Hoppa till sidinnehåll
Föreläsare

Så kan arbetsplatsförlagt lärande på Barn- och fritidsprogrammet bli bättre

Publicerad:18 januari
John Miller
Skribent:John Miller
Åsa Mårtensson
Åsa Mårtensson

Hallå där, Åsa Mårtensson, lektor i pedagogik vid Linköpings universitet. Du kommer att tala på Skolportens konferens Barn- och fritidsprogrammet 13-14 mars 2024.

Vad ska din föreläsning handla om?

– Jag kommer att tala om Barn- och fritidsprogrammet och arbetsplatsförlagt lärande,apl och om varför det är så speciellt och viktigt just på det här gymnasieprogrammet. Jag ska bland annat ta upp processerna kring apl och hur man kan fördjupa samarbete med handledarna.

Vad kan vara problematiskt när det gäller apl på Barn- och fritidsprogrammet?

– Som barn- och fritidslärare är man med eleverna väldigt mycket i skolan, men under deras apl så har man få och små möjligheter att vara med dem i det sammanhanget. Det kan leda till att lärares undervisning i skolan och vad eleverna lär, i skolan och på arbetsplatsen inte stämmer.

– Ett vanligt misstag är att läraren antar att eleverna kopplar teorin man pratar om i skolan med det som händer på exempelvis fritidshemmet eller förskolan där man gör sin apl.

– Det kan också vara svårt att förbättra processerna för elever och lärare. Det är knepigt att tänka nytt. Apl och handledning är väldigt situerat, alltså man gör så som man alltid har gjort.

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

– Jag vill att deltagarna får med sig att apl är viktigt, att det går att utveckla arbetet med apl och att det kan vara svårt och behöver ta tid. En stor förhoppning är att föreläsningen ska ge inspiration att arbeta vidare med dessa frågor.

Du kan lyssna till Åsa Mårtensson påSkolportens konferens Barn- och fritidsprogrammet 13-14 mars.

Konferensen berör bland annat:

  • Kommande ämnesbetyg och yrkespaket – Skolverket informerar.
  • Konkreta upplägg för ett språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt i barn- och fritidsämnen.
  • Så blir ett metodrum verklighet – pedagogiska vinster i teoretiska kurser och moment när praktiken ligger mer nära till hands.
  • Forskningsbaserade råd för förbättrade APL-processer – så fördjupar vi samarbetet med handledarna och arbetar med elevernas reflektionsförmåga för att minska glappet mellan teori och praktik.
  • Konkreta verktyg med metoden testbaserat lärande (retrieval practice) som stärker elevernas långtidsminne, inlärningsförmåga och studiestrategier.
  • Ett nytt projekt om kontinuerlig APL i samband med språk- och yrkesintegrerad utbildning inom vuxenutbildningen.
  • Tydliggörande pedagogik för elever med npf och/eller skolmisslyckanden i bagaget.
  • Hur kan AI underlätta både planering och undervisning för barn- och fritidslärare, och vilka utmaningar kring etik och moral i skolarbetet innebär framtidens teknik?

Konferenser

Läs mer
Konferens i Stockholm

Specialpedagogik i grundskolan

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som möter elever i behov av stöd i grundskolan. Välj om du vill delta i Stockholm eller digitalt! Ta del av den senaste forskningen om bland annat AI och framtidens digitala skola, neurodiversitet och hur vi implementerar ett specialpedagogiskt förhållningssätt i hela verksamheten.

Läs mer och boka din plats här!

Några av våra kommande konferenser

AllaFskÅk F–3Åk 4–6Åk 7–9GyVux

Temaföreläsningar

Läs mer
Tema

Främja psykisk hälsa i skolan

Skolportens digitala temaföreläsningar för dig som vill få verktyg för att främja elevers psykiska hälsa i skolan. Titta när det passar dig mellan 14 augusti–25 september, och ta del av diskussionsmaterial för att underlätta det fortsatta arbetet med kollegor.

Läs mer och boka din plats här!

Några av våra kommande temaföreläsningar

AllaFskÅk F–3Åk 4–6Åk 7–9GyVux

Digitala kurser

Läs mer
Digital kurs | Ann S. Pihlgren

Högläsning i förskolan

I den här kursen med kursledare Ann S. Pihlgren får du handfast information om hur högläsningsstunderna kan bli så språkutvecklande som möjligt, och ett viktigt nav som förskolans undervisning kan kretsa runt. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!

Läs mer och ta del av materialet här!
Stockholm

Biologi

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i biologi eller naturkunskap på högstadiet och gymnasiet! Programmet ger både biologididaktik och ämnesfördjupning, bland annat inom källkritik, AI och genteknik. Föreläsare är till exempel Emma Frans, Sebastian Kirppu och Eva Bida.
Läs mer & boka
Åk 7–Vux
19–20 sep

Kommunikation med vårdnadshavare i förskolan

Den här kursen med kursledare Jakob Carlander fokuserar på kommunikation med vårdnadshavare för att skapa relation och bygga förtroende. Du får flera konkreta verktyg att ta till, inte minst när vårdnadshavare är påstridiga eller bär på olika trauman. Flexibel start, kursintyg ingår och tillgång till kursen i sex månader. Pris 749 kr!
Mer info
Fsk
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev