Ledare: Rektors svåra roll

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolportens magasin. Foto: Johan Marklund

VEM VILL BLI REKTOR? Det måste vara det svåraste och mest otacksamma jobb man kan ha: ”En ekvation där alla variabler saknas.” Så skriver läraren Karin Berg, lite tillspetsat, i sin krönika i det nya numret av Skolporten, som handlar om just rektors svåra roll.

Hur ska man som skolledare agera när resurserna minskar samtidigt som elevantalet stiger – och skollagen fortfarande måste följas? Enligt en ny ekonomirapport från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, kommer kommunerna att behöva spara in ytterligare 31 miljarder kronor fram till år 2022. Klart är att rektorsuppdraget, som redan är mycket komplext och utsatt, kommer att bli ännu svårare.

Just i tider av nedskärningar är det särskilt viktigt att rektorer ser till att fördela om resurserna efter förutsättningar och behov, eftersom det ofta är elever i behov av särskilt stöd och extra resurser som drabbas mest. För skollagen ger rektorer stor makt över organisationen – om de använder den rätt. Det säger Olof Johansson, senior professor vid Centrum för skolledarutveckling, Umeå universitet, och regeringens särskilda utredare av rektorers arbetssituation, i temat om skolans styrning i nya numret av Skolporten.

Så vem vill trots allt bli rektor? Ja, Skolportens krönikör Karin Berg kan inte låta bli att snegla på rektorsuppdraget: ”Det finns något i uppdragets komplexitet som, om det lyckas, verkligen kan vara hela skillnaden.”

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolporten
moa.engman@skolporten.se


Skolporten nr 3 2019

Denna artikel är publicerad i senaste numret av Skolportens magasin – ute 16 maj 2019!

Tema: Skolans styrning och rektors pressade roll.

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

Sidan publicerades 2019-05-20 11:55 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Rektor i förskolan, 22 november

Vi fokuserar på din roll som chef och ledare med högaktuella föreläsningar om det pedagogiska ledarskapet och din professionsutveckling. Hur leder du i förändring och hur görs en nulägesanalys? Vi tar avstamp i de frågor som är specifika för förskolans verksamhet, men belyser även ämnen utifrån din yrkesroll som chef över en mångbottnad verksamhet.

Elevhälsa, 19-20 september i Stockholm

En fungerande elevhälsa kan vara avgörande för lärande och framgång i skolan. Nu återkommer vår konferens, mer välfylld än någonsin. Ta del av föreläsningar om samverkan, unga i hederskontext, antipluggkulturer, sömn, sociala medier och hjärnan samt hur man förbättrar kommunikationen i svåra samtal.

Skolledare i Stockholm åtalas för sexuella övergrepp på elever

En högt uppsatt ledare på en skola i Stockholms innerstad står åtalad för flera fall av sexuella övergrepp på elever. Han misstänks även för övergrepp under sin tid som anställd på andra skolor i Stockholm.

Skolkuratorn: ”Kränkningarna i sociala medier har exploderat”

De konflikter som tidigare startade på skolgården har flyttat till sociala medier och kränkningarna har sjunkit ned i åldrarna. Det anser Sandra Björk Buske som arbetat som skolkurator inom Elevhälsan i Höganäs kommun.

Friskole-vd: Inte kul att driva förskola i Eskilstuna

Reagerar efter neddragningarna: ”Man tappar suget”. Bakgrunden är beslutet i Eskilstunas kommunfullmäktige i veckan om att drar ner på skolpengen i förskolan, med 10 miljoner i höst och 30 miljoner nästa år.

Lärare protesterar mot nedskärningar – klär sig i rött

Genom att klä sig i rött vill lärarna i Hässleholm protestera mot nedskärningarna i skolan. ”Känslan av att komma in i ett lärarrum där alla är rödklädda är ganska mäktig,” säger läraren Henrik Hedman som är en av initiativtagarna.

”Snart har Malmö kanske ingen judisk befolkning kvar. Program mot antisemitism behövs i skolorna.”

Det skriver de lokala företagarna Dan Olofsson och Lennart Blecher.

Kritik mot oklarheter i nya gymnasielagen

Flera myndigheter är kritiska till att det är oklart när det gäller vilken yrkesutbildning som ensamkommande kan gå för att omfattas av den tillfälliga gymnasielagen, och därmed få ett förlängt uppehållstillstånd.

Skolchefens löften inför skolstängningarna i Luleå

Ingen lärare kommer att sägas upp som följd av skolstängningarna till hösten. Det lovar Luleås skolchef Maarit Enbuske. Man kommer också att hålla ihop barngrupperna så långt det går.

Isak Skogstad: Satsa på fakta och kunskap i skolan

Många pratar om kritiskt tänkande och socialt lärande. Det låter fint. Men kreativitet och nytänkande uppstår ur kunskap. Progressiv pedagogik utan faktakunskaper löser inte skolan problem, skriver Isak Skogstad.

Lärarförbundet slår larm om lärarbrist i Norrbotten

Stora grupper av lärare, framförallt speciallärare, kommer att gå i pension inom några år, samtidigt som många av de yngre lärarna är obehöriga.

”Slag i luften stoppa nya konfessionella skolor”

Det finns goda skäl att vara kritisk till konfessionella skolor. Men det etableringsstopp som ingår i Januariöverenskommelsen kommer att ha en mycket liten eller ingen effekt, skriver Sten Svensson, fristående skoldebattör.

IT i skolan – glebygdskommuner på efterkälken

Fortfarande finns det skolor med få datorer och krånglande nätverk. Nu anser utbildningsminister Anna Ekström (S) att kommuner och friskolor måste prioritera it-stödet i skolan.

MUF: Skolan viktigast för att vända utvecklingen i Järva

Om ett par hundra ungdomar varje år går ut nian utan behörighet till gymnasiet spelar det ingen roll att Rinkebypolisen slår rekord i antalet gripanden eftersom poolen av kriminella ständigt fylls på. Därför är den enskilt viktigaste politiska frågan för att långsiktigt vända utvecklingen i Järva är skolan, skriver Muf-ordföranden och Järvabon Benjamin Dousa.

Misstanken: Friskolor utnyttjar luckor i systemet

En miss i regelverket kring hur pengarna fördelas till Eskilstunas förskolor kan ha kostat kommunen miljoner.

Lärarrummet : Ivans dröm är att få gå i skolan

Ivan är rom och född i Bulgarien. Hans högsta dröm är att få börja skolan. Men på grund av fattigdom och arbetslöshet har hans föräldrar gett sig ut på en lång resa i Europa, som började när Ivan bara var några år gammal. Därför har han missat de första åren i skolan. När Ivan kommer till Sverige som nioåring har hans jämnåriga kompisar redan börjat trean. Vi träffar Ivan och hör hur det gick med drömmen om att få lära sig läsa och skriva. (webb-tv)

Konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
Tema: Skolans styrning
  Skolporten nr 3/2019 – ute 16 maj

Tema: Skolans styrning

Sveriges rektorer slits mellan budgetkrav och elevers rätt till likvärdig utbildning. Intervjun: Didaktikforskaren Simon Hjort vill utbilda framtidens tänkare. Reportage: Lekens betydelse i förskolan. +Skolportens favorit: Så skapas rektors pedagogiska ledarskap. +Så väcker vi tjejers teknikintresse. +Unga kämpar för bättre sexualundervisning.

Läs mer här!
Aktuella chefstjänster
Fler platsannonser
Pedagogiska poddar
Poddar om utbildning och läraryrket

Poddar om utbildning och läraryrket

Det finns en mängd podcasts om undervisning, lärande och lärarprofessionen i sig: här länkar vi till ett urval, välkommen in och börja botanisera!

Läs mer
Tjänster specialpedagogik
Fler tjänster
Fördjupning
Dags att växa?

Dags att växa?

Sommaren är i antågande och just nu är det många som funderar på sin arbetssituation och möjligheten till nya utmaningar. Går du i samma tankar? Vi har samlat ett antal nyheter om lön, karriär och yrkesutveckling i ett särskilt temabrev för dig som funderar över dina karriärmöjligheter.

Till Tema Karriär
Mest läst senaste veckan

”Bara Sverige svenska skolavslutningar har”

Skolan ska vara icke-religiös. Men skolavslutningen kan äga rum i kyrkan. Det är väl bara i ett sekulärt land som Sverige som inte ens kyrkan ses som en religiös boning, skriver Dagens Samhälles Margit Silberstein i en kommentar.

Så mycket tjänar Ekström och hennes generaldirektörer

Regeringen har satt nya löner på alla under utbildningsdepartementet. En rektor har högre lön än ministrarna på departementet.

”Tystnaden efter Pisa är oroväckande”

Hanteringen av OECD-rapporten kan sägas avslöja en brist på förmåga till självprövning hos Sveriges högsta utbildningspolitiska och administrativa ledning, skriver Inger Enkvist, professor emerita i spanska.

Aktuella arbetsgivare
Nyhetskategorier
Utmärkelser

De prisas av kommunen för sin pedagogik

Både Årets lärare och Årets arbetslag finns på Hjärupslundsskolan i Staffanstorp.

Sex skolhuvudmän tilldelas kvalitetsutmärkelsen Guldtrappan 2019 för digital skolutveckling

Sex skolhuvudmän, med olika förutsättningar och storlek, kommunala så väl som fristående, visar nu hur svenska skolor möter utmaningarna med utnyttjande av digitaliseringens möjligheter. För sitt arbete har de nu tilldelats kvalitetsutmärkelsen Guldtrappan 2019.

Lista: Här är alla elever och lärare som fick skolutmärkelser i Södertälje

Hela 19 utmärkelser delades ut till elever och lärare i Södertälje för deras insatser i skolan. Här listar vi alla som fick årets utmärkelser.

Världens bästa lärare finns i Borrby – hyllas i tv: ”Så mycket känslor”

Olof Jönsson är inte vilken lärare som helst. Han är världens bästa. Åtminstone om man ska tro hans elever som nominerat honom till Lilla Aktuellt:s ”Min lärare”. I veckan överraskades han av filmkameror i klassrummet och på fredagsförmiddagen fick han se sig själv på tv.

Pris till Ystads utbildning i marinpedagogik

Med diplom och en oljemålning prisades på fredagen den marinpedagogiska verksamheten på Marietorps naturskola

Läs fler