Så hanterar du utmanande personalsamtal på förskolan

Jakob Carlander. FOTO: MARCUS GUSTAFSSON

Hallå där, Jakob Carlander, leg psykoterapeut, handledare och författare. Du ska föreläsa på Skolportens konferens Rektor i förskolan. Vad ska du prata om?

– Jag kommer att tala om strategier för rektorer som kan underlätta hanteringen av svåra personalsamtal. Min föreläsning kommer att fokusera på situationer som kan uppstå när man tar upp sådant som inte fungerar på arbetsplatsen, där en eller flera slår ifrån sig och lägger skulden på dig som chef. Det kan exempelvis handla om förändringar på förskolan som sammanslagningar eller omorganisationer som gör att en eller flera medarbetare plötsligt får svårt att hantera den nya jobbsituationen. Det kan också handla om problem på hemmafronten som går ut över arbetet. När ett konfliktfyllt samtal uppstår så hamnar man i en dubbel sits som chef, dels måste man gå vidare med att uppnå en förståelse för att något inte fungerar på arbetsplatsen och att en lösning på problemet är nödvändig, dels måste jag som chef värja mig mot den kritik som riktas mot mig. Jag kommer att prata om hur man får rätsida på samtalet och uppnår ett samförstånd, men också om hur den yttre situationen hanteras, hur jag förhåller mig till den övriga personalen som ser det här.

Vad bör rektorer undvika för att inte hamna i konfliktfyllda situationer med medarbetare?

– Man ska undvika att skambelägga med offentlig kritik genom att ta upp problem enskilt med den anställde. Rektorn ska samla på sig egen kunskap och inte ha för bråttom eller agera på rykten. Det är också viktigt att du som chef själv agerar och inte kallar in handledare för att ge hela arbetslaget handledning utifrån en förhoppning om att det ska lösa problemet. Ett annat exempel på fallgrop är när en medarbetare uppvisar ett bristfälligt beteende så börjar man jobba med värdegrunden på förskolan med förhoppningen att alla ska bli goda av det. Det märker ofta övrig personal som kan känna sig sviken. Man ska alltså inte jobba på ett generellt plan utan på ett individuellt plan och gå på själva problemet. Jag hoppas med min föreläsning att konferensdeltagarna får med sig kunskap, mod samt en nyfikenhet för att hitta bra lösningar som förändrar de anställda och förbättrar arbetsklimatet.

Av John Miller

Du kan lyssna till Jakob Carlander på Skolportens konferens Rektor i förskolan, den 26–27 januari 2021 i Stockholm eller 1–10 februari 2021 online.

Konferensen berör:

  • Hur kan du som rektor få dina medarbetare att vara sina bästa jag?
  • Budget i balans och kvalitet i förskolan – går det att förena?
  • Så vände Vivalla utvecklingen och skapade en attraktiv arbetsplats!
  • Vad händer när förskola och neurovetenskap möts?
  • Hur kan man hantera utmanande medarbetarsamtal som chef?
  • Praktiskt jämställdhetsarbete i förskolan – hur kan vi ge barnen fler möjligheter?
  • Funktionell delat ledarskap – erfarenheter från Huddinge.

Sidan publicerades 2020-10-01 11:00 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2020-10-21 23:01 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Rektor i förskolan Webbkonferens

Välkommen till Skolportens årliga konferens för sig som är rektor i förskolan. Under två dagar fokuserar vi på din roll som ledare med föreläsningar som belyser din yrkesroll från olika perspektiv.

Språkstörning/DLD Webbkonferens

Språkstörning (DLD) är en diagnos som fortfarande inte är välkänd för alla, kanske för att svårigheterna yttrar sig på olika sätt i olika åldrar. Välkommen till en innehållsrik konferens som klargör begreppen, identifierar behoven och erbjuder konkreta verktyg för klassrumsarbete och bedömning. Målet är att fördjupa kunskaperna och skapa en tryggare och mer utvecklande skolsituation för elever med språkstörning.

Så hanterar du utmanande personalsamtal på förskolan

Jakob Carlander, leg psykoterapeut, handledare och författare ska föreläsa på Skolportens konferens Rektor i förskolan. "Jag kommer att tala om strategier för rektorer som kan underlätta hanteringen av svåra personalsamtal", säger han.

Skolporten satsar på digitala konferenser

I höst storsatsar Skolporten på digitala konferenser. "Vi tror att vår digitala satsning kommer att komma många i skolan och förskolan till nytta", säger Birgitta Hartzell, Skolportens vd.

Tjugo års spridning av forskning

Skolporten.se är en webbsida helt dedikerad till spridning av kunskap och forskning om allt som rör skolans värld. Utöver en mängd olika nyhetsbrev anordnas konferenser och utbildningar. Sfi-lärartidningen fick en intervju med vd Birgitta Hartzell, som berättar om företaget och höstens planer.

”Konflikter kan leda till utveckling”

Lärare behöver verktyg för att snabbt kunna förstå och hantera konflikter. Det säger Ilse Hakvoort, docent i pedagogik, som ska tala på Skolportens konferens Ny som lärare i höst.

Förortsslang som språklig resurs

Hallå där, Rickard Jonsson, professor i barn- och ungdomsvetenskap och författare till böckerna ”Blatte betyder kompis” och ”Värst i klassen”. Du ska föreläsa om förortsslang på Skolportens konferens om svenska som andraspråk. Vad behöver skolan veta om förortsvenska?

Snabba råd som gynnar elever med språkstörning

Det kan vara svårt att upptäcka att en elev har språkstörning. Den kan dessutom yttra sig på olika sätt, vilket innebär olika behov av anpassningar och stöd.

Vad får elever med språkstörning för stöd i skolan?

Förutsättningarna att ge stöd till barn och elever med språkstörning ser olika ut i olika skolor i landet. Under 2018 kommer Specialpedagogiska skolmyndigheten att göra en nationell kartläggning för att ta reda på vilket behov av stöd som finns hos skolor och skolhuvudmän för att de ska klara uppdraget att anpassa skolans verksamhet till elevgruppen.

Många barn lider av språkstörning

Tusentals barn i Sverige har olika former av språkstörningar, och det är en grupp som är okänd för de flesta. Och de här barnen som är normalbegåvade har det tufft – inte minst i skolan.

Konferenser

Förändringar av höstens konferenser

På grund av rådande läge övergår samtliga höstens konferenser till digitalt format. Du som är anmäld till en fysisk konferens flyttas automatiskt över till webbkonferensen och behåller din plats. Vi kontaktar dig personligen för mer information. Läs mer här.

SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute 22 oktober!

Nytt nr ute 22 oktober!

Tema: En skola på vetenskaplig grund? Intervju: Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson vill inte släppa lärarperspektivet.

Läs mer här
Betyg & Bedömning
Temabrev om betyg & bedömning
  Temabrev från 7 oktober 2020

Temabrev om betyg & bedömning

I vardagen närmar det sig skarpt läge för landets lärare när höstterminens betyg ska sättas. Under en pågående pandemi är det mer komplicerat än någonsin. I det här brevet har vi samlat de senaste nyheterna, debatterna, forskningsrönen men också lärarstöd om betyg och bedömning.

Läs hela brevet här
Erbjudande
Bedömningsunderlag lärarlönelyftet

Bedömningsunderlag lärarlönelyftet

Ska du se över fördelningen av lärarlönelyftet 2020? Med Skolportens bedömningsunderlag för lärarlönelyftet får du ett enkelt verktyg som hjälper till i det komplexa arbetet.

Läs mer och beställ här
KONFERENS
Så hanterar du utmanande personalsamtal
  Foto: Marcus Gustafsson

Så hanterar du utmanande personalsamtal

Jakob Carlander, leg psykoterapeut, handledare och författare, ska föreläsa på Skolportens konferens Rektor i förskolan. Han ska tala om strategier som kan underlätta hanteringen av svåra personalsamtal, och vad rektorer bör undvika för att inte hamna i konfliktfyllda situationer med medarbetare.

Läs mer
Fortbildning
Skolporten satsar på digitala konferenser

Skolporten satsar på digitala konferenser

I höst storsatsar Skolporten på digital fortbildning. "Vi tror att vår digitala satsning kommer att komma många i skolan och förskolan till nytta", säger Birgitta Hartzell, Skolportens vd.

Läs hela artikeln
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Läsårstider
När börjar höstterminen?

När börjar höstterminen?

Vi har samlat hela Sveriges grundskolors läsårstider för 2020/2021.

Hitta din kommun
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Namn och Nytt

Tillsättningen av rektorstjänsterna i Trelleborgs kommun är nu klar

Nu är rekryteringen till rektorstjänsterna i Trelleborgs kommun avslutad och följande personer kommer att tillträda tjänsten som rektor i något av Trelleborgs nio nya rektorsområden.

Rektor invald i nationell styrelse

På dagens förbundsförsamling har rektor Martin Hellström blivit invald som styrelseledamot i Sveriges universitets- och högskoleförbunds, SUHF, styrelse för perioden 2021-2023.

UHR:s tidigare gd blir ny utbildningsordförande hos IVA

Karin Röding blir ny ordförande för Utbildning och forskning vid Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien.

Rektor på Allbo lärcenter får lämna sin tjänst

Rektorn på Allbo lärcenter i Alvesta Daniel Söderberg får lämna sin tjänst efter att ha varit rektor där sedan 2013.

Skolchef Fredric Norlin slutar i Kristinehamns kommun

Efter snart åtta år som skolchef på skolförvaltningen i Kristinehamns kommun meddelar Fredric Norlin under måndagen att han nu går vidare till ett nytt uppdrag på Region Värmland och därmed avslutar sin anställning i Kristinehamn.

Skolporten 20 år
Uppdrag: Att göra skillnad

Uppdrag: Att göra skillnad

Skolporten fyller 20 år! Det startade med ett enkelt faxbrev till Sveriges rektorer. I dag når vi mer än en tredjedel av skolans personal. Läs om Skolportens resa sedan starten år 2000.

Läs mer
Student
För dig som ska bli lärare

För dig som ska bli lärare

Här samlar vi nyheter, forskning och annan relevant information till dig som studerar och som snart ska ut i yrkeslivet.

Läs mer
Utmärkelser

Guldäpplet-vinnaren: ”Världen är bara ett knapptryck bort”

Med hjälp av digital teknik har hon tagit ut klassrummet i världen och tagit in världen i klassrummet. Emelie Hahn är vinnare av Guldäpplet 2020. ”Genom fysiska och virtuella resor vill jag bygga broar för ett livslångt lärande”, säger hon.

Västeråslärare prisades på lärargala

Fem lärare belönades i måndags för sitt arbete med att utveckla undervisningen med nytänkande och digitalisering. Linda Bjällerstedt och Sara Bergström, förskollärare på Bjurhovdasmyckets förskola i Västerås, utsågs till andrapristagare till lärarpriset Guldäpplet 2020.

Vinnare av Guldäpplet 2020: Lärare som utvecklar och förnyar undervisningen med nytänkande och digitala arbetsformer

Fem lärare belönades i dag för sitt arbete med att utveckla undervisningen med nytänkande och digitalisering, dessutom mottog hela Sveriges lärarkår pris för sitt arbete under pandemin, på digitala Guldäpplets dag.

Läs fler
Fjärr- och distansundervisning
Skola på distans

Skola på distans

Här samlar vi verktyg och information för dig som undervisar från annan plats.

Läs mer
Nyhetskategorier