Hoppa till sidinnehåll
Föreläsare

Så använder du Motiverande samtal (MI) för att ta upp känsliga ämnen

Publicerad:19 februari
Uppdaterad:16 april
John Miller
Skribent:John Miller

Hallå där, Liria Ortiz, leg. psykolog, psykoterapeut och författare. Du kommer att tala på Skolportens webbkonferens Vård- och omsorgsprogrammet 2–23 april 2025.

Liria Ortiz

Vad ska din föreläsning handla om?

– Den kommer att handla om hur man kan ställa det som kallas för känsliga frågor. Egentligen menar jag att det inte finns känsliga frågor utan det är vi som mer eller mindre har svårigheter att ställa frågor om till exempel självskadebeteende eller suicidtankar. Vi känner av naturliga skäl att det är jobbigt. Och framförallt är vi rädda för svaret. Vad gör jag om hon eller han svarar affirmativt? Jag kommer att fokusera på detta, men också hur man med hjälp av metoden Motiverande samtal (MI) kan ta upp känsliga frågor. Jag planerar att ta upp exempel på hur man kan arbeta med metoden, både vad gäller frågor och vad man ska göra med svaren.

Hur kan man använda Motiverande samtal i skolan?

– Hur man ställer frågorna kommer att påverka svaret. Om jag till exempel säger till en elev att sluta med självskadebeteende och att han eller hon måste söka hjälp, så kan det här sättet att kommunicera väcka ett motstånd. I stället bör man ställa frågor som signalerar omtanke och att man verkligen lyssnar, som sår frön till en förändring och ökar elevens motivation. Motiverande samtal är ingen behandling, utan motiverar till att uppsöka hjälp eller behandling.

Motiverande samtal är en framgångsrik samtalsmetod, men finns det något läge där den fungerar mindre bra?

– Ja, i en akut situation, som till exempel en skottlossning, så ska man förstås inte använda metoden. Men efter en sådan händelse kan man använda sig av Motiverande samtal med de drabbade. En annan situation är vid psykoser. Man bör också vara mer vara mer uppmärksam med personer med npf. Öppna frågor fungerar inte alltid för personer med npf och därför bör man i stället anpassa och använda sig av flervalsfrågor. Reflektioner fungerar inte heller alla gånger med den här gruppen och då rekommenderas att använda summeringar i stället.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

– Det första är att jag vill att deltagarna får med sig färdigheter. Jag kommer att ge exempel och formuleringar som de kan anpassa med sina egna ord. Det andra är de ska få med sig att inte vänta på rätt tillfälle, att det ska kännas bra eller naturligt när något känsligt ska tas upp. När något obehagligt behöver tas upp är det mänskligt att känna sig osäker. Att påminna sig om sina värderingar, kan vara ett sätt att motivera sig själv samt få kraft och mod att ställa frågan. Det finns saker i livet som aldrig kommer att sluta vara obehagliga. Bättre att agera än att vänta, menar jag. Jag tror mycket på att träna inför att ta upp känsliga ämnen.

Du kan lyssna till Liria OrtizSkolportens webbkonferens Vård- och omsorgsprogrammet 2–23 april 2025.

Konferensen berör bland annat:

  • Gy 25 och allt du vill veta om reformen, betygssättning och lärares tolkningsutrymme.
  • Så kan Motiverande samtal användas för att ta upp känsliga frågor, i utbildningen och i yrket.
  • Digitala verktyg, simuleringar och AI i vårdutbildningen – kreativa arbetssätt och inspiration.
  • Workshop om Tecken som stöd – användbar kunskap för dig och för eleverna i deras yrkesliv.
  • Konkreta metoder för språkutvecklande arbetssätt i integrerad språk- och yrkesutbildning.
  • Hantera frågor om hedersrelaterat våld och förtryck i undervisning och yrkesliv.
  • Välfärdsteknik i äldreomsorgen – vad används redan nu och vad väntar runt hörnet?
  • Ökad kvalitet i APL med trepartssamtal, språkutveckling och samarbeten.

Konferenser

Läs mer

Skolportens konferenser har ett starkt forskningsfokus. De innehåller en bredd av föreläsningar med inbjudna experter, riktade mot just din yrkesroll. Du väljer om du vill delta på plats under en till två dagar, eller via våra webbkonferenser. Där får du ta del av de inspelade föreläsningarna när det passar dig under en treveckorsperiod. Båda alternativen ger möjlighet att nätverka med föreläsare och kollegor från hela Sverige.

Några av våra kommande konferenser

AllaFskÅk F–3Åk 4–6Åk 7–9GyVux

Temaföreläsningar

Läs mer

Skolportens teman består av en till två inspelade föreläsningar samt diskussionsmaterial. Här fördjupar du dig inom en specifik fråga som rör din yrkesroll. Föreläsningarna är cirka 60 minuter långa och går att se när det passar dig under fem veckor. Licensen är individuell, kontakta oss för gruppbokning.

Några av våra kommande temaföreläsningar

AllaFskÅk F–3Åk 4–6Åk 7–9GyVux

Digitala kurser

Läs mer

Skolportens digitala kurser passar dig som önskar fördjupning inom ett specifikt ämnesområde på ett interaktivt sätt. Kurserna leds av ämnesexperter och innehåller filmer, texter och övningar där du kan följa din progression. En kurs kan bokas under hela läsåret med flexibelt startdatum. Under sex månader kan du ta del av kursen i din egen takt. Kursintyg ingår!

Stockholm

Svenska som andraspråk

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i svenska som andraspråk! Ta del av aktuell forskning och få praktiska verktyg till din undervisning. Delta på plats i Stockholm 2–3 oktober eller via webbkonferensen 13 oktober–3 november! Konferensen riktar sig till lärare i grundskolan och gymnasiet, och kan även vara av intresse för dig som arbetar inom vuxenutbildningen.
Läs mer och boka
Åk F–Vux
2–3 okt

Tematiska projekt i fritidshemmet

I den här kursen som leds av Ann S. Pihlgren får du konkreta verktyg för att arbeta med tematiska projekt i fritidshemmet. Flexibel start, tillgång i 6 månader med avslutande kursintyg. Pris 749 kr ex. moms. Är ni en grupp som vill delta? Kontakta oss för specialerbjudande!
Läs mer och boka
Åk F–6