Hoppa till sidinnehåll
Arbetsmiljö

Så hanterar du utmanande personalsamtal på förskolan

Publicerad:2020-10-01
Uppdaterad:2023-08-31
Ebba Reinolf
Skribent:Ebba Reinolf
Jakob Carlander. FOTO: MARCUS GUSTAFSSON

Hallå där, Jakob Carlander, leg psykoterapeut, handledare och författare. Du ska föreläsa på Skolportens konferens Rektor i förskolan. Vad ska du prata om?

– Jag kommer att tala om strategier för rektorer som kan underlätta hanteringen av svåra personalsamtal. Min föreläsning kommer att fokusera på situationer som kan uppstå när man tar upp sådant som inte fungerar på arbetsplatsen, där en eller flera slår ifrån sig och lägger skulden på dig som chef. Det kan exempelvis handla om förändringar på förskolan som sammanslagningar eller omorganisationer som gör att en eller flera medarbetare plötsligt får svårt att hantera den nya jobbsituationen. Det kan också handla om problem på hemmafronten som går ut över arbetet. När ett konfliktfyllt samtal uppstår så hamnar man i en dubbel sits som chef, dels måste man gå vidare med att uppnå en förståelse för att något inte fungerar på arbetsplatsen och att en lösning på problemet är nödvändig, dels måste jag som chef värja mig mot den kritik som riktas mot mig. Jag kommer att prata om hur man får rätsida på samtalet och uppnår ett samförstånd, men också om hur den yttre situationen hanteras, hur jag förhåller mig till den övriga personalen som ser det här.

Vad bör rektorer undvika för att inte hamna i konfliktfyllda situationer med medarbetare?

– Man ska undvika att skambelägga med offentlig kritik genom att ta upp problem enskilt med den anställde. Rektorn ska samla på sig egen kunskap och inte ha för bråttom eller agera på rykten. Det är också viktigt att du som chef själv agerar och inte kallar in handledare för att ge hela arbetslaget handledning utifrån en förhoppning om att det ska lösa problemet. Ett annat exempel på fallgrop är när en medarbetare uppvisar ett bristfälligt beteende så börjar man jobba med värdegrunden på förskolan med förhoppningen att alla ska bli goda av det. Det märker ofta övrig personal som kan känna sig sviken. Man ska alltså inte jobba på ett generellt plan utan på ett individuellt plan och gå på själva problemet. Jag hoppas med min föreläsning att konferensdeltagarna får med sig kunskap, mod samt en nyfikenhet för att hitta bra lösningar som förändrar de anställda och förbättrar arbetsklimatet.

Av John Miller

Du kan lyssna till Jakob Carlander på Skolportens konferens Rektor i förskolan, den 26–27 januari 2021 i Stockholm eller 1–10 februari 2021 online.
Om konferensen och boka plats

Konferensen berör:

  • Hur kan du som rektor få dina medarbetare att vara sina bästa jag?
  • Budget i balans och kvalitet i förskolan – går det att förena?
  • Så vände Vivalla utvecklingen och skapade en attraktiv arbetsplats!
  • Vad händer när förskola och neurovetenskap möts?
  • Hur kan man hantera utmanande medarbetarsamtal som chef?
  • Praktiskt jämställdhetsarbete i förskolan – hur kan vi ge barnen fler möjligheter?
  • Funktionell delat ledarskap – erfarenheter från Huddinge.
Stockholm

Biologi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i biologi eller naturkunskap på högstadiet och gymnasiet! Programmet ger både biologididaktik och ämnesfördjupning, bland annat inom källkritik, AI och genteknik. Föreläsare är till exempel Emma Frans, Sebastian Kirppu och Eva Bida.
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
19–20 sep

Kommunikation med vårdnadshavare i förskolan

Den här kursen med kursledare Jakob Carlander fokuserar på kommunikation med vårdnadshavare för att skapa relation och bygga förtroende. Du får flera konkreta verktyg att ta till, inte minst när vårdnadshavare är påstridiga eller bär på olika trauman. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev