Hoppa till sidinnehåll
Arbetsmiljö

Så kan du använda resiliens i ditt ledarskap i skolan

Publicerad:26 maj
Uppdaterad:14 september
John Miller
Skribent:John Miller

Hallå där, Kristina Bähr, barnläkare, chefshandledare och författare till boken Resilient ledare. Träna förmågan att hantera motgångar och andra påfrestningar (2023). Du kommer att tala på Skolportens konferens Rektor i fokus 12–13 oktober 2023.

Vad ska din föreläsning handla om?

– Jag ska tala om resilient ledarskap i skolan som handlar om hur man som skolledare kan möta motgångar och förändringar med jämnmod och trygghet. Resiliens kan beskrivas som återhämtningsförmåga eller bounce back-förmåga när man i sin yrkesroll möter motstånd. Det handlar om att snabbare återhämta sig till en normal funktion igen. Jag planerar också att visa deltagarna verktyg som man kan använda för att exempelvis komma ner i lugn när man är i en stressad situation.

Varför är resilient ledarskap viktigt i skolan?

– Att vara skolledare är ett av de svåraste jobb man kan ha och det gäller att hålla huvudet kallt i sin yrkesutövning. Det är många relationer som rektor ska hantera vilket ger en väldigt komplex arbetsmiljö. Man har intressenter som till exempel föräldrar och skolpersonal som ska hanteras och mycket annat som man måste förhålla sig till. Och så förstås ansvaret för elevens välmående i förhållande till alla de andra delarna. För att man ska kunna fatta kloka beslut i en sådan mångfacetterad miljö så behöver man kunna behålla sitt lugn. Resilient ledarskap ger dig tillgång till ditt flexibla och goda tänkande.

Vilka positiva effekter av resilent ledarskap tycker du sticker ut?

– Jag tycker att man blir snabbare på sin återhämtning och blir bättre på att visa sig själv omsorg. Man blir också bättre på att utmana sin inre kritiker och kommer på så sätt snabbare till bättre och vettigare beslut

Vad vill du att konferensdeltagarna får med sig från din föreläsning?

– Jag vill att deltagarna ska få med sig inspiration från min föreläsning och känna att det går att påverka sitt eget tänkande och sitt eget mående så att det kan bli roligare att vara rektor.

Du kan lyssna till Kristina Bähr på Skolportens konferens Rektor i fokus 12–13 oktober 2023!

Konferensen berör bland annat:

  • Förhindra våldsdåd och motverka brott i skolan – aktuell utredning.
  • Hur kan tillit etableras och stärkas i relationen till lärare?
  • Att organisera för lärares forskningsanvändning.
  • Resilient ledarskap i skolan – hur hantera förändring och fortsätta utvecklas?
  • Hedersrelaterat våld och förtryck i skolan – rektors ansvar och möjligheter.
  • Att hantera utmanande medarbetarsamtal som chef – konkreta verktyg.
  • Så skapar du ett hållbart ledarskap!
  • En skola för alla – med eller utan diagnos?

Temaföreläsningar

Läs mer
Tema

Att möta förskolebarn som flytt

Skolportens digitala temaföreläsningar för dig som vill lära dig mer om förskolans roll för barn som flytt från sina hemländer. Förskolans personal har med sina olika kompetenser en viktig roll för dessa barn, och kan utgöra en skyddsfaktor

Läs mer och boka din plats här!

Några av våra kommande temaföreläsningar

AllaFskÅk F–3Åk 4–6Åk 7–9GyVux

Digitala kurser

Läs mer
Digital kurs | Ann S. Pihlgren

Högläsning i förskolan

I den här kursen med kursledare Ann S. Pihlgren får du handfast information om hur högläsningsstunderna kan bli så utvecklande och inspirerande som möjligt, och ett viktigt nav som förskolans undervisning kan kretsa runt. Flexibel start, tydligt upplägg, kursintyg och tillgång till kursen i sex månader.

Läs mer och ta del av materialet här!
ArbetsmiljöUtvecklingLedarskapKompetensutveckling & FortbildningHälsaFörskolaFöreläsare
Stockholm

Hem- och konsumentkunskap

Välkommen till Skolportens fortbildning för dig som undervisar i hem- och konsumentkunskap! Under två dagar får du ta del av den senaste forskningen som rör ditt ämne, utvecklas i din yrkesroll och möta kollegor från hela landet. Boka till bästa pris, 4 285 kr ex. moms innan 9 oktober!
Läs mer & boka
Åk 4–9
9–10 nov

Trygga talare i svenska

Kursledare Klara Härgestam ger dig i denna kurs effektiva verktyg och konkreta övningar som stärker elevernas retoriska förmåga och gör dem trygga i sig själva vid muntliga presentationer. Flexibel start, tydligt upplägg, kursintyg och tillgång till kursen i sex månader.
Mer info
Åk 7–Gy
Dela via: 

Relaterade artiklar

Relaterat innehåll

Senaste magasinen

Läs mer

Nyhetsbrev