Ledare: Rektors svåra roll

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolportens magasin. Foto: Johan Marklund

VEM VILL BLI REKTOR? Det måste vara det svåraste och mest otacksamma jobb man kan ha: ”En ekvation där alla variabler saknas.” Så skriver läraren Karin Berg, lite tillspetsat, i sin krönika i det nya numret av Skolporten, som handlar om just rektors svåra roll.

Hur ska man som skolledare agera när resurserna minskar samtidigt som elevantalet stiger – och skollagen fortfarande måste följas? Enligt en ny ekonomirapport från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, kommer kommunerna att behöva spara in ytterligare 31 miljarder kronor fram till år 2022. Klart är att rektorsuppdraget, som redan är mycket komplext och utsatt, kommer att bli ännu svårare.

Just i tider av nedskärningar är det särskilt viktigt att rektorer ser till att fördela om resurserna efter förutsättningar och behov, eftersom det ofta är elever i behov av särskilt stöd och extra resurser som drabbas mest. För skollagen ger rektorer stor makt över organisationen – om de använder den rätt. Det säger Olof Johansson, senior professor vid Centrum för skolledarutveckling, Umeå universitet, och regeringens särskilda utredare av rektorers arbetssituation, i temat om skolans styrning i nya numret av Skolporten.

Så vem vill trots allt bli rektor? Ja, Skolportens krönikör Karin Berg kan inte låta bli att snegla på rektorsuppdraget: ”Det finns något i uppdragets komplexitet som, om det lyckas, verkligen kan vara hela skillnaden.”

Moa Duvarci Engman, chefredaktör Skolporten
moa.engman@skolporten.se


Skolporten nr 3 2019

Denna artikel är publicerad i senaste numret av Skolportens magasin – ute 16 maj 2019!

Tema: Skolans styrning och rektors pressade roll.

Inte redan prenumerant? Missa inte kampanjpriset:

2 nr av Skolporten för prova-på-priset 99 kr!

Sidan publicerades 2019-05-20 11:55 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Rektor i förskolan, 22 november

Vi fokuserar på din roll som chef och ledare med högaktuella föreläsningar om det pedagogiska ledarskapet och din professionsutveckling. Hur leder du i förändring och hur görs en nulägesanalys? Vi tar avstamp i de frågor som är specifika för förskolans verksamhet, men belyser även ämnen utifrån din yrkesroll som chef över en mångbottnad verksamhet.

Elevhälsa, 19-20 september i Stockholm

En fungerande elevhälsa kan vara avgörande för lärande och framgång i skolan. Nu återkommer vår konferens, mer välfylld än någonsin. Ta del av föreläsningar om samverkan, unga i hederskontext, antipluggkulturer, sömn, sociala medier och hjärnan samt hur man förbättrar kommunikationen i svåra samtal.

Fackets larm: Rika föräldrar lägger sig i lärarnas arbete

Föräldrar till elever i välbärgade områden betraktar allt oftare sig själva och sitt barn som kunder i skolan – och det skapar problem. Det menar Andrea Meiling, ordförande i Lärarförbundet region väst.  

”Elever beroende – kan inte hantera datorer i skolan”

Under de senaste tio åren har allt fler elever fått datorer i skolan. Som lärare är min erfarenhet att eleverna inte kan låta bli att i hög grad göra andra saker än de borde med sina datorer. Det skriver gymnasieläraren Paul Meyer.

Ingen upprepning av förra årets skolkaos i Göteborg

Vid terminsstarten hösten 2018 stod runt 500 grundskolebarn i Göteborg utan skolplacering. I år ser det betydligt bättre ut, enligt den ansvarige chefen.

Inför skolstarten: Lärarbrist i en tredjedel av Västerbottens län

Skolstarten närmar sig och en tredjedel av kommunerna i länet uppger att man har lärarbrist. En av kommunerna är Dorotea, där man saknar ett antal behöriga lärare i både mellanstadiet och högstadiet.

Kritiserat betygssystem i svenska skolor ska göras om

Kritiken har varit hård mot kraven som ställs i det nuvarande betygssystemet i svenska skolor. Därför ska det nu göras om, uppger utbildningsminister Anna Ekström (S).

Kritiserat betygssystem i svenska skolor ska göras om

Kritiken har varit hård mot kraven som ställs i det nuvarande betygssystemet i svenska skolor. Därför ska det nu göras om, uppger utbildningsminister Anna Ekström (S). ”Jag vill att kunskapskraven i skolan ska bli enklare att använda för lärarna och enklare att förstå för föräldrar och elever”, säger hon till Aftonbladet.

Före detta skolchef får 1,4 miljoner i avgångsvederlag

Beslutet att säga upp Sölvesborgs barn- och utbildningschef Martin Eksath kostar skattebetalarna 1,4 miljoner. Det rapporterar Blekinge läns tidning.

Mobilförbud på flera skolor i Höganäs kommun

Nu införs totalt mobilförbud på skolan i Viken. Det ska leda till ökad studiero och bättre social kontakt mellan eleverna. Och samma beslut har fattats i fler skolor i Höganäs kommun.

Så mycket tjänar förstelärarna – skiljer 55000 i månadslön

Förstelärare i Stockholmsområdet tjänar mest i Sverige – i genomsnitt drygt 5 000 kronor mer i månaden än många av sina kollegor i övriga landet.

Heta skolutredningar presenteras i höst – se alla här

Stora skolpolitiska frågor som riksdagspartierna strider om är under statlig utredning. Under hösten ska flera av dessa redovisas.

Patrik, 15, har inte varit i skolan på 10 månader

I oktober är det ett år sedan 15-årige Patrik satte sin fot i skolan. Utan sin assistent blev skolan för jobbig, och det var då Ulricehamnsfamiljen tog upp kampen mot skolan som kritiserats av skolinspektionen tre gånger. ”Jag trodde inte att det kunde vara så här i samhället – att man inte får någon hjälp”, säger mamma Eva.

Förskollärarutbildning kan starta i Oskarshamn

För att få fler utbildade förskollärare i kommunen planerar Oskarshamn att starta en distansutbildning till förskollärare nästa höst.

Filter är inte någon lösning i sig – samtalet med ungdomarna det väsentliga

Knappt hälften av landets skolor har porrfilter på skoldatorerna enligt Skolverket. Hör Fredric Norlin, skolchef Kristinehamns kommun. Censur är nog inte rätt väg, menar Erica Andrén, skolchef Säffle kommun.

Hon vill se lektioner ute i naturen

För att fler skolor inom Fyrkanten-området ska upptäcka skogen finns den här höstterminen möjlighet att anlita en inspiratör – utan kostnad.

Konferenser
Lediga jobb
Alla lediga jobb
SKOLPORTENS MAGASIN
Tema: Skolans styrning
  Skolporten nr 3/2019 – ute nu

Tema: Skolans styrning

Sveriges rektorer slits mellan budgetkrav och elevers rätt till likvärdig utbildning.

Prova på-pris: 2 nr/99 kr!
Pedagogiska poddar
Poddar om utbildning och läraryrket

Poddar om utbildning och läraryrket

Det finns en mängd podcasts om undervisning, lärande och lärarprofessionen i sig: här länkar vi till ett urval, välkommen in och börja botanisera!

Läs mer
Fördjupning
Dags att växa?

Dags att växa?

Funderar du på nytt jobb efter sommaren? Missa inte Skolportens fokussida med nyheter om lön och karriär för dig som är lärare och skolledare!

Till Lön och karriär
Mest läst senaste veckan

”Det är dags för en ny omskakning av svenska skolväsendet”

Våra barn är värda bättre än det sätt som svensk skolpolitik förts på. Det är dags för en förändring och en ny omskakning av skolväsendet i Sverige. Men den här gången i en rationell och förnuftig riktning, skriver skolexperten Per Kornhall.

Heta skolutredningar presenteras i höst – se alla här

Stora skolpolitiska frågor som riksdagspartierna strider om är under statlig utredning. Under hösten ska flera av dessa redovisas.

Rektorn sågar svenska skolmodellen: Därför inför vi tre terminer

Under tisdagen startar 150 gymnasieelever i Göteborg sin utbildning – som kommer att bestå av tre terminers undervisning. Det är första försöket någonsin i Sverige.

Aktuella arbetsgivare
Nyhetskategorier