Så använder du historiska källor och historiebruk i undervisningen


Mikael Bruér, doktorand och författare.

Hallå där, Mikael Bruér, doktorand vid Malmö universitet och författare. Du ska ge två föreläsningar på Skolportens konferens Historia.

Vad ska dina föreläsningar handla om?

– Den första föreläsningen kommer att handla om att arbeta med historiska källor som utgångspunkt. Och i den andra tar jag upp historiebruk i praktiken. Det här är två centrala delar av historieämnet i läroplanen 2011. Föreläsningarna kommer att cirkulera kring frågor om vad historia är, vad historia i skolan är och hur kan man arbeta med ämnet. Jag kommer att dela med mig av metodiska tips och modeller för hur man kan göra för att ta sig framåt och ge exempel på hur man kan jobba. Det kommer alltså inte enbart vara en teoretisk genomgång.

Hur står det till med skolans undervisning i historia?

– Det har inte genomförts så värst många utvärderingar av historieundervisningens tillstånd och status. Man skulle kunna säga att historieämnet befinner sig i en brytningspunkt och det finns väldigt starka åsikter om hur undervisningen ska bedrivas. Den debatt som uppstod år 2019 i samband med Skolverkets första förslag på reviderade kursplaner säger mycket om hur viktigt man tycker historieundervisningen är. Men också hur olika åsikterna är om ämnets innehåll. Historia är så centralt, och här kommer vi in på historiebruket, i vårt identitetsbygge, både som individer och som samhälle och därför finns det så starka uppfattningar.

– En stor utmaning för lärarna i ämnet är att få tiden att räcka till. Framför allt i grundskolorna. Tidsaspekten är en otroligt stor del av att vara historielärare och det är något man måste hantera, mest på ont.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från dina föreläsningar?

– Jag hoppas att föreläsningarna ska ge deltagarna något att reflektera om kring de här frågorna. Jag vill också att de får med sig modeller och metodiska tips om hur man kan tänka och göra kring sin egen historieundervisning.

Av John Miller

Du kan lyssna till Mikael Bruér på Skolportens konferens Historia den 9 november 2021!

Konferensen berör bland annat:

  • Elever med extrema åsikter i klassrummet – hur kan vi bemöta dem?
  • Historiebruk i praktiken – konkreta exempel på hur du kan arbeta med historiebruk i undervisningen.
  • Att arbeta med historiska källor som utgångspunkt.
  • Kvinnans plats i historien – så kan du lyfta fram kvinnor och kvinnohistoria i undervisningen.

Sidan publicerades 2021-10-08 10:34 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2021-10-11 16:54 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Stort fokus på bedömning i historieundervisningen

Historielärare är måna om att anpassa undervisningen efter såväl läroplan som elever, och historieundervisningens fokus riktas allt mer mot bedömning. Det visar Jessica Jarhalls avhandling.

”Vi-och-dem” präglar konflikter i historieklassrummet

Andreas Mårdh har undersökt historieämnets politiska dimension både i skolan och i högerpopulistiska kommentarsfält. Resultaten visar att när konflikter uppstår i historieklassrummet sker de på ett särskilt sätt som skapar ett "vi-och-dem" mellan eleverna.

Religionskunskap

Fyra kunniga föreläsare presenterar de senaste forskningsrönen om bland annat etikundervisning, kontroversiella frågor och globaliseringens effekter på religionen. Delta i Stockholm den 10 november eller se inspelade föreläsningar när du har tid, 15–29 november. Tips! 15% rabatt om du även vill gå på konferensen i Historia, 9 november.

Historia

Ta del av föreläsningar om bland annat historiebruk, att arbeta med historiska källor i undervisningen samt hur man kan bemöta extrema åsikter i klassrummet! Välkommen!

Hur kan rektor bli en bättre kommunikatör?

Serena Mon de Vienne, retoriker, samtalsexpert och författare, ska tala om vad rektorer kan göra för att bli bättre i sin kommunikation på Skolportens konferens Rektor i fokus.

Så använder du historiska källor och historiebruk i undervisningen

Mikael Bruér, doktorand och författare, ska tala om historiska källor och historiebruk i undervisningen på Skolportens konferens Historia.

Hur kan man använda tydliggörande pedagogik i vuxenutbildningen?

David Edfelt, leg psykolog, ska tala om tydliggörande pedagogik i vuxenutbildningen på Skolportens webbkonferens Vuxenutbildning.

Skolan under coronapandemin hösten 2021

Undervisning i skolans lokaler är huvudregel i höst och det är viktigt att arbeta förebyggande för att minska risken för smittspridning. Skolor behöver samtidigt ha beredskap för att hantera fall och utbrott av covid-19 i skolan. Här hittar du övergripande information om vad som gäller i skolan i höst.

Lärarprofilen om kritiken: Blivit fult att hylla läraryrket

Jonas Nilsson, lärare i Uppsala kommun samt författare och föreläsare om lärares ledarskap. Du har fått motta syrliga kommentarer och kritik på sociala medier när du debatterat och framhållit de positiva fördelarna med att vara lärare.

Digitala verktyg i särskolans läs- och skrivundervisning

Jenny Samuelsson, logoped på DART och doktorand vid Göteborgs universitet, ska tala om digitala verktyg i särskolans läsundervisning på Skolportens konferens Grund- och gymnasiesärskolan.

Nya perspektiv på undervisningen i ämnet idrott och hälsa

Suzanne Lundvall, professor vid Göteborgs universitet, ska tala om hållbar idrottsundervisning på Skolportens konferens Idrott och hälsa.

Så utvecklar du digital kompetens inom sfi-undervisningen

Annsofie Engborg, lärarfortbildare och författare, ska tala om digital kompetens inom sfi-undervisningen på Skolportens konferens Sfi i fokus.

Hur ökar man motivationen för att läsa matematik på yrkesprogram?

Karolina Muhrman, universitetslektor vid Linköpings universitet, ska tala om matematikundervisning på yrkesprogram på Skolportens konferens Matematik för gymnasiet.

Så organiserar du undervisningen i svenska som andraspråk

Linda Castell, föreläsare och utvecklingskonsult, ska tala om hur man bäst organiserar undervisningen i SVA på Skolportens konferens Svenska som andraspråk.

Läraren som forskar: ”Blir en bättre lärare”

Mitt i yrkeslivet började grundskoleläraren Heléne Hugo att forska. Sedan några år tillbaka delar hon sin tid mellan undervisning på mellanstadiet och forskning i hur eleverna kan utvecklas i att resonera om historia.  

Pilotprojekt visar att snabbtester kan stoppa smitta i skolan

I Stockholm har snabbtester på skolor visat sig vara lyckat. Undervisning utomhus och färre elever på plats är andra grepp som tas till när smittan ökar i skolans värld. Men Lärarnas Riksförbund tycker att huvudmännen gör för lite. ”Vi befarar att smittspridningen kommer att eskalera”, säger ordförande Åsa Fahlén.

Skolportens konferenser
SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute 25 oktober!

Nytt nr ute 25 oktober!

INTERVJU: Inti Chavez Perez tog steget från journalist till sexualupplysare och jämställdhetsexpert. Han lovordar läroplanens nya tydlighet i kunskapsområdet sexualitet, samtycke och relationer.

Läs mer!
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
SKOLPORTENS DIGITALA KURSER
Fokussida
Internationellt

Internationellt

Vi har en omfattande bevakning av skolnyheter från hela världen. Välkommen in!

Till fokussida
Namn och Nytt
Ny rektor på Bernadottegymnasiet

Magnus Odung blir ny rektor på Bernadottegymnasiet. Han kommer närmast från fristående NTI-gymnasiet i Stockholm.

Mona Fallenhag ny rektor på Drottning Blanka Kungsbacka

Den 1 november tillträder Mona Fallenhag tjänsten som ny rektor för Drottning Blankas Gymnasieskola i Kungsbacka. Skolan, som firar 25 år i år, får därmed en rektor med gedigen erfarenhet från skolans värld.

Alice Teodorescu Måwe blir chef för samhällskontakter på AcadeMedia

Alice Teodorescu Måwe blir chef för samhällskontakter på AcadeMedia.

Läs fler Namn och Nytt
Skolportens konferenser
Hur kan rektor bli en bättre kommunikatör?
  Serena Mon de Vienne.

Hur kan rektor bli en bättre kommunikatör?

Hallå där, Serena Mon de Vienne, retoriker, samtalsexpert och författare, som ska tala om vad rektorer kan göra för att bli bättre i sin kommunikation på Skolportens konferens Rektor i fokus.

Läs mer
Fokussida
Lön och karriär

Lön och karriär

Här samlar vi nyheter och forskning om t.ex. lönestatistik och karriärfrågor för dig som är lärare och skolledare.

Till fokussida
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Utmärkelser

De är årets vinnare av Läromedelsförfattarnas pris

Nu presenteras samtliga vinnare av Läromedelsförfattarnas pris 2021 – Sveriges tyngsta pris för författare av läromedel och kurslitteratur. ”Detta är författare som gjort en enorm insats på sina respektive områden”, säger Frida Engman, Läromedelsförfattarna.

Lärare prisade av utbildningsministern

Fyra lärare och skolor i Sverige har tilldelats EU-kommissionens nya europeiska pris för innovativ undervisning. Utbildningsminister Anna Ekström delade tisdagen den 19 oktober ut priserna vid en ceremoni i UHR:s lokaler i Solna.

WorldSkills Sweden korar Årets Yrkeslärare 2021

Under Yrkesutbildningsveckan prisas Årets Yrkeslärare 2021, en nationell utmärkelse som årligen tilldelas en kvinna och en man. De lyckliga vinnarna är Lars-Ove Larsson, Bygg- och anläggningslärare på Kunskapskällan i Herrljunga, och Katarina Brinte, yrkeslärare på Hotell- och turismprogrammet på Malmö Fria Läroverk.

Läs fler
Skolportens digitala kurser
Viktigt att förstå orsak till talrädsla
  Klara Härgestam

Viktigt att förstå orsak till talrädsla

Att vara rädd för att tala inför grupp är helt rimligt, till och med naturligt. Det säger Klara Härgestam, retoriker och kursledare för Skolportens digitala kurs ”Trygga talare i svenska”.

Läs mer
Fokussida
Fokus förskola

Fokus förskola

Här samlar vi aktuell forskning och nyheter för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussida
Nyhetskategorier