledarförbund

Sveriges Skolledarförbunds medlemmar har djup kunskap om och bred erfarenhet av hur skolan fungerar ur en mängd perspektiv. Följande områden har förbundsstyrelsen valt att lyfta fram som de största utmaningarna för en hög kvalitet i förskolan och skolan i framtiden.

Fortbildning
Källkritik i fokus

Källkritik i fokus

Vilka praktiska verktyg finns till hjälp för att utesluta falsk information? Välkommen till en konferens med fokus på källkritik - 28 januari 2020.

Läs mer om konferensen
Aktuella arbetsgivare
Nyhetskategorier
Utmärkelser

Våga-vara-snäll stipendiet gick till skola

Pelle Stipendiet 2019 gick till Borgmästarskolan i Luleå för att de arbetar med karaktärerna kring Pelle Svanslös och att eleverna då utvecklar en större förståelse för varandras olikheter. På prischecken står det 46 500 kronor.

Susanne Kjällander, forskare vid Stockholms universitet, får Guldäpplejuryns särskilda pris 2019

Juryn för Guldäpplet har utsett Susanne Kjällander, filosofie doktor och lektor vid Stockholms universitet, till mottagare av Guldäpplejuryns särskilda pris 2019.

Skolans kvalitetspris till Edina Muratagic

Edina Muratagic, biträdande rektor på Järvenskolan i Katrineholm , tilldelas 2019 års kvalitetspris från bildningsnämnden. Hon får det för sitt engagerade arbete med att utveckla studiehandledning för nyanlända elever.

Lundaläraren har fler än 3,14 anledningar att jubla

Lundaläraren Martin Nilsson är ny världsrekordhållare i Pi Matrix, det vill säga att minnas decimaler i talet pi ≈ 3,14.

LMK-stiftelsens Medicinpris 2019

Årets Medicinpris tilldelas forskaren Johan Mårtensson. Temat för årets pris är  ”Tvärvetenskap i fokus – möten mellan medicin och humaniora”. Mårtenssons forskning syftar till att utveckla metoder som kan förstå, förklara och förbättra möjligheterna för lärande.

Läs fler
Namn och Nytt

Klart med två nya chefer i Svedala kommun

Kommunstyrelsen har fattat beslut att anställa två nya toppchefer i Svedala kommun. Fredrik Aksell tar över som utbildningschef och Boris Blumenfeld blir ny ekonomi- och utvecklingschef.

På nytt jobb: ”Jag pekar inte med hela handen”

Hon är en prisad dirigent och en erfaren rektor med meriter från flera av Stockholms förortsskolor. Men som ny rektor för Adolf Fredriks musikklasser har Anna Alvring helt nya utmaningar att ta sig an.

Lars Bergström ny vice preses vid KVA

Lars Bergström, professor i teoretisk fysik vid Stockholms universitet, har tillträtt som ny förste vice preses i Kungliga Vetenskapsakademin.

Skolans kvalitetspris till Edina Muratagic

Edina Muratagic, biträdande rektor på Järvenskolan i Katrineholm , tilldelas 2019 års kvalitetspris från bildningsnämnden. Hon får det för sitt engagerade arbete med att utveckla studiehandledning för nyanlända elever.

Lena Gumaelius är utsedd till ny prorektor för Mälardalens högskola

Mälardalens högskola utser Lena Gumaelius till ny prorektor. Lena Gumaelius kommer närmast från ett uppdrag som lektor vid KTH, där hon leder forskningsgruppen ”Ingenjörsutbildningens roll i samhället”.