Så hanterar du utmanande personalsamtal på förskolan

Jakob Carlander. FOTO: MARCUS GUSTAFSSON

Hallå där, Jakob Carlander, leg psykoterapeut, handledare och författare. Du ska föreläsa på Skolportens konferens Rektor i förskolan. Vad ska du prata om?

– Jag kommer att tala om strategier för rektorer som kan underlätta hanteringen av svåra personalsamtal. Min föreläsning kommer att fokusera på situationer som kan uppstå när man tar upp sådant som inte fungerar på arbetsplatsen, där en eller flera slår ifrån sig och lägger skulden på dig som chef. Det kan exempelvis handla om förändringar på förskolan som sammanslagningar eller omorganisationer som gör att en eller flera medarbetare plötsligt får svårt att hantera den nya jobbsituationen. Det kan också handla om problem på hemmafronten som går ut över arbetet. När ett konfliktfyllt samtal uppstår så hamnar man i en dubbel sits som chef, dels måste man gå vidare med att uppnå en förståelse för att något inte fungerar på arbetsplatsen och att en lösning på problemet är nödvändig, dels måste jag som chef värja mig mot den kritik som riktas mot mig. Jag kommer att prata om hur man får rätsida på samtalet och uppnår ett samförstånd, men också om hur den yttre situationen hanteras, hur jag förhåller mig till den övriga personalen som ser det här.

Vad bör rektorer undvika för att inte hamna i konfliktfyllda situationer med medarbetare?

– Man ska undvika att skambelägga med offentlig kritik genom att ta upp problem enskilt med den anställde. Rektorn ska samla på sig egen kunskap och inte ha för bråttom eller agera på rykten. Det är också viktigt att du som chef själv agerar och inte kallar in handledare för att ge hela arbetslaget handledning utifrån en förhoppning om att det ska lösa problemet. Ett annat exempel på fallgrop är när en medarbetare uppvisar ett bristfälligt beteende så börjar man jobba med värdegrunden på förskolan med förhoppningen att alla ska bli goda av det. Det märker ofta övrig personal som kan känna sig sviken. Man ska alltså inte jobba på ett generellt plan utan på ett individuellt plan och gå på själva problemet. Jag hoppas med min föreläsning att konferensdeltagarna får med sig kunskap, mod samt en nyfikenhet för att hitta bra lösningar som förändrar de anställda och förbättrar arbetsklimatet.

Av John Miller

Du kan lyssna till Jakob Carlander på Skolportens konferens Rektor i förskolan, den 26–27 januari 2021 i Stockholm eller 1–10 februari 2021 online.

Konferensen berör:

  • Hur kan du som rektor få dina medarbetare att vara sina bästa jag?
  • Budget i balans och kvalitet i förskolan – går det att förena?
  • Så vände Vivalla utvecklingen och skapade en attraktiv arbetsplats!
  • Vad händer när förskola och neurovetenskap möts?
  • Hur kan man hantera utmanande medarbetarsamtal som chef?
  • Praktiskt jämställdhetsarbete i förskolan – hur kan vi ge barnen fler möjligheter?
  • Funktionell delat ledarskap – erfarenheter från Huddinge.

Sidan publicerades 2020-10-01 11:00 av Moa Duvarci Engman
Sidan uppdaterades 2020-10-21 23:01 av Moa Duvarci Engman


Relaterat

Rektor i förskolan Webbkonferens

Sista chansen att boka sig! Vi fokuserar på din roll som ledare och belyser din yrkesroll från olika perspektiv. Ta del av föreläsningar om framgångsfaktorer för ledarskap i förskolan, att skapa en attraktiv arbetsplats samt praktiskt jämställdhetsarbete i praktiken.

Anna Wetterbrandt ny verksamhetschef för elevhälsan, rektor för särskolan och chef för öppna förskolan

Den 1 januari tillträdde Anna Wetterbrandt sin nya tjänst som verksamhetschef för elevhälsan, rektor för särskolan och chef för öppna förskolan i Herrljunga kommun. Anna har tidigare varit rektor på Horsbyskolan och kommer närmast från en tjänst som intendent för bildningsförvaltningen.

Hur skapar man en tillgänglig lärmiljö för alla i ämnet idrott och hälsa?

Alva Appelgren, Skolforskningsinstitutet, ska tillsammans med Karin Fröding, SPSM, tala om tillgänglig lärmiljö för alla i ämnet idrott och hälsa på Skolportens webbkonferens Specialpedagogik för grundskolan.

Rektor skeptisk till betyg i årskurs fyra

Betyg redan i årskurs fyra kan bli verklighet på vissa skolor i höst. ”Man måste ju fundera på varför man då inför det, det ska ju vara till gagn för elevernas lärande och utveckling och jag ser inte att betyg skulle ändra på det”, säger rektor på skolorna i Marieby och Orrviken, Ove Schörling.

Hur kan man tänka kring kritiskt tänkande inom yrkesämnena?

Mattias Nylund, universitetslektor, Göteborgs universitet, ska föreläsa på Skolportens konferens Lärare i yrkesämnen. Han kommer att tala om hur man kan tänka kring kritiskt tänkande på yrkesprogram.

Varför är modersmålsundervisning i skolan viktig?

Kenneth Hyltenstam, professor emeritus vid Centrum för tvåspråkighetsforskning, Stockholms universitet, ska föreläsa på Skolportens konferens Modersmål. Han kommer att tala om varför vi undervisar i modersmål.

Deltagarna positiva till Skolportens webbkonferenser

"Tids- och resurssparande.” "Äntligen kunde jag delta på ett sätt som passar mitt liv." Deltagarna på Skolportens webbkonferenser är positiva, visar utvärderingar.

Hur hanterar man kontroversiella åsikter i klassrummet?

Christer Mattsson, föreståndare för Segerstedtinstitutet och lektor i pedagogik, ska föreläsa på Skolportens konferens Specialpedagogik för gymnasiet. Han kommer att tala om hur skolan bäst bemöter elever med extrema åsikter.

Så hanterar du utmanande personalsamtal på förskolan

Jakob Carlander, leg psykoterapeut, handledare och författare ska föreläsa på Skolportens konferens Rektor i förskolan. "Jag kommer att tala om strategier för rektorer som kan underlätta hanteringen av svåra personalsamtal", säger han.

Ny rektor vid den samiska förskolan i Giron

Från och med 1 september hälsar vi Laila Päiviö-Brackett välkommen som rektor på förskolan i Giron.

Skolporten satsar på digitala konferenser

I höst storsatsar Skolporten på digitala konferenser. "Vi tror att vår digitala satsning kommer att komma många i skolan och förskolan till nytta", säger Birgitta Hartzell, Skolportens vd.

Utsattheten ökar i coronakrisen – då blir förskolan extra viktig

Jeanette Kennerfalk är rektor inom förskolan i Kalmar kommun. Hon berättar om ett slags stabilitet i Coronakrisen, men också om oro för barn som är hemma.

Uppdrag: Att göra skillnad

Skolporten startade med ett enkelt faxbrev till Sveriges rektorer. I dag når vi mer än en tredjedel av skolans personal. Nu fyller Skolporten 20 år!

Skolportens historia

I år är det 20 år sedan Per Reinolf grundade företaget Skolporten.

Virus-pandemin: Kommuner portar barn från förskolan

Coronakrisen har slagit till med plötslig kraft, och alla är berörda. Förskolor och skolor har fortfarande öppet – men läget kan ändras med kort varsel. Flera nyheter i månadens förskolebrev handlar därför om pandemin och vad det innebär för förskolan och förskoleklassen. 

”Elever bör få faktagranska själva”

Faktaresistens och vetenskapliga myter. Dan Larhammar, ordförande i Kungliga Vetenskapsakademien, ska föreläsa om hur lärare kan arbeta med pseudovetenskap i undervisningen på Skolportens konferens i biologi i höst.

Skolportens konferenser

Förändringar av våra konferenser

På grund av rådande läge kan vi tvingas besluta om förändringar av våra konferenser. Läs om eventuella förändringar här.SKOLPORTENS MAGASIN
Nytt nr ute nu!

Nytt nr ute nu!

Intervju: Mer läsning lyfter eleverna i alla ämnen i skolan – inte bara i svenska. Möt Jenny Edvardsson! Stort tema: Skolmisslyckanden.

Läs mer och prenumerera här!
Fokussida
Skola på distans

Skola på distans

Här samlar vi verktyg och information för dig som undervisar från annan plats.

Till fokussida fjärr- och distansundervisning
Skolportens konferenser
Hur skapar man en tillgänglig lärmiljö för alla i ämnet idrott och hälsa?
  Alva Appelgren, Skolforskningsinstitutet

Hur skapar man en tillgänglig lärmiljö för alla i ämnet idrott och hälsa?

Alva Appelgren, Skolforskningsinstitutet, ska tillsammans med Karin Fröding, SPSM, tala om tillgänglig lärmiljö för alla i ämnet idrott och hälsa på Skolportens webbkonferens Specialpedagogik för grundskolan.

Skolporten
Fokussida
Fokus på förskola

Fokus på förskola

Aktuell forskning och utveckling för dig som är verksam i förskolan.

Till fokussidan förskola
Forskarintervjuer

Skolporten intervjuar varje år ett hundratal forskare som disputerar inom utbildningsvetenskap och publicerar deras avhandlingar på webben.

Här hittar du alla intervjuer
Namn och Nytt
Sofia Larsen föreslås till ny ordförande för Friskolornas riksförbund

Tisdagen den 27 april har Friskolornas riksförbund årsmöte. Då Lars Leijonborg avböjt omval till ordförande och styrelse föreslår valberedningen att Sofia Larsen väljs till ny ordförande för Friskolornas riksförbund.

Ny rektor vid Kunskapscompaniet Gymnasieskola

Kunskapscompaniet Gymnasieskolas rektor Peter Axelsson har bestämt sig för att gå vidare till nya utmaningar. Ny tillförordnad rektor blir Alf Olsson som börjar måndag 19 april.

Cathrine Croona blir ny verksamhetschef för förskolan i Ulricehamn

Den 9 augusti blir första arbetsdagen för kommunens nya förskolechef. Cathrine Croona kommer närmast från en liknande tjänst som verksamhetschef för förskolan i Vara kommun.

Läs fler Namn och Nytt
Fokus Covid-19 och skolan

Vill du hitta nyheter och forskning om skolan och Covid-19? Besök vår fokussida där vi samlar det nya på området.

Till fokussida
Annonsera
Vill du synas hos oss?

Vill du synas hos oss?

Skolporten når en bred målgrupp inom skolans värld på webben, i nyhetsbrev, magasin och platsannonssida.

Läs mer
Utmärkelser

Haninge kommun vinner nationellt pris för säkra och trygga skolvägar

Haninge kommun har tilldelats priset GuldTriangeln av Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF).

How the world’s best teacher taught the Tories a lesson on the arts

After winning the Global Teacher award in 2018, Andria Zafirakou used her $1m prize to establish a charity to improve arts education. She talks about life in the classroom, and her new memoir

Arbete för ungas ledarskap prisas i Skåne

Skolidrottsföreningar ger unga möjlighet att röra på sig – och möjlighet att utvecklas som ledare. Nu prisas Skolidrottsförbundet i Skåne för konceptet och utses till Årets förnyare av Sparbanksstiftelserna* i Skåne.

Läs fler
Nyhetskategorier
This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.