Hoppa till sidinnehåll
Arbetsmiljö

Ledare: Rektors svåra roll

Publicerad:2019-05-20
Uppdaterad:2023-08-31
Moa Duvarci Engman
Skribent:Moa Duvarci Engman
Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolportens magasin. Foto: Johan Marklund

VEM VILL BLI REKTOR? Det måste vara det svåraste och mest otacksamma jobb man kan ha: ”En ekvation där alla variabler saknas.” Så skriver läraren Karin Berg, lite tillspetsat, i sin krönika i det nya numret av Skolporten, som handlar om just rektors svåra roll.

Hur ska man som skolledare agera när resurserna minskar samtidigt som elevantalet stiger – och skollagen fortfarande måste följas? Enligt en ny ekonomirapport från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, kommer kommunerna att behöva spara in ytterligare 31 miljarder kronor fram till år 2022. Klart är att rektorsuppdraget, som redan är mycket komplext och utsatt, kommer att bli ännu svårare.

Just i tider av nedskärningar är det särskilt viktigt att rektorer ser till att fördela om resurserna efter förutsättningar och behov, eftersom det ofta är elever i behov av särskilt stöd och extra resurser som drabbas mest. För skollagen ger rektorer stor makt över organisationen – om de använder den rätt. Det säger Olof Johansson, senior professor vid Centrum för skolledarutveckling, Umeå universitet, och regeringens särskilda utredare av rektorers arbetssituation, i temat om skolans styrning i nya numret av Skolporten.

Så vem vill trots allt bli rektor? Ja, Skolportens krönikör Karin Berg kan inte låta bli att snegla på rektorsuppdraget: ”Det finns något i uppdragets komplexitet som, om det lyckas, verkligen kan vara hela skillnaden.”

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolporten
moa.engman@skolporten.se


Skolporten nr 3 2019

Denna artikel är publicerad i senaste numret av Skolportens magasin – ute 16 maj 2019!

Tema: Skolans styrning och rektors pressade roll.

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

Prenumerera

Stockholm

Biologi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i biologi eller naturkunskap på högstadiet och gymnasiet! Programmet ger både biologididaktik och ämnesfördjupning, bland annat inom källkritik, AI och genteknik. Föreläsare är till exempel Emma Frans, Sebastian Kirppu och Eva Bida.
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
19–20 sep

Kommunikation med vårdnadshavare i förskolan

Den här kursen med kursledare Jakob Carlander fokuserar på kommunikation med vårdnadshavare för att skapa relation och bygga förtroende. Du får flera konkreta verktyg att ta till, inte minst när vårdnadshavare är påstridiga eller bär på olika trauman. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev